• Sonuç bulunamadı

Kurumsal Ġmaj Faktörleri Ġle Meslek ĠliĢkisi

3.3. BULGULAR VE YORUM

3.3.20. Kurumsal Ġmaj Faktörleri Ġle Meslek ĠliĢkisi

Kurumsal imaj faktörleri ile meslek arasında farlılığın varlığına bakıldığında görsel kimlik faktöründe farklılığın olduğu görülmektedir (F=2,86; df=8; p= .00). Çoklu

145

karĢılaĢtırma tablosu incelendiğinde (Bakınız Ek: 2.22) iĢsizler (M=4,43), sanayici – tüccarlara (M=3,53) göre görsel kimlik faktörüne daha fazla önem atfetmektedirler.

146 SONUÇ

Günümüz rekabet piyasası içerisinde hemen her kuruluĢ pazarda yer edinmek ve tercih edilen olmak için birçok özelliği kendilerine mal etmektedirler. Bunlar kimi zaman kaliteli üretim, kimi zaman cazip fiyat, kimi zaman kullanılan teknoloji, kimi zaman da kullanıcıya sunulan saygınlıktır. Hatta bazen bunların bir kaçı birlikte de olabilmektedir. Ancak alternatiflerin çok olduğu tam rekabet piyasasında bunların hiç birisi tek baĢına istenilen sonucu gerçekleĢtirmeye yetmemekte, daha farklı etkileyicilere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu ihtiyacı büyük ölçüde karĢılayan ise ―imaj‖ olmaktadır.

ĠĢletmeler ve ürünler açısından farklılıkları ifade eden, duyusal algılamalarla oluĢan imaj; 20. ve 21. Yüzyılın en önemli kriterlerinden birisidir. Günümüz modern insanı, satın alma ya da tercih etme durumunda kaldığında kıstas olarak imajı kullanabilmektedir. Yani alacağı ürünün veya hizmetin imajına bakarak değerlendirme yapabilmektedir ve onun neticesinde satın alma davranıĢında bulunabilmektedir. Bu nedenle günümüzde ―imaj‖ tüm iĢletmeler tarafından önemsenmekte; istenilen imajın oluĢturulabilmesi için bol miktarda emek ve para harcanmaktadır. Özellikle somut üretime sahip olmayan, hizmet üretip satan hizmet sektöründe ―imaj‖ çok daha önemli görülmektedir.

Hizmet sektöründe imajın araĢtırılmasının gerekliliği düĢünüldüğünden bu çalıĢmada, ülkemizin hizmet sektöründeki büyük kuruluĢlarından birisi olan Türk Hava Yolları’nın imajı, araĢtırma konusu yapılmıĢtır. Hizmet sektöründen Türk Hava Yolları örneğinin seçildiği imaj araĢtırmasında; Türk Hava Yolları’nın halk nezdindeki imajı, Türk Hava Yolları imajını oluĢturan faktörler, faktörlerin önem düzeyi ve faktörlerin bağımsız değiĢkenlerle iliĢkisi belirlenmeye çalıĢılmıĢtır.

Türk Hava Yolları örneğinde yapılan bu araĢtırmada; kadın - erkek, yaĢlı – genç, zengin – fakir gibi değiĢik demografik özelliklere sahip toplumdaki insanların çoğunluğunun hayatlarında Türk Hava Yolları’nı en az bir kere kullandıklarını; büyük çoğunluğunun da Türk Hava Yolları’nın imajını iyi düzeyde buldukları ortaya çıkmaktadır. Hatta eğitim seviyesi yükseldikçe Türk Hava Yolları’nın imajına iyi diyenlerin oranı da artmaktadır. Bu veriler Avrupa’nın sayılı hava yolu kuruluĢlarından birisi olan THY’nin Türk toplumunun çoğunluğu tarafından kullanıldığını ve imajının iyi bulunduğunu göstermektedir. THY’nin imaj oluĢturma çabalarının da en fazla eğitimli kesimde etkili olduğu sonucu ortaya çıkmaktadır.

147

Türk Hava Yolları’nın hedef kitleler nezdindeki kısaca tanımlanmasında ―Güvenilir‖, ―Milli‖, ―Uluslararası‖ ve ―Lider‖ gibi özellikleri ilk sıraları almaktadır. THY’nin uluslararası baĢarıları ve sektör içerisindeki yeri bu sonuçları desteklemektedir.

Türk Hava Yolları’nın kurumsal imajı toplumun büyük çoğunluğu tarafından olumlu bulunmakla birlikte; orta gelir düzeyindeki insanlar alt gelir düzeyindekilere göre daha olumlu bulmaktadırlar.

Türk Hava Yolları, toplumun büyük çoğunluğu tarafından uluslararası marka olarak algılanmaktadır. Bu algılanmada uluslararası uçuĢlar yapması ve uluslararası etkinliklere destek vermesi etkili olmaktadır.

Türk Hava Yolları’nın en beğenilen yönleri çoğunlukla, ―güvenli‖ ve ―kaliteli hizmet‖ sunması olarak ifade edilmektedir. Hizmet sektöründe faaliyette bulunan bir hava yolu Ģirketinden de beklenen ilk özellikler bunlardır. Bunların dıĢındaki özellikler onu destekleyen özellikleri oluĢturmaktadır.

Türk Hava Yolları’nın en beğenilmeyen yönleri ise, çoğunlukla; ―biletlerinin pahalı olması‖ ve ―çok rötar yapması‖ olarak ifade edilmektedir. Ancak dünyadaki diğer hava yolu iĢletmelerinin fiyatlarına bakıldığında hizmet kalitesiyle fiyatın doğru orantılı olduğu görülmektedir. Dolayısıyla THY’nin hizmetelerinin pahalı olarak algılanmasında ―güvenli ve kaliteli hizmet‖ sunmasının etkili olduğu rahatlıkla söylenebilirken; ―çok rötar yapıyor‖ düĢüncesinin giderilmesinde THY’nin daha dikkatli davranması gerekmektedir.

Türk Hava Yolları’nı kullananlar hiç kullanmayanlara göre kurumsal imajını daha olumlu bulmaktadırlar. Dolayısıyla olumlu imaj oluĢturmak isteyen THY, her ne sebeple olursa olsun insanları bir kere uçuĢlarına dahil edebildiği ölçüde ―olumlu imajını‖ güçlendirecektir.

Yapılan araĢtırma neticesinde Türk Hava Yolları’nın kurumsal imajını oluĢturan faktörlerle ilgili ise; Ģu bulgulara ulaĢılmıĢtır:

- Türk Hava Yolları’nın kurumsal imajı dört faktörden oluĢmaktadır. Bunlar; kalite, görsel kimlik, kurumsal sosyal sorumluluk ve kurumsal iletiĢim faktörleri olarak belirmektedir.

148

- Kalite faktörü, Türk Hava Yolları’nın kurumsal imajının oluĢumunda en fazla etkili olan faktördür. Bu faktör içerisinde insanların en fazla önemsedikleri özelliklerin baĢında ―kurumun güvenilirliği‖, ―güvenli uçuĢ‖ ve ―hizmetin taahhüt edilen zamanda yerine getirilmesi‖ gibi hava yolu iĢletmelerinden beklenilen asli iĢler gelmektedir. En az önemsenen özelliklerin baĢında ise, ―Uçaktaki yemek ve ikramlarının lezzeti‖, ―MüĢteri hizmetlerine ulaĢımın kolaylığı‖ ve ―Kayıtların doğru ve hatasız olarak tutulması‖ gibi özellikler gelmektedir. Oysa son yıllarda THY’nin yapmıĢ olduğu imaj reklamlarında uçak içerisindeki ikramlar ön plana çıkarılmaktaydı; yapılan araĢtırma sonucunda uçaktaki yemek ve ikramlarının lezzeti en az önemsenen özellik olarak ortaya çıkmaktadır.

-Görsel kimlik faktörü, Türk Hava Yolları’nın kurumsal imajıyla ilgili algıları oluĢturan ikinci faktördür. Görsel kimlik faktörünü oluĢturan ıtemlerin önem düzeylerine bakıldığında da ilk üç sırayı ―Kurumun ismi‖, ondan sonra sırasıyla ―Uçakların dıĢ görünüĢü‖ ve ―Logosu‖ almaktadır. En az önemsenenler ise, ―ÇalıĢma ofislerinin dıĢ mimari tasarımları‖, ―Yolcu bürolarının kapı ve giriĢlerinin çekiciliği‖ ile ―ÇalıĢma ofislerinin iç mekân dekorasyonu‖ ıtemleridir.

ĠĢsizlerin, sanayici– tüccarlara göre; üniversite mezunlarının, ilkokul mezunlarına göre; Türk Hava Yolları’nı kullananların, kullanmayanlara göre görsel kimlik faktörüne daha fazla önem vermeleri ise görsel kimlik faktörüne ait ilginç sonuçlar olarak ortaya çıkmaktadır. Ayrıca, THY’nin Barcelona, Manchester United futbol takımları, Avrupa Basketbol Ligi’nin isim sponsorluğu, Türk Basketbol Milli Takımları Resmi Sponsorluğu ve Türk Milli Takımlar Ana Sponsorluğu gibi büyük sponsorluk faaliyetlerinde bulunup milyon dolarlar harcamasına rağmen araĢtırmaya katılanlar arasında görsel kimlik faktörünün ikinci sırada çıkması da bir diğer ilginç sonucu oluĢturmaktadır.

- Kurumsal sosyal sorumluluk faktörü, Türk Hava Yolları’nın kurumsal imajıyla ilgili algıları oluĢturan üçüncü faktördür. Bu faktör içerisinden en önemli görülen ilk üç madde sırasıyla ―Doğal çevrenin korunması konusuna duyarlı olması‖, ―Ġstihdam ve staj imkânı sağlaması‖, ―Toplum güvenliğiyle ilgili bilgilendirici kampanyalar yapması‖dır. En az düzeyde önemsenen son üç madde ise, ―Sivil toplum örgütleri ile iĢbirliği içinde olması‖, ―Kültür sanatla ilgili konulara duyarlı olması‖ ve ―Toplumun eğitimiyle ilgili konulara duyarlı olması‖dır.

- Türk Hava Yolları’nın kurumsal imajıyla ilgili algıları oluĢturan dördüncü faktör ise,

149

haberlerinin yayınlanması‖ maddesidir. Bundan sonra azalan düzeyde sırasıyla ―YapmıĢ olduğu sponsorlukları‖, ―Yöneticilerin basın açıklamaları‖ ve en son sırada da ―Stand tasarımları‖ maddesi gelmektedir.

Sonuç olarak, Türk Hava Yolları örneğinden elde edilen bulgular doğrultusunda hizmet sektöründe kurumsal imaj; kalite, görsel kimlik, kurumsal sosyal sorumluluk ve kurumsal iletiĢim faktörlerinden oluĢmaktadır. Bu faktörlerin önem düzeyinde kalite faktörü ilk sırayı almaktadır. Ondan sonra sırasıyla görsel kimlik, kurumsal sosyal sorumluluk ve en az önemde de kurumsal iletiĢim faktörü gelmektedir. Faktörler, hizmeti satın alıp kullananlar ve kullanmayanlara göre; yaĢa göre; eğitim düzeyine göre; aylık ortalama gelir düzeyine göre; hizmet alınan kuruluĢun imajını olumlu bulup bulmamaya göre ve kendi içlerinde anlamlı farklılıklar oluĢturmaktadır. Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda, hizmet sektöründe kurumsal imaj oluĢturmak isteyen iĢletmelerin sunmuĢ oldukları hizmetlerde öncelikle kaliteye, görsel kimliğe, sosyal sorumluluğa ve kurumsal iletiĢime önem vermeleri; hedef kitleleri nezdinde olumlu imaj oluĢturmaları gerekmektedir.

Bu çalıĢma ile alanda araĢtırma yapmak isteyen akademisyenlere bir basamak oluĢturulmuĢ olmakla birlikte; önemi ve ekonomi içerisindeki payı gittikçe artan hizmet sektörünün kurumsal imaj algısının belirlenmesi için Konya ili ile sınırlı kalınmadan THY haricinde diğer hizmet kuruluĢlarının da dâhil edildiği çalıĢmaların yapılması bu konunun daha detaylı anlaĢılmasını sağlayacağından çalıĢmamızın sonuç önerisini oluĢturmaktadır.

150 KAYNAKÇA

Aaker, David A. (2009).Güçlü Markalar Yaratmak, MediaCat Yayınları, Ġstanbul Abratt, Russell (1989). ―A New Approach to the Corporate Ġmage Management Process‖, Journal of Marketing Management 5, S.1,ss.63-76

Ak, Mehmet (1996). ―Firmalarda Kurumsal Kimlik‖, Ġstanbul Üniversitesi ĠletiĢim Fakültesi Dergisi, s.193-197

Ak, Mehmet (1998). Firma/Markalarda Kurumsal Kimlik ve Ġmaj, IĢıl Ofset, Ġstanbul Aksoy, Ramazan ve Bayramoğlu, Vecdi (2008). ―Sağlık ĠĢletmeleri Ġçin Kurumsal Ġmajın Temel Belirleyicileri: Tüketici Değerlemeleri‖ ZKÜ Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt 4, S.7, ss.85-96

Aktan, Ç.Can ve Börü, Deniz (2007). ―Kurumsal Sosyal Sorumluluk‖, Kurumsal Sosyal Sorumluluk ĠĢletmeler ve Sosyal Sorumluluk, (Editör: CoĢkun Can Aktan), ĠGĠAD Yayınları, s.11-36, Ġstanbul

AktaĢ, Hasret (2008). ―Bir ĠletiĢim Aracı Olarak Sponsorluk‖, Halkla ĠliĢkiler (Editörler: Ahmet Kalender ve Mehmet Fidan) Tablet Yayınları, s.221-249, Konya

AltınbaĢak, Ġpek ve diğerleri (2008). Küresel Pazarlama Yönetimi, Beta Yayınları, Ġstanbul

Aslan, ġebnem (2008). ―Örgütsel ĠletiĢim ve Örgütsel ĠletiĢimde Enformasyon ve ĠletiĢim Sistemleri‖, (Editörler: Tahir Akgemci, ġebnem Aslan, Muhammet DüĢükcan), Eğitim Kitapevi, Konya

Armstrong, Gary ve Kotler, Phılıp (1999). Marketing: An Introduction, Fifth Edition, Prentıce-Hall, New Jersey

Atalık, Özlem (2005). ―Havayolu ĠĢletmeleri Örneğinde ĠĢletme Ġmajının Havayolu ĠĢletmesi Tercihlerine ve MüĢteri Bağlılığına Olan Etkisinin Belirlenmesine Yönelik Bir AraĢtırma‖, Akademik BakıĢ, S.7, ss.1-13

Ay, Ünal (2003). ĠĢletmelerde Etik ve Sosyal Sorumluluk, Nobel Kitapevleri, Ġstanbul Aydede, Ceyda (2002). Teorik ve Uygulamalı Halkla ĠliĢkiler Kampanyaları, MediaCat Yayınları, Ġstanbul

Barich, Howard ve Kotler, Philip (1991). ―A Framework For Marketing Ġmage Management‖, Winter 1991, ss. 94-104.

151

Bakan, Ömer (2005). Kurumsal Ġmaj, Tablet Yayınları, Konya

Bakan, Ömer (2008). ―Kurumsal Kimlik ve Ġmaj‖, Halkla ĠliĢkiler (Editörler: Ahmet Kalender ve Mehmet Fidan) Tablet Yayınları, Konya,s.289-310

Ball, Barry (1993). Sponsorship and You, Kangaroo Press, Kenthurst

Bateson, John E.G., Hoffman, K.Dougles (1999). Managıng Services Marketing, Harcourt Brace/Company, Orlando

Bayçu, Sevil (2013). Kurum Kimliği, Kültürü ve Ġmajı, Kurumsal ĠletiĢim kitabı içinde (Editör: Ferruh UZTUĞ), Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Yayını, EskiĢehir,s.46-69

Bayraktutan, Yusuf ve Özbilgin, Mehmet (2012). ―Lojistik Sektöründe Havayolu TaĢımacılığı ve Türkiye‖, Türk Hava Kurumu Üniversitesi, Ist International Aviation Management Conference, 7 December 2012, Ankara, Turkey s.80-89

Bayuk, Nedim ve Küçük, Ferit (2008). ―ĠĢletme ÇalıĢanlarının MüĢteri Olma Güdüsü Üzerindeki Etkisi‖, Journal of Yasar University, S.3(11), ss.1575-1586

Belgin, Önder (2010). ―Hizmet Sektöründe Verimlilik‖, BiliĢim Dergisi, S.127, ss.112-114

Berry, Leonard L., Parasuraman, A (1991). Marketing Services, Competing Through Quality, The Free Press, New York

Bridson, Kerrie ve Mavondo, Felix (2011). ―Corporate Ġmage in the Leisure Services Sector‖ Journal of Services Marketing, S.25/3, ss.190-201

Bolat, Oya Ġnci (2006). ―Konaklama ĠĢletmelerinde Kurumsal Ġmaj OluĢturma Süreci‖, Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, S.15, ss.107-126

Bozkurt, Ġzzet (2004). ĠletiĢim Odaklı Pazarlama, Tüketiciden MüĢteri Yaratmak, MediaCat, Ġstanbul

Budak, Gönül ve Budak, Gülay (1998). Halkla ĠliĢkiler: DavranıĢsal Bir YaklaĢım, Yayın evi yok, Ġzmir

Büyükbaykal, Güven N. (2005). ―Günümüzde Kurumsal Kimlik Olgusunun Yeri ve Önemi‖, Ġstanbul Üniversitesi ĠletiĢim Fakültesi Dergisi, S.22, ss.61-66

Çakır, Özlem (2002). Profesyonel YaĢamda KiĢisel imaj ve Sosyal yaĢam etiketi, Yapı Kredi Yayınları, Ġstanbul

152

Can, Halil (2002). Organizasyon ve Yönetim, Siyasal Kitabevi, Ankara

Canöz, Kadir (2007). Halkla ĠliĢkiler Uygulaması Olarak Lobicilik, NKM Yayını, Ġstanbul

Canöz, Kadir (2010). Sağlık KuruluĢlarında Halkla ĠliĢkiler Uygulamaları, Palet Yayınları, Konya

Cornelissen, Joep (2011). Corporate Communication: A Guide to Theory and Practice, Sage Publications, London

CoĢkun, Gül (2010). Kurumsal Pazarlama ve Sosyal Sorumluluk, Nobel Yayın Dağıtım, Ankara

Dikme, Hüseyin (2000). ―Halkla ĠliĢkilerde Hizmet Kalitesinin Arttırılması‖, Ġstanbul Üniversitesi, ĠletiĢim Fakültesi Dergisi, S.10, ss.431-441

Dincer, Müjde Ker (1998). KiĢisel Ġmaj, Alfa Yayınları, Ġstanbul

Dincer, Müjde Ker (2002). Kazanan Ġmajınız Kazandıran Ġmaj Sahibi Olmak Ġçin Stratejiler, Alfa Yayınları, Ġstanbul

Dolphin, Richard R. (2000). Fundamentals of Corporate Communications, Butterworth Heinemann, Oxford

Domenach, Jean-Marie (2003). Politika ve Propaganda (Çeviren: Tahsin Yücel), Varlık Yayını, Ġstanbul

Doyle, Peter (2004). Değer Temelli Pazarlama, ġirketi Büyütmek ve Hissedar Deüeri Yaratmak Ġçin Pazarlama Stratejileri, (Çev.Gülfidan BarıĢ), MediaCat, Ġstanbul

Dowling, Grahame (2009). Creating Corporate Reputations, Identity, Image and Performance, Oxford Universıty Press, New York

Durna, Ufuk (2002). Yenilik Yönetimi, Nobel Yayın Dağıtım, Ankara

Dursun, Meral (2011). ―MüĢterilerin Kurumsal Ġmaj Algısının MüĢteri Bağlılığı Üzerindeki Etkisi: Hizmet Sektöründe Bir AraĢtırma‖, Yönetim, Ġstanbul Üniversitesi, Ġstanbul Ġktisadi Enstitüsü Dergisi, S.69,ss.97-118

153

Ekinci, Mehmet Behzat (2007). ―Uluslararası Hizmet Ticaretindeki GeliĢmeler ve Türkiye'nin Potansiyel Hizmet Endüstrilerine ĠliĢkin Analizler‖, Sosyal Siyaset Konferansları Dergisi, S.1, ss.265-297

Engür, Çağatay (2012). ―Halkla ĠliĢkiler ve Ġtibar Yönetimi‖, Halkla ĠliĢkilere GiriĢ, (Editör: Metin IĢık), Eğitim Kitapevi, Konya

ErciĢ, Serdar (2002). ―Hizmet Kalitesini ve Tüketici Tatminini Arttırmada Empatik ĠletiĢimin Rolü ve Önemi‖, Ġstanbul Üniversitesi, ĠletiĢim Fakültesi Dergisi, S.14, ss.435-447

Erdoğan, B.Zafer; Develioğlu, Kazım; Gönüllüoğlu Sevgi ve Özkaya, Hakan (2006). ―Kurumsal Ġmajın ġirketin Farklı PaydaĢları Tarafından AlgılanıĢı Üzerine Bir AraĢtırma‖ Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, S.15,ss.55-76

Erdoğan, Ġrfan (2007). Tüm Yönleriyle Halkla ĠliĢkiler ve Tanıtım, (Editör: Metin IĢık), Eğitim Kitapevi Yayınları, Konya

Fombrun, Charles J. (1996). Reputation, Realizing Value From the Corporate Image, Harvard Business School Press, Boston

Fombrun, Charles J. ve Foss, Christopher B. (2001). ―The Reputation Quotient‖, The Gauge: Fombrun and Foss on Measuring Corporate Reputation, Vol. 14, No. 3, http://www.reputationinstitute.com/frames/press/01_15_14_GUAGE.pdf, 29.11.2014

Garih, Üzeyir (2000). Pazarlama-Tanıtım Halkla ĠliĢkiler, Hayat Yayınları, Ġstanbul Garih, Üzeyir (2005). Pazarlama-Tanıtım Halkla ĠliĢkiler, Hayat Yayınları, Ġstanbul Geçikli, Fatma (2012). Kurum Ġmajı, Fenomen Yayıncılık, Erzurum

Gemlik, Nilay ve Sığrı, Ünsal (2007). ―Kurum Ġmajı Analizi ve Bir Belediye Üzerindeki Uygulamanın Değerlendirilmesi‖, Ġstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Yıl.6, S.11, ss.267-282

Gerede, Ender (2015). Havayolu TaĢımacılığı ve Ekonomik Düzenlemeler Teori ve Türkiye Uygulaması, (Editör: Ender Gerede), Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Yayınları, Yayın No: HUD / T-01, Ankara

154

Goffee, Rob ve Jones, Gareth (2002). Kurum Kültürü: KuruluĢunuzun Kurumsal Kültürünün ĠĢiniz Üzerindeki Yıkıcı ve Yapıcı Etkileri, (Çeviren Kıvanç Kutmandu), Mediacat Yayını, Ġstanbul

Gökdeniz, Ayhan ve AĢık, Nuran (2008). ―Küresel Rekabet Ortamında turizm ĠĢletmelerinde Soyut Ġmaj OluĢturma‖, Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, C.11, S.20, ss.134-149

Göksel, Ahmet Bülend (2010). Stratejik Halkla ĠliĢkiler Yönetimi, Nobel Yayınları, Ankara

GöztaĢ, Aylin ve Baytekin, Pelin (2009). Kalite Yolculuğunda Halkla ĠliĢkiler, Nobel Yayınları, Ankara

Grönroos, Christian (1990). Service Management and Marketing, Lexington Books, Toronto

Grunig, James E. (2005). ―ĠletiĢim, Halkla ĠliĢkiler ve Etkin Örgütler: Kitlesel Genel Bir BakıĢ‖, Halkla ĠliĢkiler ve ĠletiĢim Yönetiminde Mükemmellik, (Editör: James E.Grunig), Çev. Elif Özsayar, Rota Yayınları, Ġstanbul

Gültekin, Bilgehan (2005). ―Türkiye’nin Uluslararası Ġmajında Yükselen Değerler ve Eğilimler‖, Selçuk Üniversitesi ĠletiĢim Dergisi‖, Cilt 4, S.1, ss.126-140

Günay, Nazan (2008) ―Ürün Stratejileri‖ Küresel Pazarlama Yönetimi, Beta Yayınları, ss.357-404, Ġstanbul

Gündoğan, Naci (2002). ―Hizmetler Sektöründe Ġstihdam‖, Kamu-ĠĢ, C. 7, S. 1, http://www.kamu-is.org.tr/pdf/718.pdf, (EriĢim Tarihi: 18.05.2015)

Gürüz, Demet (2004). ―Halkla ĠliĢkiler ve Tanıtım Faaliyetlerinin Etkinliğinde Ġzlenim (Ġmaj) Yönetimi (Kurum Ġmajından KiĢisel Ġmaja)‖, cim.anadolu.edu.tr, s.789-800

Güz, Nükhet; Küçükerdoğan, Rengin; Sarı, Nilüfer; Küçükerdoğan, Bülent ve Zeyrek, IĢıl (2002). Etkili ĠletiĢim Terimleri, Ġnkılap Yayınları, Ġstanbul

Güzelcik, Ebru (1999). KüreselleĢme ve iĢletmelerde DeğiĢen Kurum Ġmajı, Sistem Yayıncılık, Ġstanbul

Hamel, Gary ve Prahaland, C.K (1996). Geleceği Kazanmak, (Çev.Zülfü Dicleli), Ġnkılap Kitapevi, Ġstanbul

155

Harrıson, Shırley (2000). Publıc Relatıons, An Introduction, Thomson Learning, London

http://slogan.nedir.com/#ixzz3QE7hLHdt , (EriĢim Tarihi:12.08.2014) http://logo.nedir.com/#ixzz3QECuxauo, (EriĢim Tarihi: 12.08.2014)

http://www.tdk.gov.tr/index.php?option=com_gts&arama=gts&guid=TDK.GTS.52dd 151a1fed78.85696376, (EriĢim Tarihi: 12.12.2014)

https://www.ama.org/resources/Pages/Dictionary.aspx?dLetter=S, (EriĢim Tarihi: 14.02.2015)

http://nasilkolay.com/imaj-nedir, ―Ġmaj Nedir?‖, (EriĢim Tarihi: 28.01.2015)

http://www.yapikredi.com.tr/yapi-kredi-hakkinda/kurumsal-sosyal-sorumluluk/

kurumsal-sosyal-sorumluluk-projeleri/agaclandirma-projeleri.aspx, (EriĢim Tarihi: 20.04.2015)

https://www.wto.org/.../mtn_gns_w_120_e.doc, (EriĢim Tarihi: 24.05.2015)

http://www.turkcell.com.tr/tr/hakkimizda/sosyal-sorumluluk/egitim/kardelenler, (EriĢim Tarihi: 08.06.2015)

http://www.acibadem.com.tr/AcibademKurumsal/sosyalsorumlulukprojeleri, (EriĢim Tarihi: 09.06.2015)

http://www.turkishairlines.com/tr-tr/kurumsal/tarihce, (EriĢim Tarihi: 20.07.2015) Ġlban, M. Oğuzhan, Akkılıç, M. Emin ve Yılmaz, Özer (2011). ―Tüketicilerin Beyaz EĢya Satın Alma Karar Sürecinde Marka Algılarına Yönelik Bir AraĢtırma‖, Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, C. 8, S.15, s. 63 - 84

Jalleh, Geoffrey; Donovan, Robert J.; Giles-Corti, Billie ve Holman, C. D’Arcy J. (2002). ―Sponsorshıp: Impact On Brand Awareness And Brand Attıtudes‖, SMQ, Vol.8/1, ss.35-45

Jefkins, Frank (1995). Public Relations Techniques, Second Edition, Butterworth- Heinemann Ltd, Oxford

Karadeniz, Mustafa (2009). ―The Importance Of Creatıng A Successful Corporate Identıty And Corporate Image For Enterprıses In Marketıng Management‖, Journal of Naval Science and Engineering, S. 5, ss. 1-15

156

Karahan, Kasım (2000). Hizmet Pazarlaması, Beta Yayınları, Ġstanbul

Karpat, IĢıl (1999). Bankacılık Sektöründen Örneklerle Kurumsal Reklam, Yayınevi Yayıncılık, Ġstanbul

KaĢıkcı, Ercan (2002). Para-Mosyon, Pazarlamanın 7P’si, Kariyer Yayıncılık, Ġstanbul Kazançoğlu, Ġpek (2011). ―Havayolu Firmalarında MüĢteri Sadakatinin Yaratılmasında Kurum Ġmajının ve Algılanan Hizmet Kalitesinin Etkisi‖, Akdeniz Üniversitesi Ġ.Ġ.B.F. Dergisi, Mayıs 2011, C.11, S.21, s.130-158

Kazoleas, Dean; Yungwook, Kim ve Moffitt Mary Anne (2001). ―Institutional Ġmage: A Case Study‖ An International Journal Volume 6, S.4, ss.205-213

Koç, Rezal (2010). Sektör Ġmajının DeğiĢtirilmesi Türk Deri Sektörü, Ġstanbul Üniversitesi ĠletiĢim Fakültesi Yayınları, Ġstanbul

Kotler, Philip (2000), Pazarlama Yönetimi, (Çev.Nejat Muallimoğlu), Onuncu Baskı, Beta Yayınları, Ġstanbul

Kotler, Philip (2003), Kotler ve Pazarlama, Pazar Yaratmak, Pazar Kazanmak ve Pazara Egemen Olmak (Çev.AyĢe Özyağcılar), Sistem Yayıncılık, Ġstanbul

Kotler, Philip ve Armstrong, Garry (2004). Principles of Marketıng, Pearson Education, New Jersey

Kotler, Philip ve Lee, Nancy (2006). Kurumsal Sosyal Sorumluluk, Çev.Sibel Kaçamak, Mediacat Kitapları, Ġstanbul

Kotler, Philip ve Lee, Nancy (2007). Kamu Sektöründe Pazarlama Kamu KuruluĢlarının Performansını GeliĢtirmek Ġçin Bir Yol Haritası, Çev.Zeynep Kökkaya Chalar, Mediacat Kitapları, Ġstanbul

Köktürk, Sümersan Mehtap, Yalçın A.Müge, Çobanoğlu, Emine (2008). Kurum Ġmajı OluĢumu ve Ölçümü, Beta Yayınları, Ġstanbul

Kurtz, David L. ve Clow Kenneth E. (1998), Services Marketing, John Wiley&Sons, New York

157

LeBlanc, Gaston ve Nguyen, Nha (1996). ―Cues Used By Customers Evaluating Corporate Ġmage in Service Firms, An Empirical Study Ġn Finansal Ġnstitutions‖, Ġnternational Journal of Service Industry Management, S.7, ss.44-56

Lemmink, Jos; Schuijf, Annelien ve Streukens, Sandra (2003). ―The Role Of Corporate Ġmage And Company Employment Ġmage Ġn Explaining Application Ġntentions‖ Journal of Economic Psychology 24, s.1-15

L’Etang, Jacquie (2002). ―Kurumsal Sosyal Sorumluluk ve Halkla ĠliĢkiler Etiği‖, Çev.AyĢe Elif Emre, Halkla ĠliĢkilerde EleĢtirel YaklaĢımlar (Derleyenler: Jacquie L’Etang ve Magda Pieczka), Vadi Yayınları, ss.153-187, Ankara

Lilleker, Darren.G (2013). Siyasal ĠletiĢim: Temel Kavramlar, (Çev. Abdullah Altın), Kaknüs Yayınları, Ġstanbul

Lovelock, Christopher H. (1983). ―Classifying Services to Gain Strategic Marketing Insights‖, Journal of Marketing, S.47, ss.9-20

Lovelock, Christopher H. (1996). Services Marketing, Third Edıtıon, Prentıce Hall, New Jersey

Marconi, Joe (1996). Ġmage Marketıng Using Public Perceptions to Attain Business Objectives, NTC Business Books, Illinois

Marconi, Joe (2004). Public Relations: The Complete Guide, South-Western Educational Publishing, Ohio

Martenson, Rita (2007). ―Corporate Brand Ġmage, Satisfaction and Store Loyalty A Study Of The Store As A Brand, Store Brands and Manufacturer Brands, Ġnternational Journal of Retail&Distribution Management, S.35, No.7, ss.544-555

McLuhan, Marshall ve Powers, Bruce R. (2001). Global Köy: 21. Yüzyılda Yeryüzü YaĢamında ve Medyada Meydana Gelecek DönüĢümler, (Çeviren: Bahar Öcal Düzgören), Scala Yayıncılık, Ġstanbul

Meech, Peter (2002). ―Kurumsal Kimlik ve Kurumsal Ġmaj‖, Çev. Derya Tellan, Halkla ĠliĢkilerde EleĢtirel YaklaĢımlar (Derleyenler: Jacquie L’Etang ve Magda Pieczka), Vadi Yayınları, ss.127-151, Ankara

158

Meenaghan, J.A. (1991), The Role of Sponsorship in The Marketing Communications Mix, International Journal Of Advertising; Vol.10, ss.37-45

Melewar T.C. (2001). ―Measuring Visual Identity: A Multi-Construct Study‖, Corporate Communications: An International Journal, C.6 . S.1, ss. 36-41

Melewar T.C. (2003). ―Determinants Of' The Corporate Identity Construct: A Rewiev