• Sonuç bulunamadı

MARKA HAKKININ KAZANILMASI VE TESCL LKES

Belgede Markanın devri (sayfa 58-114)

E. Markann Türleri

III- MARKA HAKKININ KAZANILMASI VE TESCL LKES

Marka üzerindeki hakkn kazanlmas bakmndan ilk kullanma180 ve tescil sistemi olmak üzere iki sistem mevcuttur. lk kullanma sisteminde marka üzerindeki hak, markann ticaret hayatnda ilk kez kullanlmas ile doar. Bir kimse markay tescil ettirmi olsa da tescil keyfiyeti hak sahipliine bir karine olup esas olan ilk kullanma ile doan haktr. Bu sistemin sakncas tescilin daima muallâkta kalma neticesini dourmasdr 181. Tescilin esas alnd sistemde ise, marka üzerindeki hak, marka sicili denilen bir sicile tescil ile doar. Tescilin amac bir markann mülkiyetini aleni klmaktr. Marka sahibi bir marka seçmekle o zamana kadar herkesin kullanmakta serbest olduu ismin, iaretin mülkiyetini kazanm olur.

178 Ayn yönde bkz. UZUNALLI, s.70 vd. 179 UZUNALLI, s.76.

180 SALAM, s.89; POROY/TEKNALP, Kanun markay seçen ve onu marka hukukuna özgü bir tarzda kullanan kiinin hakkn, o markay ayn emtia için ilk defa tescil ettiren kiinin hakknn önüne geçirmitir. Kanunu temellendiren bu kural, ilk kullanann hakk tescil ettirenden üstündür eklinde ifade edebiliriz. lk kullanann, ilk tescil ettirene kar davasnda baarl olabilmesi için, markay seçtiini, kullandn ve piyasada maruf hale getirdiini ispat etmesi gerekmektedir. Bu dava tescilin terkini davas deildir. (Marka Hakkna likin Baz Sorunlar, s.335).

1965 tarihli Markalar Kanunu’nda gerçek sahiplik ilkesi mevcut olup, markay fiilen ihdas ve istimal eden ve piyasada maruf hale getiren kii marka hakk sahibi olarak kabul edilmitir182. Fakat sahiplik ilkesinin kabulü halinde, markasn tescil ettiren kii hiçbir zaman tam anlamyla hak sahibi olamayacak ve her zaman üçüncü bir kiinin ortaya çkarak marka üzerinde üstün hak iddia etmesi söz konusu olabilecektir. 556 sayl KHK’nin 6. maddesi ile markalarn korunmas tescil yolu ile salanmaktadr183. Her ne kadar 556 sayl KHK bakmndan tescil sistemi kabul edilmekteyse de, bu konuda tam olarak görü birliine varldn söylemek mümkün deildir. Nitekim Yargtay’ca da marka tescilinin kurucu ve açklayc etkilerine dikkat çekilerek, bir markay ihdas ve istimal etmeksizin seçerek tescil ettiren marka sahibi için tescilin kurucu nitelik tadn, buna karn marka sahibinin önceden kullanmak suretiyle iarete ayrt edici nitelik kazandrarak tescil ettirmesi halinde tescilin açklayc olduuna karar vermitir184. Fakat ilk kullanma tek bana marka hakkn kurmaz. Kald ki bu ekilde kazanlan sadece öncelik hakk ve tescili talep hakkdr. Tescilden önce 556 sayl KHK’den doan haklar ileri süremez. Bu nedenle tescilin bu durumda açklayc olduundan söz etmek güçtür.

Tescil talebinde bulunulmu olan markann, uzun zamandan beri kullanlmakta olmasna ramen, bu müddet zarfnda tescilinin yaplmam olmas sebebiyle, sonradan tescil edilmi benzer ve hatta ayn marka ile karlamas durumunda TPE’nin kullanmadaki öncelii aratrma yükümlülüü bulunmamaktadr. Bu durumda kullanmada öncelik hakkna sahip olduunu iddia eden kiinin bu iddiasn kantlamas gerekecektir185.

182 BERZEK Aye Nur, Tescilli Markann Korunmasna likin Sorunlar, Tandoan’a Armaan, Ank. 1990, s.49 vd.

183Maddenin Tasardaki karl için bkz. Markalar Kanunu Tasars madde 6.

184 Yargtay 11. H.D.’nin 19.04.2002 tarihli 2001/9903 E, 2002/3699 K sayl, karar, YASAMAN Hamdi, “Marka Hakknn Nitelii ve Tannm Markalar Hakknda”, Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, GÜHFD 2002, s.151-158; Yargtay 22.11.2002 tarihli kararnda: “Türkçe'de "çiçekçi" anlamna gelen "Florist" yabanc sözcüünün marka olarak tescili istemi, bu kelimenin hizmetin cinsini ve hizmete ait bir meslek grubunun adn içermesi nedeni ile 556 sayl KHK.'nn 7/1- c ve d. maddelerine aykrdr. Ancak ayn KHK'nin 7/II. maddesinin "bir marka tescil tarihinden önce kullanlm ve tescile konu mallar veya hizmetlerle ilgili olarak bu kullanm sonucu ayrt edici bir nitelik kazanm ise ( b ), ( c ), ( d ) bentlerine göre tescil reddedilemez" hükmü erei o mal veya hizmetle ilgili alc-satc ( hizmet alp-veren ) çevrelerden oluturulacak bilirkiilerden alnacak rapora göre karar verilmesi gerektiine karar vermitir (11. HD’nin 2002/5352 E, 2002/10729 K sayl ilam. Kazanc Veri Taban).

Marka üzerindeki tescil ile kazanlan hak mutlak bir hak olup, bu hak olumsuz yasaklama yetkileri ile olumlu kullanma haklarn içerir186. Marka sahibi markasn kullanarak ya da bir bakasnn kullanmasna izin vererek ekonomik menfaat elde eder. Bunun yannda marka hakk koruyucu yetkileri de barndrr. Marka hakk aslen yani tescille ya da devren yani mirasn geçmesi ya da hukuki bir ilemle kazanlabilecektir.

B. Tescil lkesi

556 sayl KHK madde 6’ya göre, KHK’nin marka sahibine salad haklar tescil ile oluur187. Buna marka hakknn kazanlmasnda “tescil ilkesi” denilmektedir188. Tescil kurucu etkiye sahiptir189. Böylece marka bu andan itibaren özel mülkiyetin konusunu oluturduu gibi, ayn zamanda, marka sahibi lehine mülkiyet karinesi oluturacaktr190. Ayrca tescil mülkiyetin kazanlmas hakknda kesin bir ispat vastas salayp, markalara salanan özel himayeden yararlanma imkân verir191.

Markann tescil ile birlikte özel himayeden yararlanmas ve marka sahibinin üçüncü kiilere kar ileri sürebilecei haklar kazanmasnn yan sra, malvarlna dâhil olan bu mutlak hakkn ekonomik ve ticari açdan deerlendirilmesine yönelik yaplan devir, lisans, rehin gibi hukuki ilemlerin üçüncü kiilere kar ileri sürülebilmesi bakmndan da önem tar. Bir markann yasal koruma altnda bulunabilmesi usulünce tescil edilmesine bal olup, tescil edilmemi markalar ancak genel hükümlere göre himaye görecektir192.

186 TEKNALP, Fikri Mülkiyet, s.358.

187 Yargtay 24.09.1985 tarihli kararnda: “…Bir markay ilk defa tescil ettiren, söz konusu markann gerçek sahibi saylr.” (Yargtay 11. Hukuk Dairesi’nin 24.09.1985 tarihli, 1985/4593 E, 1985/4761 K sayl ilam. Kazanc Veri Tabanc).

188 DÖNMEZ, s.29; TEKNALP, Fikri Mülkiyet, s.359.

189 ARKAN, C.II, s.124; TEKNALP, Fikri Mülkiyet, s.359. Ancak KHK madde 42/1 uyarnca ilk kullanma sistemine göre tescilsiz bir markay kullanan kiiye de bir markann baka bir kii adna tescil için yaplan bavuruya itiraz hakk tannmtr.

190 BATU/ERDEM, s.120. 191 ÖÇAL, s.56.

C. Bavuru Yapabilecek Kiiler

Marka tescil bavurusunda bulunacak kiiler193 556 sayl KHK’nin 31. maddesinin 3. maddeye yapt yollama ile düzenlenmitir194. KHK madde 3/1 uyarnca “Türkiye Cumhuriyeti snrlar içinde ikametgâh olan veya snaî veya ticari faaliyette bulunan gerçek veya tüzel kiilerce veya Paris Sözlemesi195 yahut Dünya Ticaret Örgütü Kurulu Anlamas hükümleri dâhilinde bavuru hakkna sahip kiiler” markann tescili için TPE’ye bavurabilecektir196.

556 sayl KHK ile 551 sayl Markalar Kanunu madde 12/a’dan farkl olarak tescil bavurusunda bulunacak kiilerin “imal, ihzar ya da istihsali” ile urama koulu kaldrlmtr. Bu nedenle herhangi bir iletmesi olmasa da KHK madde 3/1 artlarn tayan kiiler de bir marka yaratarak bu markay ilgi duyan kiilere devredebilecek veyahut lisans verebilecektir. Fakat KHK’nin açk hükmü karsnda KHK madde 23/I-h uyarnca bavuru evraklarna “Bavuru sahibinin ticaretle imalatla veya hizmetle uratn gösterir belge”nin eklenmesi hükmünün isabetli olup olmad tartma yaratmaktadr197. Fakat söz konusu belgenin yalnzca ticaretle, imalatla veya hizmetle uraanlar bakmndan hazr edilmesi gerekmekte

193 Yargtay Hukuk Genel Kurulu’nun 27.02.2002 tarihli kararnda: “…556 sayl Markalarn Korunmas Hakkndaki KHK’nin marka hakkn düzenleyen 6. maddesinde ilke olarak bu düzenlemenin getirdii marka korumasnn ancak tescille elde edilebilecei ve ülkesellik kuralnn geçerli olduu öngörülmü bulunmaktadr. Ayn düzenlemenin 3. maddesinde marka korumasnn sadece Türkiye’de yerleik ticari faaliyette bulunan gerçek ve tüzel kiilere özgü olmad, Paris Sözlemesi yahut Dünya Ticaret Örgütü Kurulu Anlamas hükümleri çerçevesinde bavuru hakkna sahip kiilere de tand açk bir ekilde hükme balanm bulunmaktadr. (YHGK’nun 2002/11-62- 115 sayl karar. NOYAN, s.43).

194 Maddenin Tasardaki karl için bkz. Markalar Kanunu Tasars madde 24.

195 “Konvansyon’a taraf devletlerin tebaasndan olan kiiler, Türkiye’de ikametgah veya iletmeye sahip olmasalar dahi, markalarnn tescili için bavuruda bulunma hakkna sahiptirler (m. 3.1 ve 2). Konvansiyon’a dahil olmayan devlet vatandalar da, Konvansiyon’a dahil devletlerden birinde ikamet etme veya gerçek ve iler durumda bir snai veya ticari iletmeye sahip bulunma kouluyla, tescil bavurusunda bulunabilirler (m. 3).

196 Yargtay’n 29.01.1999 tarihli karar uyarnca: “556 sayl KHK’nin marka hakknn elde edilmesini düzenleyen 6. maddesinde ilke olarak bu düzenlemenin getirdii marka korumasnn ancak tescille elde edilebilecei öngörülmü bulunmaktadr. Ne var ki yine ayn KHK’nin 3. maddesinde marka korumasnn sadece Türkiye’de yerleik ticari faaliyette bulunan gerçek ve tüzel kiilere özgü olmad Paris Sözlemesi yahut Dünya Ticaret Örgütü Kurulu Anlamas hükümleri çerçevesinde bavuru hakkna sahip kiilere de tannd açk bir ekilde hükme balanm bulunmaktadr.” (Yargtay 11. H.D’nin, 1998/5372 E, 1999/256 K sayl ilam. MOROLU / KENDGELEN, s.1302.) 197 Bavuru sahibinin ticaretle, imalatla veya hizmetle uratn gösterir belgenin talep edilmesine ilikin maddenin isabetli olmad yönünde bkz. ARKAN, C.I, s.56; Aksi yönde bkz. EROLU, s.465; TEKNALP, Fikri Mülkiyet, s.363.

olup, ticaret uramayanlar bakmndan bu belgenin hazrlanmasna gerek bulunmamaktadr. Markalar Kanunu Tasars’nn “Bavuru artlarn” düzenleyen 16. maddesinde ise “Bavuru sahibinin ticaretle uratn gösterir belge”ye yer verilmemitir. Marka tescil bavurusunun bizzat198 veya marka vekili199 araclyla yaplmas mümkündür.

556 sayl KHK madde 56/III uyarnca, ortak markann tescil edilebilmesi için ortak marka sahiplerinin birlikte bavuru yapmas gerekmektedir200. Yine adi irket ortaklarnn da markaya itirak halinde malik olmamalar nedeniyle birlikte bavuru yapmas gerekmektedir.

D. Tescil Bavurusu, ekli ve çerii

556 sayl KHK’nin 23. maddesi ile Marka Yönetmeliinin 6. ve devam maddelerinde marka tescili bavurusu ve buna ilikin hükümlere yer verilmitir. Buna göre Sanayi ve Ticaret Bakanl’na bal Türk Patent Enstitüsüne (TPE) veya onun yetkili kld kuruma ekil ve kapsam yönetmelie ekli 1 numaral dilekçe ile bavurulur. Marka bavurusunun ardndan TPE tarafndan ekil, bavuru yapma hakk, mutlak red nedenleri201 ve rüçhan haklar yönlerinden bavuru incelenir. Nispi red nedenlerine ilikin inceleme ilgilinin talebi üzerine yaplr. KHK madde 23/III uyarnca her marka için ayr bavuruda bulunulmas gerekir.

Bavuru sahibinin kimliine ilikin bilgileri de içeren bavuru dilekçesine eklenmesi gereken belgeler KHK madde 23, 25, 26, 56/1 ve Yönetmeliin 8.

198 556 sayl KHK m.80/I-a: Tüzel kiiler yetkili organlar tarafndan tayin edilen kii veya kiilerce temsil olunur.

199 KHK m.2/d uyarnca marka vekili; “haklarla ilgili konularda, ilgili kiileri Enstitü nezdinde temsil eden, danmanlk yapan ve haklarnn korunmas için Enstitü nezdinde gerekli giriimlerde bulunan ve ilemleri yürüten kiileri” temsil etmektedir. Maddenin Tasardaki karl için bkz. Markalar Kanunu Tasars madde 2/n.

200 Maddenin Tasardaki karl için bkz. Markalar Kanunu Tasars madde 52/4.

201BERZEK Aye Nur, Prof. Dr. Ouzman’a Armaan, 556 Sayl KHK’de Markalarn Düzenlenmesi, s.82; Yargtay’n 09.10.1984 tarihli ilamnda; “Hatay iline bal Altnözü ilçesinin zeytinya markas olarak tescil edilmesi ile ortaya çkan ihtilaf nedeniyle, Altnözü her ne kadar bir ilçe ad ise de, halk aldatmak kast ile bu ismin marka olarak alndnn anlalamad, esasen bu ilçenin Ayvalk, Gemlik gibi bu konuda öhret sahibi yerlerden olmad ve markann iptali gerekmedii neticesine hükmedilmitir. (11. HD’nin 1984/4499 E, 1984/4560 K sayl DÖNMEZ, s.70).

maddesinde gösterilmitir202. 556 sayl KHK madde 23/d uyarnca tescil bavurusunun geçerli olmas bavuru ücretinin bavuru ile birlikte ödenmesine baldr203. Bavuru ile marka hukuku anlamnda öncelik hakk elde edilecektir. Bu hak, üçüncü bir kiinin ayn mal ve hizmet için marka olarak tescil edilmesine engel olduu gibi, bavuru sahibine mirasla geçen, devir, haciz, rehin ve lisans konusu yaplabilen, tescile yönelik bir bekleme durumu olumasna sebep olur204.

Yaplan bavurunun 556 sayl KHK madde 23’e uygun olup olmad, bavuru sahibinin KHK madde 80’de saylan kiilerden olup olmad, TPE tarafndan incelenir. Bavurunun gerekli artlar tamas durumunda marka bavurusu TPE’ye verildii tarih saat ve dakika itibariyle kesinleir. Bu durumda marka tescil istemi kabul edilerek Resmi Snaî Mülkiyet Gazetesi’nde ilan olunur. Markann tescil ilan ile yasal koruma balar205.

Markalar Kanunu Tasars’nn “Tescili” düzenleyen 35. maddesine 556 sayl KHK’den farkl olarak bir düzenleme getirilmitir. Buna göre Tasar’nn 35/5 maddesi uyarnca “Devir, intikal, unvan veya nev’i deiiklikleri, marka tescil belgesinin kayb gibi benzeri hallere ilikin olarak, talep üzerine tescil belgesinin yeniden düzenlenerek marka sahibine gönderilebilmesi için tescil belgesi düzenleme ücretinin ödendiini gösterir belgenin teslim edilmesi gerekir” eklinde düzenlenmitir. 556 sayl KHK’den farkl bir uygulama gerektirmese de Tasar ile tescil belgesinin yeniden düzenlenmesini gerektirir durumlarn varl halinde tescil belgesi ücretinin ödendiini gösterir belgenin teslimi konusunda açklk getirilmitir.

Markalar Kanunu Tasars’nn 15 vd. maddeleri uyarnca markann tesciline ilikin hükümlere yer verilmi olup, Tasar ile önemli bir yenilik getirilmitir. Buna göre; Tasar’nn 18. maddesi uyarnca “Bir marka tescil bavurusunun, tescil edilene kadar, sadece mal veya hizmetler bakmndan, bavuru sahibinin yazl talebi üzerine ve bölünme ücretinin ödenmesi kouluyla, iki ya da daha fazla sayda bavuruya

202 Maddenin Tasardaki karl için bkz. Markalar Kanunu Tasars madde 16, 20, 21 ve 52/1. 203 Maddenin Tasardaki karl için bkz. Markalar Kanunu Tasars madde 16/h.

204 TEKNALP, Fikri Mülkiyet, s.363. 205 DÖNMEZ, s.15.

bölünebilecei ve ilk bavurunun kapsamndaki mal veya hizmetlerin bölünmü bavurular arasnda datlabilecei” düzenlenmitir. Bu durumda bölünmü bavurular ilk bavurunun bavuru tarihini ve varsan rüçhan hakkn korumaya devam etmekte olup, bölünmü bavurular tekrar birletirilemeyecektir.

Yine Tasar’nn 19. maddesi uyarnca, marka tescil bavurusunun, bavuru sahibi tarafndan, markann tescil edilmesinden önce ve yönetmelikte belirtilen esaslara uyulmas durumunda geri çekilebilecei düzenlenmitir.

E. Tescilin Hukuki Sonuçlar

556 sayl KHK ve Markalar Kanunu Tasar madde 6 ile marka korumasnn tescil ile elde edilecei açkça ifade edilmitir. Markann tescili, markann 556 sayl KHK ile korunmas açsndan kurucu etkiye sahiptir. Ancak markann üçüncü kiilere kar ileri sürülebilmesi 556 sayl KHK ve Tasar’nn 9/III maddesi uyarnca tescilin yaynlanmasna baldr206.

Marka bavurusu sahibi, bavurunun kesinlemesi ile hem TPE’ye kar tescilin yaplmas hususunda bir talep hakkna hem de ayn veya ayrt edilemeyecek kadar ayn olan bir markann baka bir kii adna tescili için yaplacak bavurular karsnda öncelik hakkna sahip olurlar207. Her marka için ayr tescil bavurusunda bulunulmas gerekmektedir.

Her ne kadar marka bavurusu kesinlemi ise de, tescilin yaplp yaplmayaca henüz kesinlemediinden, marka sahibinin markay devir hakk olup olmad konusu tartlabilir. Ancak bavurunun kesinlemesi ile kazanlan bu hak iletmeden bamsz bir ekonomik deere sahip olup, devre konu olabilir. Nitekim bavurunun kesinlemesi ile kazanlan ve bal bana ekonomik bir deere sahip olan marka bavurusunun, bavurunun salad öncelik ile birlikte hukuki ilemlere konu oluturabilmesi gerekir208. 556 sayl KHK m 22 uyarnca devir, lisans, haciz

206 ARKAN, C.I, s.124; MERAN, s.223. 207 ARKAN, C.1, s.67; ÜNAL, s.38. 208 ARKAN, C.1, s.67; ÜNAL, s.39.

gibi hukuki ilemlerin marka bavurularna da uygulanaca açkça düzenlenmitir. Marka bavurusunun devriyle birlikte devredene ait öncelik hakk da devralana geçer209.

556 sayl KHK ve yönetmelik hükümlerine göre, bavurusu eksiksiz yaplm yahut eksiklikleri süresinde giderilmi ve itiraz kesin olarak reddedilmi ise, iaret marka siciline tescil edilir ve marka sahibine “Marka Tescil Belgesi” verilir. Marka tescili kurucu etki gösterir. Marka üzerindeki mutlak hak tescil ile artsz ve tam olarak kullanlr hale gelir ve sahibi tarafndan aslen iktisap olunur.

Tescil ile korumann snrlar da belirlenir. Ancak korumann snr markann tescil edildii mal ve hizmetler için kesin, benzer mal ve hizmetler yönünden somut olayn özelliklerine göre belirlenir210. Tescil edilen bir marka üzerinde, lehine tescil yaplan kii hak sahibi olur211. Tescilli marka sahibi bu markay kullanabilecei gibi, üzerinde tasarrufta bulunabilir, bakalarnn tecavüzlerine kar hukuki yollara bavurabilir.

Tescil ile marka sahibinin, üçüncü kiilerin fiillerine kar bir takm haklara sahip olmakla birlikte ayn zamanda marka hakknn kullanlmas bakmndan da bir takm yükümlülükleri yerine getirmesi gerekmektedir. Buna göre marka hakk sahibinin markay tescil ettirdii ekilde kullanmas, marka üzerindeki deiiklikleri sicile bildirmesi, markay aralksz kullanmas ve hak sahibinin markay bizzat kullanmas gerekmektedir.212

F. Deerlendirme

556 sayl KHK madde 6’ya göre, KHK’nin marka sahibine salad haklar tescil ile olumaktadr. Tescil edilmemi markalar bakmndan ise genel hükümler

209 Maddenin Tasardaki karl için bkz. Markalar Kanunu Tasars madde 46. 210 TEKNALP, s.374.

211 Yargtay’n 05.02.2002 tarihli kararnda: “…556 sayl KHK’nin 6. maddesi uyarnca tescilli bir markann tescilli olduu süre içinde marka mevzuatnn korumas altnda bulunduu açktr. (11. HD’nin, 2001/9120, 2002/896 sayl karar. Kazanc Veri Taban); NOYAN, s.73.

uygulama alan bulmaktadr213. Nitekim markann hukuki ilemlere konu olmasn düzenleyen 556 sayl KHK madde 15’te de tescilli markann hukuki ilemlere konu olabilecei bu balamda devredilebilecei düzenlenmitir. 556 sayl KHK’nin tescilli markalar bakmndan uygulama alan bulmas nedeniyle, tescilsiz markalarn devredilip devredilemeyecei sorunu karmza çkmaktadr. Bu durumda genel hükümlere gitmek gerekecektir. Tescil edilmemi bir markann da hukuki ilemlere konu olabilecei, devir edilebilecei, lisans ilemlerine konu olabilecei kabul edilmektedir. Tescilsiz bir markann hukuki ilemlere konu olmas durumunda, hukuki ilemin nitelii deimemekte yalnzca ilemin tabi olduu maddi ve ekli artlar deimektedir214.

TTK madde 11/2 uyarnca ticari iletmenin bir unsuru olan markadan bahsedilmi ise de, bu markann tescilli olmasndan bahsedilmemitir. Bu nedenle TTK bakmndan tescil edilmi olsun olmasn markann ticari iletmenin bir unsuru olduunun kabulü gerekmektedir. 556 sayl KHK uyarnca tescilli markann koruma altna alnmas nedeniyle tescilsiz markann devre konu olup olamayacana ilikin olarak da genel hükümlere gidilmesi gerekmektedir. Markann tescilli olsun olmasn iktisadi bir deere sahip olmas nedeniyle markann devri için BK’ da düzenlenen genel hükümler uyarnca markann devredilebileceinin kabulü gerekir. Bu durumda tescilsiz markann devrinde uygun olduu ölçüde, sat, balama, trampa ve alacan temlikine ilikin hükümlerin uygulanma alan bulacaktr.

213 Yargtay Hukuk Genel Kurulu’nun 14.05.1982 tarihli kararnda: “Davac, “Asya” markasn meyve suyu üretimi konusunda, daval firmadan önce kullanp tanttn, piyasada maruf hale getirdiini ileri sürerek, bu markann kendisine ait olduunun tespiti ile murazann önlenmesini istemitir. Daval irketin, “Asya” markasnn tescili için Sanayi ve Teknoloji Bakanl’na 10.11.1976 tarihinde bavurduu ancak ayn konuda daval firmann da 29.03.1976 günlü bavurusu bulunmas nedeniyle isteminin kabul edilmedii ve henüz ne davac, ne daval irket lehine bir tescil ileminin mevcut olmad anlalmtr. 551 sayl Markalar Yasas’nn 3. maddesine göre bu kanundaki haklardan yararlanabilmek için markann Sanayi Bakanl’nda tescil edilmi olmas arttr. Daval irket, davacdan önce tescil istemi ile Bakanla bavurmu ise de, tescil ilemi henüz yaplmam olduuna göre, 551 sayl yasann hükümlerinden yararlanma olana yoktur…” (1979/11-874 E, 1982/507 K., DÖNMEZ, s.80-81).

IV- MARKANIN DEVRE KONU OLMASI A. Genel Olarak

Marka hakk mutlak bir hak olup, hakkn kazanlmas, aslen, devren veya tesisen kazanma eklinde gerçekleebilir215. Aslen kazanma, önceden kimseye ait olmayan bir hakkn, herhangi bir hak sahibine dayanmakszn dorudan doruya kazanlmasdr216. Devren kazanma, hakkn sahibinden devir yolu ile kazanlmasdr217. Tesisen kazanma ise hak içinde yer alan yetkilerden birinin veya birkaçnn sahibinden kazanlmasdr218.

556 sayl KHK’de markann hukuki ilemlere konu olabilecei

Belgede Markanın devri (sayfa 58-114)