• Sonuç bulunamadı

2.6. KONYA ġEHĠR VARLIKLARI

2.6.2. Konya‟nın Diğer Varlıkları

2.6.2.1.1. Müzeler

Her yıl yüz binlerce kiĢinin ziyaret ettiği Mevlana müzesi, mimarisinden çok Mevlana‟nın inanç ve düĢüncesiyle geniĢ kitleleri Konya‟ya çekmektedir. Yaz ayları boyunca akın akın müzeyi ziyaret eden yabancıların yanı sıra, Hac mevsiminde, Hacca giden Müslüman hacıların ilk, hacdan dönenlerin ise son olarak ziyaret ettikleri müze her yıl kent nüfusundan daha fazla bir kitle tarafından ziyaret edilmektedir (Korkmaz, 183). Mevlana müzesinin, Türkiye‟nin 2009 yılında en çok

ziyaret edilen 3. müzesi olması da, Hem Uluslar arası olarak, hem de ulusal olarak Konya ve Mevlana‟nın önemini bir kez daha ön plana çıkarmaktadır (www.kultur.gov.tr, 27.4.2010).

Müze “ġeb-i Arus ve Vuslat Törenleri (Düğün gecesi)” döneminde, gerek yurt içi gerek yurt dıĢı birçok ziyaretçinin ilgisini çekmektedir. Ayrıca tüm yıl boyunca, her cumartesi günü, Büyük ġehir Belediyesi tarafından düzenlenen “Sema Ayini” ziyaretçilerin büyük ilgisini çekmektedir(www.konyakultur.gov.t, 27.4.2010r).

Mevlana müzesinin yanı sıra Sadreddin-i Konevi Türbesi, Alaaddin Cami, Ġnce Minare Müzesi, Karatay Medresesi, Sahip Ata Külliyesi, Lala Mustafa PaĢa Külliyesi, Aya Elena Kilisesi, Sırçalı Medrese, Arkeoloji Müzesi, Ġstiklal Harbi ġehitliği ve Nasreddin Hoca Türbesi Konya‟nın sahip olduğu önemli değerlerdir (Kabakçı, 2008:37).

2.6.2.1.2. Kültür Merkezleri

Konya son yıllarda irili ufaklı birçok kültür merkezlerinin de mevcut olduğu bir Ģehir haline gelmiĢtir. Son yıllarda büyük bir kültür varlığı haline gelmiĢ Mevlana Kültür Merkezi birçok etkinliğe ev sahipliği yapmaktadır. Gelen misafir ve ziyaretçiler için sosyal ve kültürel ihtiyaçların büyük bir kısmını karĢılar hale gelmiĢtir. Ayrıca Mevlana Kültür Merkezinin de haricinde, Ġlçe belediyelere ve çeĢitli sivil toplum kuruluĢlarına ait kültür merkezleri mevcuttur.

2.6.2.1.3. Arkeolojik Değerler

Ġnsanlık tarihinin bilinen ilk toplu yerleĢim yeri ve 9.000 yıllık köklü bir geçmiĢin merkezi olan Çatalhöyük, sadece ülkemizin değil, dünya çapında yemek kültürünün ilk baĢladığı, tarımın yapıldığı, ateĢin kullanıldığı, yerleĢik hayata geçildiği, vahĢi hayvan saldırılarına karĢı ortak savunmanın yapıldığı merkez olarak tanınır. Yine aynı yerden elde edilen “oksidiyen” madeninin dıĢ dünyaya ihraç edilmesi, dünyadaki ilk maden eritme tekniklerinin uygulanması, bu bölgenin önemini gözleri önüne sermektedir (Konya Ġ.K.M., 2007:43).

2.6.2.1.4. Tarihi Değerler

Hitit, Frig, Lidya, Pers, Grek, Roma, Bizans ve en önemlisi Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinin eĢsiz eserlerinin il sınırları içerisinde yer almasının doğal bir

neticesi olarak Konya, ülkemizin ve dünyanın tarih ve kültür değerlerinin içinde yer aldığı en zengin coğrafyasına sahip bölgelerinden biridir. Bu zenginliğin somut bir göstergesi de, Selçuklu döneminden kalan ve hala aynı adla var olan on dört mahallenin varlığıdır. Ayrıca Selçuklu döneminde Konya‟nın iki yüzyıldan fazla baĢkentlik yapması, Türk mimarisinin eĢsiz eserlerinin Konya‟nın dört bir yanına yerleĢmesine neden olmuĢtur (Kabakçı, 2008:37).

Aziziye cami, Alaaddin cami, EĢrefoğlu cami, Selimiye Cami, Ġplikçi cami, Kubad-Abad Sarayı, Horozlu Han, Zazadın Hanı, Zingebar kalesi, Bedesten ÇarĢısı, Tarihi Konya Konakları, Ģehir içinde ve dıĢında bulunan irili ufaklı hanlar ve kervansaraylar gibi varlıklar Konya‟nın tarihi enginliklerinden sayılabilmektedir.

Kilistra antik kenti, Eflatunpınar Hitit anıtı, Çatalhöyük, Sille, ilk ziraat anıtı olan Ġvriz Kaya Kabartması, Fasıllar Steli, geçmiĢi 5.500 yıl öncesine dayanan Karahöyük (Cem Sultan Bahçesi), Bolat, Nekropol ve Bouleterion gibi önemli değerler Konya‟nın tarihsel değerlerinden ve zenginliklerinden sadece bir kaçıdır (www.konyakultur.gov.tr, 27.4.2010).

Tarih boyunca ilim ve sanatın merkezi konumunda olmasından dolayı Konya, yüzyıllardır sanatkârlara ev sahipliği yapmaktadır. Keçecilik, dokumacılık, halıcılık, kaĢıkçılık, tüfekçilik, testicilik, çinicilik, seramikçilik, hat, tezhip, minyatür, ebru, ahĢap ve taĢ iĢçiliği gibi geleneksel el sanatı ve folklorik değerlerinin en güzel örneklerini bünyesinden barındıran Konya, bu yönüyle de yerli ve yabancı turistlere farklılıklar sunmaktadır (Konya Ġ.K.M., 2007:35).

2.6.2.2. Doğal Varlıklar Ve Güzellikler

Dünyanın birçok ülkesinden büyük bir araziye sahip olan Konya, doğal güzellikleri ile de çekiciliği ve cazibi yeti ile öne çıkmaktadır. “Dünyanın nazar boncuğu” olarak nitelenen Meke Gölü, Türkiye‟nin en büyük tatlı su gölü olan BeyĢehir gölü, bir doğa harikası Yer Köprü Ģelalesi, Tuz gölü ve YeĢil Meram‟ı keĢfedilmeyi bekleyen turizm değerlerinin bir bölümüdür (Kabakçı, 2008:37).

Tüm bu güzelliklerinin yanında Konya‟nın Toros dağlarında bulunan yaylalar doğa sporları ve yayla turizmine uygun alanlardır. Ayrıca BeyĢehir, SeydiĢehir,

Hadim, TaĢkent, Bozkır ve Ilgın gibi dağlık ve ormanlık bölgelerde yabancı ağırlıklı av turizmi yapılmaktadır (Konya Ġ.K.M., 2007:35).

Konya yöresindeki tabiat parkı olarak, SeydiĢehir Kocakoru Ormanı, tabiat anıtları olarak; Çumra fosil Ardıç (500 yaĢında, 4,5 m çevre geniĢliği), BeyĢehir Titrek kavak (100 yaĢında 25m boyu, 2,5 çapı, 8m geniĢliği) tabiat koruma alanı; Ereğli Akgöl mevcuttur. Türkiye de 14 adet bulunan tabiat parkının biri olan SeydiĢehir “Kocakoru Ormanı”, yine 35 adet bulunan tabiat koruma alanlarından biri olan “Ereğli Akgöl” Konya yöresinde bulunmaktadır (www.cevreorman.gov.tr, 27.4.2010).

Doğa turizmi açısından Konya‟nın önemli bir diğer potansiyeli de mağaralarıdır. Derebucak ilçesinde Balatini, Çamlık beldesinde Körükini, Suluin, Sakaltutan, Susuz, PınarbaĢı mağaraları ve SeydiĢehir de bulunan 1.650 metre uzunluğundaki Tınaztepe mağarası Dünyanın en önemli mağaralarındandır (Kabakçı, 2008:37).

Meram, Dede Bahçesi, Alâaddin Tepesi, Çayırbağı, AkyokuĢ ve Kızılören, Hatıp, Dutlu Kırı, Hıdırlık (AkĢehir), Yaka Manastırı (BeyĢehir) gibi mesire yerleriyle de Konya kurak ve katı olan iklim coğrafyasında yemyeĢil bitki örtülerine sahip alanlar olarak ziyaretçilerin ve Ģehir sakinlerinin kullanımlarına açıktır (Sezgin, 2004:252).

2.6.2.3. Sosyal Varlıklar Ve Değerler

2.6.2.3.1. Festival, Kutlama ve Fuarlar

Konya da bir çok önemli gün, kutlama, tören ve fuar yapılmaktadır. Etkinliklere örnek olarak Ģunlar gösterilebilir (Konya Valiliği, 1991:66);

- Türkiye cirit oyunları, - Türkiye aĢıklar bayramı, - Hz. Mevlana‟yı anma törenleri, - Gül bayramı, lale günleri, - Konya yemekleri yarıĢması,

- Nasreddin hoca Ģenlikleri, - Huğlu tüfek bayramı,

- Çatalhöyük turizm ve kavun festivali,

- Kiraz, elma, ceviz ve çeĢitli meyve ve sebze Ģenlikleri,

Bunlara ilaveten; Hz. Mevlana‟yı anma törenleri, Hz. Mevlana ve ailesinin Konya‟ya geliĢ törenleri, nevruz kutlamaları, Atatürk‟ün Konya‟ya ilk geliĢleri, Atatürk‟ü anma, ahilik kültürü haftası, kütüphanecilik haftası, hıdrellez, bahar kutlaması, müzeler haftası, Türk halk, sanat ve tasavvuf müzikleri korosu, Türk halk oyunları çalıĢmaları, gibi faaliyetlerde turistler tarafından yoğun ilgi gören faaliyetlerdir (Sezgin, 2004:253).

2.6.2.3.2. El Sanatları

Konya da birçok alanda ve dalda sanatçı yetiĢmektedir. Bunlardan baĢlıcaları; Hat, Tezhib, Cilt, Ebru, Keçecilik, Halıcılık, KaĢıkçılık, Tüfekçilik, Oya ve nakıĢ, Testicilik, Naht (ağaç oyma sanatı), Çinicilik, Mestçilik gibi sanat dallarıdır (Sezgin, 2004:254).

2.6.2.3.3. Konya Mutfağı

Asya bozkırlarından ġelçukiler ile birlikte Konya‟ya gelen Türk mutfağı çok zengindir. Konya fırın kebabı ve etliekmek ülkemizde en iyi bilinen Konya‟ya özgü yiyeceklerin baĢında gelir. Ayrıca, ekmek salması, ağız bulaması, ekmek umması, tandır gevreği, düĢme, tirit, bütümet, gibi belli baĢlı yöresel yemeklerde sayılabilir (Sezgin, 2004:255).

2.6.2.3.4. Manevi Değerler

Doğal, kültürel ve maddi değerlerin yanında Konya‟nın sahip olduğu ve Ģehrin bugünlere bu Ģekilde güzel ve bir kültür yumağı haline gelmesini sağlamıĢ bir çok manevi değerlerden de bahsetmekte fayda vardır. Gerek Selçuklu devleti zamanından kalan, gerekse de Osmanlı zamanından kalan mimari yapıların yanında birçok ilim ve bilim adamı yetiĢtiren Konya bu konuda diğer illere oranla göz önüne çıkmaktadır. Bazı Selçuklu devleti sultanları, Hz. Mevlana, ġems-i Tebrizi, Bey Hekim, ġeyh Sadreddin Konevi, Sultan Veled Efendi, Ulu Arif Çelebi, Ahi Evren, Hoca Ahmet Fakih, Kadı Sıracüddin Urmevi, Sadır Sultan, Pir Esad Sultan, AteĢ

Baz-ı Veli Efendi, Seyyid Mahmud Hayrani, ġeyh Edebali, Zenbilli Ali Efendi, Ġbrahim Hakkı Konyalı, Ord. Prof. Dr. Sadi Irmak ve Hacı Veyis Zade Efendi bu manevi değerler örnek olarak gösterilmektedir (www.konya.gov.tr, 27.4.2010).

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM – METODOLOJĠ VE ALAN ARAġTIRMASI BULGULARI

Bu çalıĢma kapsamında günümüzün popüler yerleĢim birimleri olan Ģehirler; pazarlama disiplini açısından değerlendirilmektedir. Konya‟nın kentsel özelliklerinin Ģehre gelen turistlerin sahip olduğu algı ve bu algının da etkisiyle oluĢan Konya‟nın marka imajı, araĢtırma ile desteklenerek bu bölümde ele alınacaktır.

ġehre ait bilgiler ve varlıklar hedef kitleler tarafından birincil ve ikincil kaynaklar aracılığıyla edinilerek tüketici zihninde Ģehirle ilgili algıları oluĢturmaktadır. ġehir pazarlama sürecinin ilk aĢamasını da, tüketici zihninde oluĢan bu algıların tespit edilmesi oluĢturmaktadır. Çünkü Ģehirler pazarlama stratejileri geliĢtirilmeden önce de gerek tarihi birikimleri gerekse sahip oldukları özellikleri ve varlıkları ile insanların zihinlerinde belirli imajlara sahiptirler. ġehir pazarlamasının en büyük özelliklerinden birisi, hem Ģehir sakinlerinin hem de Ģehir ziyaretçilerinin mevcut algılarının değerlendirilmesidir. Böylelikle hem dıĢarıya yani ziyaretçilere yönelik stratejiler, hem de içeriye Ģehir sakinlerine yönelik stratejiler geliĢtirilecektir. ġehirle ilgili mevcut algı ve imajın bilinmeden geleceğe yönelik gerçekleĢtirilen pazarlama ve marka stratejilerinin ihtiyacı karĢılaması ve doğruluğu konusunda soru iĢaretleri oluĢacaktır.