• Sonuç bulunamadı

Ağaç Aşılama

Belgede 1.1. Misyon, Vizyon ve İlkeler (sayfa 129-135)

116 Faaliyetlere İlişkin Bilgi ve Değerlendirmeler Faaliyet Proje Bilgileri Amaç 8.1

İzmir’i Cazibesiyle Dünya Ölçeğinde Gözde Bir Turizm ve Fuarlar Kenti Haline Getirmek ve Dünya Ekonomisindeki Yerini Geliştiren Bir Kent Olmak

Hedef 8.1.1

İzmir’in Ulusal ve Uluslararası Organizasyonlara Katılımı ve Ev Sahipliği Yapmasının Sağlanması; Uluslararası Alanda Kent İmajını Güçlendirme ve Turizmi Geliştirme Yolunda Faaliyetlerin Yapılması

Performans Hedefi 8.1.1.1

Turizm, Fuarcılık, Uluslararası Organizasyonlar ve Kent İmajını Güçlendirmeye Yönelik Faaliyetlerin Yürütülmesi

Dış İlişkiler ve Turizm Hizmetlerinin Yürütülmesi

Basın Yayın Halkla İlişkiler ve Muhtarlıklar Dairesi Başkanlığı:

2018 yılında:

• Toplam 4 uluslararası nitelikte turizm fuarına katılım sağlanmıştır.

• Başkanlık Makamı ve birimlere yabancı misyonlar hakkında toplam 78 adet bilgi notu hazırlanmıştır.

• Belediyemizi; Yabancı Misyon Temsilcileri, Yerel Yönetimler, Kardeş Kentlerimiz, Yatırımcı Grupları, Uluslararası Organizasyonlar ve Yabancı Sivil Toplum Kuruluşlarından toplam 244 kişi ziyaret etmiştir.

• Başkanlık Makamı’nın katıldığı yurtdışı inceleme misyonları, uluslararası paneller, organizasyonlar, festivaller, resepsiyonlar ve kardeş kent ziyaretleri kapsamında 121 organizasyonda 260 saat sözlü tercümanlık ve mihmandarlık hizmeti verilmiştir.

• Yabancı dilde toplam 1.084 sayfa evrak tercümesi yapılmıştır.

• Yılbaşı, bayram ve özel günler münasebetiyle kardeş kentlerimiz, büyükelçilik, konsolosluk ve fahri konsolosluklara toplam 68 adet tebrik yazısı yazılmıştır.

Hindistan Büyükelçiliği Müsteşarı/Misyon Şefi Yardımcısı Sayın Vanaja Kumari Thekkat’ın Makam Ziyareti

Çin’in Wuhan Kentinde Düzenlenen Uluslararası Kardeş Kentler Konferansına Katılım

Urla Bağbozumu Şenliği ve İzmir Tanıtımı

Kültürpark Yenileme Projesi

Etüd ve Projeler Dairesi Başkanlığı: Koruma Amaçlı İmar Planı tamamlanamadığı için proje çalışmalarına devam edilememiştir.

Yapı İşleri Dairesi Başkanlığı: Yapım aşamasına gelinmediği için herhangi bir çalışma yapılamamıştır.

Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı: Proje ve yapım ihale aşaması tamamlandıktan sonra yeşil alan düzenleme çalışması yapılacaktır.

İzmir Doğal Yaşam Parkı 2. Etap (Akdeniz Akvaryumu, Zooloji Müzesi, Yeni Kıta Habitatları) Projesi

Etüd ve Projeler Dairesi Başkanlığı: Sasalı İklim Duyarlı Tarım Eğitim ve Araştırma Enstitüsü, Peynircioğlu Deresi ve Çevre Düzenleme Projesi, Yeşil Çatı ve Parklet Projeleri, Endüstriyel Miras Rotası, Bıochar Üretim Tesisi Projesi için proje çalışmalarına başlanılmıştır.

Yapı İşleri Dairesi Başkanlığı: Proje ve ihale çalışmaları tamamlandığında yapıma ilişkin çalışmalar yapılacaktır.

Uluslararası Fuar, Kongre ve Toplantılara Katılım

Basın Yayın Halkla İlişkiler ve Muhtarlıklar Dairesi Başkanlığı:

2018 yılında toplam 4 adet uluslararası nitelikte turizm fuarına katılım sağlanmıştır. (Utrecht Vakantiebeurs Fuarı, Moskova Türkiye Festivali, Lyon Sokak Lezzetleri Festivali, Travel Turkey İzmir Turizm Fuarı) Ayrıca Medcities Genel Kurulu, Wuhan Kardeş Kentler Konferansı’na katılım sağlanmıştır.

Kardeş Kentler Ormanı ve Kardeş Kentler Festivali Basın Yayın Halkla İlişkiler ve Muhtarlıklar Dairesi Başkanlığı:

Bornova Aşık Veysel Rekreasyon Alanı’nda Kardeş Kentler Ormanı oluşturulmuştur.

Kardeş Kentler Korusu

117 İzmir Büyükşehir Belediyesi 2018 Faaliyet Raporu Amaç 8.1

İzmir’i Cazibesiyle Dünya Ölçeğinde Gözde Bir Turizm ve Fuarlar Kenti Haline Getirmek ve Dünya Ekonomisindeki Yerini Geliştiren Bir Kent Olmak

Hedef 8.1.2

Dünya Ekonomisinde İzmir’in Yerini Geliştirmeye Yönelik Yerel Ekonomiye Can Verecek Faaliyetler Yürütmek

Performans Hedefi 8.1.2.1

Yerel Ekonomiyi Güçlendirmeye Yönelik Faaliyetlerin Yürütülmesi

Tarımsal Projeler ve Laboratuvar Hizmetlerinin Yürütülmesi

Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı: 2018 yılında 232 köyde, 542 üretici ile toprak verimliliği belirleme projesi kapsamında 1.074 toprak analizi ile 1.074 gübreleme tavsiyesi gerçekleştirerek toplam 1.478 ha. alanda çalışma yapılmıştır.

403 üretici ile 222 köyde toprak ve yaprak analizi eğitimleri yapılmıştır. İyi tarım uygulamaları kapsamında 7 adet teknik danışmanlık eğitimi verilmiş olup bu eğitimlere 306 üretici katılmıştır.

Toprak Analizi Kırsal Kesimde Gelir Getirici Faaliyetlerin Desteklenmesi ve Yürütülmesi

Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı: Proje kapsamında bütün şehir sınırları dahilinde ve 704 mahallede 19 cins meyve ve zeytin fidanından oluşan toplam 680.314 adet fidan dağıtılmıştır.

Fidan Dağıtımı

Bergama ve Kınık ilçesi mahallelerinde toplam 1.926.068 m² alanda, 90 çiftçinin menengiç ağaçlarına 39.690 adet antep fıstığı göz aşısı yapılmıştır.

Ağaçlara Antep Fıstığı Aşılamaları

Kestane kanseri ile mücadele kapsamında Beydağ, Kiraz, Ödemiş, Tire ilçelerinde toplam 2.286 üreticimize ait 313.321 adet kestane kanseri hastalığı olduğu belirlenen ağaçlara hastalıkla mücadele edilmesi amacıyla; göztaşı, ardıç katranı, çamaşır suyu desteği sağlanmıştır. Kiraz ve Ödemiş ilçelerinde kestane üreticilerine motorlu testere, pulvizatör, sırt motorlu keski, uzatmalı makas, nacak/balta, kabuk temizleyici tahra, saplı testere, 8 m uzatmalı merdiven, emniyetli bel halatı, 50 m uzunluğunda halat, üstten saplı motorlu testere gibi alet ve ekipman yardımı yapılmıştır. Selçuk ve Menderes ilçelerinde zeytinde halkalı leke mücadelesi için 182 üreticiye toplam 33.010 kg. bordo bulamacı desteği verilmiştir. Karaburun ilçesinde zeytin sineği ile mücadele kapsamında 650 üreticiye 82.280 ağaçta kullanılmak üzere 42.188 adet şişe ve 5.475 kg DAP desteği verilmiştir.

Kestane Kanseri ile Mücadele Amacıyla Yapılan Yardımların Dağıtımı

Yerel çeşitlerin korunması ve alternatif çeşitlerin geliştirilmesi ile ilgili olarak, Bergama, Bornova, Çeşme, Karaburun, Ödemiş, Seferihisar ve Urla ilçelerinde “Yerelde Üret, Yerinde Tüket”

sloganı ile yarımada bölgesinde, kısıtlı imkânlarla çalışan üreticilere, ürünlerini kendi yaşam alanlarında pazarlama olanağı sağlamak adına tezgâh dağıtımı yapılmaktadır. Bu kapsamda belediye adına tescilli “İzmir Örtüsü” logosunu ve

“Hayatı Yakala” sloganını taşıyan tezgah dağıtımı yapılarak açık alan pazarcılığı ve hijyen kuralları eğitimi verilmiştir. Toplamda 91 adet pazar tezgâhı dağıtımı yapılmıştır. Verilen üretici tezgâhlarına yönelik olarak ürünlerin yetiştirildiği arazi koşulları ile birlikte tezgâhların genel görünümü, ürün satış denetimi ve son durum tespiti yapılarak kontroller devam etmektedir.

Proje kapsamında Kiraz ilçesi Olgunlar Mahallesi’nde 5 üreticiye toplam 72.000 adet kekik fidesi desteğinde bulunulmuştur.

Kiraz ilçesi Kırköy Mahallesi’nde istiridye mantar üretimini yaygınlaştırmak ve üreticilere üretim tekniklerini öğretmek üzere, kadın üreticilerin kontrollü koşullarda istiridye mantar üretimine destek olmak üzere üretim tesisi kurulmuştur.

118 Faaliyetlere İlişkin Bilgi ve Değerlendirmeler Faaliyet Proje Bilgileri İstiridye Mantarı Üretimi

Urla ilçesi Balıklıova, Uzunkuyu ve Kuşçular Mahallesi’nde 4 üreticiye toplam 8.000 adet kuşkonmaz pençesi desteği verilmiş ve Urla Belediyesi’nin talebi doğrultusunda, tarımda istihdam alanları yaratarak kadınlar için iş olanaklarının sağlanması, yeni ürün ve sistemlerin yöreye yerleştirilmesini içeren çalışmalar dahilinde üreticilere 120.000 adet Frigo çilek fidesinin alımı yapılarak 25 adet kadın üreticiye dağıtımı sağlanmıştır. Çilek fidelerinin dikiminden itibaren her hafta araziye gidilerek yetiştiricilik, hastalık-zararlı, gübreleme ile ilgili konularda teknik destek verilerek ürünlerin takibi yapılmaktadır.

Çilek Üretimi

Tarımsal Hizmetlerin Yürütülmesi

Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı: “Organik Tarım Projesi” kapsamında üreticilere organik tarım ile ilgili olarak bilgilendirme seminerleri, organik tarım geçiş sürecine ilişkin eğitim ve danışmanlık hizmeti, panel ve konferanslar verilmiştir.

Belediyemiz sınırları içerisinde faaliyet gösterdiğimiz mahal-lelerdeki üreticilerimizin ürünlerinin pazarlanmasına yönelik kurulan ekolojik ürün pazar yeri, potansiyel pazarcılara ve müş-terilere tanıtılması, pazar yerinin kapasitesi ölçüsünde azami sayıda üreticinin pazarda yer almasının sağlanması, organik ürüne talep yaratılması/arttırılması, çok sayıda müşteri paza-rı ziyaret etmesi amacıyla Ekopazar-İzmir kurulmuştur. İzmir Büyükşehir Belediyesi 2013 yılından buyana Kızılkanat Parkı Organik Pazar Yeri’nde her Cumartesi günü organik pazar kur-makta olup, ETO Derneği ile birlikte organik üreticilerin kontrol ve koordinasyon çalışmalarını sürdürülmektedir. Ekopazarların kurulumundan bu yana dönemsel olarak değişmekle birlikte ortalama 500 tüketici her ay pazarlarımızı ziyaret etmektedir

Urla ilçesi Barbaros Mahallesi’nde organik tarım teorik ve uygulama eğitimleri tamamlanarak, bu üreticilerin kontrol ve sertifikasyon kuruluşları ile arazi denetimleri gerçekleştirilmiştir.

Buna ek olarak; üreticilerin kullanacakları ilaç, gübre ve hastalık zararlılarla doğal yollarla mücadelede rehberlik edecek kitap dağıtımı yapılarak, Master Ürün sertifikaları da teslim edilmiştir.

“Organik Tarımı Destekleme Projesi” kapsamında 2018 yılı içerisinde eğitim almış olan üreticilerimize; üreticinin kontrol ve sertifikasyon işlemleri dışında;

• 52 Adet Börtü Böcek Kitabı;

• 15 Adet Organik Tarım İlacı(Neemazal);

• 15 Adet Organik Tarım İlacı (Laser);

• 4.400 kg Organik Gübre;

• 451 kg Bordo Bulamacı dağıtımı gerçekleşmiştir.

Meslek Fabrikası Faaliyetlerinin Yürütülmesi

Sosyal Projeler Dairesi Başkanlığı: Kent genelindeki işsizliğin azaltılmasına, yerel ekonomik gelişime ve rekabet gücüne katkı sağlamak üzere anahtar, genişleyen ve yükselen sektörler başta olmak üzere öncelikli sektörlerde yerel iş gücü piyasasında talep edilen niteliklerde insan kaynaklarının geliştirilmesi, beceri eksikliği ve nitelik uyumsuzluğunun azaltılmasına yardımcı olacak mesleki eğitim faaliyetlerini yürütmüştür. İş birliği ile açılacak kurslara yönelik ilgili kurumlar ile protokoller imzalanmıştır.

Balık Ağı Kursu

İstihdamı Geliştirme ve Destekleme Birimi, mesleki eğitim-lerimizden mezun olan kursiyerlerimizi iş gücü piyasası ile buluşturmuş ve İŞKUR hizmet noktası olarak kursiyerlerimizin sisteme kayıtları yapılmıştır.

Fabrikasyon laboratuvarı (FabrikaLab İzmir) çalışmaları kapsa-mında yenilikçi ve inovasyona yönelik projeler desteklenmiş, üniversite ve lise ziyaretleri ile teknoloji farkındalığı artırılmıştır.

FabrikaLab Teknolojik Çalışmaları

119 İzmir Büyükşehir Belediyesi 2018 Faaliyet Raporu Tasarım ve Sanat Konusunda Sergi, Fuar, Ödül,

Yarışma, vb. Organizasyonlar ile İletişim, Etkileşim ve Koordinasyon Altyapısı Kurma Faaliyetleri

Kültür ve Sanat Dairesi Başkanlığı: Proje kapsamında İyi Tasarım İzmir-3 etkinliği gerçekleştirilmiştir.

Arıcılık ve Küçükbaş Hayvancılığın Islahı ve Yaygınlaştırılması

Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı: İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir İli Damızlık Koyun - Keçi Yetiştiricileri Birliği veya üretici kooperatifleri ile iş birliğinde, İzmir Büyükşehir Belediyesi hizmet alanı olan bütün şehir sınırları dahilinde yer alan tüm ilçelerin kırsal kesimlerindeki küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması ve hayvan ıslahına yönelik çalışmalara destek olunması ve küçük aile işletmelerinin kalkınmasının sağlanması amacı ile üreticilerin eğitilmesini, desteklenmesini ve kırsal kesimde hayvancılığın sürdürülebilirliğinin sağlamasını bununla birlikte üreticilerin kırsal kesimdeki yaşam koşullarının ve gelir düzeylerinin yükseltilerek genç nüfusun arttırılmasını ve kırsaldan kente olan göçün önlenmesini hedefleyen projede küçükbaş hayvan yetiştiriciliği ve hayvansal ürünler hakkında 5 ilçede (Kiraz, Bergama, Tire, Beydağ ve Dikili) 6 adet eğitim düzenlenmiştir. Eğitimlerini tamamlayan 356 küçükbaş hayvan yetiştiricisine 1.404 adet küçükbaş hayvan dağıtımı yapılmıştır.

Küçükbaş Hayvan Dağıtımı

Kırsal kesimde gelir getirici faaliyetlerin desteklenmesi kap-samında kırsal kesimde yaşayan ve arıcılık yapmak isteyen üreticilerin bal ve diğer arı ürünlerinin üretimi konusunda teş-vik edilmesi, arı yetiştiriciliğine ve ıslah çalışmalarına verilecek desteklerle arıcılığın geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması, kadın ve genç üreticilerin sektöre kazandırılıp ek gelir kaynağı sağ-layarak ekonomik güçlerinin arttırılarak yerelde kalkınmanın sağlanması amacı ile üreticilerin eğitilmesini, desteklenmesi-ni, kırsal kesimde arıcılığın sürdürülebilirliğinin sağlamasını, arı ırklarının ıslah edilmesini, insan-çevre ve hayvan sağlığı bakı-mından sağlıklı/güvenilir arı ürünleri elde edilmesini ve ürünler için daha fazla katma değer yaratılmasını bununla birlikte üre-ticilerin kırsal kesimde yaşam koşullarının ve gelir düzeylerinin yükseltilerek kırsaldan kente olan göçün önlenmesini hedef-leyen projede Kiraz, Menemen, Torbalı, Bergama, Karaburun, Menderes ve Ödemiş ilçelerinde 12 adet eğitim düzenlenmiş,

üreticilere 4.316 adet arılı, arısız kovan, arıcılık malzeme seti dağıtılmıştır. Ayrıca Aliağa, Bayındır, Bergama, Bornova, Dikili, Foça, Kemalpaşa, Kınık, Kiraz, Menderes, Menemen, Ödemiş ve Tire ilçelerinde toplam 991 üreticiye toplam 5.000 adet Batı Ege eko tipi ana arı dağıtımı yapılmıştır.

Arı ve Arıcılık Ürünleri Dağıtımı Kırsal Kesimde Üreticinin Üretim Koşullarının İyileştirilmesi Projesi

Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı: 2018 yılı çalışmaları kapsamında küçükbaş hayvancılık arıcılık iyi tarım başta olmak üzere 23 adet eğitim düzenlenmiş, 1.926 üreticiye eğitim verilmiştir. Ayrıca üreticileri desteklemek amacıyla Tire ilçesinde 603 üreticiye 3.618 adet, Ödemiş ilçesinde 98 üreticiye 588 adet, Beydağ ilçesinde 274 üreticiye 1.644 adet ve Kiraz ilçesinde 361 üreticiye 2.148 adet kerevet olmak üzere toplamda 1.336 üreticimize 7.998 adet kerevet dağıtımı yapılmıştır.

Kerevet Dağıtımı

Ortak tarım makina parkı kapsamında 16 ilçede 4.710 üreticiye hizmet verilmiştir.

Kooperatiflerin Desteklenmesi ve Kooperatifçiliğin Yaygınlaştırılması Projesi

Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı: 2018 yılında kooperatif ve kooperatifleşme konusunda 25 adet eğitim düzenlenmiş ve bu eğitimlere 735 üretici katılmıştır.

Kırsal kesimde elde edilen tarımsal ürünlerin etkin, verimli ve değerinde, aracı kullanmadan pazarlanmasında kooperatifçiliğin yaygınlaştırılması hususunda çiftçinin eğitilerek bilinçlendirilme-si, kooperatifleşmeye teşvik edilmebilinçlendirilme-si, mevcut kooperatiflerin ve yeni kurulmakta olan kooperatif taleplerinin desteklenmesi amacı ile yerel üreticiyi kooperatifleşme hususunda bilinçlendir-mek amacıyla 25 adet eğitim düzenlenmiş ve bu eğitimlere 735 üretici katılmıştır. Kooperatifleşmeye teşvik edilmesini tarımsal ürün ve su ürünleri kooperatiflerine birtakım talepleri doğrultu-sunda destek sağlayarak kooperatifleşmenin yaygınlaştırılma-sını ve sürdürülebilirliğinin sağlanmayaygınlaştırılma-sını hedefleyen projede;

2018 yılı içerisinde Bergama Merkez Tarımsal Kalkınma

Koope-120 Faaliyetlere İlişkin Bilgi ve Değerlendirmeler Faaliyet Proje Bilgileri ratifi’ne 6.000 lt hacimli 1 adet, Bayındır ilçesi Yusuflu Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ne 8.000 lt hacimli 1 adet, Ödemiş ilçesi Gereli Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ne 6.000 lt hacimli 1 adet, Ödemiş ilçesi Üçkonak Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ne 5.000 lt hacimli 1 adet ve Aliağa ilçesi Kalabak Tarımsal Kalkınma Ko-operatifi’ne de 5.000 lt hacimli 1 adet süt soğutma tankı olmak üzere toplamda 5 adet süt soğutma tankı hibesi verilmiştir. Ay-rıca Foça Ziraat Odası’na 40 tonluk 1 adet kantar ve Ödemiş Bademli Kooperatifi’ne 1 adet meyve boylama makinası hibe edilmiştir.

Hibe Edilen Süt Soğutma Tankları

Tarımsal Tahmin ve Erken Uyarı Sistemi Projesi

Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı: Projenin başlangıç yeri olarak seçilen pilot ilçelerde tarımsal erken uyarı tahmin sistemleri kurulmuş ve meteorolojik verilere göre, gerekli zamanlarda ortak çalıştığımız ziraat odaları ve kooperatiflerle üreticilere bilgilendirme mesajları ile ulaşılmıştır.

Belgede 1.1. Misyon, Vizyon ve İlkeler (sayfa 129-135)