• Sonuç bulunamadı

3.2. Gençlik Programları

3.2.2. Gençlik Programı Kapsamındaki Eylem Alanları

Bu programın 5 eylem alanı vardır. Aşağıda bunlara kısaca değinmiştir. Eylem alanları hakkında bilgiler için 1 Ocak 2010 yılından itibaren geçerli olan Avrupa Komisyonu Gençlik Program Klavuzu’ndan yararlanılmıştır.

3.2.2.1. Eylem 1: Avrupa İçin Gençlik

Eylem, aşağıdaki üç adet eylem alanlarını içermektedir. Bunlar gençlik değişimleri, gençlik girişimleri ve gençlik demokrasi projeleridir.

Eylem 1.1. Gençlik Değişimleri

Gençlik değişimleri, farklı ülkelerden genç gruplarına bir araya gelme ve birbirlerinin kültürleri hakkında öğrenme imkânı sağlamaktadır. Gruplar, karşılıklı ilgi duyulan bir konu etrafında Gençlik Değişimini birlikte planlarlar.214

Eylem 1.2. Gençlik Girişimleri

Gençlik Girişimleri yerel, bölgesel ve ulusal düzeyde tasarlanan grup projelerini desteklemektedir. Bu alt eylem ayrıca projelerin Avrupa yönünü güçlendirmek ve gençler arasında işbirliğini ve deneyim değişimini geliştirmek amacıyla farklı ülkeler arasında benzer projelerden oluşan bir ağ kurulmasını da

       

214http://www.ua.gov.tr//index.cfm?action=detay&yayinid=916350226101FC84295386E18FB27B4B

desteklemiştir.215 Ulusal gençlik girişimleri ve ulus ötesi gençlik girişimleri olmak üzere iki eylem alanı vardır.

Eylem 1.2.1. Ulusal Gençlik Girişimleri

Ulusal gençlik girişimlerinin amacı yerel boyutta yerel yönetimlere katkı sağlamak ve gençlere girişimci ruhu kazandırmaktır. Ayrıca gençler arasında girişimciliği arttırmak eylemin amaçları arasında yer almaktadır.

Eylem 1.2.2. Ulus Ötesi Gençlik Girişimleri

Ulusal ötesi gençlik girişimlerin amacı, başarılı bir grup girişiminden doğan örnek uygulamaların belirlenmesi ve sonuçlarının diğer ülkelerle diğer gruplarla paylaşılmasıdır.

Eylem 1.3. Gençlik Demokrasi Projeler

Bu eylem alanı, gençlerin hem yerel, bölgesel ya da ulusal düzeyde, hem de uluslararası düzeyde demokratik yaşama katılımını desteklemektedir. 216 Kamu kuruluşları arasındaki diyalogları geliştirme, katılımcılara kamu kurumlarında karar alma süreçlerine katılma veya etkili olmak için fırsat tanıyan bir programdır.

3.2.2.2. Eylem 2: Avrupa Gönüllü Hizmeti

Bu eylemin amacı, Avrupa Birliği’nin içinde ve dışında çeşitli şekillerdeki gönüllü faaliyetlere gençlerin katılımını desteklemektir. Bu Eylem kapsamında gençler, bireysel olarak ya da gruplar halinde kâr amacı gütmeyen, ücretsiz faaliyetlerde yer almaktadırlar. Gençler, çevre, sanat, kültür, teknoloji v.b etkinlik alanındaki yerel projelere Avrupa Gönüllüsü olarak katılmaktadır.

3.2.2.3. Eylem 3: Dünya Gençliği

Dünya Gençliği, AB komşu ülkeleriyle işbirliği ve diğer ortak ülkelerle işbirliği olmak üzere iki alt eylem alanı vardır.

       

215http://www.ua.gov.tr//index.cfm?action=detay&yayinid=916350226101FC84295386E18FB27B4B

D4167&CFID=3034305&CFTOKEN=65803844 

216http://www.ua.gov.tr//index.cfm?action=detay&yayinid=916350226101FC84295386E18FB27B4B

Eylem 3.1. Avrupa Birliği Komşu Ülkeleriyle İşbirliği

Bu alt eylem, Komşu Ortak Ülkelerle gençlik alanında Gençlik Değişimleri ve Eğitim ve Ağ Kurma projelerini destekler.

Eylem 3.2. Diğer Ortak Ülkelerle İş Birliği

Bu Eylem, gençlik alanında işbirliği, özellikle dünyanın diğer bölümlerinden Ortak Ülkelerle iyi uygulamaların değişimi ile ilgilidir. Gençlerin ve gençlik çalışanlarının değişimini ve eğitimini, gençlik kuruluşlarının aralarındaki ortaklıkları ve ağları teşvik etmektedir.217

3.2.2.4. Eylem 4: Gençlik Destek Sistemleri

Gençlik Destek Sistemleri, 8 alt eylem alanına sahiptir.218 Bun eylem alanları, aşağıda sıralanmıştır.

Eylem 4.1. Gençlik Alanında Avrupa Düzeyinde Aktif Kuruluşlar İçin Destek

Bu alt-Eylem, gençlik sahasında genel Avrupa menfaatlerine hizmet eden Avrupa düzeyinde aktif sivil toplum kuruluşlarının işletimlerine destek sağlamaktadır. Bu kuruluşların faaliyetleri, genç insanların toplum hayatına katılmalarına yardımcı olmalı ve genel anlamda Avrupa düzeyinde gençlik işbirliği faaliyetlerinin uygulanmasına ve geliştirilmesine katkı sağlamaya yöneliktir.

Eylem 4.2. Avrupa Gençlik Forumu İçin Destek

Avrupa Gençlik Forumunun devam eden faaliyetlerini her yıl desteklemek üzere hibe desteği vermektedir.

Eylem 4.3. Gençlik Çalışanları ve Gençlik Kuruluşları İçin Eğitim ve Ağ Kurma

Bu Eylem, gençlik çalışmalarında ve kuruluşlarında aktif kişilerin eğitimini, özellikle deneyimlerin, uzmanlığın ve aralarında iyi uygulamaların yanı sıra uzun süreli kalite projeleri ile ortaklıklar ve ağların oluşmasını sağlayacak faaliyetlerin değişimini desteklemektedir.

       

217 Avrupa Komisyonu Gençlik Program Klavuzu, 1 Ocak 2010, s. 13.   218 Avrupa Komisyonu Gençlik Program Klavuzu, 1 Ocak 2010, s. 13-14.  

Eylem 4.4. Yenilik ve Kaliteyi Teşvik Eden Projeler

Gençlik alanında yeni yaklaşımların sunulmasını, uygulanmasını ve desteklenmesini amaçlayan projeleri desteklemektedir.

Eylem 4.5. Gençler, Gençlik Çalışanları ve Kuruluşları İçin Bilgilendirme Faaliyetleri

Bu alt Eylem kapsamında, gençlerin bilgi ve iletişim hizmetlerine erişimini geliştiren ve gençlerin faydalı, belli hedeflere yönelik bilgi ürünlerinin hazırlanmasında ve yayımında katılımını arttıran Avrupa ve ulusal düzeydeki faaliyetlere destek verilmektedir. Bu Eylem ayrıca, gençler için özel bilgilerin yaygınlaştırılması amacıyla Avrupa düzeyinde, ulusal, bölgesel ve yerel düzeyde gençlik portallarının geliştirilmesini destekleme amacı vardır.

Eylem 4.6. Ortaklıklar

Bu alt-Eylem, Program kapsamındaki çeşitli araçları birleştiren uzun vadeli projeleri geliştirmek amacıyla bölgesel ya da yerel kuruluşlarla ortaklıklarını mali olarak destekler.

Eylem 4.7. Program Yapıları İçin Destek

Bu alt-Eylem, Programın yönetim yapılarını, özellikle Ulusal Ajansları mali olarak desteklemektedir.

Eylem 4.8. Programa Artı Değer Katma

Programlarının uygulanmasını ve sonuçlarının yaygınlaştırılmasını kolaylaştırmak amacıyla düzenlenen seminerleri, konferansları ve toplantıları finanse etmek üzere Komisyon tarafından kullanılacak olan bir alt eylemdir.

3.2.2.5. Eylem 5: Gençlik Alanında Avrupa İşbirliği için Destek Bu eylem, aşağıdaki 3 alt eylemleri desteklemektedir.219

Eylem 5.1. Gençler ve Gençlik Politikalarından Sorumlu Olanlar İçin Toplantılar

       

Bu alt-Eylem, gençler, gençlik çalışmalarında aktif kişiler ve gençlik politikalarından sorumlu kişiler arasında işbirliğini, seminerleri ve yapılandırılmış diyalogu desteklemektedir.

Eylem 5.2. Gençlik Alanıyla İlgili Bilgi ve Anlayışın Artırılmasına Yönelik Destek Faaliyetleri

Bu alt-Eylem, gençlik alanında Açık Koordinasyon Metodu çerçevesinde oluşturulan önceliklerle ilgili mevcut bilginin tanımlanmasını desteklemektedir.

Eylem 5.3. Uluslararası Kuruluşlarla İşbirliği

Bu alt-Eylem, Avrupa Birliği’nin gençlik alanında çalışan uluslararası kuruluşlarla, özellikle Avrupa Konseyi, Birleşmiş Milletler ya da Birleşmiş Milletlerin uzman kuruluşları ile işbirliğini destekler.