• Sonuç bulunamadı

Koç ve öğretmen, ilk gözlemlerin ardından, öncelikle, ders programı uyumu, öğretmenin ihtiyaçları ve isteği doğrultusunda on birinci sınıfta birlikte çalışmaya karar vermişlerdir. Sınıf mevcudu 34 kişidir.

İlk ders gözleminin hemen ardından, koç ve öğretmen ilk görüşmelerini gerçekleştirmişlerdir. Görüşmenin iki ana teması vardır. Gözlemlenen dersin değerlendirilmesi ve bir sonraki derse dair hazırlıklar.

Görüşmede, öncelikle iki meslektaş olarak koç ve öğretmen dersin kritiğini yapmışlardır. Koç edindiği intiba doğrultusunda paylaşımlarda bulunmuş ders ile ilgili gözlemlerini paylaşmış ve önerilerini dile getirmiştir. Özellikle sınıf yönetimi ile ilgili sorunlar ve öğretmenin, öğretmen merkezli tutumu tartışılmış, öğretmenin neden bu tarz bir yaklaşım içinde olduğu anlaşılmaya çalışılmıştır.Her iki öğretmen de öğrencinin daha aktif katılımının olması gerektiğinde uzlaştıktan sonra bir sonraki dersin hazırlığına geçilmiştir. Koçun daha önceden hazırlamış olduğu bir sonraki konuya ilişkin video, ders planı örnekleri ve aktivite örnekleri beraberce incelenmiş ve bir sonraki ders için planlama yapılmıştır. Kerem, koçun tüm uyarı ve tavsiyelerini dikkatle dinleyip, notlar almış ve koçun kendisi için yaptığı hazırlığı ilgiyle anlamaya çalışmıştır.

Kerem, ders içeriği hazırlarken kullanabileceği koç’un hazırladığı etkinlik örneklerini incelerken, katıldığı bir hizmetiçi eğitiminden bahisle;

Kerem: Buradaki etkinliklere bakıp benim de en azından .. hatta benim de etkinlik hazırladığım şey buydu diziler

Koç: Süper

Kerem: Denk geldi. Benim etkinliği uygulayabiliriz mesela. Ben sizinle paylaşayım onu.

Koç: Tamam… (Görüşme, 3 Nisan 2014)

Bu ifade, Kerem’in değişime açık olduğunun göstergesi olarak yorumlanmıştır. Kendisi de konu ile ilgili bir etkinlik tasarlamış, ancak bu tür çalışmalar sınıfta karşılığını bulamamıştır. İçerik odaklı koçluk modelinde, koçun derse ne kadar dahil olacağı öğretmenin vereceği bir karardır. Cebir öğrenme alanında " Diziler" konusunu birlikte işlemeye karar veren koç ve öğretmen öğrenciler ile bir grup çalışması yapma kararı almışlardır. Burada amaç, öğrencilerin derse daha aktif katılımıdır. Kerem’in temkinli yaklaşımı dikkat çekmektedir.

Koç: Bunların hepsini toparlayıp göndereyim ben size vaktiniz olursa inceleyin. Olmazsa bir dahaki sefere ben hepsini toplayıp…bir özet geçeyim size..

Kerem: Yok yok incelerim ben ..

Koç: Yani böyle bir girelim en azından iki saat Kerem: Ben çok isterim gözlemlemek istiyorum tabi.. Koç: İki saat..

Kerem: Nolcak ne kaybederiz ki hiçbir şey(Görüşme, 3 Nisan 2014)

Bir sonraki ders öncesi, hazırlık amacıyla tekrar bir araya gelinmiştir. Dersin planının hazırlanışı sırasında, koç ve Kerem arasında geçen konuşmadan, Kerem’in ders ile ilgili içeriği müfredattaki kazanımları dikkate almadan belirlediği, test kitaplarına bağımlı ders

işlediği anlaşılmaktadır.

Koç:Peki özel olarak bu dersin kazanımını biliyor musunuz? Kerem:Hayır ancak bakarsam ııııhm..

Koç:Bilmiyorsunuz

Kerem:Kazanımı bilmiyorum. Koç:Peki bundan sonra…

Kerem:Bakıp bundan sonra bilicek..( Gülüyor )

Koç:Bundan sonra dikkat ederseniz çok mutlu olurum. Peki. Yani aslında şöyle görüyorum. Pek müfredata bakmıyorsunuz değil mi? Kitabı takip ediyorsunuz?

Kerem:Evet maalesef.

Koç:Elinizdeki test kitaplarını sırasına göre mi devam ediyorsunuz?

Kerem:Kazanımı elbette ki bilmek ve o kazanıma göre bir ders planı hazırlayıp derse gelmek en doğrusu en mantıklısı. (Görüşme, 10 Nisan 2014)

Koç ve Kerem uygulamanın yapıldığı süre boyunca, aynı okulda çalışıyor olmaları sebebiyle, hem kayıt altına alınan görüşmelerde, hem de bunun dışında kalan zamanlarda konuşma ve tartışma imkânı bulmuşladır. Birlikte geçirilen zamanın etkisiyle, Kerem'in ifadelerine değişim hemen yansımakla beraber, inanç belirteçleri bu dönemde tutarsızlık göstermiştir. Kerem bir yandan, rehberlik edildiğinde, öğrencilerin kendi başlarına bilgiye

ulaşabileceklerini düşündüğünü ifade ederken,

Koç:Bu durumda dersimizi nasıl bir strateji üzerine kurmayı düşünüyorsunuz? Kerem: Önce bir durumu hayal ettireceğiz. İlgiyi çekeceğiz. Kafalarında büyük bir soru işareti oluşturacağız. Keşfetmelerini sağlayacağız. Keşfettikten sonra matematiksel olarak kavramı, temeli oluşturduktan sonra kavramı tamamen iyi bir şekilde sindirmiş olacaklar ve bu kavramı kendileri artık uygulamaya yönelik de bir çalışma içerisine girebilecekler.

Koç:Sizce yapabilecekler mi?

Kerem: Yaparlar. Biz doğru yönlendirme yaparsak onlar bunları haydi haydiye yaparlar. Çocukları doğru yönlendirerek biz o yöne doğru çocukları yönlendirebilirsek çocukların bunu başarabileceğini düşünüyorum.

Koç: Doğru yönlendirmemiz gerektiğini düşünüyorsunuz yani? Kerem: Kesinlikle.(Görüşme, 10 Nisan 2014)

diğer yandan, algoritmada ustalık ile öğrenmenin anlaşılabileceğine dair inancını gösteren ifadeler kullanmaktadır.

Koç:Öğrencinin öğrendiğine nasıl kanaat getireceksiniz? Bir şeylere bakmanız lazım.

Kerem:Tabii. Ölçme…

Koç:Sizin kriterleriniz neler? Şu iki kavram adına düşünürsek. “Dizi ve alt dizi kavramını çocuk anlamıştır” diye nasıl karar vereceksiniz.

Kerem:Matematiksel dile dökebiliyorsa, bunu kendince soru çözümlerine uygulayabiliyorsa bu kavramın oluştuğunu söyleyebilirim. Bir de ölçme soruları hazırlayacağım.

Koç:Kavramı anlamayan da soru çözemez mi?

Kerem: (Düşündü) Zor olabilir ama tabi kuralın bütünü verilirse genel uyguladığımız yöntemle bunu söyleyebilir. Soruyu kurallarla çözebilir.(Görüşme, 10 Nisan 2014) Kerem’in inançlarına dair düzey belirteçleri arasında yaşanan bu gelgitler, ara dönemde yaşanan inanç tutarsızlığına işaret etmektedir.

Kerem ile araştırmacının araştırma başlamadan hemen önce, katılımcı profili çıkarılması amacıyla yaptıkları görüşmede Kerem, müfredatın gereklerine uygun yenilikçi yöntem ve teknikleri sınıflarında kullanma konusunda ihtiyaç duyduğu destek arayışından söz etmiştir.Bu amaçla katıldığı ve oldukça başarılı şekilde tamamladığı hizmet içi eğitim kurslarında elde ettiği bilgileri sınıfına taşıyamadığını, hem kendisi ifade etmiş hem de bu durum araştırmacı tarafından Kerem’in sınıflarında gözlemlenmiştir. Dolayısıyla Kerem’in serüveni koçla çalışmadan önce başlamış, fakat yeterli işbaşı destekten mahrum olması sebebiyle ara dönem inançları Kerem’in öğrenme ve öğretmeyle ilgili göstergelerine yansımamıştır.Bu hazır bulunuşlukla birlikte, öğretim ile ilgili süreçlere koçluk bileşeninin eklenmiş olmasının, öğretmende var olan ancak, çeşitli sebeplerle ortaya konamamış, inançların harekete geçmesinde, katalizör görevi gördüğü şeklinde yorumlanmıştır. Koçluğun temel ilkesi, yeni yöntem ve teknikler sınıfa taşınırken yaşanabilecek zorluklarda öğretmenin yalnız olmamasıdır. Sağlanan desteğin kısa zamanda etkisini gösterdiği düşünülmektedir.

Koç ve öğretmenin birlikte tasarladıkları ve eklerde(Ek...) sunulan plan çerçevesinde gerçekleştirilen derste, Fibonacci dizisi özelinde diziler konusuna giriş yapılmıştır. Derste, gerçekleştirilen etkinlikler sırasında, sınıf 8 gruba bölünerek grup aktivitesi gerçekleştirilmiştir.Dersin hedef kazanımı "Dizi, sonlu dizi ve sabit diziyi açıklar, dizilerin eşitliğini ifade eder ve verilen bir dizinin grafiğini çizer" (MEB, 2011) şeklindedir. Hedeflenen kazanıma uygun olarak tasarlanan sınıf etkinliği için öğrencilere zarf içerisinde Fibonacci sayılarından oluşan bir puzzle verilmiş ve onlardan sayılar arasında cebirsel ve geometrik ilişkiler kurmaları istenmiştir. Öğrenciler, kendi çözümlerini oluşturma konusunda, hem koç hem de öğretmen tarafından teşvik edilmiştir.

Şekil 5. Öğrenciler derste Fibonaaci sayılarıyla ilgili bağıntı oluşturmaya çalışırken, 17 Nisan 2014

Ancak yine de, Keremin öğrenci yorumlarına karşı mesafeli olduğu görülmüştür.

Kerem: Sayılarla bir ilişki oluşturmanızı istiyoruz. Acaba sayılar arasında nasıl bir bağıntı var. Ne yapılırsa ortaya bir şey çıkar belirlemenizi istiyoruz. Lütfen önce acele etmeyin ilk bulduğunuz şeyde eksikler olabilir. Şekilleri de önemseyin.(Öğrenciler 4 erli gruplarda çalışıyorlar zarflar açıldı hemen bir şeyler söyleyenler oldu)Lütfen acele etmeyin eksiğiniz var. O puzzelları da oluşturun bakalım bir eksiğiniz olacak acele etmeyin. (Öğrenciler çalışıyor öğretmen ve koç aralarda dolaşıyor. El kaldırıp öğretmeni yanına çağıranlar var.) Eksiğiniz var hemen acele etmeyin. Bir düz sıra olsa..sayı ilişkisini kurmaya değil ama şekil kurmak orada bir puzzle var. (El kaldırıp hocam diye bağıran bir grup var. Öğretmen dolaşıyor ancak uzaktan bakıp çekiliyor. ) (Ders, Alan notları, 17 Nisan 2014)

Başlangıçta, koçun yönlendirmesi ve koçun teşvikiyle ders planının, öğretmenin alışık olduğu düzene uygun olmayan bir tasarımda olması sebebiyle öğretmenin tedirgin olduğu düşünülmüştür. Ancak ilerleyen aşamalarda öğrencilerin kendi başlarına çalışarak kendi

fikirlerini ortaya çıkardıklarını gözlemledikçe, Kerem’in onları daha ilgiyle dinlediği

gözlemlenmiştir.

Öğrenci 1:Burada bu şekilde toplanarak gidiyor(örüntüyü doğru sıralamışlar) Kerem: İlk başta yaklaşımınız ne oldu.

Öğrenci 2: hatta şey diye düşünmüştük biz böyle olarak yapmıştık çünkü şekilden haberimiz yoktu da iki tane bir çıkınca direk birbirinin toplamı diğerlerini verir mantığı..

Kerem: Başka bir bağıntı aklınıza geldi mi? Öğrenci 2:Hayır direk toplayarak yaptık

Öğrenci 1:Direk ikisinin toplamı yani diğer ikisini..

Kerem: Peki siz başka bir bağıntı oluşturabilir misiniz burada mesela (sayıları işaret ediyor.)Daha önceki derslerde çarpım toplam sembollerini gördünüz acaba bir ilişki var mı?

Öğrenci 3: 4-3... toplam sembolüyle. mutlaka çıkar yani..(Ders, 17 Nisan 2014) Her ne kadar etkinlik sırasında bazı öğrencilerin fikirlerini dinlemiş olsa da etkinlik sonuçlarının özetlemesini bir gruba yada grubun seçtiği bir öğrenciye yaptırmaktansa kendisi yapmayı tercih etmiştir. Öğrencilerin kendi bakış açılarıyla ürettikleri yorumları

irdelemek yerine kendi yorumunu ve kurulmuş olmasını istediği ilişkiyi öğrencilere aktarmayı seçmiştir. Bu durum yine ara dönem göstergelerine işaret etmektedir.

"...Şimdi burada birçoğumuz sayılar arasında farklı ilişkiler de kurmuş olabilirler. Ama şunu gözlemledik kendinden önceki sayı ile toplandığında bir sonraki sayıyı veren bir sayı dizisi elde ettik. Hatta ben size binom açılımında da karşımıza çıktığını farklı bir şekilde göstermek istiyorum, bakın ilk ifadeyi 1 olarak alabilirim buradaki ifadeyi de 1 olarak alabilirim sonra buradaki sayıları topladığımızda 2 buradaki sayıları topladığımızda 3 buradakileri topladığımızda 5 .Sizin elinizde mevcut olan bakın 8 sayıların aynısının binom üçgeninde de değişik bir yöntemle bulabiliyoruz. Burası nolcak 13 devam edersek buradaki oluşturduğumuz sayı dizisi ile sizin elinizdeki mevcut sayı dizisi aynıdır. O zaman bu sayı dizisi aslında belki daha önceki dönemlerde duydunuz şimdilik bunu geçiyorum"(Kerem, Ders, 17 Nisan 2014)

Dersin ilerleyen bölümlerinde, ilk etkinliğin geometrik yorumuna yönelik ikinci bir etkinlik, yine grup düzeninde yürütülmüştür. Daha sonra Fibonaccinin "Tavşan Çiftliği" problemi üzerinden genel terim ile ilgili tartışmalara geçilmiştir. Tartışmalar ağırlıklı olarak Kerem’in

güdümünde gerçekleşmiştir. Ancak, bundan önce gözlemlenen derslerden farklı olarak, öğrencilere de fikirleri sorulmuş ve kısmen de derse katılmaları sağlanmıştır. Bu davranışta,

etkili olduğu düşünülmektedir. Zira bu sayede öğretmen, öğrencilerin bilgilerini sınıfa

taşıyabildiklerini gözlemleme şansı bulmuştur.

Kerem:Şimdi bir sayı dizisinin genel terimi verilirse size belirtip belirtmediği sorulsa hangi tanımı baz alacağız fonksiyon olup olmadığına bakacağız. Eğer fonksiyonsa ifade ettiğimiz tarzda bir fonksiyonsa dizidir diyeceğiz yok fonksiyon değilse dizi belirtmiyor diyeceğiz şöyle bir soru yazmak istiyorum ben. Aşağıda verilen dizilerin genel terimlerden hangileri dizidir. (deyip resimdeki soruları yazdı) (Kerem, Ders, 17 Nisan 2014)

Şekil 6. Verilen ders kesitinde tahtada bulunan soru, 17 Nisan 2014.

Şimdi bunu ifade etmişken size fonksiyon olup olamamayla ilgili bir hatırlatma yapmak istiyorum Bir ifade fonksiyonsa ne demiştik iki şart vardı bir bağıntının fonksiyon olabilmesi için hatırlıyor muyuz o iki şartı (venn şeması çizdi)

Şekil 7. Verilen ders kesitinde bahsi geçen şema, 17 Nisan 2014.

Öğrenci1: B deki her eleman tanım kümesine gitcekti yok tanım kümesi miydi?. Öğrenci 2: Hocam tanım kümesinde boşta eleman kalmayacak (Öğretmen tahtada venn şemasını işaret ediyor)tanım kümesindeki bir eleman görüntü kümesinde iki elemana gidemiyor.

Öğrenci 3: yok tam tersi o (Karışık sesler)

Kerem:Durun şimdi açığa kavuşturalım.Fonksiyon olması için bir bağıntının tanım kümesinde ne olması gerekiyordu açıkta eleman kalmayacak

Öğrenci 4: Ve bir eleman iki tane elemana eşlenemeyecek

Kerem:Birebir eşleme dediğimiz hadise değer kümesindeki en az bir elemanla eşleşmiş olacak.Ben şimdi şöyle bir şey tanımlasam size x a’ya gitti y b’ye gitti z açıkta kaldı bu fonksiyon belirtir mi?(Sesler: Hayır) Fonksiyon belirtmeyeceği için burada bu durumu dizi belirtip belirtmeyeceğine aktarmak istiyorum.Şimdi arkadaşlar ne demek tanım kümesinde aldığım bir değer karşılık.Bak tanım kümesinde bir değer var z .Onun karşılığında değer kümesinde bir eşleşeceği ifade bulamıyorsam fonksiyon belirtmiyor diyorum. Şimdi gelelim buraya bizim amacımız neydi değer bulabilmek.Şimdi birden başlıyorum değil mi (sesler geliyor)sayma sayıları 1, 2, 3..bir yazdığımızda bakın n yerine bir yazdığımda (arkadan gelen bir ses çözümü söylüyor.) a1 eşittir kök içinde -2 (Sesler:olmaaz)

reel sayılarda tanımlı bir dizi için ne demiştik için ne var burada bakın reel sayılardır halbuki buraya baktığınızda aldığınız değer bir reel sayı mıdır?, değildir.Demek ki reel sayı olmadığı için bu ifade hangi ifade genel terimi verilen bu a_n bir dizi belirtmez. a_n bir dizinin genel terimi değildir(bir ses tekrar ediyor) dolayısıyla bir dizi belirtmez (Ders, 17 Nisan 2014)

Yukarıdaki derse dair veri parçasından da anlaşılacağı üzere, sınıf içerisinde öğrenci- öğretmen iletişimi önceki derslere göre daha yoğun olsa da yine Kerem’in güdümündedir. Kerem yine test kitabından seçmiş olduğu birden fazla soruyu tahtaya yazıp kendisi

çözmüştür. Fakat bu diyalogda hem bilgiyi aktarmaya hem de rehberlik yapmaya eşit zaman ayırdığı görülmektedir. Ders geneli açısından bakıldığında, koçun yönlendirmesiyle de olsa, dersin hem etkinlik hem de kitap yardımıyla işlendiği söylenebilir.

Bu noktada Kerem’in Ara Dönem inanç yapısına sahip olduğunu, hem söylemlerinden hem de sınıf içi uygulamalarından anlamak mümkündür. Her ne kadar koçun sahip olmuş olabileceği inanç kalıplarının öğretmenin tutumlarını etkilemiş olduğu düşünülse de, Keremin hem koç-öğretmen görüşmesinde hem de sınıfta ortaya koyduğu göstergeler bu yöndedir.

Koçun Değerlendirmesi:

- Keremin kendisiyle paylaşılan etkinlik detaylarını dersten önce inceleyip incelemediği sorgulanmalı.

- Sınıf yönetimi ile ilgili sorunlar sürüyor. Sınıfta iki öğretmen olması öğrencilerin kafasının karışmasına sebep oluyor. Etkinlik bittikten çok sonra bile bana hala soru sormaya çalışan öğrenciler oldu. Bu konuyu tartışalım.

- Öğrencilerin derslere daha aktif katılımı nasıl sağlanabilir? - Kerem’i desteklemek için neler yapabilirim?

- Konu içeriği başka konularla ilişkilendirilirken kullanılan matematik bilgiler hatalı. Konu içeriği tartışılmalı

Ders sonrası yapılan görüşmede, Kerem’in ara döneme dair inançlara sahip olduğunu teyit etmektedir. Grup çalışması sırasında, sınıfta oluşan hareketlilik onda sıkıntı yaratsa da, ileriye dönük olarak bu uygulamayı tekrar edeceğini belirtir ifadeler kullanmaktadır.

Kerem: Ben o kaygıyı taşımıyorum şu anda benim amacım... Yetişmez endişesi taşımıyorum sadece benim taşıdığım endişe uygulamalarda illaki bu sıkıntı ortaya çıkacak bu sıkıntıyı gördükçe gördükçe bunları önleyici tedbirler alınırsa daha güzel bir çalışma ortaya çıkacaktır. Karşı taraf şunun farkına varacak hangi adımda neyi elde ettim. Neyi yapıyorum ve nereye ulaşıyorum. Bu benim sürece çok hakim olamamamdan kaynaklanan bir durum. Olacak yani.(Görüşme, 17 Nisan 2014) Öğrencilerin neyi yapabildiğini ve üretim sürecine katkılarındaki başarıları Kerem’in öğrencilerin matematiği öğrenebilmesiyle ilgili inanç ifadelerine yansımaktadır. Koç: Sizce öğrencilerin hepsi katıldı mı?

Kerem: Kesinlikle katıldılar. En azından kendi aralarında ilişki kurmaya çalıştılar. Bağıntıyı elde etmeye çalıştılar. Nasıl bir ilişki kurarım hani geometrik yapılarla sayılar arasında yorumlamaya çalıştılar. Bir kısmı başarılı oldu bir kısmı olamadı ama, biz o sesleri koptu olarak algılasak da aslında koptuklarını çok fazla düşünmüyorum. Sadece ne yapıyoruz biz neye ulaşıyoruz kafalarında bir soru işareti kaldı.

... Uğraşıyorlar. Yapıyorlar yani. Yorum getiriyorlar. Bir adım atıyorlar. Var gerçekten daha da fazla fırsat versem o çocukların o yönü gelişecek. Fırsat tanımadığım için dediğiniz gibi deftere yaz, çözen biri var belki bir daha yaz durumunda şu anda.” (Kerem, Görüşme, 17 Nisan 2014).

Kerem yine de kural, formül ve becerilerin hem anlaşılmasını hem de ezberlenmesini

vurgulamaktadır.

Kerem: İlk başta şeyi anlamadılar. Fonksiyonun tanımından yola çıkarak özelliklerinin elde edilmesi, ta ki bir dizi belirtir mi belirtmez mi kavramındaki örnek uygulamaları yaparken orada bir şeyler şekillendi aslında. Tanımlarda belki matematiksel olarak yazmada olabilir. Tanımlarda belki matematiksel olarak yazmada olabilir, kavramsal anlamda. Tanım kısmında. Bunlarında öyle tam oturduğunu zannetmiyorum.

Koç: Fonksiyon kavramı ile tam ilişki kuramadılar diyorsunuz?

Kerem: Bana kalırsa… Belki örneklere bakarak hani kendileri elde edebilirler ama çok oluştuğunu düşünmüyorum. Bir de bu tanım kısmında hani matematik kavramı olarak yazdığımız, matematik dilini kullanma konusunda belki oluşmamış olabilir.

Koç- öğretmen görüşmesinde bilgisayar başında bir sonraki ders tasarlanırken Kerem’in koçun önerdiği etkinliği işaret ederek söylediği sözler kendisinin daha fazlasını yapabilmek için sahip olduğu inanç ve isteği açıkça ortaya koymasına rağmen bu yaklaşıma alışık olmadığını ifade etmektedir. Bu ise, öğrenci düşüncelerinden başka sorunların, problem ve aktivite seçimini yönlendirdiğine işaret eden ara dönem inanç düzeyi göstergesidir.

Koç: Siz genel direk giriyorsunuz derse. Direk başlıyorsunuz tanım şu. Bu da böyle. Altına bir tane soru dediğinizde mi daha uyanıklardı ve bakıyorlardı yoksa bugün işlediğimiz dersin arkasına mı daha uyanık bakıyorlardı. Enerji düzeyi olarak nasıl hissetiniz?

Kerem: Şimdi şeyi merak ediyorlardı. İlk saat yaptığımız uygulama acaba bizi bu derste nereye taşıyacak. Bir bağ kurulabilir mi? Belki bu açıdan baktılarsa bence daha yüksek aslında ama çok değişir bu bakış açısına göre değişir. Kim ister ki, aa siz anlatırken tamamen söndü. Kuramsal bir yapı vardı. Kimisi de der ki hep bu kuralcı yapıya alışmışlar aslında canlılardı ve…

Koç: Ama benim için sizin hissiyatınız önemli

Kerem:Bir kere bana soracak olursanız, benim şu anda anlatış tarzım kuralıdır bu, tanımıdır bu, sorusu bu. Ben bunu istemiyorum aslında. Aslında bu tarz şeyler (bilgisayarın ekranını gösteriyor) benim çok hoşuma giden şeyler ama biz buna alışık değiliz” (Görüşme, 17 Nisan 2014)

Koç ve öğretmen iş birliği devam ederken öğretmende gerçekleşen değişim, öğretmenin

alışılmış ile ara dönem inanç ölçütleri arasında gidip gelmesi şeklinde değerlendirilmiştir.