• Sonuç bulunamadı

5. KRİZLERİ ORTAYA ÇIKARAN ETKENLER

6.2. Taşra Örgütü

6.2.2. İl Kriz Merkezleri

İl Kriz Merkezi, kriz emarelerinin belirmesi ve başlaması ile birlikte, Başbakanlıktan veya Başbakanlık Kriz Yönetim Merkezinden alınacak emir doğrultusunda valinin emri ile faaliyete geçer.

İl kriz merkezi başlangıçta, krizin nedeni, şiddeti, ihtiyaç duyulan tedbirlerin özellikleri ve merkezin faaliyete geçme maksadının gizlilik derecesi dikkate alınarak hizmet gruplarının içinden vali tarafından seçilen birkaçı veya tamamı ile faaliyete geçirilebilir.

İllerde vali veya görevlendireceği vali yardımcısı başkanlığında, il ve ilçedeki diğer kurum ve kuruluşların uzman personelinden oluşturulur. Kriz merkezi öncelikle bir çekirdek kadrodan oluşturulur. Krizi meydana getiren olayın niteliğine göre diğer personeli tamamlanır. Sivil savunma birliklerinin olay mahalline intikali durumunda birlik komutanı veya yardımcısı ile, Bakanlık Kriz Merkezinin değerlendirmesi sonucunda yapılacak teklife göre Bakan onayı ile merkezden görevlendirilecek personelin başındaki sorumlu amir bu kriz merkezlerinde görev alır.

Kriz esnasında bilgi, haber ve istihbaratı periyodik raporlarla İl Kriz Merkezi, Bakanlık Kriz Merkezine ve Başbakanlık Kriz Yönetim Merkezine iletmekle yükümlüdür.

İl Kriz Merkezlerinin görevleri aşağıdaki gibi belirlenmiştir: a. Kriz il veya ilçe sınırlarında meydana gelmiş ise, krizin nedeni, gelişmesi, alınması gereken önlemler gibi bakanlığı ilgilendiren konularda bakanlık kriz merkezine bilgi vermek.

b. Hizmetlerin yürütülmesinde, gerektiğinde bölgesindeki askeri komutanlık ve özel kuruluşlarla işbirliğinde bulunmak.

c. Çözülemeyen ve üst düzeyde koordinasyonu gerektiren sorunları bir üst makama bildirmek.

d. Bakanlık kriz merkezinden istenen hususlarla ilgili çalışmalar yapmak ve gerekenlerin uygulamaya konulmasını sağlamak.

e. Seferberlik ve savaş halinde, oluşturulan kriz merkezi hareket merkezinin alt yapısını oluşturmak.

İl Kriz Merkezi; Kriz Değerlendirme ve Takip Kurulu ile Sekretaryadan oluşur.

6.2.2.1. Kriz Değerlendirme ve Takip Kurulu

Kriz değerlendirme ve Takip Kurulu, vali veya görevlendireceği bir vali yardımcısının başkanlığında, krizin özelliğine göre İl Kriz Merkezi Yönergesi’nde belirtilen yetkililerden oluşur.

Görevleri aşağıdaki gibi belirlenmiştir:

-Kriz halinde vali veya görevlendireceği vali yardımcısı başkanlığında ve Bakanlık Kriz Merkezinin talimatları doğrultusunda teknik ve bürokratik çalışmaları yürütmek.

-İl Kriz Merkezine gelen haberleri değerlendirmek, değerlendirme sonuçlarına göre alınacak önlemleri belirlemek ve bunların uygulanması için girişimlerde bulunmak, görevlendirme yapmak.

-Yapacağı bu çalışmalarla ilgili olarak ilgili bakanlık ve gerekli görülecek kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapmak.

-Kriz konusunda İl Kriz Merkezi ve Koordinasyon Kurulu tarafından alınan kararların veya direktiflerin yerine getirilmesini sağlamak ve uygulamalarını takip etmek.

-İl kaynaklarından temin edilecek araç, gereç, personel ve diğer imkanların hizmete tahsisini yönlendirmek. İmkan dışındaki ihtiyaçları Bakanlık ve başbakanlık Kriz Merkezine bildirmek.

- Normal durumlarda düzenlenen tatbikata katılmak.

-Lüzum gördüğü hizmet ve faaliyetlerde sekretaryayı yetkilendirmek.

Kriz Değerlendirme ve Takip Kurulu, krizin şiddetine göre koordinatörün teklifi, kurulun kararı ile uygun görülecek periyotlarla toplanır. Gerektiğinde sekretarya tarafından olağanüstü toplantıya çağrılır.

6.2.2.2. Sekretarya

Sekretarya, krizin özelliğine göre koordinatör birimin en üst amiri seviyesindeki bir personel başkanlığında İl Kriz Merkezi Yönergesindeki birim temsilcilerinden öncelikle çekirdek kadro olarak oluşturulur. Seferberlik ve savaş hali ilan edildiğinde ilgili mevzuatta belirtilen personeli tamamlanarak İl Harekat Merkezi Sekretaryasına dönüştürülür. Sekretaryada ildeki teşkilat ve bağlı kuruluşlardan gerektiğinde diğer birimlerden, valiliğin görev özelliklerini iyi bilen, güvenliği tam, kendi alanında başarılı personel görevlendirilir. Sekretarya koordinatör birimin temsilcisinin başkanlığında İşlem Kısmı, Personel Kısmı, Muhabere Kısmı, Lojistik İkmal Kısmı, Enformasyon Kısmı, İdari ve Mali İşler Kısmı, Basın ve Halkla İlişkiler Kısmı gibi birimlerden birkaçı veya tamamı ile oluşturulabilir.

Sekretaryanın başkanı, İl Kriz Merkezi yönergesinde krizi meydana getiren olayların niteliğine göre, koordinatör olarak gösterilen birimin asgari en üst amiri seviyesinde görevlendirilen personeldir.Krizi meydana getiren olayların niteliği birden fazla

koordinatör birimi ilgilendiriyorsa, sekretaryanın başkanı İl Kriz Merkezi Yönergesindeki öncelik sırasına göre koordinatör birimin daire amiridir.

Sekretarya 24 saat esasına göre iki vardiya halinde çalışır. Kriz Merkezlerinin bütçe ihtiyaçları ilgili kuruluş bütçelerinden karşılanır.

İl Kriz Merkezleri valinin görevlendireceği vali yardımcısı tarafından sevk ve idare edilir. İl Kriz Merkezinin sevk idaresi ile görevli vali yardımcısı valiye karşı sorumludur. İl Kriz Merkezi Yönergeleri Bakanlık onayına tabidir. Valinin imzalayacağı baş emirle yürürlüğe girer ve mülki sınırlardaki bütün resmi ve özel ilgililer için bağlayıcıdır.

İl kriz merkezinin teşkilatı, tertip ve düzeni ile çalışma esasları konusunda aşağıdaki hususlara dikkat edilmelidir:

1-İl kriz merkezinin iş ve işlemleri bir vali yardımcısı tarafından yürütülmeli ve diğer bir vali yardımcısı ile de yedeklenmelidir.

2-İl kriz merkezi olarak; herhangi bir kriz halinde giriş-çıkış ve diğer hizmetlere kolaylık sağlayacak, yeterli genişlikte bir mekan ayrılmalı, bu kriz merkezinin kullanılamayacak olması ihtimali göz önüne alınarak ayrı bir yerde il kriz merkezi planlanmalıdır.

3-İl kriz merkezinde; vardiyalar halinde görev yapacak personele yetecek masa, sandalye, çeşitli kırtasiye ve yazı malzemeleri, ayrıca, herhangi bir kriz halinde, derhal kullanılmak üzere; Brifing Dosyası, Ceride (tutanak, kayıt) Dosyası, Gelen-Giden Evrak Dosyaları, Kriz Anında Gönderilecek Raporlar Dosyası, içlerinde yeterli örnek formatları da ihtiva edecek şekilde klasörler halinde önceden hazırlanmalı ve il kriz merkezinde kullanıma hazır halde bulundurulmalıdır.

4-İl kriz merkezi; asgari seviyede; Başbakanlık Kriz Yönetim Merkezi, İçişleri Bakanlığı Kriz Merkezi, komşu ve destekleyen iller, ilçeler ve il içindeki bütün birimlerle irtibatı sağlayacak muhabere malzemeleri ve yeterli bilgisayarlarla donatılmalıdır.

5-Barış ve normal durumlarda, il kriz merkezinde görev yapmak üzere yeterli personel tefrik edilmeli ve görevlendirilmelidir.

6-Herhangi bir kriz halinde, il kriz merkezinde 24 saat esasına göre ve vardiyalar halinde görev yapacak; belediye başkanlığı, garnizon komutanlığı, il müdürlükleri ve ildeki ilgili kurum ve kuruluş temsilcilerini ihtiva eden vardiya çizelgeleri önceden hazır olmalı ve güncelliği muhafaza edilmelidir.

7-Krizin cinsine göre, kriz halinde kullanılabilecek; garnizon komutanlığı, belediye başkanlığı, il müdürlükleri ile kurum ve kuruluşlarda mevcut bütün araç, gereç, malzeme, gıda ve diğer bütün imkanlar tespit edilmeli il kriz merkezindeki bilgisayarlara yüklenmeli ve güncelliği muhafaza edilmelidir.

8-İlde mevcut kaynakların tümü miktar ve yer olarak ilin ve ilçelerin ayrı ayrı sağlık, itfaiye, bakındırma, iaşe, kurtarma ve ulaştırma potansiyeli belirlenmeli ve kayıt altına alınmalıdır.

9-Kriz halinde bölgeye gelecek kurtarma ve yardım ekiplerinin süratle mahalline ulaşabilmesi için, tahliye yolları dahil çok iyi bir trafik planlaması önceden yapılmalıdır.

10-Bir afet vukuunda, afetzedeler için kurulacak çadır kentlerin, geçici iskan yerlerinin, mevcut mezarlıkların yetmemesi halinde ek mezarlık yerlerinin ve enkaz dökülecek mahallerin yerleri önceden belirlenmeli ve gerekli planlamalar yapılmalıdır.