• Sonuç bulunamadı

1.7.1. Halk Hekimliği ve Sağlığı Türk Hekimi ve Yabancı Hekim

1.7.4.1. Halkın Karakter Tahlilleri

Bir Ağaç Resmi Kişiliğinizi Tamamen Ortaya Çıkarabilir

Bu orijinal karakter tahlili sayesinde bütün sırlarınızı öğrenmiş olacaksınız.

Dikkat! Hemen izahatı okumaya kalkışmayın. Bu bir oyun ama aynı zamanda ciddi bir test de. Kendiniz çizin, arkadaşınıza, kocanıza bir ağaç çizdirin. Ne ağacı olursa olsun. Hiç düşünmeden çizeceğiniz sizin ağacınız. Bu çizdiğiniz ağaç yandaki misallerden en çok hangisine benziyor? Şimdi bu ağacın altındaki karakter tahlilini okuyan, bütün sırlarınızın ortaya döküldüğünü göreceksiniz. Evet, sırlarınızın ortaya döküldüğünü, diyoruz. Çünkü aşağıdaki tahlillerden hiçbiri pohpohlayıcı değildir. Neden mi? Çünkü bu test insanların iç duygularını meydana vurmak, onları oldukları gibi göstermek için

tertiplenmiştir. Unutmayın, çizeceğiniz ağaç, ruhunuzun, şuuraltınızın karikatürü olacaktır.

1 – Hayal gücü, şiiriyet, toplumdan hoşlanma, (çiçek ve otlar). Elastikiyet, koketlik, sevimlilik, neve, ihtiyat yoksunluğu ( yuvarlak yapraklar), iyilik, kibarlık, yenilik merakı, geleceğin cazibesine kapılma( gövdenin sağa doğru meyli).

2 – çabuk görürlülük, biraz sathilik, çabukluk (çizgilerin canlılığı). İçini açmaktan kaçınır,(yaprakların kapalılığı). Senteze müsait bir mantık, gerçekle münasebeti her an kaybedebilir. Hafif sıkılganlık(resmin çok şematik olması)

3 – maziye bağlılık (gövdenin sola meyilli olması. Ahenkli olması(gövdenin yüksekliğin en aşağı üçte birini kaplaması),sanatçılığa temayül, ama hayali,derine inmekten kaçınırcasına(yapraklar)

4 – kesinleşmemiş bir şahsiyet(köksüz). Enerji ve duyguları gelişmişlik(kalın gövde). Geçmişe bağlılık. Teşebbüs korkusu(sola meyil)

5 – bir destek arıyor, son derece kuvvetli içgüdü sahibi(köklerin bolluğu).maddi hayat merakı.fikri cephesi zayıf(yaprakların azlığı).

6 – yalnız kalma ihtiyacı, büyüklük kompleksi((ağacın bire tepecik üzerine kondurulmuş olması). Fiziki kudrette zaaf, kararları önemsemekten aciz dar bir hasasiyet(gövdenin yukarıdan açıklığı). İdealist, her şeye intibak kabiliyeti(plastik yapraklar)

7 – Aydın olmaktan ziyade pratik. Yaşanmış hayat tecrübelerine ihtiyacı var. Tabanı yere sağlam basıyor( dosdoğru dalların arasında yükselen geniş tabanlı gövde).

8 – İstikrarsız, teşebbüslerden korkan, kendisine güvenemeyen(toprağın meyilli olması). Prensip itibarıyla daima asi (gövdenin sağa doğru daha geniş olması). Fikri faaliyetlerde eksiklik(gövdenin ağacın yarısı olması)

9 – Alıngan, dayanma gücü az(gövdenin hatlarının devamlı olmaması). Sert, faal, hele iş organizasyonunda çok dinamizm gerektiriyorsa, iyi istihsal de temin edebilir.

10 – Objektif olmama, gerçek mesuliyeti taşımama (toprak hattının gövde hattını takip etmesi). İstikrarsız bir karakter. Kendi kendini gösterme ihtiyacı(tek başlarına kalmış alçak dallar).

11 – Ağır öğrenir (gövdenin iki yana genişlemesi). Hayal gücünün fazlalığı(yaprakların yüksekliği) sinir halleri, sabırsızlık (karışık hatlar). Hafif meşreplik, gevezelik, şefkat ihtiyacı(meyveler). Kararlarından çabuk cayar(düşen meyveler)

Hadiselere Tercüman, 1 Mayıs 1960; yıl:5, sayı:1760, sayfa:4

Allah Akıbetlerini Daha Önceden Bilsinler Diye, İnsanların Ellerine İşaretler Koydu

Kitab-ı Mukaddesin de yukarıdaki sözlerle varlığına şahitlik ettiği; elimizdeki çizgilerle mukaddesatımız arasındaki bağıntıyı, “Chiromancie” (Şiromansi) ilmi inceler. Şüphesiz Şiromansi müspet bir ilim sayılmaz. Bununla beraber Şiromansi, bir özlem, sezgi ve tecessüs sanatıdır. Ayrıca bazı hallerde moral yükseltici ve ümit verici rol oynar.

Tümsekler ve Manaları

Elin coğrafyasının ana hatlarını ve şunların isimlerini ilk olarak orta – çağın astrologları tespit etmişlerdir. Onlara hürmeten aynı isimler günümüze kadar muhafaza edilmiştir. Şiromansi kitaplarına göre elin çeşitli tümseklerine atfedilen özellikler şunlardır:

Venüs Tümseği: burası his ve ihtiras alanıdır. Fazla çıkıntılı olması, şiddetli şehvete işarettir. Normal ve basit çizgiciklerle donanmış ise iyilik, fedakarlık ifade eder. Düz ise; hissiz bir kalp taşındığını gösterir. Yıldızlarla kaplı ise acı çeken bir kalbin belirtisidir.

Jüpiter Tümseği: çok kabarı; gurur, gösteriş merakı,tahakküm isteği, otorite, oburluk, normal; düşünce, fedakarlık haça benzeyen işaretli; aşk izdivacı, yıldız işaret; başarılmış projeler.

Satürn Tümseği: çok sıkıntılı; şanssızlık az çıkıntılı; neşe, umursamazlık, çabuk geçen intibalar.

Apollon Tümseği: çok sıkıntılı; şeref, akıl melekelerinin yüceliği, sanat kabiliyeti. Normal; sathi bilgiler, zevki selim,kültür. Düz; akıl ve his eksikliği

Merkür Tümseği: çok çıkıntılı; zeka kuvveti, talakat, zeka suplesi. Normal; çalışma sevgisi, faallik, ihtiyarlık. Uzun çizgiler; doktorluk kabiliyeti. Haç çizgili; yalancılık, dolandırıcılık, hırsızlık.

Mars Düzlüğü: çıkıntılı; cesaret, mertlik, küstahlık. Kırmızı ve haç çizgili; gaddarlık çok az çıkıntılı; alçaklık.

Ay Tümseği: Çok çıkıntılı; Hayalperestlik, idealistlik. Normal ve çizgisiz; akıl, muhayyile, sükunet, cinsi perhizarlık. Çok çizgili; sinir sisteminde muvazenesizlik işaretidir.

Elin Çizgileri Ne Diyor?

Şiromansi ilminde, elin tümsekleri kadar çizgiler de önemli rol oynarlar. Şiromansi uzmanları “Ağaç için yaprak neyse, insan için de el odur.” Derler. Çizgilerine bakarak bir elin sahibinin ırkı, ailesi ve karakterini tayin ederler. Karakteri öğrenerek aşağı yukarı buna bağlı olan mukadderatı tahmin etmek de pek o kadar sihirbazlık sayılmasa gerek.

Kalp Çizgisi: kısa; şiddetli ihtiras, kıskançlık, hissizlik, egoistlik. Kısa ve silik ise; kötülük, sertlik, sahtekarlık.

Çok uzun ise : fazla hassaslık, şefkat, sadakat. İkinci parmak altında dallı budaklı: Hislerin inceliği Noktalı: kalpleri fetheder, sözünde durmaz.

Akıl Çizgisi: çok uzun; enerji, parlak zeka, müspet düşünüş. Çok kısa; kıymetsiz fikirler, anlayış kıtlığı. Ortasından kesik; deli olma veya ağır yaralanma tehlikesi. Ay tümseğine doğru inen; yalan, yanlı düşünce.

Tali Çizgisi: basit ve hayat çizgisi yanından başlatyan: mücadeleyle dolu hayat, devamlı çabalar. Başka bir çizgiyle karışık, parlek şans. Ay tümseği yanından çıkan; aşkta şans. Hayat Çizgisi: Uzun; sağlık uzun ömür, iyi mizaç. İnce ve belirsiz; bozuk sağlık, kırmızı ve çukur; hazımsızlık ve sara tehlikesi. Birden bire kesilirse; ani ölüm.

Sağlık Çizgisi: çok belirli; devamlı canlılık. Kırıklı; devamlı yorgunluk,bozuk sağlık,küçük parmağa yönelmiş incelik; sevgi

Elini Göster Kim Olduğunu Söyleyim

Elinde kendine has bir fizyonomisi, bir ifadesi olduğu herkesçe bilinen bir gerçektir. Kendisine soru sorulmasını bilene, el de cevap verir. O ruhi ve ahlaki meziyetleri,

mesleği, zevkleri, istidatları ayna gibi aşikar kılar. Şiromansi uzmanları elin şeklini, tümsek ve çizgilerle birlikte etüt ederek sahibinin bütün hayatı okurlar.

AKBIYIK, Ahmet, Halka ve Olaylara Tercüman, 16 Kasım 1961, yıl:1, sayı:37, sayfa:4 El Mizacı Belli Eder

Müşahede etmesini bilene; elin genel görünüşü çizgilerinden daha fazla şey anlatır. Elin şekli özellikle mizaçları ortaya çıkarır. İnsanın soyunu, cemiyetteki fonksiyonunu ve mevkiini, yüzden daha iyi ifade eder. Zira, fizyonomi, sırasında isteyerek ve istemeyerek değişebilir. Güzel bir yüz üzerinde fikirler ve zevkler her zaman birleşemez ama bir eli herkes beğenir.

Dört Türlü Mizac

Mizaç, insanın organik yapısına bağlı ruhi durumudur. Bu sebep netice mefhumu eski insanlarca da biliniyordu. Astrologların 12 burca böldükleri gök kubbesi, çeşitli unsurları arasında mizaçları da içine alırdı. Zodyak’ın 12 çizgisi 4 kısma bölünmüştür. Bunlar dört tabiat elemanını temsil eden mizaçları içine alır:

Ateş: (sıcak ve kuru) safralı tip, Toprak: (soğuk ve kuru = sinirli tip, Hava: (sıcak ve rutubetli)

Su: soğuk ve rutubetli) lenfatik.

İşte, elin şekli bizlere o kişinin hangi tip mizaçtan olduğunu belli eder. O zaman biz de o insanın karakterini, dolayısıyla kaderini anlayabiliriz. Çünkü kader de bir dereceye kadar yaptıklarımızın eseridir. “Ne ekerse onu biçersin.”

Kanlı Tip

Zeka. Teşebbüs, düşünceli, iradeli, enerjik, otoriter, ilme istidatlı olurlar. Bunlar şef, fabrika müdürü, müteahhit olurlar. İşçi de olsalar dikkatli, namuslu ve yaratıcı olurlar. Elin Şekli: Dikdörtgen, kalın, adaleli, sıcak ve kuru, parmakları uzun, ayası çukur, damarları görünür.

Sinir ve gudde hastalıklarına istidat, dolayısıyla beyin, boyun, bağırsak, mafsal ağrıları ihtimali. Fazla hareketli, hassas, zeka, alınganlık, karamsarlık, tezatlar. Bu mizaç; aydın alim ve yaratıcıların mizacıdır. Bu tiplere barolarda, kürsülerde, hastanelerde rastlanır. Sosyal merdivenin aşağısındakiler ise muhabbet tellallarıdır.

Elin Şekli: uzun, üçgen, kuru ve kemikli. Parmakları ince ve uçları sivridir. Baş parmak uzun ve ayrıktır. Ayası dardır.

Safralı Tip

Kanlı tipin başlıca rahatsızlıkları, kan ve dolaşım sistemiyle ilgilidir. Akciğerler, böbrekler, topuklar gibi. Bunlar iyi kalpli, iyimser, rahatına düşkün, gelenek ve merasimi sever, hürmetkar olurlar. Sanat kabiliyetleri vardır. Ressam, mimar olurlar. Ayrıca iş hayatında da başarı kazanırlar.

Elin şekli: geniş, sıcak, hafif ıslak, parmaklar uzun ve yuvarlak uçlu, ayası biraz etlidir. Lemfatik Tip

Bu tip insanların organik suları fazladır. Bu fazlalık mide, bağırsak üzerinde etki yapar. Kaprisli, hayalci, fazla hisli olurlar. Öteki dünyaya ait problemlerle ilgilenirler. En çok müzik, şiirle meşgul olurlar. Rahibe, memur olurlar. Elin Şekli: yuvarlak, etli, üfürülmüş, yumuşak, soğuk, ıslak, parmaklar boğumlu, ayası yumuşak, derin çizgili. AKBIYIK, Ahmet, Halka ve Olaylara Tercüman, 17 Kasım 1961, yıl:1, sayı:38, sayfa:4 Elinizi Gösterin, Kim Olduğunuzu Bilelim

Çizgilerden başka, elin şeklinin etüdü – Şiromansi- artık şimdi grafoloji gibi bir gözlem ilmi haline gelmiştir. Ve hayatın önemli safhalarında büyük roller oynamağa namzet durumdadır. Elin şeklinin öyle karakteristik özellikleri vardır ki, bunların incelenmesi, insanı bir çok hallerd, aldatabilen yüz ifadesinden daha kesin manalar çıkarmamıza yarar.

İyi Bir İzdivaç İçin Şiromansi’nin Rolü

Elin şeklinden hüküm çıkaran uzmanlar, izdivaçla el mizacının münasebetini aramışlar ve gerçekten bu hususta bir bağıntı olduğunu tespit etmişlerdir. Bunlara göre evlilik hayatında mesut olmak için çiftlerin ellerinin birbirine benzemesi lazımdır. Benzetmeyi

sağlamak için kadın ve erkeğin ellerinin “birbirlerine zıt tiptekinin tam ortası” olması icap eder. Zira kendi eline hiç benzemeyen bir kadınla evlenmek, birçok zevk ve fikir ayrılıkları doğurur. Çok akıllı bir kadın, uzun zaman bir aptalla yaşayamaz, akıllı bir adam da, akılsız bir kadınla uzun müddet geçinemez. Geçimsizlik sebebiyle ayrılan karı koca için “birbirleri için yaratılmamışlardı” deriz. Bu sözleri; “elleri birbirine uygun yaratılmamıştı” diye de düzeltebiliriz. Öyleyse iyi bir uygunluk için ne yapmalı? Şiromansi’cilere bakılırsa bu pek basittir. Kare şekline yakın bir el, sivri bir elle evlenmemelidir. Sivri bir el ancak konik bir elle birleşebilir.” Niçin? Derseniz, çünkü, kare bir el mantık, sivri bir el de mantıksızlığı temsil eder. Öyleyse, “sivri elle konik el iyi izdivaç, sivri bir elle kare bir el boşanma” sonucunu yaratır. İzahına gelince; mantık demek olan kare elin mantığını sivri el yok eder. Konik el ise, sabır, müsamahayı temsil ettiğinden, sivri elin mantıksızlığını düzeltip hale yola koyar.

Elin Sertliği ve Yumuşaklığı

Elin temasının da büyük manaları vardır. Anlayan için; eli sıkılan bir adamın gaddar mı, otoriter mi, aktif mi, tembel mi, olduğunu tespit etmek kolaydır. Yine parmakların şeklinden, bir insanın meziyet ve kusurları, zeka seviyesi, pratiklik ve idealistlik derecesi anlaşılabilir. “Şekilsiz bir elden korkunuz!” Tabiat bile sizi bu hususta ikaz eder. Şekilsiz, çirkin bir ele itimat edemeyiz. Sakil bir el sahibinin muhakkak kötü huyları vardır. Katil, cani, kötülük ehli serserilerin büyük çoğunluğunun, bilhassa parmakları sakildir. Üzeri düz, kaygan parmakların sahipleri, icat, fikri, ilham, kapris sahibi olurlar. Düğümlü parmaklılar ise; düşünce,takip, fikir sahibi ve çalışkan olurlar. Buna paralel olarak bizler de yaşın tesiriyle daha düşünceli ve daha tecrübeli oluruz. AKBIYIK, Ahmet, Halka ve Olaylara Tercüman, 18 Kasım 1961, yıl:1, sayı:39, sayfa:4 El Şekilleri Evlilikte Çok Önemli Rol Oynar

Üç çeşit el vardır: 1 – Sivri El 2 – Konik El 3 - Kare El Sivri El

Sivri elin parmakları iğ şeklindedir. Tırnakları badem gibidir. Bu tırnaklardan sakınınız. Bunlar tırnak değil pençedir. Böyle tırnakların sahipleri tasasız, bir işin sonunu düşünmeyen, müsrif, yalancı, hayalperest ve şuursuz olurlar. Daima sivri eli konik ele evlendiriniz. Kare el sivri eli öldürür. Sivri el hayalperest, sanatkar, idealistlerin elidir. Kadınlardan da sivri elli iyi bir ana çıkmaz. Belki çocuğunu sever ama onu iyi terbiye edemez. Konik el, sivri eli yumuşaklıkla, kare eli de sertlikle yola getirir

Konik El

Konik elin parmakları bir yüksük şeklinde nihayetlenir. Sivri hissi verdiği halde yuvarlağımsı şekilde sonuçlanır. Böyle bir ele malik olanlar, kendilerini mesut saymakta çok haklıdırlar. Birleşme bakımından bu el mükemmel bir eldir. Çünkü kare elin egoistliği ve sertliği onda yoktur. Onda; zeka, diplomasi, aşk, barış, sadakat, vazife, mantık, enerji, şefkat ve iyilik mevcuttur. Hiç düşünmeden evlenilecek el işte bu eldir. Sivri elle hoşgörülülüğü, kare elle de iyiliği ve diplomatlığı sayesinde uyuşur.

Kare El

Kare el, irade, metod, soğukkanlılık, otorite, kumanda, kabiliyetli, fakat bilhassa egoizm ve bağımsızlık işaretidir. Böyle bir el sahibinden şefkat beklemek boştur. Belki iyi bir insan olabilir ama hiçbir zaman ne hisli, ne de ince ruhlu olamaz. Ona artistik konulardan söz açmak da abestir. Çünkü hiçbir şey anlamaz. O sadece doğru, usullere bağlı bir insandır. Bu bilgilerden; daha önce söylediğimiz “Kare el, sivri eli öldürür” sözlerinin manası daha iyi anlaşılır.

Son Tavsiyeler

Şiromansiler; evlenmeden ellerin şeklinin oynadığı rolleri yukarıdaki şekilde belirttikten sonra “Akıbetiniz ellerinize bağlıdır.” Diyerek evlilik namzetlerine nasihat vermektedirler.

Son Söz

Evlilerden birinin konik elli olması aile saadetinin sigortasıdır. Başparmağın Şekli ve Canlılık

Elin şeklini etüt konusu yapanlar, başparmağın özel bir kıymeti olduğu neticesine varmışlardır. Parmaklar içinde diğerlerinden ayrı bir durumda olan başparmak, görünüş ve tecrit edilmiş durumuyla apayrı bir karakter taşır. Başparmak ne kadar öbürlerinden ayrıksa, o derece anlayış ve düşünüş kabiliyeti derindir. Baş parmağı diğerlerine yapışık gibi olan insanlarda ne zeka uyanıklığı ne de alicenaplık aranmaz. Dengeli bir karakter, uzunca ve iyice ayrık bir parmak sahiplerinde bulunur. Çok küçük başparmaklılar genellikle tecavüzkar olurlar. Çok büyük de olursa inatçılık ve fazla mantığa işarettir. Boğumlar arasındaki muvazene, irade ile düşünce arasındaki uygunluğu gösterir. Alt boğumun anormal büyüklüğü sevkıtabiilerin şiddetini belirtir., eğer çıkıntılıysa ortanın üstündeki bir kuvveti gösterir ki çoğunlukla böyleleri bu fazla kuvvetlerini kötü yollarda kullanırlar. Baş parmağın ucu sivriyse anormal şekilli bir else, hilekar ve gaddar bir adamla karşı karşıyasınız demektir. Muntazam bir alin sivri baş parmağı, ince zekaya delalet eder. Baş parmaktan itibaren başlayan hayat çizgisi ince ise doğru ve alicenap bir karakterin aynasıdır. Derin ve kırmızıysa egoistlik ve kötü kalpliliği gösterir.

Tırnaklara gelince; yassı ve geniş olup yukarıya doğru kıvrılan tırnaklar, hile ve sır saklama huyuna delıldir.

AKBIYIK, Ahmet, Halka ve Olaylara Tercüman, 19 Kasım 1961, yıl:1, sayı:40, sayfa:4 Yüz Şekilleri ile Karakter

Bundan 200 yüz yıl kadar önce Lavatar isimli İsviçreli âlim “physiognomonig” ilmini kurmadan önce de eski insanlar, yüzün geometrik biçimini ya mitolojik ya da yıldızlarla ilgili bazı tiplere göre sınıflandırmışlardı.Her tip, insanın meziyet ve kusurlarının az vaya çok karışımından meydana geliyordu. Bizim inceleyeceğimiz tipler bunların en basitleridir. Fakat şimdiden şuna işaret edelim ki, “saf” tip çok nadirdir. Gözlemcinin ; karşısındaki insanı süzerken onu en yakın tipe irca etmesi ve bu tipe bazı ilaveler yaparak “karışım” bir tip tasarlaması gerekmektedir.

Başlıca Tipler: Mars (kare) Tipi

Fizik görünüşü: bütün varlığı kuvveti temsil eder. Vücut tıknaz ve kabadır. Bakışlar mütehakkim, alnı geniş fakat az yüksek, burun delikleri açık, ağız geniş,dudaklar ince,

kaşlar gür, yanaklar dolgun, eller adeleli, yürüyüşü kendinden emin, salıntılı, ökçelerini yere vurur.

Karakteri: Kararlı, cüretli, müteşebbis, mağrur, enerjik, yenilik sever, hareket ve sözleri çabuk. Bu tip; muharip, fatih, kaşif tipidir. Bunlardan cesaret teşebbüs beklenebilir, fakat aynı zamanda hiddet isyan, kıskançlık, şiddet ve sertliklerinden de kaçınmak lazım gelir.

Ay (çember) Tipi

Fiziki görünüş: Şişman, yuvarlak alınlı, şişik yanaklı, yuvarlak çeneli. Bilhassa kadınlarda kalçalar çok geniştir. Tenleri beyaz olur. Genel olarak bütün hatlar yuvarlağımsıdır.

Karakteri: düşünce kabiliyetleri kuvvetlidir. Hayalleri de geniş olur. Şefkatli ve iyilikseverdirler. Bazıları umursuz ve kaprislidir. Umumiyetle istikrarsızdırlar. Şairler ve hayalperestler bu tip arasından çok çıkar.

Sağlık durumu: çoğunlukla midelerinden rahatsızdırlar. Metruk

Fiziki görünüş: genel olarak yüz, burun, çene sivridir. Özellikle çene. Hatlarda simetri yoktur. Vücut çevik, uzun fakat sinirli hareketlerle doludur. Göğüs dar, kollar uzuncadır. Açık alınları zeka, mantık işaretidir. Dudaklar incedir, bakışlar keskin ve derindir. Karakteri: Bu tip, çeviklik,atiklik, hareketlilik, tecessüs, hile ve egoistlikle karakterize edilir. Gazeteciler, konferansçılar, komedyenler bu tipten çıkar.

Sağlık durumu: Sinirlilik, akciğerde rahatsızlık, bağırsak bozuklukları.

AKBIYIK, Ahmet, Halka ve Olaylara Tercüman, 20 Kasım 1961, yıl:1, sayı:41, sayfa:4 Yüz Şekilleri İle Karakter

“İnsanın yüzü aynasıdır” derler. İyi bir kalbin yüzü de muhakkak ki iyi ve güzeldir. Yine bunda şekillerin de rolü asla inkar edilemez. Zira bütün bu hükümler uzun tecrübelerden verilmiş ve kararlarda kuvvetli delillere dayanılmıştır. Ama bundan istisnalar yok mudur? Elbette vardır. Vardır ama istisna kaideyi bozmaz ki. Öyleyse yüz şekilleri ve karakterler yazımıza devam edelim.

Jüpiter (ucu kesik üçgen)

Fizik durumu: yüzün alt kısmı kaba, (bu maddiyatçılık sembolüdür) şahsın genel yapısı büyük, gösterişlidir. Çoğunlukla göbekli olurlar. Çıkık alınları umumiyetle yarı açıktır. Göz kapakları devrik, burun uzuncadır. Çene kalıncadır. Ses gür, kalın jestler serbesttir. Karakter: pratik zekalıdırlar, intikamı severler. Ne istediklerini ve ne yapabileceklerini bildiklerinden kendilerinden emindirler. Yüksek devlet memuru, fabrika müdürü, kanun adamı olabilecekleri gibi, ters taraftan da sahtekar, riyakar ve sefih olabilirler.

Venüs Tipi (tam beyzi)

Fizik durumu: Güzellik, füsun hatların yuvarlak ve dolgunluğu bu tipi karakterize eder. Tenleri canlı, damarlarının çizgileri satha yakındır. Gülüşleri hoş, bakışları parlaktır. Burunları biraz kısa ve basıkçadır. Dudakları etli ve şehvetlidir. Yürüyüşleri yavaşçadır. Karakter: Bu tip son derece çekicidir. Sempati, sevimlilik,şefkat ve itimadı temsil eder. Hareketler tabii içleri dışları bir ve heyecanlıdırlar. Gelişmiş estetik kabiliyete sahip olurlar. Sanatkarlar bu tipten çok çıkar. Ters taraftan da bu tipten koket sathi görüşlü, şahsını düşünen fertler çıkar, (bilhassa kadınlar arasında)

Sağlık durumu: Böbreklere dikkat etmelidir. Boğaz ağrılarına da önem verip tedavi etmelidir. Kan dolaşımı düzensizdir.

Satürn (kesik üçgen)

Fizik durumu:Vücut yapıları ince olur. Sırtları kamburcadır. Avurtları çökük, yüzleri yorgun ve bitkin ifadelidir. Alınları yüksek, kafaları çıplaktır. Alınları çizgilerle doludur. Gözleri çukura kaçmış gibidir. Gırtlakları çıkıktır. Zayıf ve sinirlidirler. Yürüyüşleri yavaş ve yorgundur.

Karakter: Ruhi ve fikri teksif kabiliyetleri vardır. Aralarında düşünür, alim, araştırıcı, din adamları yetişir. Aksi taraftan da ihtiraslarını kötüye kullanan, fena politikacı, tefeci tipler çıkar. Sağlık durumu: Böbrek ve mesane taşlarına, romatizmaya, soğuk algınlıklarına istidatlıdırlar.

Fizik durumu: Vücut yapısı geniş ve sağlamdır. Dış hatlar muvazenelidir. Her kısım ölçülü, düzgün, yerindedir. Vücut ahengi ruhi ahenkle beraber gider. Karakter: izzeti nefislerine aşırı derecede düşkündürler. Yalnızlığı severler.

Sağlık durumu:kalp rahatsızlıklarına dikkat etmelidirler.

Ahmet AKBIYIK, Halka ve Olaylara Tercüman, 21 Kasım 1961, yıl:1, sayı:42, sayfa:4 Burun Ve İfadesi

Fizyognomoni veya fizyonomoni ilmi, “insanın fizik yapısı, onun moral yapısının elle tutulur, gözle görülür bir kalıbıdır.” Prensibine dayanır. Bu ilim kolu bütün dış görünüşü ile insan yaratığını inceler. Çünkü yürüyüş, jest, bakış, sima ve bilhassa sima, görebilen ve anlayabilenler için umulduğundan çok manalar ifade eder.

İnsanın yüzünün taşıdığı gizli manalar yüzyıllardan beri alim ve düşünürlerin merakını çekmiştir. Hemcinslerimizin dış görünüşlerinden iç yüzlerine nüfuz etmemize yarayan fizyognomi ilmi işte bu tecessüs neticesi doğmuştur. Yüz ifadelerinden ruh hallerini teşhis eden bu ilim dalının kurucusu İsviçreli alim Lavater’dir. Onu daha sonraları başka araştırıcılar takip etmiştir. Bunların içinde en meşhuru Genia Liubow isimli kadındır. Aşağıda vereceğimiz “burun” hakkındaki etüt onun klasikleşmiş bir eseri olan “Yüzler ve “r”uhlar” , “Lesvisages et Les ames” adlı kitabından alınmıştır.

Burun Şekli Ve Ruhumuz

Yüzünden çeşitli kısımlar arasında burnumuzun da, iç varlığımızı belirten hususiyetleri vardır. Lavater burun için “beynin aynası” demiştir. Mütenasip yine aynı ölçüde hoş ve ölçülü bir sima yaratır. Böyle ahenkli bir sima sahibinin ruh yapısı da o nispette muvazeneli ve ahenkli olur. Buna karşılk çok ufak ya da biçimsiz burun kendisi gibi