• Sonuç bulunamadı

3.2. Dünya'da Medikal Turizm Uygulamaları

4.1.3. Türkiye’de Medikal Turizm

4.1.3.5. Kalite

Türkiye'de sağlık hizmetlerinin kalitesi, tüm dünyada olduğu gibi hizmet kalitesi değerlerinin öznel ve nesnel boyutlarından dolayı kesin olarak kanıtlanabilir bir özellik değildir. Ancak hizmet kalitesine sonuç odaklı bakıldığında, bazı uygulamalarda Avrupa ülkeleri ve diğer gelişmiş ülkelerdeki kalitenin yakalandığı hatta zaman zaman daha da üst düzeye taşındığı görülebilmektedir (Aktepe, 2013, s.175). Türkiye'nin fiyat avantajlarıyla birlikte sağlık hizmeti ve turizm sektörü kalitesinin yüksek olması, bu hastalıklardan muzdarip hedef kitle için bu ülkeyi cazip kılmıştır. Başka bir örnek ise, tüp bebek, kanser tedavisi gibi hizmetler de uygulanan müdahalelerin kanıtlanmış başarı oranıdır. İlk uygulamada başarıya ulaşılan tüp bebek tedavisi, Avrupa'da sadece 5 ülkede kullanılan başarılı bir tedavi şekli olan kanser tedavisinde "cyber knife (uzay neşteri)" teknolojisinin kullanımı gibi özellikleri Türkiye medikal turizminde kalitenin vurgulanabilecek özellikleridir (Kurşun, 2007; Akt. Demirer, 2010, s.41).

Hastanelerin bir denetim ve inceleme sürecinden geçtikten sonra onay belgeleri almaları sağlık hizmetlerinin kalitesinin uluslararası pazarda objektif bir şekilde değerlendirilmelerinde önemli bir yer edinmektedir (Forgione ve Smith, 2007, s.30). Bu belgelendirme de akreditasyon standartlarının belirlenmesi ve bu standartların gözetilerek kalite şartlarının taşınıp taşınmadığının denetlenmesiyle mümkündür. Başta Ortak Komisyon (JCI), Kanada Uluslararası Akreditasyon, Uluslararası Sağlık Hizmeti Standartları Avustralya Konseyi ve bunların her biriyle ortaklığı olan Sağlık Hizmetlerinde Kalite için Uluslararası Örgüt (ISQua) hastanenin hizmet kalitesinde objektif bir yargı oluşturabilmek için standartlar belirleyen ve bu standartlara göre hastaneleri denetleyip belgelendiren kuruluşlardan bir kaçıdır (Runnels ve Carrera, 2010, s.302). Bunlar arasında JCI dünya çapında birçok ülke

tarafından geçerliliği kabul edilen standartları olan en önemli kuruluşların başında gelmektedir. 2012 yılında yapılmış bir çalışmadaki verilere göre; Türkiye'de JCI tarafından akreditasyon belgesi verilerek kaliteleri belgelendirilmiş 41 hastane, 1 ambulans hizmeti veren sağlık kuruluşu, 1laboratuarvardır (Gülen ve Demirci, 2012, s.13). Akdu (2009, s.1-93) ise, 2009 yılında 120 özel hastanenin %92,3 'ünün uluslararası standartlara uygun kalitede hizmetlerinin JCI ve Uluslararası Standartlar Teşkilâtı (ISO) gibi uluslararası geçerliliği olan teşkilatlarca kabul edilip belgelendirildiğini bildirmiştir. Bu hastanelerin teknolojik donanımlarına dair yapılan denetimler sonucunda da %97,4'ü yeterli teknolojik donanıma sahip olduklarını kanıtlamışlardır (Akdu, 2009, s.1-93).

Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca belirlenmiş sağlık turizmi kapsamında hizmet sunan tesisler için standart özellikler: etik değerlere uygun sağlık hizmeti, ulaşılabilir ekonomik ve fiziki özelliklere sahip olması, sağlık turistleri ve sağlık hizmeti sağlayıcılar arasında sağlıklı bir iletişim ortamı sağlaması, sağlığa uygun, altyapı ve ulaşım hizmetleri, çevresel etkenler açısından sağlık turistlerine yardımcı olan nitelikler taşıyan fiziki standartlar, tıbbi teknolojinin yeterli seviyede ve uluslararası boyutlarda olması, uluslararası ortak tedavi protokolleri, bilgi teknolojileri kullanımı konusunda yeterli olması, ulaşım ve transferde sorunlar çıkmasını önleyen düzenlemeleri olması, yeterli sayıda kalifiye personele sahip olması ve sağlık sigortasından yararlanılmasıdır (Akdu, 2009, s.25). Bütün bu özelliklerin bir bakanlıkça standart olarak belirlenmesi sağlık turizminde kalitenin devlet tarafından da güvence altına alınmak adına adımlar atıldığının göstergesi olarak sayılabilir. Bu doğrultuda Sağlık Bakanlığı JCI ile yaptığı iş birliği sayesinde ulusal bir akreditasyon sistemi yapılandırma, standart geliştirme, bu standartlar doğrultusunda kalite izleme ve ölçme sistemi geliştirme, denetleyenlerin eğitimi ve veritabanı oluşturma konularında görevlerini yerini getirmek için çalıştığını göstermiştir (Şen, 2005; Akt. Demirel Etöz, 2008, s.55).

TÜSİAD Sağlık Çalışma Grubu'nun yayınladığı bilgilere göre, Türkiye'de JCI tarafından akredite edilmiş tesis sayısı 2009 yılında 32 idi (Demirer, 2010, s.38).Bu yıl itibariyle JCI tarafından akredite edilen Türkiye'deki sağlık kuruluşlarının sayısı 50'ye ulaşmıştır. Bu kuruşlar (www.turkiyesaglikturizmirehberi.com, 2014):

 Acıbadem Bakirkoy Hospital (Acibadem Healthcare Group)

 Acıbadem Bursa Hospital (Acibadem Healthcare Group)

 Acıbadem Fulya Hospital

 Acıbadem Kadikoy Hospital (Acibadem Healthcare Group)

 Acıbadem Kocaeli Hospital (Acibadem Healthcare Group)

 Acıbadem Kozyatagi Hospital (Acibadem Healthcare Group)

 Acıbadem Maslak Hospital (Acibadem Healthcare Group)

 American Hospital, A.S. (Vehbi Koc Foundation American Hospital )

 Anadolu Medical Center (Anadolu Saglik Merkezi)

 Antalya Hospital - Medical Park Healthcare Group

 Bahçelievler Hospital - Medical Park Healthcare Group

 Bayındir Hastanesi

 Bursa Hospital - Medical Park Healthcare Group

 Çukurova University Medical Faculty

 Dünya Göz Hastanesi (Formerly Dünya Eye Hospital)

 Ege Sağlık Hastanesi

 Fatih University Sema Clinical Treatment & Research Center (formerly Sema Hastanesi)

 Gayrettepe Florence Nightingale Hastanesi(Metropolitan Florence Nightingale Hospital)

 Göztepe Hospital - Medical Park Heathcare Group

 Hacettepe Üniversitesi Yetişkin Hastanesi

 Hisar Intercontinental Hastanesi

 HRS Ankara Kadin Hastaliklari Dogum Hastanesi

 International Hospital (Acibadem Healthcare Group)

 Kadıköy Florence Nightingale Hastanesi

 Kent Hospital (formerly Kent Health Group)

 Medicana International Ankara Hastanesi

 Medicana International İstanbul Hastanesi

 Medline Alarm Sağlık Hizmetleri A.Ş.

 Memorial Antalya Hospital

 Memorial Ataşehir Hospital

 Memorial Sişli Hospital (Was: Istanbul Memorial Hospital)

 Npİstanbul Neuropsychiatry Hospital

 Adana Ortopedi Hastanesi

 Özel Alman Hastanesi Universal Hospitals Group (Formerly Alman Hastanesi- Deutsches Krankenhaus)

 Özel Medicana Hospitals Bahçelievler

 Özel Medicana Hospitals Çamlıca

 Özel Medline Adana Hastanesi (Formerly BSK Metropark Hospital)

 Özel Pendik Bölge Hastanesi

 Private Konak Hospital

 Private Tobb-Etu Hospital (Formerly Mesa Hastanesi)

 Şifa Universitesi Bornova Sağlık Uygulama ve Arastirma Merkezi (Formerly Özel Bornova Şifa Hastanesi)

 Şişli (Çağlayan) Florence Nightingale Hastanesi

 TDV Özel 29 Mayıs Hastanesi

 Türk Kızılayı Ege Bölge Kan Merkezi

 Türk Kızılayı Orta Anadolu Bölge Kan Merkezi

 Uludağ Üniversitesi Sağlık Kuruluşları

 Yeditepe University Faculty of Dentistry (Göztepe-Balmumcu)

 Yeditepe Üniversite Hastanesidir.

Bu hastane, birim ve klinik laboratuar gibi sağlık kuruluşlarının bir kısmı diğerlerine göre akreditasyon konusunda daha tecrübeliyken, bir kısmı da yakın tarihlerde akredite edilmiş yerlerdir. Örneğin; 29.03.2002 tarihinde akredite edilmiş olan İstanbul Memorial Hastanesi 29.04.2005 ve 17.05.2008 tekrar akredite edilmiştir (Yıldırım, 2011, s.72). Öte

yandan Ankara Güven Hastanesi ilk kez 01.03.2008 yılında olmak üzere henüz bir kere akredite edilmiş bir kuruluştur (Yıldırım, 2011, s.71).