• Sonuç bulunamadı

SÖZEL SUNUMLAR

GERİLLA REKLAMIN GEREKLİLİKLERİ

‘Gerilla reklam’ para tasarrufu yaparak, zaman ve enerji harcayarak, yaratıcılığı kullanmaya dayanan gele-neksel olmayan bir reklam türüdür. Tüketicilerin dikkatini çekecek şekilde şaşırtıcı, beklenmedik yerlerde beklenmedik şekilde ve beklenmedik malzemeler kullanılarak yapılan ilgi çekici, yaratıcı ticari bir reklam kampanyasıdır.

Gerilla reklam, insanların dikkatini çekmeli ve fark edilmelidir. Tasarımcının düşünsel zekası ile yaratıcı çalış-malar oluşturulmalıdır. Gerilla reklam sürekli yenilenen ve yeni arayışlara giren her dönemin yeniliklerini ve buluşlarını alışılagelenin dışında farklı biçimde sanatsal olarak ifade eden bir yöntemdir. Günümüzde birçok markanın ya da kuruluşun birbirleriyle olan rekabetinden dolayı reklamların yaratıcı ve özgün olabilmesinde aynı zamanda dikkat ve ilgi çekici olabilmesinde ‘Gerilla Reklam’ önemli bir yer tutar.

Ortaya çıktığı ilk zamanlarda, daha küçük firmaların reklam maliyetlerini düşürmek amacıyla kullandığı geril-la rekgeril-lamcılık, zamangeril-la büyük markageril-ların da benimsemesiyle yaygıngeril-laşmıştır. Üzerine daha çok düşünülürek zekice oluşturulan gerilla reklamlar, büyük alanlar gerektirse de düşük maliyetiyle öne çıkmaktadır.

Klasik reklamlar kağıt veya dijital ekranlar vasıtasıyla hedef kitleye ulaşırken, gerilla reklamlar, hedef kitlenin her gün gördüğü fakat dikkatini çekmediği bir lamba direği kullanılarak bile oluşturulabilir. Daha çok kitleye ulaşabilmesi için gerilla reklamın merkezi bir şekilde konumlandırılması gerekir. Metro çıkışları, meydanlar-daki büyük binalar, neredeyse tüm şehri dolaşan otobüsler gerilla reklam için uygun yerlerdir. Gerilla Rekla-mın dezavantajı olarak, tüm şehri dolaşan bir otobüs veya tramvay üzerinde olduğunu varsaymazsak, birden fazla yere asılabilen afişlere veya her kanalda yayınlanan tv reklamlarına oranla ancak reklamın olduğu yerde yaşayan, oraya uğrayan veya oradan geçen kişilere ulaşabilmesi söylenebilir. Fakat günümüzde artan teknoloji

20 https://pazarlamasyon.com/guerrilla-marketing-gerilla-pazarlama-nedir/

21 http://www.reklampostasi.com/gerilla-pazarlama-nedir.html/).

ve internet, sosyal medya platformlarında da gerilla reklam kullanımını başlatmıştır. Böylece, başlangıcında daha fazla enerji ve zaman harcanan gerilla reklamların daha geniş kitleye ulaşma imkanı oluşmuştur.

Gerilla reklam yöntemlerinin kullanıldığı kampanyalara 1980’li yıllarda rastlanmaya başlanmıştır. Örneğin;

satışlarında hedefine ulaşamayan bir sigara markasının boş ve yıpranmış paketlerinin, hedef kitlelerce popüler olan mekanlara düzenli bir şekilde bırakılmasıyla, kitlelerin tercihinin bu marka olduğu izlenimi yaratılmış;

kampanya sonrasında markanın ürün satışları Amerika Birleşik Devletleri’nde birinci sıraya yükselmiştir (Ak-taş, 2011; 83).

Sıradanın dışına çıkmak gibi hedeflerle markaların benimsediği gerilla reklamcılık tüketiciyi şaşırtmayı başarır ve bu sayede daha çok akılda kalır. Marka ve ürün tanıtımıyla marka tanınırlığını arttırdığı gibi ürünün kulla-nımının yaygınlaşmasını sağlar.

Resim 4. IWC, Gerilla Reklam Örneği22

IWC saat markasının yapmış olduğu tasarımda, otobüs tutacaklarını saat olarak göstermektedir. İnsanların tutmak için ellerini girdiğinde herkesin kolunda aynı marka saat olacaktır. Dahası kolunda nasıl durduğunu da görecektir. Bu da müşteride akılda kalıcı, etkili ve şaşırtıcı bir izlenim bırakacaktır.

Resim 5. Mc Donalds, Gerilla Reklam Örneği23

22 https://www.kisa.link/MhBW 23 https://www.kisa.link/MhBX

Dünyanın önde gelen Fast food yiyeceklerinden Mc Donalds’ın patateslerinin yaya geçitleri ile olan bütünleş-tirilmiş, sadece patateslerin konulduğu ambalaj kullanılarak oldukça yalın ve net bir şekilde tüketiciye sunul-muştur. Direkt olarak insanların bilinç altına kazınabilecek yaratıcılıktadır.

Kaynak: https://www.kisa.link/MhBO Resim 6. Miele, Gerilla Reklam Örneği

Miele ünlü bir Alman markasıdır. Görselde arabalar tünelden geçmektedir. Miele elektrikli süpürgenin araba-ları süpürgenin içine çektiği görünümü verilmiştir. Burada Elektrikli süpürgenin çekim gücünü kalitesi Gerilla türü reklam ile aktarılmıştır.

Resim 7. Mini Cooper, Gerilla Reklam Örneği24

Havaalanındaki bagaj konveyör bandının çıkışına yerleştirilen Mini Cooper ile ‘Seyahate çıkıyorum ve ya-nımda götürüyorum’ başlığı altında dönen tüm valizlerin sığabileceği kapasitede büyük bir bagajı olduğu vur-gulanmıştır. Markanın isminde bulunan ‘mini’ sözcüğünün algıda yarattığı yanıltıcı anlamı ortadan kaldırmak amaçlı yapılmış akılda kalıcı ve zekice uyarlanmış bir gerille reklam türüdür.

SONUÇ

Reklamın, ürünlerin ya da markanın hedef kitleye tanıtılması, sadece tanıtmakla kalmayıp aynı zamanda hedef kitle üzerinde olumlu etki bırakabilmesi gereklilikleri vardır. Günümüzün artan işletme ve ürün piyasasında, yeni çıkan bir ürünü hedef kitlenin benimsemesini sağlamak oldukça güçleşmiştir. Tam da bu noktada ele alınması gereken ‘Gerilla Reklam’ etkili ve şaşırtıcı tavrıyla dikkatleri üzerine toplar, sunduğu sade, yalın ve

24 https://www.kisa.link/MhBS

kolay uygulanabilir çözüm önerileriyle hedef kitle üzerinde kolaylıkla olumlu etki bırakır. Bu etki ürün ya da marka için daha ekonomik ve daha akıldı kalıcıdır. Yani marka ile tüketici arasındaki bağı güçlü ve daha etkili bir şekilde uygun maliyetle sağlamaktadır.

Gerilla Reklam 20. yüzyılın sonlarında çıkıp 21. yüzyıla da damga vuran etkili bir ticari reklam türüdür. En-düstrinin gelişmesiyle birlikte çağın getirdiği yeni ürünleri veya yenilikleri farklı ve yaratıcı üsluplar kullana-rak şaşırtıcı, akılda kalıcı olakullana-rak etkileşimli şekilde sunar.

Etkisi ve sonuçları sebebiyle 20. ve 21. yüzyıllarda kalmayarak her dönemde gelişen teknolojiye uyum sağla-yarak etkisi baş döndürmeye devam edecektir.

KAYNAKÇA

Aktaş, Ö. (2011). 3 Boyutlu Açık Hava Reklamlarında Gerçekliğin Yeniden Üretimi; Mekana Dayalı Görsel Algı Deneyimi. Sanata Yeterlik Tezi. İstanbul: Marmara Üniversitesi.

Alabay, M. N. (2010). Geleneksel Pazarlamadan Yeni Pazarlama Yaklaşımlarına Geçiş Süreci. The Process of Transition From Traditional Marketing to a New One.

Becer, E. (2018). İletişim ve Grafik Tasarım. Ankara; Dost Kitabevi Yayınları.

Dyer, G. (2010). İletişim Olarak Reklamcılık. İstanbul; Beta Basım A.Ş.

Levinson, J. C. (1993). Guerrilla Marketing Excellence: The 50 Golden Rules For Small- Business Success.

Massachusetts; Houghton Mifflin Harcourt.

İNTERNET KAYNAKLARI

https://pazarlamasyon.com/guerrilla-marketing-gerilla-pazarlama-nedir/ (E.T. 24.10.2019) http://www.reklampostasi.com/gerilla-pazarlama-nedir.html/ (E.T. 20.10.2019)

İNFOGRAFİK TASARIMINDA RENK KULLANIMI VE ÖNEMİ

Outline

Benzer Belgeler