• Sonuç bulunamadı

6.3. Moda Programlarında Kadın Bedeni ve Giyim Hakkındaki Söylemler ve Yorumlar

6.3.4. Meta-Gösterge

Tülin Şahin: -Kaş alma modelleri geliyor. Biz kadınlar için kaşlarımız çok önemlidir. Kaşlarımız yüzümüzün çerçevesidir. Rengi şekli önemli. Kaş almadan önce yapılması gerekenler. Önce kaşınızın modelini belirleyin. Kaşınızı ölçün, kaşınızın başladığı yer burun kanadınız. Bunu cetvelle ölçün, bittiği yer burun kanadınızdan ölçün gene kaşınızı almadan önce. Kapatıcı kalem kullanın. İnceltmek istiyorsanız kaşlarınızın üstünü kapatın çizin. Kaş usturaları da kullanabilirsiniz. Kaş kalemi kullanın (Bkz. Resim 6.27).

Meta haline getirilen kadın bedeninin parçalarında hiçbir alan boş bırakılmamıştır. En önemsiz parça gibi gözüken kaşların da sürekli değişen bir modası olmaktadır. Bir moda döneminde kalınlaşan kaş, başka bir moda döneminde incelmektedir. Kadınlar için son derece önemli bir hale getirilen kaş için birbirinden farklı kaş kalemleri satılmaktadır.

Tülin Şahin: -Eğer kısa boyluysanız ceket tam baseninizde bitmeli. Ceketiniz sade olmalı ve yakaları dar olmalı. Siz farkında olmadan sizi inceltici efektlere sahip. Bacağınız kısa üstünüz uzun ise tam basende bitiyor ceket. İspanyol paça pantolon giyin. Bu paçanın altına dolgu topuk giyin. Uzun boylu gözükürsünüz o zaman. Geniş kalçalıysanız, baseninizin altında biten ceket giyin ve ceketinizin vatkaları olmalı. Denge sağlanmalı. İspanyol paça giyin ki dikkati ayağa kadar çeksin. Böylece her yerde bir denge yaratırsınız. Sırada dar omuzlar var. Karpuz kol kesimler kullanın. Kare ve sert kesim bir ceket. Enine çizgili t-shirt giyin geniş omuz sağlayacak. Karın kısmınızdan şikâyetçiyseniz. Ceket düz olmalı basenin altında olmalı. Ceket cepsiz olsun. Derin v yakası olsun. Tek bir düğme ile kapansın. Dar göğüs tipi için. Bele tam oturan tip seçin. Geniş göğüs kafesiniz varsa. Ceketinizin derin bir v yakası olmalı

önde. Kısa üst bedene sahipseniz o zaman ceket kalçanızın altında bitmeli. Ceket sade ve derin v yakalı olmalı. Vatkalı olsun. Kısa üst bedeni olanlar çok fazla renkler kullanamaz. Sade renkler kullansın. Geniş omuzlara sahipseniz yarasa kesim kullanın. Geniş omuz dar beden. O zaman cepli ceket kullanın. Yuvarlak hatlara sahipseniz. Ceket tam kalçanızda bitmeli. Belinize tam oturmalı. Güzel ve ince bir kemer kullanın. Giyeceğiniz takım sade ve tek renk olmalı (Bkz. Resim 6.28).

Top model Tülin Şahin ideal beden ölçüsü normlarına uymayan kısa boylu, kısa bacaklı, dar ya da geniş omuzlu, geniş kalçalı, göbekli, büyük yada küçük göğüslü, kısa üst bedenli, kısa alt bedenli kadınlara çağrıda bulunarak kendilerini nasıl uzun, ince ve zayıf gösterebileceklerinin tüyolarını vermektedir. İdeal beden ölçüleri tüm kadınların sahip olması gereken beden olarak yansıtılmaktadır. Bu standartlaştırılmış beden ölçülerine sahip olmayan kadınlar psikolojik açıdan kendilerini eksik ve kusurlu hissetmekte ve olduğundan farklı gözükmek için de alternatif olarak sunulan metaları satın almaktadır. Top model Tülin Şahin’in burada üzerinde durduğu meta cekettir. Basit bir ceketin kadınlar üzerinde nasıl harikalar yaratabileceğinden bahsederek geçici mutluluk tiyoları sunmaktadır. Kendi üzerinde ceketleri tek tek deneyerek kendisi gibi ince ve uzun nasıl olunacağını görsel olarak göstermektedir. Aslında basit bir giysi gibi algıladığın ceket aslında görsel açıdan son derece önemlidir. Çünkü giydiğiniz her kıyafette, bedeninizi olduğundan farklı göstermeniz gerekmektedir. Beden kusurlarınızı gizlemezseniz mutsuz olmaya devam edersiniz. Ulaşılmaya çalışılan ideal beden imajının karmaşıklıkları (uzun bacaklar, kalkık burunlar gibi fiziksel görünüşü de kapsayacak şekilde) tüketim mallarına dayalı söylemler tarafından sürekli olarak inşa edilmiştir (Yanıklar, 2006, 125). Beden bir kültür varlığı gibi çekip çevrilir, düzenlenir, sayısız toplumsal statü göstergelerinden biri olarak güdümlenir. Haz aracı ve prestij sergileyicisi olarak yeniden ele geçirilir (Baudrillard, 2004, s.164-167).

Burada üzerinde durulması gereken diğer önemli bir nokta top model Tülin Şahin’in beden ve giyim olarak iki göstergeyi bir arada aktarmasıdır. Bu aktarım modanın önde gelen mankeni ile tüketim mallarının buluşması ile gerçekleşmektedir. Modanın önde gelen mankenini ve tüketim mallarını ise moda programı bir araya getirmektedir. Tüketimin ürününü giyen manken aynı zamanda kıyafetin taşıdığı göstergeyi de tüketicilere aktarmaktadır. Böylece mankenler aracılığıyla aktarılan göstergeler tüm tüketiciler tarafından ortak gösterge olarak kullanılır, kabul edilir ve topluma yayılır. Yavuz Odabaşı bu süreci şu şekilde aktarmaktadır; “moda sisteminin işleyiş sürecinde daha fazla anlam kaynaklarına, aktarım, aktarım görevini üstlenenlere ve kitle iletişim araçlarına ihtiyaç duyulduğu söylenebilir. Anlamın aktarılması açısından, moda sistemi reklama benzer bir işleyişe sahiptir. Bu açıdan moda sistemi ürünlerin kullanış ve biçimlerini geçici olarak düzenler ve ürünlere kültür dünyasından alacağı anlamları aktararak yükleme işlemini yerine getirir” (1999, s.47).

Bu açıdan değerlendirildiğinde “Tülin Şahinle Moda” adlı moda programının sunucusu top model Tülin Şahin’in taşıdığı gösterge tüm kusurlu bedeni olan kadınlara çağrıda bulunmaktadır. Kadınların bedenleri ile ilgili problemleri düşünmelerine gerek yoktur. Top model bütün bu sorunları kadınlar adına düşünmüştür zaten. Çünkü başarılı mankenler, diyet, spor, masaj, sahuna, manikür ve pedükür yaparak bedenlerini disipline etmektedir (Craik, 2005, s.85). O yüzden onlar gibi bedenlere sahip olmak için söylediklerini yerine getirmek gerekmektedir. Kaş nasıl alınır, nasıl zayıflanır, nasıl sağlıklı kalınır, nasıl giyinilir, manikür ve pedikür nasıl yapılır hepsi ekrana gelmektedir.

6.4. Programa Katılan Kadınların Kendileri, Giyimleri ve Kendi Bedenleri