• Sonuç bulunamadı

Hamel ve Prahaland (1996:134) ulaĢtırma sektöründe faaliyette bulunan Ģirketleri tanımlarken ―Üç tür Ģirket vardır: Bunlar, müĢterilerini gitmek istemedikleri bir yere götürmeye çalıĢan Ģirketler; müĢterilerine kulak veren ve sonra onların somut ihtiyaçlarına yanıt veren Ģirketler (ama bunlar daha öngörülü rakipler tarafından muhtemelen karĢılanmakta olan ihtiyaçlardır) ve müĢterilerini gitmek istedikleri ama henüz bilincinde olmadıkları bir yere götüren Ģirketlerdir. Geleceği yaratan Ģirketler ise, müĢterilerini tatmin etmekten de öte onları sürekli ĢaĢırtan Ģirketlerdir‖ demektedirler. Günümüzde dünyanın ve Avrupa’nın sayılı Ģirketlerinden birisi olarak gösterilen Türk Hava Yolları vermiĢ olduğu hizmet ve sahip olmuĢ olduğu imajla araĢtırmacıları da ĢaĢırtmaktadır.

Türk Hava Yolları 20 Mayıs 1933’te Savunma Bakanlığı’na bağlı ―Hava Yolları Devlet ĠĢletmesi‖ olarak kurulmuĢtur. Kurumun Müdürlüğüne ilk Türk havacılarından olan Fesa Evrensev atanmıĢtır. KuruluĢun bünyesinde yedi pilot, sekiz makinist, sekiz memur, bir de telsizci olmak üzere 24 çalıĢanı bulunmaktaydı. Ġlk filoda; 2 adet, 5 koltuklu King Bird; 2 adet, 4 koltuklu Junkers F-13; 1 adet, 10 koltuklu ATH-9 bulunmaktaydı (www.turkishairlines.com).

1935 yılında kurum, o günkü adı Nafia Vekâleti olan Bayındırlık Bakanlığı’na bağlanmıĢtır. Ancak 1938 yılında, ―Devlet Hava Yolları Umum Müdürlüğü‖ adı ile Bayındırlık Bakanlığından UlaĢtırma Bakanlığına bağlanmıĢtır. Türk Hava Yolları markasının doğuĢu ise 1946 yılında gerçekleĢmiĢtir. Aynı yıl Devlet Hava Yolları Umum Müdürlüğünün adı, Devlet Hava Yolları ĠĢletmesi Müdürlüğü olarak değiĢtirilmiĢtir. Bugünkü ismi olan Türk Hava Yollarına 1955 yılında kavuĢmuĢtur.

1957 yılında yabancı sermayeye açılan Türk Hava Yollarına Ġngiliz havayolları Ģirketi BOAC %6,5 hisseyle ortak olmuĢtur. 1977 yılında ise kurum tekrar millileĢtirilerek, Ġngiliz Ģirketin hissesini Maliye Bakanlığı üstlenmiĢtir. 1984 yılında kamu iktisadi kuruluĢu statüsüne geçirilmiĢ, ancak 1990 yılında özelleĢtirme kapsamına alınmıĢtır. ÖzelleĢtirme kapsamına alındıktan sonra %1.53’lük bölümü halka açılmıĢ ve Kamu Ortaklığına bağlanmıĢtır. T.C. BaĢbakanlık ÖzelleĢtirme Ġdaresi BaĢkanlığı’na bağlanarak Ġktisadi Devlet TeĢekkülü statüsüne geçirilen Türk Hava Yollarının bu günkü hisse dağılımı ise Ģöyledir (01 Ocak–31 Mart 2015 Dönemine ĠliĢkin Yönetim Kurulu Faaliyet Raporu):

109

Diğer (Halka açık kısım) % 50,88’dir.

Kurumun THY Teknik A.ġ., THY HABOM A.ġ., THY Aydın Çıldır Havalimanı ĠĢletme A.ġ. olmak üzere üç adet bağlı Ortaklığı bulunmakta olup, müĢterek yönetimine sahip olduğu 10 adet de iĢletmesi bulunmaktadır.

GüneĢ Ekspres Havacılık A.ġ. (Hava TaĢımacılığı), THY DO&CO Ġkram Hizmetleri A.ġ. (Ġkram Hizmetleri), Türkiye TGS Yer Hizmetleri A.ġ. (Yer Hizmetleri),

THY OPET Havacılık Yakıtları A.ġ. (Havacılık Yakıtları), Uçak Koltuk Üretimi San. ve Tic. A.ġ. (Uçak Kabin Ġçi Ürünleri), TCI Kabin Ġçi Sistemleri San. ve Tic. A.ġ. (Uçak Kabin Ġçi Ürünleri), P&W T.T. Uçak Bakım Merkezi Ltd. ġti. (Teknik Bakım),

Goodrich T.T. Servis Merkezi Ltd. ġti. (Teknik Bakım),

Turkbine Teknik Gaz Türbinleri Bakım Onarım A.ġ. (Gaz Türbinleri Bakım Hizmeti), Vergi Ġade Aracılık A.ġ. KDV (Ġade ve DanıĢmanlık) unvanlı Ģirketler kurumun iĢ ortakları arasında yer almaktadır.

Türk Hava Yolları Anonim Ortaklığı 24 personel ile iĢe baĢlamıĢ olup, 31.03.2015 tarihi itibariyle bu sayı 20.370’e yükselmiĢtir. Diğer verilere baktığımızda;

TaĢınan yolcu sayısı 12.833.776’ya

Uçak sayısı 268’e

Uçulan nokta 265’e

Koltuk kapasitesi 49.587’ye ulaĢmıĢtır.

Ayrıca 1995 yılında kargo hizmetleri de vermeye baĢlayan kurumun 2015 yılında kargo/posta hizmetleri 159.515 tona ulaĢmıĢtır.

Türk Hava Yolları ilk yurtdıĢı uçuĢunu, 1947 yılında Ankara-Ġstanbul-Atina uçuĢu ile gerçekleĢtirmiĢtir. Ġlk yurt dıĢı satıĢ bürosunu 1959 yılında Roma ve Atina’da açmıĢtır. 1988 yılında, seferler 4 kıtaya birden yapılmaya baĢlanmıĢtır. Ġlk ticari uçuĢu 2000 yılında Olimpiyat Oyunları ile Sydney’e gerçekleĢtirmiĢtir. 2008 yılında kurulan Anadolujet ile Anadolu'nun baĢkente bağlantısı sağlanmıĢtır.

Açıldığı tarihten günümüze gelinceye kadar ulusal ve uluslararası birçok ödülü müzesine götüren Türk Hava Yolları, son beĢ yıldır da üst üste Avrupa’nın en iyi havayolu seçilmektedir. 2015 Skytrax yolcu değerlendirme sonuçlarına göre de Dünya'nın, "En Ġyi Business Class Özel Yolcu Salonu", "En Ġyi Business Class Özel Yolcu Salonu Ġkramı" ve "Güney Avrupa'nın En Ġyi Havayolu ġirketi" ödülleri, Türk Hava Yolları'na verilmiĢtir.

110

Türk Hava Yolları Görsel Kimliği: ĠĢletmelerin görsel kimlik çalıĢmalarına ilk

olarak isim alarak baĢladıkları bilinmektedir. Ancak THY’nın kuruluĢu genç Türkiye Cumhuriyeti’nin henüz emekleme yıllarına rast geldiği için ilk baĢlarda çok bilinçli görsel kimlik çalıĢmaları yürütülememiĢtir. Ġlerleyen yıllarla birlikte her Ģey yerine oturmaya baĢlamıĢ 1955 yılında ―Türk Hava Yolları‖ ismi konulmuĢtur.

Türk Hava Yolları, görsel kimlik içerisinde logo olarak kendi isminin kısaltması ―THY‖ yi kullanmaktadır. Uluslararası arenada Ġngilizce ―TURKISH AIRLINES‖ yazılıĢını kullanmaktadır.

Türk Hava Yolları kurum rengi olarak Türk Bayrağının renkleri olan kırmızı ve beyazı kullanmaktadır. Kurum isminin yazılıĢında ise, yine genellikle kırmızı beyazı kullanmakla birlikte bazen beyaz zemine mavi, bazen de mavi zemine beyaz ―diĢi yazı‖ stilini kullanmaktadır.

ĠĢletmeyle ilgili görseller içerisinde sayılan ve okuma yazma bilmeyenlere bile iĢletmeyi tanıtan amblem, Türk Hava Yolları yöneticileri tarafından gereklilik olarak görülerek 1961 yılında düzenlenen bir yarıĢma neticesinde belirlenmiĢtir. 1961 yılında Mesut Manioğlu'nun tasarladığı ―Yaban Kazı‖ amblemi bu yarıĢmada birinci seçilince o tarihten beri Türk Hava Yolları’ da uçaklarının kuyrukları dâhil hemen her görselinde bu amblemi kullanmaya baĢlamıĢtır. THY Logo Örneği:

Slogan çalıĢmalarına ise, 2009 yılında "Feel Like A Star" sloganıyla baĢlamıĢtır. Günümüzde ise, Türkçe olarak ―Dünya Daha Büyük, KeĢfet‖ sloganını kullanmaktadır. Ġngilizce materyallerde ise, ―Widen Your World‖ sloganını kullanmaktadır.

ÇalıĢan personel kıyafetleri model olarak zaman zaman değiĢmekle birlikte, renk olarak lacivert ve beyaz ağırlıklı olarak kullanılmaktadır. Bu renkler, hem yer hizmetlerindeki görevlilerde hem de uçak personelinde kullanılan renkleri oluĢturmaktadır.

Bilet satıĢ bürolarında, check in noktalarında, bilet tasarımlarında, yer hizmetlerinde ve araçlarında kurumsal görseller ve kurumsal renkler aynı muntazamlıkta kullanılmaktadır

111

Türk Hava Yolları’nın Kurumsal Sosyal Sorumlulukları: Türk Hava Yolları kendi

menfaati haricinde toplumun menfaatine olacak iĢlere de, yani kurumsal sosyal sorumluluk çalıĢmalarına da destek vermektedir. Son yıllarda yapmıĢ olduğu sosyal sorumluluk çalıĢmalarının bazıları Ģunlardır:

-THY, ülkenin çölleĢmesiyle mücadeleye katkıda bulunmak ve anneler gününü kutlamak için Tema Vakfı’nın "10 Milyar meĢe projesine" anneler adına bağıĢta bulundu. BağıĢ karĢılığı alınan sertifikalar, Anneler gününde tüm yetiĢkin yolculara dağıtılmıĢtır.

-THY, Türkiye Kızılay Derneği’nin Afrika’ya yönelik baĢlattığı ―Ġnsani Yardım Operasyonuna‖ destek verdi. Bu amaçla Türkiye’nin bayrak taĢıyıcısı Türk Hava Yolları, operasyon çerçevesinde organize edilen 29-30 Ocak 2007 tarihleri arasında Etiyopya’daki Afrika Birliği Konferansı ve 5-7 ġubat 2007 tarihleri arasında Uluslararası Kızılay Dernekleri Federasyonu Afrika özel oturumu kapsamında Kızılay’a ait yaklaĢık yüz elli ton yardım malzemesini Etiyopya ve Kenya’ya kargo uçağıyla 4 seferde ücretsiz olarak ulaĢtırılmıĢtır.

-THY Pakistan’da meydana gelen yıkıcı deprem üzerine beĢ adet yardım seferi gerçekleĢtirerek yüz elli altı ton yardım malzemesini ücretsiz olarak ulaĢtırmıĢtır.

-Kızılay için ücretsiz olarak toplam altı bin kilogram kan ve kan ürünlerini; Lösemili Çocuklar Vakfı (LÖSEV) için de, ücretsiz olarak iki bin kilogramı aĢkın yardım malzemesini taĢımıĢtır.

-Türk Hava Yolları, isim sponsoru olduğu Euroleague Basketbol organizasyonunun baĢlattığı ―One Team‖ projesinin Kurucu Ortağı olarak, Ģiddet mağduru insanlar ile fiziksel ve zihinsel engelli çocukların topluma kazandırılmasını amaçlayan projeye destek vermiĢtir.

Türk Hava Yolları’nın Kurumsal ĠletiĢim ÇalıĢmaları: Kurumsal iletiĢim

çalıĢmaları Türk Hava Yolları’nın en eski halkla iliĢkiler çalıĢmalarından birisini oluĢturmaktadır. Örneğin 1947 yılında gazete ilanları ve radyo tanıtımlarıyla kurum olarak yolcu sayılarını arttırmayı amaçlayan çalıĢmalara giriĢmiĢlerdir. O tarihten günümüze doğru gelindikçe çok daha farklı çalıĢmalarına rastlanmaktadır. Bunlardan bazıları Ģunlardır:

-1977 yılında yolcuların dilek ve Ģikayetlerini almak için iç hatlarda anket düzenlemeye baĢlamıĢtır.

-1983 yılında ―THY Magazin‖ adıyla aylık uçuĢ dergisi yayım hayatına baĢlamıĢtır. Günümüzde ise, ―Skylife‖ ismiyle halen yayın hayatına devam etmektedir.

-1985 yılında ilk kez elktronik ortama geçilerek rezervasyonlar elektronik ortamda yürütülmeye baĢlanmıĢ, ayrıca First Class uygulamasına geçilmiĢtir.

112

-2001 yılında Rezervasyon Çağrı Merkezi ( 444 0 THY/444 0 849) uygulaması baĢlatılmıĢtır.

-2004 yılında Türk Hava Yolları, yolcularının görüĢ ve Ģikâyetlerini iletebilecekleri "MüĢteri ĠliĢkileri Online Hizmet Servisi"ni www.turkishairlines.com.tr adresinde hizmete açmıĢtır.

-2007 yılında Telefonla bilet satıĢına baĢlamıĢtır.

-2011 yılı 13 Eylül'de Türk Hava Yolları'nın kurumsal web sitesi ―www.turkishairlines.com‖ yeni ara yüzü ile hizmete açılmıĢtır. Bu site 1061 web sitesinin yarıĢtığı 5. Altın Örümcek Web Ödülleri’nde birinci olmuĢtur. 17 ayrı dilde hizmet veren Web sitesi ayrıca yolculara web sitesi üzerinden check-in yaptırarak, online biniĢ kartı almalarına imkan vermektedir.

Bunların haricinde kurumsal iletiĢim çerçevesinde Türk Hava Yolları, görsellerinden oluĢan kartpostallar ve duvar kâğıtları bastırıp yayınlamıĢtır.

113

114

ÇalıĢanlarıyla kurumsal iletiĢimin sağlanması noktasında da kurum içi halkla iliĢkiler etkinlikleri organize etmiĢtir. Örneğin;

-Türk Hava Yolları, çalıĢanlarına yönelik 74’üncü yıl kutlamaları çerçevesinde Abdi Ġpekçi Spor Salonu’nda Sezen Aksu konseri düzenlemiĢtir.

-Türk Hava Yolları, kuruluĢunun 77. yıldönümü kutlamalarında, ―KuĢ olup uçsam...‖ isimli konser düzenlemiĢtir.

-Türk Hava Yolları, yakalanan baĢarının asıl sahibi olan çalıĢanlarına, teĢekkürünün

bir ifadesi olarak filosundaki bir Boeing 737-800 uçağını, tüm çalıĢanlarını temsilen, dünyanın 191 noktasında görev yapan farklı pozisyonlardaki çalıĢanlarının yaklaĢık 17 bin fotoğrafıyla süslemiĢtir.

Bunların haricinde yapmıĢ olduğu diğer kurumsal iletiĢim çalıĢmaları da Ģunlardır; Kısa Film;

-Türk Hava Yolları, F.C. Barcelona’nın felsefesini ve baĢarı hikayesini samimi bir dille anlatan ve izleyicilerle duygusal bir bağ kuran kısa bir belgesel hazırlatmıĢtır.

- Türk Hava Yolları, Manchester United'ın oyuncularından Edwin van der Sar'ın futbolu bırakacağına yakın hem Edwin van der Sar’a hem de Manchester United’ın zengin tarihindeki tüm efsanevi kalecilere yönelik bir teĢekkür ve övgü filmi yaptırmıĢtır.

-Dünyaca ünlü ABD’li basketbolcu Kobe Bryant’ın baĢrolünde yer aldığı reklam filmi çektirmiĢtir.

115

- Dünyaca ünlü aktör Kevin Costner’ın oynadığı Türkiye'yle beraber 70 ülkede daha gösterime giren reklam filmini hazırlatmıĢtırr.

-Yıldız futbolcular Messi, Ibrahimovic, Xavi, Iniesta, Puyol’un da içinde olduğu ve tüm dünyada gösterilen reklam filmini F.C. Barcelona’lı oyuncularla çektirmiĢtir.

Seminerler;

Türk Hava Yolları, uçuĢ emniyetine olan inancını vurgulamak ve ülkemizde bu yöndeki bilinci arttırmak amacıyla seminerin ilk kez Türkiye’de düzenlenmesini sağlamıĢtır. UçuĢ Emniyet Vakfı (Flight Safety Foundation) tarafından düzenlenen 23. Avrupa Havacılık Emniyet Semineri, Türk Hava Yolları’nın ana sponsorluğunda gerçekleĢtirilmiĢtir.

Fuarlar;

-Türk Hava Yolları ana sponsorluğunda 15. düzenlenen dünyanın en büyük on turizm organizasyonundan biri olan EMITT fuarında (Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat fuarı), 60 ülkeden 4 bin katılımcı stand açacak. Singapur Turizm Ofisi ve Changi Havalimanı’ nın açacagı standda Türk Hava Yolları da yer alıyor. Türk Hava Yolları, fuara 144 m2’lik özel bir standla katılıyor.

-THY Teknik A.ġ. ve Ġstanbul Ticaret Odası (ĠTO) ĠĢbirliği ile 3. Türk Havacılık Endüstrisi Sergisi, Forumu ve Fuarı açılmıĢtır.

Sergi;

-Türk mimarlık tarihinin en önemli simgesi; Mimar Sinan’ın, ölümünün 427. yılında anma amaçlı “Sinan ve Mimari Dehanın ġaheserleri‖ sergisi açmıĢlardır.

Kulüpler;

THY çalıĢanları ―Curioz‖, isimli çocuk kulübünü kurmuĢtur. Sponsorluklar;

-Ġspanya’nın dünyaca ünlü takımı F.C. Barcelona’nın resmi sponsorluğu,

-Manchester United'ın resmi sponsorluğu,

-ġampiyonlar Ligi’nde B.Dortmund’un resmi sponsorluğu,

-Avrupa Basketbol Ligi’ne (Euroleague - Eurolig) isim sponsorluğu, -THY Spor Klubü Satranç Takımı’na isim sponsorluğu,

116

-Anadolu AteĢi Dans Topluluğu’nun sponsorluğu,

-―Cesur Yürekli 12 Dev Adam‖, Basketbol Milli Takımları Resmi Sponsorluğu,

-THY, Türk Milli Takımlar Ana Sponsorluğu,

-European Challenge Tour’un Türkiye ayağı ―Turkish Airlines Challenge 2010‖ golf kupası isim sponsoruluğu,

-Yunanistan’ın basketbol kulüplerinden Maroussi Basketbol Kulübü ana sponsorluğu,

-Türkiye Futbol Federasyonu Ana Sponsorluk SözleĢmesi kapsamında, tüm Futbol Milli Takımlarımızın yanı sıra Sportoto Süper Lig, 2. ve 3. ligde mücadele eden takımlarımızın sponsorluğu,

-Serbest dalıĢta bireysel sporcu ġahika Ercümen sponsorluğu,

- Tiger Woods’un katılımıyla Türkiye’de gerçekleĢecek 2013 European Tour Final Serisi’nin isim sponsorluğu,

-49. CumhurbaĢkanlığı Bisiklet Turu ana sponsorluğu,

Kurumsal Reklam;

Toplumu bilgilendirmek için, uçuĢ esnasında yapılması ve yapılmaması gerekenlerin konu edildiği Manchester United’ın yıldız futbolcuları Darren Fletcher, Wayne Rooney, Nani, Chris Smalling, Rafael ve Fabio Da Silva’nın oynadığı uçak içi uçuĢ emniyeti filmi çektirilmiĢtir.

Türk Hava Yolları’nın Kalite ÇalıĢmaları: Türk Hava Yolları alanında kaliteli bir

hava yolu olduğunu vurgulamak için Ġleri teknoloji kullandığını, personelin gerekli bilgi ve donanıma sahip olduğunu, güvenli uçuĢ sunduğunu, güvenilirliğini, taahhüt ettiği hizmeti zamanında ve taahhüt ettiği Ģekilde yerine getirdiğini, personelin güven verici ve sempatik yaklaĢtığını, modern uçaklara sahip olduğunu, yenilikçi olduğunu, zamanında uçuĢ yaptığını, bagaj hizmetinin problemsiz olduğunu, kayıtların doğru ve hatasız olarak tutulduğunu, personelinin tecrübeli olduğunu, uçuĢ noktalarının çeĢitliliğini, müĢteri hizmetlerine ulaĢımın kolaylığını, yemek ve ikramlarının lezzetini hemen tüm çalıĢmalarında vurgulamaktadır.

Bu amaçla yapmıĢ olduğu bazı çalıĢmalar ve almıĢ olduğu ödüller Ģunlardır;

-1992 yılında uçakların iç tasarımı ve personelin kıyafetleri yenilenmiĢtir. Ġkram hizmetleri arttırılmıĢ ve dıĢ hatlarda menü seçenekleri sunulmuĢtur.

117

-1993 yılında direkt uçuĢlarda First Class, Business Class, ekonomi Class olmak üzere üç ayrı sınıfta hizmet sunmaya baĢlamıĢtır.

-1996 yılında internet sitesi kurulmuĢtur. Aynı yıl Airbus firması tarafından ―A340 uçaklarını dünyada en etkin kullanan havayolu" ödülü verilmiĢtir.

-1998 yılında Türkiye'ye en çok döviz getiren kuruluĢ olarak Ġstanbul Ticaret Odası tarafından Altın Plaket Birincilik Ödülü'ne layık görülmüĢtür.

-1998 yılında Avrupa’nın 5 büyük havayolu ile " Özel Kalite Grubu‖ (The Qualiflyer Group) adı altında yeni bir iĢbirliğine girilmiĢtir.

-1998 yılında "Miles&Smiles" adı altında özel havayolu yolcu programı baĢlatılmıĢtır. -2003 yılında elektronik bilet uygulaması ve Online check-in uygulaması baĢlatılmıĢtır.

-2004 yılında Avrupa Havayolları Birliği'nin açıkladığı tüketici raporuna göre; THY'nin, uçakların zamanında kalkıĢı ve en az kayıp bagaj olayıyla karĢılaĢılan tüm Avrupa'daki Ģirketler arasında ikinci olmuĢtur.

-2005 yılında 14-18 ġubat tarihleri arasında tamamlanan ABD Federal Havacılık Otoritesi'nin (FAA) yıllık denetim raporuna göre, THY Bakım Merkezi'nin birçok atölye ve birimi sıfır (0) hatalı bulunmuĢtur.

-2005 Dünya Havacılık Otoritesi JAA MAST Türkiye'de yaptığı 'UçuĢ Güvenliği Ġncelemesinde', THY'ye "Teknik bakım ve onarımda en yüksek performansla faaliyet gösteriyor" raporu vermiĢtir.

-2005 1 Kasım'dan itibaren uygulanan yeni modelle yolculara farklı fiyat alternatifleri sunulmaya baĢlanmıĢtır.

-2006 Nisan'da THY, havacılık emniyeti standartı olan IOSA Programı denetimini baĢarıyla geçerek Türkiye'deki ilk "IOSA OPERATÖRÜ" olmuĢtur.

-03 Mart 2006 tarihinde ―Ulusal Kalite Hareketi Ġyi Niyet Bildirgesi‖ni imzalamıĢtır. -Türk Hava Yolları yolcularına sunduğu hizmette kaliteyi artırmak için gizli müĢteri, fahri gözlemci uygulamalarını baĢlatmıĢtır.

- 2006 yılında MüĢteri ĠliĢkileri (CRM) Müdürlüğü’nü kurmuĢtur.

-ĠTÜ-THY Teknik Tasarım Ofisi açıldı ve ĠTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi bünyesinde faaliyetlerine baĢlamıĢtır.

118

-Genel prensibini "kalite" ve "önce insan" olarak duyuran Türk Hava Yolları, sunumda yaptığı yeniliklere bir yenisini ekledi ve Do&Co A.ġ. ile yapılan ortaklıkla yeni bir ikram yaklaĢımına geçmiĢtir.

-ISO 9001:2000 kalite belgesi almıĢtır.

-Türk Hava Yolları Genel Müdürü Temel Kotil, IATA Yönetim Kurulu'na seçilmiĢtir. -Bagajsız yolcuların biniĢ kartlarını (Boarding Card) internetten bastırabilmesine olanak sağlayan yeni bir uygulama baĢlatmıĢtır.

-2007 Havacılık sektöründe "Ulusal Kalite Ödülü" almıĢtır. -Global havayolu ittifakı olan Star Alliance'a katılmıĢtır.

-2009’da Skytrax Ģirketi tarafından yapılan değerlendirme sonuçları Türk Hava Yolları’nın hizmet kalitesinde ulaĢtığı noktayı tescillemiĢtir. Türk Hava Yolları ve Do&Co ikram Ģirketi ortak kuruluĢu olan Turkish Do&Co’nun ekonomi sınıfında verdiği ikram hizmeti dünyanın en iyisi seçilirken, Türk Hava Yolları Güney Avrupa’nın ―En Ġyi Havayolu‖ Ģirketi unvanını da korumuĢtur.

-2010 Skytrax tarafından ekonomi sınıfı ikramda dünyanın bir numarası seçilmiĢtir. -Passbook uygulaması baĢlatıldı. Apple’ın iOS 6.0 ve üzeri sürümlü iPhone /iPod touch cihazları için sunduğu Passbook uygulamasıyla kullanıcılar biniĢ kartlarını mobil ortama, yani kendi iPhone/iPod touch cihazlarına taĢıyabilme imkanına kavuĢturulmuĢtur.

-Güney Avrupa’nın ―En Ġyi Havayolu‖ seçilmiĢtir.

-Ġkram konseptini yenileyen Türk Hava Yolları, Türk ve Dünya mutfağının en güzel örneklerini yolcularıyla buluĢturmuĢtur.

-Türk Hava Yolları, yolcularının uçuĢ sırasında da dünya ile iletiĢimini devam ettirecek olan, Global Communication Suite sistemi (GCS) ile bu sisteme sahip uçaklarda sunduğu PLANET IFE platformu altında, yolculara kıtalararası uçuĢlarda dünyada ilk olarak baĢlattığı canlı televizyon hizmetine yüksek hızlı kablosuz-wifi internet’i de eklemiĢtir.