• Sonuç bulunamadı

3. DENİZYOLU TAŞIMACILIĞINDA BELGE VE MUHASEBE DÜZENİ

3.1. Belgelerinin Sınıflandırılması

3.1.2. Denizyolu Taşımacılığında Kullanılan Belgeler

3.1.2.8. Klas Sertifikası

15 Mart 2004 Tarihli ve 25403 sayılı Gemi ve Deniz Araçlarının İnşası, Tadilatı, Bakım-Onarımlarında Uygulanacak Usul ve Esaslara İlişkin Yönetmelikte; klas kuruluşu “Gemi ve deniz araçlarının emniyetli bir yapıya sahip

191 Dikici, a.g.e., s.189.

192 Kender ve Çetingil, a.g.e., s.115.

193 Deniz, a.g.e., s.75.

194 Kender ve Çetingil, a.g.e., s.41.

195 Dikici, a.g.e., s.187.

196 Akdoğan, a.g.e., s.215.

60

olabilmeleri için kendine mahsus yapım ve denetim kuralları ile uzman mürettebatı olan ve gemi/deniz aracı sahibi veya tesis sahibi tarafından gemi inşa/ tadilat/ bakım ve onarım faaliyetlerinin denetimi için başvurulmuş ve IMO tarafından sirküle edilmiş kuruluş’’ olarak tanımlanmıştır.

Klas kurumları gemiler ve denizde yüzen araçlar dahil olmak üzere, deniz ile ilgili tesislerin inşası, dizaynı ve denetimi ile ilgili teknik standartları oluşturan ve uygulayan organizasyonlardır. Klas kuruluşu tarafından uygulanan bu standartlar yazılı kurallar şeklindedir, kurallara uygun olarak dizayn ve inşa edilen gemiler, kuruma klas sertifikası almak için müracaat eder. Kurum ilgili klas denetimlerini yaptıktan sonra bu sertifikayı düzenler (Bk. EK 6, s.193). Klas sertifikası geminin denize elverişli olması garantisini vermez,197 klas sertifikasına sahip olan geminin, klası altında bulunduğu kuruluşun kurallarına göre inşa edildiği anlaşılır.198 Bağımsız bir organizasyon olarak klas kurumunun gemi dizaynı, inşası, sahipliği, operasyonu, yönetimi, bakımı veya tamiri, sigortası veya kiralaması üzerinde herhangi bir ticari çıkarı yoktur. IACS üyelerinin kuralları çerçevesinde inşa edilen bir gemi ile ilgili incelemeler başarılı bir şekilde tamamlandıktan sonra kurum tarafından klaslandırılırlar. Çalışan gemiler için, ilgili klas kurumu geminin kurallarına uygun olup olmadığını tespit etmek amacı ile inceleme yapar.199

Gemi ve Su Araçlarının İnşası, Tadilatı, Bakım-Onarımlarında Uygulanacak Usul Ve Esaslara Dair Yönetmeliğin 2. maddesi gereğince; 500GT ve üzerinde veya 12 kişiden fazla yolcu taşıyan gemi/su araçlarının klaslı olması şartı aranır.

197 Murat, a.g.e., s.391.

198 Deniz, a.g.e., s.72.

199 Murat, a.g.e., s.391.

61

Tablo 2: Tüm Gemilerde Bulundurulması Gereken Belgeler

Sıra Belge İsmi Kaynak

1 Uluslararası Tonilato Belgesi

Her gemide uluslararası tonilato sözleşmesinde (1969) belirtilen

gross ve net tonaja uygun uluslararası tonilato belgesi verilir. Tonilato Sözleşmesi Md.7 2 Uluslararası Yük hatları Belgesi

Uluslar arası yük hatları sözleşmesi, 1966 kurallarına ve aynı sözleşme veya 1988 LL Protokolü ile değiştirilmiş sözleşme uyarınca incelenen onaylanan her gemiye uluslararası yük hatları belgesi verilir.

LL Sözleşmesi Md.16 1988 Protokolü Md.18

3 Uluslararası Yük Hatları Muafiyet Belgesi

Yük hatları sözleşmesi madde 6 veya 1988 LL Protokolü ile değiştirilmiş sözleşme uyarınca yükleme muafiyeti verilmiş herhangi bir gemiye uluslararası yük hatları muafiyet belgesi verilir.

LL Sözleşmesi Md.6 1988 LL Protokolü Md.18

4 Başlangıç Denge Kitapçığı

Büyüklüğüne bakılmaksızın her yolcu gemisi boyu 24 m. veya daha büyük her yük gemisi tamamlandıktan sonra meyil deneyi yapılacak ve denge elemanları belirlenecektir. Geminin çeşitli yükleme şartları altında, kaptana çabuk ve basit işlemlerle hassas bir rehber niteliğinde olabilecek bir denge kitapçığı sağlanacaktır.

Denge kitapçığı dökme yük taşıyan gemiler kitapçığında istenen bilgileri de içerebilir.

Yolcu ve yük gemilerinde, her bir güverte ve ambar için su geçirmez bölmelerin sınırlarını, buralardaki menfezleri ve kapama araçlarını ve bunlara ait kontrol konumlarını, yaralanmadan dolayı ortaya çıkabilecek meyli düzeltmek için gerekli düzenlemeleri açık olarak gösteren planlar, gemide görevli zabitine rehberlik etmek üzere sürekli olarak sergilenecektir.Uygun bilgileri içeren kitaplar da gemi zabitanının kullanımına elverişli olarak biçimce doldurulacaktır.

SOLAS 1974 Kural II-1/23,23-1,25-8

6 Gemi adamı Donatımında Asgari emniyet belgesi

Sözleşmenin 1. bölümünün uygulandığı her gemi idarenin uygun gördüğü minimum güvenli mürettebat donatma belgesi veya idarenin vereceği minimum güvenli gemi adamı ile donatıldığına dair eşdeğer bir belge sağlanacaktır.

SOLAS 1974 (1989 değişiklikleri Kural V/ 13 (b)

7 Kaptan, Zabitler veya Tayfalar için Belgeler

Gemi adamlarının eğitimi, belgelendirmesi ve vardiya standartları hakkında 1978 Uluslar arası STCW sözleşmesi ekindeki hükümler uyarınca deniz hizmeti, yaş, sağlık, eğitim, nitelik ve sınav gereklerini karşıladığı idarece kabul edilen kaptan, zabit ve tayfa belgeleri verilecektir. Belgelerin formatı STCW konvansiyonu A-I/2 bölümünde verilmiştir. Belgeler gemide, sahibinde orijinal şekliyle bulundurulacaktır.

STCW 1978 (1995 değişiklikleri) Md. VI Kural I/2 STCW Bölüm A-I/2

8 Uluslararası petrol Kirliliğini Önleme Belgesi

62

Sıra Belge İsmi Kaynak

150 groston ve üzeri her akaryakıt tankerine ve MARPOL 73/78’ e taraf olmayan diğer ülkelerin kontrolü altındaki liman veya açık deniz kurallarına göre sefer yapan her 400 groston ve üstü diğer gemilere MARPOL 73/78 EK-I Kural 4’ e göre yapılacak incelemeden sonra bir Uluslararası petrol Kirliliğini Önleme Belgesi Verilecektir.

MARPOL 73/78 EK-I Kural 5

9 Akaryakıt Kayıt Defteri

150 groston üzeri her petrol tankeri ve 400 groston ve üzeri tüm gemilere bir akaryakıt kayıt defteri, Kısım I ( Makine dairesi işlemleri) sağlanacaktır. Ayrıca, 150 groston ve üzeri tüm akaryakıt tankerlerine bir akaryakıt kayıt defteri Kısım II (Yük/ Balast İşlemleri) sağlanacaktır.

MARPOL 73/78 EK-I Kural 20

10 Gemi akaryakıt Kirliliği Acil Planı

150 groston ve üzeri her akaryakıt tankeri ve 400 groston ve üzeri diğer gemiler, idare tarafından onaylanmış akaryakıt kirliliği acil planı bulundurulacaktır.

MARPOL 73/78 EK-I Kural 26

11 Atık Yönetim Planı

400 groston ve üzeri her gemi ve 15 kişi ve üzeri mürettebat

taşıyan her gemi bir atık yönetim planı oluşturacaktır. MARPOL 73/78 EK-V Kural 9

12 Atık Kayıt Defteri

400 groston ve üzeri her gemi ve 15 kişi ve üzerini taşımak için belge almış her gemi ve sözleşmeye taraf olmayan ülkelerin yönetimi altındaki liman veya açık deniz terminallerine sefer yapan gemiler ve sabit veya yüzer deniz yatağında kar amaçlı çalışmalar yapan platformlar atık kayıt defteri tutacaklardır.

MARPOL 73/78 Kural VI/5,VII/6,MSC/Genelge 745

13 Kargo Emniyet Kitabı

Kargo birimlerinin, konteynırlar dahil, yüklenmesi, istiflenmesi ve emniyete alınması,idare tarafından onaylanmış kargo emniyet kitabına göre yapılacaktır.Kargo emniyet kitabının, katı ve sıvı dökme yük harici yük taşıyan tüm gemiler için, organizasyon tarafından yazılan standartta veya en az organizasyon tarafından gerçekleştirilen standartlarına eşdeğer olması gerekir.

SOLAS 1974 Kural VII/5,VII/6 MSC/Genelge 745

14 ISM Kodu Uygunluk Dökümanı

ISM Kod gereklerine uygun her İşletmede uygunluk dökümanı

verilecektir. Dökümanın bir kopyası gemide muhafaza edilecektir. SOLAS 1974 Kural IX/4, ISM Kodu Paragraf. 13

15 Emniyetli Yönetim Belgesi

Her gemi idarenin kabul ettiği bir organizasyon tarafından emniyetli yönetim belgesi verilir, idare veya idarenin kabul ettiği organizasyon, emniyetli yönetim belgesi vermeden önce İşletmenin ve gemisinin onaylı emniyetli yönetim sistemine uygun olduğunu doğrulayacaktır.

SOLAS 1974 Kural IX/4, ISM Kodu Paragraf:13

Kaynak:’’ U/ A Gemi Sözleşmelerine Göre Tüm Gemilerde Bulundurulması Gereken Belgeler’’, Deniz Reşad, Gemi İşletmeciliği, Acentelik, Brokerlik, İstanbul:Akademi Denizcilik,2003, s. 79-80-81.

63