• Sonuç bulunamadı

Kültür, Sanat ve Spor

Belgede 1.1. Misyon, Vizyon ve İlkeler (sayfa 38-42)

c. Sözleşmeli Personel

7. Kültür, Sanat ve Spor

• Kültürel ve sanatsal yarışmalar

• Sergi, konser, festivaller, söyleşiler, paneller, tiyatrolar, sinemalar ve bienaller

• Arşiv, müzecilik ve kütüphane hizmetleri

• Yeni kültür, sanat merkezlerinin yapılması

• Akdeniz Akademisi faaliyetleri

• Çok amaçlı salon yapım faaliyetleri

• Okullara spor malzemesi yardımı ve yeni spor alanları oluşturulması

• Yerel, ulusal ve uluslararası spor odaklı organizasyonların düzenlenmesi

• Spor tesislerinin yapım ve bakımına yönelik faaliyetler 8. Turizm ve Yerel Ekonomi

• Fuarcılık ve uluslararası organizasyonlarla katılım ve ev sahipliğinin yapılmasına yönelik faaliyetler

• Turizmi geliştirme ve uluslararası alanda kent imajını güçlen-dirme faaliyetleri

• Kırsal kesimde gelir getirici faaliyetlerin desteklenmesi ve yapılan yardımlar

• Tarımsal projeler ve laboratuar hizmetleri

• Meslek Fabrikası bünyesinde gerçekleştirilen meslek edin-dirme faaliyetleri

• Yerel üreticilerle yapılan alım sözleşmeleri 9. Afet Yönetimi ve Güvenlik

• İtfaiye ve AKS hizmetleri

• İtfaiye aracı alımları

• Zabıta teşkilatı ile denetim, trafik çevre ve imar zabıtası hizmetleri

• Koruma ve güvenlik hizmetleri

25 İzmir Büyükşehir Belediyesi 2018 Faaliyet Raporu

1.3.6. Yönetim ve İç Kontrol Sistemi a. Yönetim Sistemi

5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu’na göre Büyükşehir Belediye Başkanı, Büyükşehir Belediye İdaresi’nin başı ve tüzel kişiliğinin temsilcisidir. Büyükşehir Belediye Başkanı, ilgili kanunda gösterilen esas ve usullere göre Büyükşehir Belediyesi sınırları içindeki seçmenler tarafından doğrudan seçilir.

Büyükşehir Belediye Meclisi, Büyükşehir Belediyesi’nin karar organıdır ve ilgili kanunda gösterilen esas ve usullere göre seçilen üyelerden oluşur. Büyükşehir Belediye Başkanı büyükşehir Belediye Meclisi’nin Başkanı olup, Büyükşehir içindeki diğer belediyelerin başkanları, Büyükşehir Belediye Meclisi’nin doğal üyesidir. Büyükşehir Belediye Meclisi, her ayın ikinci haftası önceden meclis tarafından belirlenen günde mutat toplantı yerinde toplanır.

Büyükşehir Belediye Encümeni, Belediye Başkanı’nın baş-kanlığında, Belediye Meclisi’nin kendi üyeleri arasından bir yıl için gizli oyla seçeceği beş üye ile biri genel sekreter, biri malî hizmetler birim amiri olmak üzere belediye başkanının her yıl birim amirleri arasından seçeceği beş üyeden oluşur. Belediye Başkanı’nın katılamadığı toplantılarda, encümen toplantılarına genel sekreter başkanlık eder.

Büyükşehir Belediyesi Teşkilâtı; norm kadro esaslarına uygun olarak genel sekreterlik, daire başkanlıkları ve müdürlüklerden oluşur. Birimlerin kurulması, kaldırılması veya birleştirilmesi büyükşehir belediyesi meclisinin kararı ile olur.

Büyükşehir Belediyesi’nde başkan yardımcısı bulunmaz.

Hizmetlerin etkili ve verimli bir şekilde yürütülebilmesi için, genel sekretere yardımcı olmak üzere, norm kadroya uygun genel sekreter yardımcısı atanabilir.

Büyükşehir Belediyesi’nde hizmetlerin yürütülmesi belediye başkanı adına onun direktifi ve sorumluluğu altında mevzuat hükümlerine, belediyenin amaç ve politikalarına, stratejik plânına ve yıllık programlarına uygun olarak genel sekreter ve yardımcıları tarafından sağlanır. Genel Sekreter, Belediye Başkanı’nın teklifi üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanı tarafından atanır. Genel Sekreter kadrosuna atananlar, genel idare hizmeti sınıfına dahil bakanlık genel müdürleri, genel sekreter yardımcısı kadrosuna atananlar bakanlık müstakil daire başkanları, 1. Hukuk Müşaviri ve Daire Başkanlığı kadrosuna atananlar ise bakanlık daire başkanları için ilgili mevzuatında öngörülen haklardan aynen yararlanırlar.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde Teftiş Kurulu Başkanlığı ile İç Denetim Birimi Başkanlığı mevcut olup belediye birimlerinin denetimini gerçekleştirmektedirler. İçişleri Bakanlığı vesayet denetimi kapsamında genel iş yürütümünü teftiş etmektedir.

Sayıştay tarafından da dış denetim yapılmaktadır.

İzmir Belediyesi 29 Mart 1984 tarihinde Büyükşehir Belediyesi’ne dönüştürülmüştür.

Organizasyon şemamız; norm kadro esaslarına uygun olarak 25.12.2018 tarihinde yenilenmiştir.

b. İç Kontrol Sistemi

b.1. İç Kontrol

5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile benimsenen stratejik yönetim anlayışı kapsamında; tahsis edilen kamu kaynaklarının ekonomik, etkin ve verimli bir şekilde elde edilmesi ve kullanılmasını sağlamaya yönelik bir İç Kontrol Yapısının oluşturulması öngörülmektedir.

İç Kontrol Sistemi; idarenin amaçlarına uygun olarak faaliyetlerin etkili, ekonomik ve verimli bir şekilde yürütülmesini, varlık ve kaynakların korunmasını, muhasebe kayıtlarının doğru ve tam olarak tutulmasını, malî bilgi ve yönetim bilgisinin zamanında ve güvenilir olarak üretilmesini sağlamak üzere idare tarafından oluşturulan organizasyon, yöntem ve süreçle iç denetimi kapsayan malî ve diğer kontroller bütünüdür. (5018 s. KMYKK m. 55 )

Biz de, İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak kurumumuzda hem yönetim hem de personel tarafından hazırlanmakla kalmayıp aynı zamanda hayata geçirilen bir İç Kontrol Sistemi Sürekliliğini amaç edinmiş bulunmaktayız.

b.2. İç Kontrolün Yapısı ve İşleyişi

Kamu idarelerinin malî yönetim ve kontrol sistemleri; harcama birimleri, muhasebe ve malî hizmetler ile ön malî kontrol ve iç denetimden oluşur. Yeterli ve etkili bir kontrol sisteminin oluşturulabilmesi için mesleki değerlere ve dürüst yönetim anlayışına sahip olunması, malî yetki ve sorumlulukların bilgili ve yeterli yöneticilerle personele verilmesi, belirlenmiş standartlara uyulmasının sağlanması, mevzuata aykırı faaliyetlerin önlenmesi ve kapsamlı bir yönetim anlayışı ile uygun bir çalışma ortamının ve saydamlığın sağlanması bakımından ilgili idarelerin üst yöneticileri ile diğer yöneticileri tarafından görev, yetki ve sorumluluklar göz önünde bulundurulmak suretiyle gerekli önlemler alınır. ( 5018 s. KMYKK m. 57 )

Kurumumuz bünyesinde İç Kontrol Sistemi yapılanması; Mali Hizmetler Dairesi Başkanlığı’na bağlı Ön Mali Kontrol Şube Müdürlüğü ve Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı’na bağlı İç Kontrol Şube Müdürlüğü olarak şekillenmiştir. Çalışmalarımız, doğrudan Büyükşehir Belediye Başkanına bağlı İç Denetim Birimi Başkanlığı ile dirsek temasıyla devam etmektedir.

b.3. Ön Mali Kontrol

Ön mali kontrol; sorumluluğu üst yöneticide olan, mali yönetim ve kontrol sisteminin işleyişinin gözetilmesi anlamına gelen, malî karar ve işlemlerin hazırlanması, yüklenmeye girişilmesi, iş ve işlemlerin gerçekleştirilmesi ve belgelendirilmesi gibi bir dizi süreçlerden oluşan bir bütünü ifade eder.

Bu kapsamda; Mali Hizmetler Birimleri, idarenin iç kontrol sisteminin kurulması, standartlarının uygulanması ve geliş-tirilmesi konularında çalışmalar yapmak ve ön mali kontrol faaliyetini yürütmekten, Muhasebe Yetkilileri, ödeme emri belgesi ve eklerinin kontrolünden, muhasebe işlemlerinin belirlenmiş standartlara ve usulüne uygun olarak kaydedil-mesinden, raporlanmasından, muhafazasından ve denetime hazır halde bulundurulmasından, İç Denetçiler ise idarelerin iç kontrol sistemlerinin denetlenmesinden ve geliştirilmesi yönünde önerilerde bulunulmasından sorumludurlar.

2018 yılı içerisinde İç Kontrol ve Ön Mali Kontrole İlişkin Usul ve Esaslar Yönetmeliği çerçevesinde 51 adet mal alımları, 49 adet hizmet alımları ve 34 adet yapım işleri olmak üzere toplam 134 adet sözleşme öncesi ön mali kontrol dosya inceleme işi ile ilgili görüş yazısı düzenlenmiştir. 1.105 adet mal alımları,1.528 adet hizmet alımları ve 543 adet yapım işleri olmak üzere toplam 3.176 adet ödeme öncesi ön mali kontrol dosya inceleme işi ile ilgili görüş yazısı düzenlenmiştir.

b.4. Coso Modeli ve İç Kontrol Modelinin Unsurları Türkiye’de kamu mali yönetim ve kontrol sistemini yeniden düzenleyen 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ve buna ilişkin ikincil mevzuat, COSO modelini esas alan bir iç kontrol sisteminin kurulmasını hedeflemektedir.

26 Genel Bilgiler İdareye İlişkin Bilgiler

Bu doğrultuda; Maliye Bakanlığı tarafından 26/12/2007 tarih ve 26738 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Kamu İç Kontrol Standartları Tebliği ile kamu idarelerince iç kontrol sisteminin oluşturulması, uygulanması, izlenmesi ve geliştirilmesi amacıyla 5 bileşen, 18 standart ve 79 genel şart belirlenmiştir. Belirtilen şartlarda, Kamu İç Kontrol Standartlarına Uyum Eylem Planı hazırlama ve sürecine ilişkin 04/02/2009 tarih ve 4005-1205 sayılı yazı ve eki Rehber ile bilgilendirme ve yol gösterme yapılmıştır.

b.5. İç Kontrol Sistemi

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, kendi İç Kontrol Sistemini kurmaya yönelik çalışmaları 2018 yılında da devam etmiştir.

“2018 yılı İzmir Büyükşehir Belediyesi Kamu İç Kontrol Standartlarına Uyum Eylem Planı” basımı gerçekleştirildi ve üst yazı ile dağıtımı sağlandı. Diğer yandan yayınlanan eylem planı Maliye Bakanlığı Bumko tarafından hazırlanan e-sgb platformuna yüklenmiştir. 2018 yılı içerisinde eyleme bağlanmış standartların tarihleri baz alınarak ilerlemeleri takip edilmiştir. Elde edilen ilerlemeler altı ayda bir olmak üzere e-sgb platformuna girilmiştir.

Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Müdürlüğü tarafından Şubat 2014’te yayınlanmış olan Kamu İç Kontrol Rehberi ile uyumlu olarak hazırlanan, İzmir Büyükşehir Belediyesi risk yönetimine ilişkin yaklaşım ve politikaların yazılı bir şekilde ortaya konduğu Risk Strateji Belgesi (RSB) kılavuzluğunda kurumsal risk yönetimi çalışmalarına devam edilmiştir. 2018 yılında çalışmaları tamamlanan müdürlük bazındaki risk değerlendirme faaliyetleri ile ilgili, atanan kontrol faaliyetlerinin takibi sürecine geçilmiştir. Risk yönetimi çalışmalarımız belirli dönemlerde İç Kontrol İzleme ve Yönlendirme Kurulumuza sunulmuştur. Ayrıca, harcama birimlerinin kendi içlerinde risk yönetimi yapabilmesi adına danışmanlık faaliyetlerine başlanmıştır.

2018 yılı içerisinde kurumsal risk yönetimi çalışmalarına paralel olarak, organizasyon yapımızla uyumlu bir şekilde gerekli olan iş akışlarının güncellenmesi sağlanmıştır.

İhtiyaç duyulan kamu hizmet standartları değişiklikleri gerçekleştirilmiştir.

c. İç Denetim

İç Denetim, 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nun 63.maddesinde “Kamu idaresinin çalışmalarına değer katmak ve geliştirmek için kaynakların ekonomiklik, etkililik ve verimlilik esaslarına göre yönetilip yönetilmediğini değerlendirmek ve rehberlik yapmak amacıyla yapılan bağımsız, nesnel güvence sağlama ve danışmanlık faaliyetidir” şeklinde tanımlanmıştır.

Adı geçen Kanunda tanımlanan iç denetim faaliyetini gerçekleştirmek üzere, 2007 yılında Belediyemiz bünyesinde doğrudan Büyükşehir Belediye Başkanı’na bağlı bir iç denetim birimi oluşturularak faaliyete geçmesi sağlanmış olup Birim Başkanı dâhil on iç denetçiyle faaliyetini sürdürmektedir.

Hazırlık çalışmalarına 2017 yılının son aylarında başlanan 2018-2020 Dönemi İç Denetim Planı ile 2018 Yılı İç Denetim Programı 2017 yılı Aralık ayı içerisinde tamamlanmış ve Başkanlık Makamı’nın 23.12.2017 tarihli onayı ile yürürlüğe konulmuştur. Söz konusu plan ve program kapsamında yapılan denetim faaliyetlerinin detaylarına, İç Denetim Birimi Başkanlığı faaliyetleri bölümünde yer verilmiştir.

Plan ve Program doğrultusunda gerçekleştirilen denetim ve danışmanlık faaliyetlerine ait raporlar, Başkanlık Makamına sunulması ve onaylanması sonrasında, ilgili birimlerin

yanı sıra iç kontrol sistemiyle ilgili olarak incelenmek ve değerlendirilmek üzere 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nun 64 üncü maddesinin son fıkrası hükmü doğrultusunda Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığına da gönderilmektedir.

Kamu idarelerindeki iç denetim faaliyetlerinin otomasyon aracılığı ile yürütülmesi kapsamında İç Denetim Koordinasyon Kurulu tarafından geliştirilen “Kamu İç Denetim Yazılımı”

(İçDen), 2018-2020 Dönemi İç Denetim Planı ve 2018 Yılı İç Denetim Programının hazırlanmasında da kullanılmış ve yıl içinde gerçekleştirilen denetim faaliyetlerinin tümü raporlama aşaması dahil olmak üzere söz konusu yazılım kullanılarak sürdürülmüştür.

Denetlenecek alanların tamamını ifade eden “Denetim Evreni”, Belediye Bilgi Yönetim Sistemi içerisinde yer alan “İç Denetim Sistemi” ne 2016 yılında ekletilen program kanalıyla elektronik ortama aktarılmış ve böylece daha önce sadece iç denetçilerin katılımıyla gerçekleştirilen “Denetim Evreni”

güncelleme çalışmalarına program üzerinden bütün birimlerin katılımı sağlanmıştır. Yine aynı program yardımıyla daha önce yazışmalarla gerçekleştirilen makro risk analizi de, elektronik ortamda gerçekleştirilmeye başlamıştır.

Birim Başkanlığımızda İç Denetçi olarak görev yapmakta olan Ebru Sümer ÇAKMAK, Maliye Bakanlığı İç Denetim Koordinasyon Kurulu ve Dünya Bankasınca düzenlenen ve 7 ülkeden 35 temsilcinin katıldığı yaklaşık 2 yıl süren “Kamu Sektörü İç Denetim Alanında Eğiticilerin Eğitimi” projesinde ülkemizi temsil etmek üzere seçilmiş ve bu kapsamda 04-07 Haziran 2018 tarihlerinde Viyana/Avusturya’da düzenlenen eğitim programına katılmıştır.

Diğer taraftan Belediyemizde “İBB-Uygulamaları” içinde yer alan ve iç denetim faaliyetlerinin planlanması ile iç denetim sonuçlarının izlenmesinde kullanılmakta olan “İç Denetim Sistemi” yazılımının, Asya Kalkınma Bankası’nın Filipinler’in başkenti Manila’da düzenleyeceği “İç denetimde teknoloji uygulamaları” konulu “iatech2018” kongresinin tema ve kapsamıyla doğrudan ilgili olduğunun görülmesi üzerine söz konusu yazılımın iyi uygulama örneği olarak kongrede sunulabilir olduğu değerlendirilerek kongreye katılım başvurusunda bulunulmuş ve başvurumuz kabul edilmiştir. Bu kabul üzerine İç Denetim Birimi Başkanı Cahit KURTULAN ile İç Denetçiler Mehmet Hulisi GÜNŞEN ve Ebru Sümer ÇAKMAK, 22-23 Kasım 2018 tarihlerinde Filipinler’in başkenti Manila’da düzenlenen “İç denetimde teknoloji uygulamaları” konulu

“iatech2018” kongresine katılmışlar ve İç Denetçi Ebru Sümer ÇAKMAK “Planlama ve İzlemede Denetim Teknolojilerinin Kullanımı konusunda bir belediye tecrübesi” adıyla söz konusu konferansta bir sunum gerçekleştirmiştir.

Yılın son bölümünde 2019-2021 Dönemi İç Denetim Planı ve 2019 Yılı İç Denetim Programıyla ilgili hazırlık çalışmalarına başlanmıştır. Bu kapsamda denetlenebilecek alanların tamamını ifade eden “Denetim Evreni” baz alınarak yapılan risk değerlendirmesi sonuçları, üst düzey yöneticilerin görüşleri ile İç Denetim Koordinasyon Kurulu’nca hazırlanan

“2018-2020 Dönemi Kamu İç Denetim Strateji Belgesi”

dikkate alınarak hazırlanan 2019-2021 Dönemi İç Denetim Planı ile 2019 Yılı İç Denetim Programı Başkanlık Makamı’na sunulmuş ve 26.12.2018 tarihinde onaylanmıştır.

Bölüm 2

28 Amaç ve Hedefler İdarenin Amaç ve Hedefleri

2.1. İdarenin Amaç ve Hedefleri

Belgede 1.1. Misyon, Vizyon ve İlkeler (sayfa 38-42)