• Sonuç bulunamadı

G. YEREL DE ERLER

V. D D M LÇES

Didim, Ayd n il merkezine 101 km uzakl ktad r. Bat s nda, güneyinde ve güneydo usunda Ege Denizi, kuzeydo usunda Bafa Gölü, do usunda Mu la ili, kuzeyinde Söke ilçesi bulunmaktad r.

B. KISA TAR H

Tarihi belgelere göre, Atina Kral Kadros’un o lu Neleus önderli indeki bir grup on taraf ndan kurulmu tur. Yöreye s ras ile Selevkoslar, Bergamal lar ve

6 lçe hakk nda bilgiler; belirtilen kaynaklardan yararlan larak, baz bölümlerde al nt yap larak haz rlanm t r.

http://www.aydinkulturturizm.gov.tr/belge/1-63305/ilceler.html, (Ayd n l Kültür ve Turizm Müdürlü ü Resmi Sitesi), 08/ 06/2012; http://www.didim.bel.tr/index.php/didim-hakknda, (Didim Belediyesi Resmi Sitesi),

Romal lar hakim olmu tur. Kent, Roma imparatorlu u ikiye bölününce Bizans n elinde kalm t r. Selçuklular n yöreye egemen olmas ndan sonra XII. yüzy lda Mente eo ullar Beyli i s n rlar içinde kalan kent, bu beyli in ba kenti olmu tur.

1415 y l nda Osmanl lar n hakimiyetine girmi tir.

May s 1990’da ilçe ünvan na kavu mu tur. Eski ismi “Yenihisar” olan ilçe, yöre halk n n iste ine uyularak 9 Nisan 1997 tarihinde Resmi Gazetede yay nlanan kararla Didim olarak de i tirilmi tir.

C. DEMOGRAF K VE DAR YAPISI

2011 y l Türkiye statistik Kurumu Adrese Dayal Nüfus Kay t Sistemi verilerine göre Didim’in toplam nüfusu 58.752 ki idir. Akbük ve Akyeniköy isminde 2 beldesi, 8 mahallesi, 5 köyü bulunmaktad r.

Ç. CO RAF ÖZELL KLER

Didim Ege Bölgesi k y s nda, Büyük Menderes nehrinin denize döküldü ü yerden ba layarak, güneyde Ayd n - Mu la il s n r na (Akbük Körfezi) kadar uzanan bir k y bölgesidir. Bölgenin bat s nda Didim Yerle imleri ile Alt nkum, do usunda ise Akbük körfezi yer almaktad r.

2.900 hektar yerle im alan , 60 km k y band , 13 km’lik plaj bulunan bu tatil beldesinin k y lar irili ufakl say s zca koylarla çevrelenmi tir. Kuzeyi Söke Ovas , kuzeydo usu Bafa Gölü, güneyi, bat s ve do usu Ege Denizi ile çevrili olan Didim bir yar mada görünümündedir.

D. TARIM YAPISI

lçenin ekonomisi ilk s rada turizme dayansa da tar m alan nda da üretim söz konusudur. Zeytin önemli bir tar m ürünüdür. lçe özellikle so uk s k m yöntemi ile iddial d r. lçede bu day, yulaf, arpa gibi hububat ürünleri, pamuk ve meyve - sebze üretimi de mevcuttur.

E. KL M VE B TK ÖRTÜSÜ

Didim’de arazi, genellikle, Akdeniz’e özgü maki bitki örtüsüyle kapl d r.

Kimi yerleri e imli, kimi yerleri düz olan arazinin toprak yap s killi ve ta l d r.

F. HAYVANCILIK

Küçükba hayvanc l k ve k y eridinde her mevsim bal kç l k yap labilmektedir.

G. YEREL DE ERLER

Didim’in ekonomisinin omurgas n turizm olu turmaktad r. lçe, denizi, plajlar , hakim rüzgar yönünün karadan denize olmas sebebi ile dü ük nem oran na sahip havas ve ören yerleri ile bir turizm merkezi konumundad r. Yurtiçinden ve yurtd ndan çok say da turistin tatil için tercih etti i bir merkez olmas n n yan s ra 2. konut sahipli i konusunda da yine hem yurtiçinden hem de ngiltere ba ta olmak üzere yurtd ndan gelen insanlar için en çok tercih edilen yerle im yerlerindendir.

El Sanatlar

Turizm bölgesi olmas sebebi ile ilçede turizme yönelik el sanatlar geli mi tir fakat proje gezilerinde ilçeye özgülenebilecek bir el sanat na rastlanmam t r.

Arkeolojik, Tarihi Ve Turistik De erler Milet Antik Kenti

Didim ilçesi, Balat köyü yak nlar ndad r. Milet’te ilk yerle imin M.Ö. 2000 ortalar ndan ba lamak üzere Myken kolonisi varl ile görüldü ü bilinmektedir.

Daha sonra Milet, Atina Kral Kodros’un o lu Nekus önderli indeki onial lar taraf ndan tekrar kurulmu tur. onia’n n en önemli ehir limanlar ndan birisidir. Dört liman vard r. En parlak dönemini M.Ö 7. ve 6. yüzy lda ya am t r. Özellikle M.Ö.

650’den sonra Karadeniz ve Akdeniz’deki kolonileri sayesinde çok zenginle mi tir.

M.Ö. 546’da Perslerin eline geçmi tir. Daha sonra Roma döneminde de ba ms z bir kent olmu tur.

Milet en parlak döneminde bir sanat ve felsefe merkezi konumuna gelmi tir.

Söz konusu dönemde antik ça n yedi bilgesinden Thales, Anaksimenes, Anaksimendros ve Hekataios Milet’te ya am ve eserler vermi lerdir. Dönemin ehir planc s Hippodamos da Milet’te ya am t r ve kendi geli tirdi i, sokaklar n birbirini dik kesti i zgara sistem kent plan n Milet’e uygulam t r.

Erken H ristiyanl k döneminde de önemli bir merkez olan Milet’te, yerle im yeri küçülmü , 13. yüzy lda Selçuklu egemenli ine, daha sonra da Osmanl egemenli ine geçmi tir. Ören yerinde bu dönemlerden kalma; Milet Tiyatrosu, Faustina Hamam , agora, tören caddesi, an tsal çe me, gymnasium, Virgilius Capito, hamam, Türk hamam , Athena Tap na stadium, delphinion, liman an t , agora, Zeus Olympios Temenosu, bouleuterion (Senato Binas ), M s r Tanr lar n n Temenosu kal nt lar bulunmaktad r.

Milet Müzesi

Müze; Ayd n li, Didim lçesi, Balat köyü’nün hemen kuzey yak n nda yer alan antik Miletos kentinden ad n almaktad r.

Didim ve Söke ilçeleri Milet Müzesi’nin sorumluluk alan ndad r. Müze koleksiyonunda yakla k olarak 7300 arkeolojik, 93 etnografik, 13.000’e yak n sikke olmak üzere toplam 20.000 üstünde envantere kay tl eser vard r. Koleksiyondaki eserlerin büyük k sm Milet, Didim ve Priene ören yerlerinden ve buralarda yap lmakta olan kaz lardan gelmi tir. Müzenin en önemli buluntu grubunu Arkaik Dönem eserleri olu turmaktad r.

Didim ve Apollon Tap na

Apollon Tap na , Didim ilçe merkezindedir. Didyma asl nda bir antik kent de il, kutsal bir mahaldir. Miletos’tan gelen kutsal yol ile ba lant ya sahip Didyma bir kehanet merkezidir. Didyma ile ilgili ilk yaz l kaynak Herodot’tur. Herodot M.Ö.

600’lerde M s r Kral II. Nekho ve Lidya Kral Kroisos’un Didyma’daki Apollon mabedine adaklar sunduklar n nakleder. Arkaik devirde çok ünlü olan Apollon’un kutsal yeri Persler taraf ndan M.Ö. 494’de yak lm t r.

M.Ö. 311’de tekrar canlanmaya ve mabet yeniden in a edilmeye ba lan r.

Seleukoslar döneminde mabet planda de i iklikler yap larak boyutlar büyütülmü tür. Artemis, Zeus, Aphrodite mabetleriyle di er baz yap lar n da bulundu u in aat n Roma devrinde de sürdü ü, mabet çevresinde ele geçen kitabelerden anla lmaktad r. M.S. 250’den önce mabet önemini yitirmeye ba lam ve M.S. 385’de Theodosios’un emri ile tamamen önemini yitirmi tir. H ristiyanl n yayg nla mas ile zaten bitirilmemi olan mabedin adyton’una bir kilise yap lm t r.

VI. GERMENC K LÇES 7