• Sonuç bulunamadı

gün ve işveren tarafından ödenecek geri kalan ½’lik sürede üc- üc-retli izin kullandırılmasında sakınca var mıdır?

Salgın Hastalık Döneminde Tüm Yönleri İle Kısa Çalışma ve

İlk 7 gün ve işveren tarafından ödenecek geri kalan ½’lik sürede üc- üc-retli izin kullandırılmasında sakınca var mıdır?

ŞABAN KARAKUŞ: Toplamda 31 gün oluyorsa sorun olmayacaktır.

32. Soru: Hatalı IBAN bildirme olması durumunda kısa çalışma ödene-ğinin yanlış kişiye yatırılması sonucunda yapılacak işlem hakkında bilgi verir misiniz?

ŞABAN KARAKUŞ: TC kimlik numarasına gitmeden önce ad, soyad, IBAN aynı olan kişileri işveren bildirmiş. Onlarla ilgili bizim Fon Yöne-timi Dairesi Başkanlığımız banka nezdinde girişimde bulundu. Sorun giderilmektedir.

33. Soru:45/45 başvuru yapan işverenlerden çalışma yapanlar oldu. İşçi-lerin daha az para alması gerekiyordu ancak İŞKUR’a bu çalışmanın bildirilmesine rağmen ödemeler tam yapıldı. Bu durumda kalan iş-verenler için ne önerirsiniz? İşiş-verenlerden mi talep edilecek, işçile-rin sonraki ay ödemeleişçile-rinden mahsup mu edilecek?

ŞABAN KARAKUŞ: Kanun bize mahsubu öngörmüyor, “İşverenden alı-nır.” diyor. İşveren bildirdi, evet, faiz uygulamadan ana parayı isteyece-ğiz. Bir şekilde böyle bir yapı öngörüyoruz ama bu bildirim yapmadan böyle bir şey yapmışsa faiz de uygulayacağız.

34. Soru: Nisan ayı için bildirilmemiş yıllık izinlerin şu an bildirilmesi iş-veren için sıkıntı yaratır mı, geç kalmış olunur mu?

ONUR BATUMAN: Burada herhâlde tahakkuk gerçekleşmeden yapı-lacak yıllık izin bildiriminden bahsediliyor. Para yatmış ise işte az önce Şaban Bey’in verdiği cevap, yine eğer yıllık izin şeklinde gerçekten bil-dirilecekse burada işveren bildirirse zaten faiz işlemeden geri tahsili ya-pılır. Çünkü çalışılmış gibi olan dönemin içerisinde gibi gidecek. Bunun dışında başka bir durum yok.

35. Soru: İşçiye ödenen kısa çalışma ödeneği daha sonra işçiye ödene-cek işsizlik maaşını nasıl etkiler?

ŞABAN KARAKUŞ: Söylediğim üzere, şöyle bir örnekle açıklayayım: 1 Nisan 2020, kısa çalışma başlama tarihi. Kısa çalışmanın başladığı ta-rih itibarıyla işsizlik ödeneği hak sahipliğini belirleriz, arka planda tu-tarız. Bu kişi, diyelim ki 600 günde 180 gün var yani 900 gün ile 240 gün işsizlik ödeneği alabilir. 80 gün kısa çalışma ödeneği ödendi diye-lim. 80 günü düşeriz, geriye kaldı 240’tan 160 gün. 160 günlük işsizlik ödeneği bizim sistemimizde bakidir. Ta ki ne zamana kadar? 1 Nisan 2020’den üç yıllık dönemde tekrar yeni bir 600 gün primi sağlayacak şekilde işten çıkarsa bu mahsup edilmez. “O yeni hak sahipliği ödenir (4447/50).” Ama, yeni bir ödeneğe hak kazanamayacak şekilde üç ay sonra, altı ay sonra, on ay sonra 600 günü dolduramayacak şekilde iş-ten çıktı, buradaki kalan o 160 gününü ödemeye devam ederiz.

36. Soru: Analık raporu çıkmadan kısa çalışma listesinde olup ve bu ra-por öncesi son üç aylık SGK matrahı ve günü kısa çalışma dönemine denk geliyorsa SGK matrahı buna göre düşük olacaktır. Kişi analık raporu ödemesi bu matrah üzerinden alacağı için, alacağı tutar dü-şecektir. Bunun için yapılması gereken bir işlem var mıdır?

İBRAHİM ÖZÇELİK: Sanırım analık raporu çıkmadan önce kısa çalışma alıyor, daha sonra analık iznine gidiyor, orada da geçici iş göremezlik ödeneği alıyor.

ŞABAN KARAKUŞ: Dolayısıyla bu çakışacaktır.

İBRAHİM ÖZÇELİK: Evet, kısa çalışma alamaz zaten o zaman.

ŞABAN KARAKUŞ: Sonra, ben o kısa çalışmayı talep ederim işverenim-den. Yapacak bir şey yok yani. Çünkü ben o dönemi raporlu göreceğim, SGK’dan prim hizmet belgesinden baktığımda 18 olarak görmeyecek, raporlu göreceğim, o raporlu dönemi yakalayacak sistem. O zaman hani 18 eksik gün gerekçesiyle ödeme gün sayısının toplamı nasıl ki 30 günü geçemez mantığı burada da işleyecek aynı şekilde.

37. Soru: İşçinin kullanmış olduğu yıllık izin ve iki veya iki günden az ra-por alması durumunda yani ücreti ve SGK primi işveren tarafından ödenen günler için İŞKUR’a bildirim yapmak gerekiyor mu? Kısa ça-lışma ödeneğinde esas alınan fiilen çalışılan günler midir?

ŞABAN KARAKUŞ: Kısa çalışma ödeneği ödememiş isek o günler için bildirime gerek yok ama kısa çalışma ödenen bir dönemse bildirmesi lazım ki o iki günü -çünkü primini de yatırıyor- biz kısa çalışma ödeneği ödemeyelim.

38. Soru: Sağlık müdürlüğü tarafından 14 günlük karantinaya alınan kısa çalışma ödeneği kapsamındaki personele İŞKUR ödeme yapar mı?

ŞABAN KARAKUŞ: Şimdi, bu kısa çalışma kapsamındaki derken, kısa çalışması uygun görülmüş olan bir personel için mi? Yani şöyle söyle-yeyim: İşveren kısa çalışmaya başvurmadı, 14 günlük bir karantina söz konusu diyelim işyerinde. Eğer böyle ise zaten bu kısa çalışma olmaz, en az dört hafta süreyle faaliyetin durması gerekir. Ama yok, kısa ça-lışma kapsamında bir işyeri ve burada bu kişi de o kısa çaça-lışma uygun görülenler listesinde yer alan bir kişi ise hâliyle bu 14 günde tabii ki biz kısa çalışma ödeneği öderiz uygun görülmüş kişiler arasındaysa. Yani soru biraz net olursa ben daha net cevap verebilirim.

39. Soru: Kısa çalışma programı için 30 Haziran’a kadar başvuru yap-mıştık ancak kısa çalışma programı son ayı beklemeden mayıs ayı sonu itibarıyla bitirebilir miyiz?

ŞABAN KARAKUŞ: Kısa çalışmayı her durumda bitirebilirsiniz ancak şuna dikkat etmenizi rica ederim: Şimdi, bir işverenimizle karşılaştık,

“Başladığından bir ay sonra kısa çalışmayı bitirdim çünkü bir iş aldık, durdurduk.” 20 gün sonra geldi, dedi ki tekrar “Aldığımız iş iptal oldu, yapamadık, tekrar kısa çalışma talep ediyoruz.” Yani teknik olarak bu mümkün değil. Eğer başlangıçta “Biz bu ay iş aldık, sipariş aldık, bu

ay kısa çalışma oranımız daha düşük olacak.” demiş olsaydı devam ederdik. Ama kısa çalışmayı bitirip, bir ay sonra tekrar başlayınca, bir ayını kullanmış bu işverenimiz, müfettişimiz uygun görürse kalan iki ay için uygunluk tespiti yapılır. Ama şunu belirteyim: Her durumda biz ilk 7 günlük ödemeyi yapmayız bu durumda, her iki durumda da.