• Sonuç bulunamadı

G. YEREL DE ERLER

VIII. KARACASU LÇES

Karacasu, Ayd n il merkezine 85 km uzakl ktad r. Kuzeyinde Kuyucak, bat s nda Bozdo an, güneyinde ve do usunda Denizli ili bulunmaktad r.

B. KISA TAR H

Bölgede yerle ik hayat n tam olarak ne zaman ba lad bilinmemektedir.

Ancak, Karacasu Afrodisias Antik Kenti ve çevresinde bulunan tarihi eserlerden lçenin tarihinin 5-6 bin y l öncesine kadar uzand de erlendirilmektedir.

9 lçe hakk nda bilgiler; belirtilen kaynaklardan yararlan larak, baz bölümlerde al nt yap larak haz rlanm t r. , http://www.aphrodisias.info/karacasu/cografi-yapisi, (Aphrodisias Antik Kenti Web Sitesi ); 02.06.2012;

http://www.mta.gov.tr/v2.0/turkiye_maden/maden_potansiyel_2010/Aydin_Madenler.pdf, (Maden Tetkik ve

Arama Genel Müdürlü ü Resmi Sitesi),09.06.2012;

http://www.naztic.org.tr/upload/yayinlar/BÖLGE_TUR ZM_RAPORU-MART_2012.pdf (Nazilli Ticaret Odas Bölge Turizm Raporu Mart 2012), 03/06/2012; http://www.aydinkulturturizm.gov.tr/belge/1-57311/afrodisias.html, (Ayd n l Kültür ve Turizm Müdürlü ü Resmi Sitesi ), 02.06.2012.

Bizans kaynaklar na göre, ilçe ve çevresinin Türklerin eline geçi i ve Türk boylar n n bölgede iskan 1071 Malazgirt Meydan Sava sonras na rastlar. Tarihi kaynaklardan, Selçuklu kabilelerinden Da han sülalesine mensup Eymür A iretinin Ataeymir Beldesinin bulundu u yerde yerle mi oldu u; Ayhan Kabilesi Yaz rl Boyunun Yaz r Köyü ve civar n yurt edindikleri; bu boylardan gelen "Karasül"

Oyma n n ise, "Karacasu Köyü"nü kurduklar anla lmaktad r.

11. - 13. yüzy llar aras nda bölge dört kez Selçuklular n eline geçmi ve Karacasu topraklar Türkmen boylar nca iskan edilmi ; bölgeye, bir süre Mente e Beyli i, daha sonra da Ayd no ullar Beyli i egemen olmu tur. 1413 tarihinde II.

Murat, Karacasu topraklar n Osmanl mparatorlu u'na katm ; 1864 y l nda Nazilli'ye ba l bucak olan Karacasu, 1867 tarihinden itibaren ilçe olarak Ayd n iline ba lanm t r.

C. DEMOGRAF K VE DAR YAPISI

2011 y l Türkiye statistik Kurumu Adrese Dayal Nüfus Kay t Sistemi verilerine göre Karacasu’nun toplam nüfusu 20.074 ki idir. Ataeymir, Geyre, Yenice isminde 3 beldesi, 6 mahallesi, 27 köyü bulunmaktad r.

Ç. CO RAF ÖZELL KLER

Karacasu lçesi, do usunda bulunan Babada ile bat s nda bulunan Kar ncal Da aras nda kalan ve yer yer da l k ve engebeli bir arazi yap s na sahip yakla k 40 km uzunlu undaki vadide kurulmu tur.

lçenin en önemli akarsuyu Dedeler Köyünden ç k p Büyük Menderes Irma na dökülen Dandalaz Çay 'd r.

lçenin rak m 600 metre olup en yüksek noktas Kar ncal Da 'd r. lçenin yüzölçümü, 782 km²’dir.

D. TARIM YAPISI

Da l k ve ormanl k alanlar n çoklu u sebebiyle tar m alanlar küçük çapl d r.

Tar m faaliyetleri aras nda meyvecilik ba ta gelmektedir. lçe elma yeti tiricili i yönünden önemli bir potansiyele sahiptir. Buna ilave olarak zeytin, incir, üzüm, nar,

eftali ve ceviz yeti tirilen ba l ca tar msal ürünlerdir.

Tarla ziraat aç s ndan tütün önemli bir yer tutmaktad r. Di er tarla bitkilerinden bu day, arpa, m s r, pamuk ve yem bitkileri ekili i de mevcuttur.

lçede toplam 222.000 dekarl k genel tar m arazisi mevcuttur. Sulanan tar m arazisi miktar 40.000 dekar ve k raç arazi miktar 182.000 dekard r.

E. KL M VE B TK ÖRTÜSÜ

lçenin iklimi, Akdeniz iklimi özelliklerini ta maktad r. Ancak, rak m n k smen yüksek olmas nedeniyle, Ayd n ilinin di er bölgelerine göre k mevsimi daha so uk, yaz mevsimi ise daha serin ve kurakt r.

F. HAYVANCILIK

Ekonomik alanda önemli bir geçim kayna da hayvanc l kt r. Ancak, mera alanlar n n yetersizli i, et ve süt ürünlerinin dü ük fiyatlarla al c bulmas ve girdi fiyatlar n n yüksekli i hayvan mevcudunun y llar itibariyle azalmas na sebep olmu tur.

G. YEREL DE ERLER

lçede so uk hava depolar , zeytinya fabrikalar gibi tar ma dayal i letmeler mevcuttur. Yine tar m ürünlerine ba l olarak nakliyecilik ve meyve-sebze ticareti söz konusudur.

Ayr ca dericilik, seramikçilik, zeytin i letmecili i ve dokumac l k en önemli sanayi kollar n n ba ndan gelmektedir. De i ik kapasitede deri i leme atölyeleri mevcuttur. Hali haz rda küçük veya orta ölçekli 12 deri, 25 seramik ve 7 zeytin i letmesi mevcuttur. Ayn zamanda, evlerde zeytin i letmecili i yap lmaktad r.

Dokumac l k ise daha çok aile i letmesi olarak geleneksel bir ekilde yürütülen bir u ra alan d r. Özellikle, Ataköy, I klar, Yeniköy, Palamutçuk ve Dikmen köylerinde çok say da tam otomatik dokuma tezgah vard r.

Yeralt Zenginlikleri

Karacasu Dedeler köyünde iyi kaliteli içeri i olan diyatomit yata nda zaman zaman i leme yap lmaktad r. Mermer aç s ndan Karacasu ilçesi önemli potansiyellere sahiptir. lçede Geyre, Tepecik, Hangedi i ve Nargedik sahalar nda toplam 30 milyon m3 potansiyel mermer rezervi tespit edilmi tir. Bu sahalarda özel sektör

taraf ndan i letme yap lmaktad r. lçede Göztepe ve Bölükard ç’ta i letilen z mpara yataklar bulunmaktad r.

El Sanatlar Çömlekçilik

Yörede 200 y ll k gelene i olan bir el sanat d r. Yörede bulunan Kar ncal Da ndan ç kar lan ve demir oksit oran çok yüksek olan k rm z toprak ile yap lan çömleklerin rengi herhangi bir boya ya da vernik i lemi görmeden sadece f r nlanmak suretiyle yöreye özgü k rm z rengini almaktad r. Toprak, killi olmas sebebi ile su geçirmemektedir ve testi yap m na uygundur. Yakla k 35 ustan n çal t atölyeler ilçenin bir mahallesinde toplu halde bulunmaktad r. Üretim süreci, topra n elenmesinden çamur haline getirilmesine ve tezgahta i lenerek son ürün haline gelmesine kadar tamamen geleneksel metotla yap lmaktad r.

Dericilik

lçe ekonomisi için önemli bir girdi olu turmaktad r. Hayvandan ç kan ham derinin “kuma ” haline gelene dek geçirdi i sürecin tamam Karacasu’daki i letmelerde gerçekle mektedir. Hem yurt içi hem yurt d sat olmas nda ra men ilçede derinin ürün haline getirildi i ve pazarland bir i letme söz konusu de ildir.

Sadece Adnan Menderes Üniversitesi Karacasu Meslek Yüksek Okulu Dericilik Bölümünde Karacasu derisi ile yap lm ürünler k s tl say da mevcuttur.

Arkeolojik, Tarihi Ve Turistik De erler Afrodisias Ören Yeri ve Müzesi

Karacasu lçesi büyük bir turizm potansiyeline sahiptir. lçeye 13 km mesafede Geyre Beldesinde bulunan Afrodisias Ören Yeri ve Müzesi, Türkiye'nin ve dünyan n say l müzelerinden ve ören yerlerinden biri olup y lda yakla k 200.000 yerli ve yabanc turist taraf ndan ziyaret edilmektedir.

Ad n a k ve güzellik tanr ças Aphrodite’den alan Aphrodisias özellikle Roma ça nda Aphrodite tap n m ile ünlenmi antik bir kent olup, günümüzde de çok iyi korunmu an t yap lar ile Türkiye’nin en önemli arkeolojik yerlerinden biridir.

Sonraki devirlerde üzerine tiyatro yap lan höyük, M.Ö. 5000’lere kadar giden prehistorik bir yerle medir. M.Ö. 6. yüzy lda Aphrodisias küçük bir köydür. lk Aphrodithe tap na da bu devirde yap lm t r. Bu görünüm M.Ö. 2. yüzy lda zgara planl kentin kurulu u ile de i mi tir. Bu devirde kentte, yakla k bir kilometrelik bir alana yay lm 15.000 civar nda insan ya amaktad r. M.Ö. 1. yüzy lda Roma mparatoru Augustus Aphrodisias ehrini ki isel korumas alt na alm t r. Bugün ayakta kalan an tlar ondan sonraki iki yüzy l içinde yap lm t r.

Tiyatro ve tap nak aras nda etraf sütunlarla çevrili iki meydan planlanm t r.

(Tiberius Portikosu ve Agora). Antik dünyan n en iyi korunmu stadyumu ise kentin kuzey ucunda yer almaktad r. M.S. 3. yüzy l n sonlar nda Aphrodisias Roma mparatorlu unun Karia Eyaletinin ba kenti olmu tur. M.S. 4 yüzy l n ortalar nda da kentin etraf surla çevrilmi tir.

Bu kent antikça n önde gelen mimarl k, sanat, heykeltra l k ve tap nma merkezlerindendir. Yap lan arkeolojik ara t rmalar sonucunda t p ve astronomi alanlar nda da çal malar yap ld belirlenmi tir. Kentte görülebilecek ba l ca yap kal nt lar , M.S. 2. yüzy lda mparator Hadrianus zaman nda yap lan hamam, büyük havuzlu agora, M.Ö. 1. yüzy lda Tanr ça Aphrodite için yap lan tap nak, stadyum, tiyatro, tiyatro hamam , odeon, piskopos saray , felsefe okuludur.

Bölge Bronz Ça içinde önemli bir yerle im alan d r. Afrodisias Ören yeri içinde bulunan ve Arkeolojik ara t rmalar yap lan Akropol ve Pekmez Tepe höyükleri, Bronz Ça n n bütün tabakalar n kapsayan önemli buluntular vermi lerdir. Afrodisias kaz lar nda, Akropol Tepe Höyü ü ve Afrodit Tap na çevresinde Demir Ça , Lidya tipi seramik veren tabakalar, Arkaik ve Klasik Dönem yerle imi tespit edilmi tir. M.Ö. birinci bin y l içinde bölgenin en önemli antik kenti olan Afrodisias’ta Ön Asya kökenli Tanr ça tar, Asterte, Anadolu kökenli Tanr ça Kybele ve Grek kökenli Tanr ça Afrodit kültlerinin birle mesinden olu an do a ve bereket tanr ças nitelikli “Afrodisias Afrodit”i kültü geli meye ba lam ve Afrodit Tap na kurularak ehir bir kült (inanç) merkezi haline gelmi tir.

Do al Güzellikler

Çamaras Köyünde bulunan ve henüz turizme aç lmayan S rtlanini Ma aras ve ayr ca Bahçeköy elalesi görülmeye de er do al güzelliklerdir. Ayd n ilinin en yüksek yerle im birimi olan Karacasu, yayla turizmi aç s ndan da önem ta maktad r.

Özellikle yaz aylar nda ilçe, il ve ilçelerden çok say da ziyaretçi almaktad r.

Yerel Lezzetleri

Karacasu Pideleri ve Pidecileri

Ayd n’ n birçok ilçesinde oldu u gibi Karacasu da pide konusunda çok iddial ilçelerden birisidir fakat Karacasu’nun iddias sadece pideler anlam nda de ildir.

letmelerle ve ilçenin yöneticileri ile yap lan söyle ilerde di er ilçelerdeki ustalar n Karacasu kökenli oldu u bilgisi al nm t r. Bir ba ka deyi le Karacasu hem pideleri ile hem pide ustalar ile sektörde iddial d r.

IX. KARPUZLU LÇES 10