• Sonuç bulunamadı

G. YEREL DE ERLER

VI. GERMENC K LÇES

Germencik, Ayd n il merkezine 22 km uzakl ktad r. Kuzeyinde zmir, do usunda ncirliova, güneydo usunda Büyük Menderes Nehri ve Koçarl , güneybat s nda ise Söke ilçesi bulunmaktad r.

B. KISA TAR H

Germencik’in en eski yerle im alan , Ortaklar’ n 4 km. yak n ndaki antik Magnesia kentidir. M.Ö. 7. yüzy lda Yunanistan’ n Magnesia yöresinden gelen Aiolial ’lar taraf ndan kuruldu u söylenir. Pers, Seleukos Krall , Bergama Krall , Makedon mparatorlu u, Roma, Bizans dönemlerini ya am t r. Bizansl lar döneminde psikoposluk merkezidir. Kent 1300’lerde Ayd no ullar hakimiyetine girmi fakat salg n hastal klar sebebi ile terk edilerek ortadan kalkm t r.

Germencik ilçesinin Ayd no ullar zaman nda bugünkü konumunun 2 km.

kuzeyinde De irmencik ad ile kuruldu u bilinmektedir. Osmanl döneminde

" neabat" denilen ilçenin ad daha sonra Germencik olarak de i mi tir.

lçe 1919 y l nda Yunan i galine u ram t r. gal kuvvetlerine kar verilen mücadelenin bölgedeki en önemli simgesi Cafer Efe ve çetesi olmu tur. Cafer Efe gerçekle tirdi i bask nlar n birinde yayl m ate i ile kar la m ve ehit dü mü tür.

lçenin i galden kurtuldu u 7 Eylül günü Kurtulu Günü olarak kutlanmaktad r. Çekilen i gal güçlerinin çekilirken bugün Kanl Bahçe ad verilen bölgede katletti i 94 ki i hat ras na ilçede yap lm “Kanl bahçe ehitlik An t ” bulunmaktad r. lçe de bir di er an t da Germencik ilçesi ve köylerinden Çanakkale Sava lar na giderek ehit dü en askerler an s na yap lm t r.

7 lçe hakk nda bilgiler; belirtilen kaynaklardan yararlan larak, baz bölümlerde al nt yap larak haz rlanm t r.

http://www.aydinkulturturizm.gov.tr/belge/1-63305/ilceler.html, (Ayd n l Kültür ve Turizm Müdürlü ü Resmi Sitesi), 31.05.2012; http://www.germencik.gov.tr/default_B0.aspx?id=64, (Germencik Kaymakaml Resmi Sitesi), 31.05.2012; http://germencik.bel.tr/17/Ilcemiz-Tarihi.aspx, (Germencik Belediyesi Resmi Sitesi ), 31.05.2012;http://geka.org.tr/yukleme/dosya/jeotermalveenerjisantralleri.pdf( T.C. Güney Ege Kalk nma Ajans TR32 Jeotermal Kaynaklar ve Jeotermal Enerji Kaynaklar Ara t rma Raporu 2011); 05/06/2012.

19. yüzy l sonlar nda Ayd n iline ba l bir nahiye merkezi olan Germencik, sava sonras 1948 y l nda ilçe merkezi olmu tur.

C. DEMOGRAF K VE DAR YAPISI

2011 y l Türkiye statistik Kurumu Adrese Dayal Nüfus Kay t Sistemi verilerine göre Germencik’in toplam nüfusu 43.024 ki idir. H d rbeyli, Mursall ve Ortaklar isminde 3 beldesi, 6 mahallesi, 25 köyü bulunmaktad r.

Ç. CO RAF ÖZELL KLER

lçenin güneydo u s n r Büyük Menderes Nehridir. lçe Büyük Menderes havzas n n verimli ovas n n üzerinde yer almaktad r. Germencik–Ömerbeyli Jeotermal Sahas ilçenin s n rlar içindedir.

D. TARIM YAPISI

Türk tar m ekonomisinin özellikle incir alan nda % 60' n , zeytin üretiminde ise % 47'sini kar layan Germencik'te ayr ca, pamuk ve tütün yeti tirilmekte, geli mi serac l k, sebzecilik, meyvecilik ve çiçekçilik yap lmaktad r.

lçe ekonomisinde en önemli paya sahip olan incir; Ayd n iline özgü bir meyve olup, ilin simgesi haline gelmi tir. l topraklar n n verimli olmas ayr ca havas n n uygunlu u yan nda rutubetin istenilen düzeyde olu u ve rüzgarlar n özellikle incirin olgunla mas ndaki olumlu etkisi Germencik incirinin yüksek nitelikli olmas n sa lamaktad r.

lçe ekonomisinde ikinci derecede önemli paya sahip olan tar m ürünü zeytin ve zeytinya , üçüncü ürün ise pamuktur. Pamuk, elyaf n n yan s ra ya ndan ve küspesinden de yararlan lan bir sanayi bitkisidir.

Son y llarda birinci ve ikinci ürün olarak ekili i h zla artan m s r n da ilçe ekonomisinde pay h zla yükselmeye ba lam t r.

lçede Gümü köy bölgesi serac l k alan nda geli mi tir. Bölgede yakla k 150 dönüm kapal alanda yap lan serac l n jeotermal enerji ile s t lmas , üretim maliyetinin dü ük ancak kazanc n yüksek olmas n sa lamaktad r.

E. KL M VE B TK ÖRTÜSÜ

lçede Akdeniz iklimi özellikleri görülür. Akdeniz ikliminin etkileri, çöküntü ovalar boyunca k y dan yer yer 100-150 km kadar içerilere sokulur. lçede kar ya lar ve don olaylar çok ender görülür. K lar oldukça l man ve yazlar oldukça s cak geçer.

F. HAYVANCILIK

Germencik’te hayvanc l k da önemli bir geçim kayna d r. Hayvan varl say sal olarak çok yo un olmamakla birlikte, hayvan ba na dü en verim oldukça yüksektir. lçede 9.946 adet büyükba hayvan bulunmaktad r. Ayr ca tavukçuluk ve yumurtac l k da yap lmaktad r.

G. YEREL DE ERLER

lçenin ekonomisinin tar ma dayal olmas sebebi ile yayg n olarak yeti tirilen incir, pamuk ve zeytin ile ilgili sanayi kurulu lar bulunmaktad r. Sera sebzecilik, hayvanc l k, tavukçuluk ve yumurtac l k da yap lmaktad r.

Yeralt Zenginlikleri

Germencik-Ömerbeyli Jeotermal Sahas

Ayd n’n n 15 km bat s nda Ömerbeyli-Alangüllü yerle im yerleri s n rlar içinde yer alan yüksek s cakl kl bir sahad r. Sahada arama ve geli tirme amaçl olarak MTA taraf ndan 1982-1999 y llar aras nda 11 adet sondaj çal mas yap lm t r. 2002 y l nda MTA taraf ndan yap lan jeofizik de erlendirme raporu sonuçlar , Germencik jeotermal sahas n n yakla k 50 km²’lik bir alana yay ld n göstermektedir.

DPT ve MTA’n n Germencik-Ömerbeyli jeotermal alan yla ilgili olarak yap lan de erlendirmelerine göre bölgede bu kaynaklardan elektrik üretimi, ehir s tmas ve so utmas (Ayd n-Germencik-Söke- ncirliova), sera s tmas , kurutmac l k, tekstil endüstrisi, so uk hava depolar , termal turizm, termal tesis

s t lmas alanlar nda faydalan labilece i belirtilmi tir.

Bozköy-Çamur Jeotermal Sahas

DPT ve MTA’n n de erlendirmelerine göre basit kapl ca uygulamalar n n bulundu u Bozköy-Çamur jeotermal sahas n n mevcut durumunun geli tirilmesiyle termal turizm, termal tesis s tmas , sera s tmas , ehir s tmas alanlar nda jeotermal kaynaklardan faydalan labilece i belirtilmi tir.

Gümü Jeotermal Sahas

Gümü Jeotermal Sahas da ilçe s n rlar içerisinde bulunmaktad r. Ortaklar Köyü yak n ndad r. lçenin jeotermal kaynak yönünden çok zengin olmas sebebi ile bölgede çok say da kapl ca tesisi bulunmaktad r.

Arkeolojik, Tarihi Ve Turistik De erler Magnesia Antik Kenti

Magnesia antik kenti, Germencik lçesi, Ortaklar Beldesine ba l Tekin Köyü s n rlar içinde, Ortaklar-Söke karayolu üzerindedir. Kent efsaneye göre Thessalia’dan gelen Magnetler taraf ndan kurulmu tur. Apollon’un kehaneti ve yol göstermesi üzerine Anadolu’ya gelen Magnetlerin kurduklar ilk Magnesia’n n yeri bilinmemektedir. Diodor, Menderes Nehrinin sürekli yatak de i tirip ta mas sonucu meydana gelen salg n hastal klar ve Pers tehlikesine kar , Atinal Thibron’un kenti M.Ö. 400-399 ta d n yazmaktad r

Yeni Magnesia çevresi surla çevrili, yakla k 1300x1100 m2 bir alan kapsayan, zgara planl cadde ve sokak sistemine sahip bir kenttir. Priene, Ephesos ve Tralleis üçgeni aras nda ticari ve stratejik aç dan önemli bir konuma sahip oldu u dü ünülmektedir. Magnesia’n n zaman m zdaki ünü; tasar m ve uygulamalar yla günümüze kadar ula m olan mimar Hermogenes’ten kaynaklanmaktad r.

1994-2001 y llar aras nda Artemis kutsal alan nda yürütülen kaz çal malar sonucunda tap na n önündeki altar ile agora aras nda mermer dö emeli tören alan ortaya ç kart lm t r. Tören alan çevresi boyutlar 3 m.ye ula an tanr kabartmalar yla kapl olup, önünde kurban halkalar yer almaktad r. Magnesia’n n di er önemli yap lar ndan biri de bugün mil alt nda kalarak ortadan kaybolmu olan agoras d r. Agora 26 000 m2‘lik boyutu ve 414 sütunu ile dönemin en büyük çar lar aras nda yer almaktayd . Magnesia’da eski çal malarda Bizans dönemine ait oldu u

dü ünülen yap n n, 1989-2001 y lar nda yap lan kaz çal malar sonucu Homeros’un

“Odyseia” adl eserinden tan d m z köpek bacakl Skylla’n n maceras n anlatan kabartmalarla betimlenmi ba l klar n kullan ld Roma dönemine ait “Çar Bazilikas ” oldu u anla lm t r.

Dini amaçl törenlerde kullan lmak üzere yap lmakta iken heyelan nedeniyle yar m kalm bir yap olan Theatron, 32 ki ilik Latrina (genel tuvalet) ile birlikte Magnesia’n n önemli yap lar aras nda yerini alm t r. Magnesia’da bugün k smen görülebilen di er yap lar aras nda ise, Milet’teki Faustina Hamam n n bir kopyas olan hamam, Odeon, Stadion, spor a rl kl bir e itim merkezi olan Gymnasion, Roma tap na , Bizans suru ve 5. yy.a ait enine planl Çerkez Musa Camii say labilir.

Yerel Lezzetleri

Ayd n ilinin genelinde yayg n olan ot kavurmalar (sarma k, kedirgen, dalgan, turp otu gibi), ke kek, k zartma, Germencik ilçesinde de bilinen yöresel bir lezzettir. Yörede me hur olan ve öne ç kan di er bir lezzet “Ortaklar Çöp i i” dir.

Ortaklar beldesinde çöp i yapan pek çok i letme bulunmaktad r.

VII. NC RL OVA LÇES 8