• Sonuç bulunamadı

Aslan- Tutak, Akaygün ve Tezsezen (2017), araştırmacılar tarafından geliştirilen, işbirlikli FeTeMM eğitimi modulünün (İFEM) öğretmen adaylarının FeTeMM eğitimine ilişkin algılarına etkisini belirlemek amacıyla yaptıkları “İşbirlikli FeTeMM (Fen, Teknoloji, Mühendislik, Matematik) Eğitimi Uygulaması: Kimya ve Matematik Öğretmen Adaylarının FeTeM Farkındalıklarının İncelenmesi” isimli çalışmalarını üniversitenin matematik ve kimya bölümündeki son sınıf öğrencileriyle gerçekleştirmişlerdir.

50

Geliştirilen İFEM’de katılımcıların gruplar halinde ve disiplinler arası çalışmalarını gerektirecek sınıf içi ve sınıf dışı etkinliklere yer verilmiştir. İkinci aşamada ise katılımcılar FeTeMM projeleri geliştirmişlerdir. Uygulama öncesinde ve sonrasında katılımcılar açık uçlu sorulardan oluşan FeTeMM farkındalık ölçeğini cevaplamışlardır. Elde edilen sonuçlara göre, öğretmen adayları, FeTeMM eğitiminin etkinlik ve projeye dayalı, disiplinlerin bir arada işe koşulduğu bir yöntem olmasını ön plana çıkarmışlardır. Aydın, Saka ve Guzey (2017), “4-8. Sınıf Öğrencilerinin Fen, Teknoloji, Mühendislik, Matematik (STEM= FeTeMM) Tutumlarının İncelenmesi” isimli çalışmalarında, 4,5,6,7 ve 8. sınıf öğrencilerine yönelik FeTeMM tutum ölçeğinin Türkçeye uyarlanması, bununla birlikte, bu öğrencilerin FeTeMM’e yönelik tutumlarının cinsiyet, özel ya da devlet okulunda öğrenim görme, anne- baba eğitim durumu, sınıf düzeyi, yaşanılan şehir, meslek tercihi değişkenlerine göre farklılık olup olmadığını belirlemeyi amaçlamıştır. Öğrencilere herhangi bir FeTeMM eğitimi uygulanmamıştır. Çalışmaya 964 öğrenci katılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, öğrencilerin FeTeMM’e yönelik tutumlarının iyi düzeyde olduğu, 4 ve 5. sınıflar lehine daha olumlu olduğu, cinsiyet, okul türü ve anne- babanın eğitim durumuna göre anlamlı farklılık olmadığı, yaşadıkları yerlere göre, okul dışı ortamda FeTeMM alanlarına yönelik örnek olaylarla karşılaşabilecekleri yerlerde yaşayan öğrencilerin tutumlarının daha olumlu olduğu, ilerde seçecekleri mesleklere göre de bu alanlardaki derslerin ağırlıkta olduğu meslekleri seçmek isteyen öğrencilerin FeTeMM tutumlarının daha olumlu olduğu görülmüştür.

Gökbayrak ve Karışan (2017), yaptıkları “Altıncı Sınıf Öğrencilerinin FeTeMM Temelli Etkinlikler Hakkındaki Görüşlerinin İncelenmesi” isimli çalışmalarında, 6. sınıf fen bilgisi dersi işlenirken fen, teknoloji, mühendislik ve matematiğin entegre edildiği üç etkinlikten yararlanarak, öğrencilerin görüşlerini belirlemişlerdir. Çalışmada yarı yapılandırılmış görüşme tekniğinden yararlanılmıştır. Çalışmaya 2015- 2016 eğitim- öğretim yılında Van- Erciş’te bir ortaokulda öğrenim gören 20 öğrenci katılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, öğrencilerin FeTeMM etkinlikleriyle ders işlemek istedikleri, bu şekilde işlenen dersin eğlenceli, öğretici, motive edici ve zihin geliştirici olduğu, not kaygısı olmadan işlenen dersin eğlenceli, rahat ve motive edici olduğu görüşünde oldukları; fen, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarının birbiriyle ilişkili olduğu, kariyer tercihi olarak FeTeMM alanlarını seçmek istedikleri belirlenmiştir.

Keçeci Alan ve Kırbağ- Zengin (2017), kodlama eğitimi ve eğitsel bilgisayar oyunu destekli kodlama öğrenimini içeren FeTeMM uygulamalarının öğrencilerin kodlama

51

eğitimine yönelik tutumlarına etkisini ve öğrencilerin uygulamaya yönelik görüşlerini belirlemek amacıyla, “5. Sınıf Öğrencileriyle STEM Uygulamaları” isimli bir çalışma yapmışlardır. Araştırmada tutum ölçeği ve öğrenci günlüklerinden yararlanılarak veriler elde edilmiştir. Uygulama sırasında öncelikle, öğrencilere kodlama hakkında bilgi verilmiş, daha sonra kısa bir örnek uygulama, araştırmacıyla birlikte yapılmış ve geri kalan kısım öğrenciler tarafından tamamlanmıştır. Araştırma sonucunda, öğrencilerin, kodlama eğitimine yönelik tutumlarının pozitif yönde geliştiği ve uygulamayı eğlenceli buldukları belirlenmiştir.

Koyunlu Ünlü ve Dökme (2017), bilim sanat merkezlerinde öğrenim gören 72 ortaokul öğrencisinin mühendis/ mühendislik algılarını ortaya çıkarmak amacıyla yaptıkları, “Özel Yetenekli Öğrencilerin FeTeMM’in Mühendisliği Hakkındaki Görüşleri” isimli çalışmalarında, öğrencilerin çizimleri ve çizimler hakkındaki görüşmelerle veriler elde etmişlerdir. Elde edilen sonuçlarda, öğrencilerin çoğunun yaptığı çizimlerde yer alan mühendislerin, tasarımla uğraştığı ve çoğunun erkek olduğu görülmüştür. Bunun nedeninin, öğrencilerin uygulama ağırlıklı, robotik ve deneysel faaliyetler, akıl oyunları gibi etkinliklerin uygulandığı bilim ve sanat merkezinde öğrenim görmelerinden kaynaklandığını düşünülmektedir.

Pekbay, (2017), “Fen, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik Etkinliklerinin Ortaokul Öğrencileri Üzerindeki Etkileri” isimli çalışmasında, 7. sınıf öğrencilerinin günlük yaşama dayalı problem çözme becerileri üzerinde FeTeMM eğitiminin etkisini, öğrencilerin FeTeMM alanlarına yönelik ilgilerini ve uygulama sürecine ilişkin görüşlerini incelemiştir. Veri toplama sürecinde, Günlük Yaşama Dayalı Problem Çözme Becerileri Testi, FeTeMM Alanlarına İlgi Ölçeği, etkinlik çalışma kâğıtları, öğrenci günlükleri, alan notları ve görüşme formlarından yararlanılmıştır. Elde edilen sonuçlarda, öğrencilerin problem çözme becerilerinin geliştiği, FeTeMM’e yönelik ilgilerinin arttığı ve görüşlerinin olumlu yönde etkilendiği belirlenmiştir.

Bozkurt Altan, Yamak ve Buluş Kırıkkaya (2016), “FeTeMM Eğitim Yaklaşımının Öğretmen Eğitiminde Uygulanmasına Yönelik Bir Öneri: Tasarım Temelli Fen Eğitimi” isimli çalışmalarında, fen öğretim laboratuar uygulamaları dersinde, fen bilimleri öğretmen adaylarına tasarım temelli fen eğitimi uygulanmıştır. Etkinlikler süresince ilk önce, büyük tasarım görevi açıklanmış, sonrasında da mini tasarımlar ve araştırmalar gerçekleştirilmiş, son olarak da laboratuarda büyük tasarım görevleri yapılmıştır. Öğretmen adaylarının süreç içerisinde ve sonrasında görüşleri alınarak veriler elde edilmiştir. Elde edilen bulgulara

52

göre öğretmen adayları, yaparak yaşayarak öğrenmeyi ve kalıcı öğrenmeyi sağlamasını, sorgulamaya dayalı olmasını, büyük tasarım görevinin motive edici olmasını, yaparak yaşayarak öğrenmeyi sağlamasını mühendislik tasarım sürecinin en güçlü yönleri olarak belirtmişlerdir.

Baran, Canbazoğlu Bilici, Mesutoğlu ve Ocak (2016), yapmış oldukları, “Moving STEM Beyond Schools: Students’ Perception About an Out- Of- School STEM Education” çalışmalarında, öğrencilerin FeTeMM etkinlikleri uygulamaları hakkındaki algılarını araştırmak amacıyla, Türkiye’de büyük bir şehirdeki dezavantajlı bölgeden 6. sınıf öğrencileriyle bütünleştirilmiş okul sonrası FeTeMM eğitim programını uygulamışlardır. Çalışmada, 13 etkinlik yapılmıştır ve veriler, her bir etkinliğin sonunda öğrenciler tarafından tamamlanan etkinlik değerlendirme formları ile elde edilmiştir. Değerlendirme formları, içerik kazanımları, beceri kazanımları, karşılaşılan zorluklar, sınırlılıklar ve iyileştirme önerileri üzerine öğrencilerin algılarını tanımlamak için niteliksel olarak analiz edilmiştir. Çalışma sonucunda öğrenciler, FeTeMM etkinliklerinin, beceri gelişimi, bilişsel beceriler (argümantasyon, gerekçelendirme, düşünme, gözlemleme, planlama, mental beceriler ve hayal etme) % 25, matematik ve bilimsel beceriler %7, tasarım becerisi %11, bilgisayar becerisi %11 olarak kendi bilişsel, tasarım, mühendislik ve bilgisayar becerilerine katkıda bulunduğunu, tasarımlarını geliştirirken el becerilerinin de geliştiğini, FeTeMM eğitimi programında öğrendiklerini gelecekte kariyer tercihlerinde, mesleklerinde ve okul yaşamlarında kullanacaklarına inandıklarını belirtmişlerdir. Etkinlikler, bilimsel, matematiksel ve teknolojik kavramların somut uygulamarına fırsat vererek, mühendislik tasarım uygulamalarını içselleştirmelerine yardımcı olmuştur.

Çorlu ve Aydın (2016), “Evaluation of Learning Gains through Integrated STEM Projects” isimli çalışmalarında, üniversite öğrencilerinin kendilerini ve akranlarını, FeTeMM projeleriyle ve ders notlarıyla ilgili değerlendirmelerine dayalı olarak, 21. yüzyıl becerilerini geliştirmeyi amaçlayan yaklaşımın sonuçlarını değerlendirmek amacıyla yapmışlardır. Çalışmanın verileri, hem nicel hem de nitel olarak elde edilmiştir. Bilimsel araştırma becerilerini incelemek için formlardan yararlanılmış, bununla birlikte, öğrencilerin proje raporları ve sınav kâğıtları da işe koşulmuştur. Matematik, bilgisayar ve endüstri mühendisliği 1. sınıfta öğrenim gören öğrencilere, projeye dayalı bütünleştirilmiş FeTeMM eğitimi üzerine fizik dersi uygulamaları inşa edilmiştir. Araştırma sonucunda, öğrencilerin, uygulama becerisi, araştırma, problem çözme, yenilikçilik, iş birliği, teknolojik iletişim, araştırmacılık becerilerinin düşükten orta düzeye ilerlediğini

53

göstermiştir. Bununla birlikte öğrencilerin akran değerlendirmede, öz değerlendirmeden daha iyi olduğu belirlenmiştir.

Eroğlu ve Bektaş (2016), fen bilimleri öğretmenlerinin FeTeMM ve FeTeMM temelli ders etkinliklerine yönelik görüşlerini ortaya çıkarmak amacıyla yaptıkları “STEM Eğitimi Almış Fen Bilimleri Öğretmenlerinin STEM Temelli Ders Etkinlikleri Hakkındaki Görüşleri” isimli çalışmalarında, FeTeMM eğitimi almış beş fen bilimleri öğretmeniyle görüşme yaparak dört gün boyunca veri toplamışlardır. Görüşme sırasında, FeTeMM’in hangi disiplinlerle ilgili olduğu, tanımı, öğretmen ve öğrenci açısından, FeTeMM etkinliklerinin kullanımını avantajları ve dezavantajları, uygulama sırasında yaşanan zorluklara ilişkin sorular yer almıştır. Yapılan görüşmeler sonucunda, öğretmenlerin FeTeMM temelli etkinlikleri özellikle fizik alanı ile bağdaştırdıkları, fen ile teknoloji arasında, mühendislikle de matematik arasında bağ olduğunu düşündükleri, FeTeMM etkinlikleriyle ders işlerken, zaman ve malzeme bakımından sıkıntı yaşadıkları; ancak FeTeMM etkinlikleriyle ders işlemek istedikleri sonucuna ulaşılmıştır.

Gülhan ve Şahin (2016a), 5. sınıflarla deney- kontrol gruplu olarak gerçekleştirdikleri “Fen- Teknoloji- Mühendislik- Matematik Entegrasyonunun (STEM) 5. Sınıf öğrencilerinin Alanlarla İlgili Algı ve Tutumlarına Etkisi” isimli çalışmalarında, FeTeMM uygulamaları sonucunda, öğrencilerin bu alanlara yönelik tutum ve algılarındaki değişimi belirlemeyi amaçlamışlardır. Araştırmada, deney grubunda fen bilimleri dersinde MEB tarafından belirlenen ders kitabındaki etkinliklere ek olarak FeTeMM etkinlikleri uygulanmış; kontrol grubunda ise sadece ders kitabındaki etkinliklerle ders işlenmiştir. Araştırma sonucunda, deney grubundaki öğrencilerin FeTeMM alanlarına yönelik algı ve tutumlarının olumlu yönde geliştiği belirlenmiştir.

Gülhan ve Şahin (2016b), “Fen- Teknoloji- Mühendislik- Matematik Entegrasyonunun (STEM) 5. Sınıf Öğrencilerinin Kavramsal Anlamalarına ve Mesleklerle İlgili Görüşlerine Etkisi” isimli çalışmalarında, 5. sınıflarla bir dönem uygulama gerçekleştirmişlerdir. Uygulama süresince fen bilimleriyle ilgili kavramsal anlama soruları ve öğrencilerin mühendislik algılarını belirleyebilmek amacıyla, “Mühendis kimdir?” sorusuna ilişkin çizimler ve öğrencilerin FeTeMM alanlarına ilişkin meslek tercihlerini belirlemek amacıyla ilgili sorulardan uygulama öncesi ve sonrasında yararlanılarak veriler elde edilmiştir. Çalışmadan elde edilen verilerden, FeTeMM eğitiminin fen bilimleri dersinde kavramsal anlamayı artırdığı ve araştırma- sorgulama odaklı eğitimden daha etkili olduğu, öğrencilerin özellikle son testte yaptıkları daha doğru çizimlerden hareketle mühendisliğe

54

yönelik algılarını olumlu etkilediği, deney grubu öğrencileriyle kontrol grubu öğrencileri karşılaştırıldığında deney grubundaki öğrencilerin daha çok, matematik, mühendislik ve teknoloji alanlarındaki meslekleri tercih etmeyi istedikleri sonucuna ulaşılmıştır.

Hacıoğlu, Yamak ve Kavak (2016), FeTeMM’e dayalı fen eğitimine mühendisliğin entegre edilmesiyle gerçekleştirilen, mühendislik tasarım temelli fen eğitimine ilişkin yaptıkları “Mühendislik Tasarım Temelli Fen Eğitimi ile İlgili Öğretmen Görüşleri” isimli çalışmalarında, fen bilgisi, fizik, kimya ve matematik öğretmenlerinin görüşlerini belirlemeyi amaçlamışlardır. Araştırmacılar tarafından geliştirilen mühendislik tasarım temelli fen eğitimi uygulamalı örnek etkinlikler atölyesine katılan öğretmenlerden gönüllü olanlar, etkinliklere yönelik görüşlerini bildirmişlerdir. Araştırma sonucunda, öğretmen görüşlerinin genel olarak olumlu olduğu, sınıflarında uygulama yapmak istedikleri belirlenmiştir. Bununla birlikte, ülkemizde uygulanabilmesi için gerekli düzenlemelerin yapılması gerektiğini de ifade etmişlerdir.

Özçakır Sümen ve Çalışıcı (2016), 42 ilkokul öğretmeni adayıyla yaptıkları, “Pre- Service Teachers’ Mind Maps and Opinions on STEM Education Implemented In An Environmental Literacy Cource” isimli çalışmalarında, öğretmen adaylarının FeTeMM eğitimine yönelik bakış açıları ve zihin haritalarını incelemeyi amaçlamışlardır. Bu amaçla, araştırmacılar tarafından tasarlanan FeTeMM etkinlikleri, çevre eğitimi dersinde uygulanmıştır. Uygulama sonrasında öğretmen adaylarının zihin haritaları ve düşünceleri incelenmiştir. Elde edilen veriler doğrultusunda, öğretmen adaylarının, FeTeMM eğitimi ve FeTeMM alanlarını hem birbiriyle, hem de çevre eğitimi ile ilişkilendirmeye yönelik zengin bir kavramsal yapıya sahip oldukları belirlenmiştir. Bununla birlikte, etkinliklerden sonra yapılan görüşmelerde, öğretmen adayları FeTeMM eğitiminin etkili ve eğlenceli olduğunu belirtmişlerdir.

Yıldırım (2016), ortaokul öğrencileriyle yaptığı “7. Sınıf Fen Bilimleri Dersine Entegre Edilmiş Fen Teknoloji Mühendislik Matematik (STEM) Uygulamaları ve Tam Öğrenmenin Etkilerinin İncelenmesi” isimli çalışmasında, FeTeMM uygulamaları ve tam öğrenmenin akademik başarı ve kalıcılığa, motivasyon, FeTeMM’e yönelik tutum ve sorgulayıcı öğrenme becerisi algısına etkisini belirlemeyi amaçlamıştır. Araştırma iki deney bir kontrol grubuyla gerçekleştirilmiştir. Deney gruplarının birinde FeTeMM uygulamalarıyla, diğerinde, FeTeMM uygulamaları ve tam öğrenmenin birlikte uygulanmasıyla, kontrol grubunda ise, mevcut programın uygulanmasıyla ders işlenmiştir. 8 hafta süren uygulama sonrasında, deney grubundaki öğrencilerin kontrol grubundaki

55

öğrencilere göre, akademik başarı testi ve kalıcılık testinde daha başarılı oldukları belirlenmiştir. Bunun yanında, deney ve kontrol grubu öğrencilerinin FeTeMM’e yönelik tutumlarında ve fene yönelik sorgulayıcı öğrenme becerilerinde anlamlı farklılık olmadığı belirlenmiştir. Öğrencilerin fene yönelik motivasyonları incelendiğinde ise, FeTeMM ve tam öğrenmenin birlikte uygulandığı deney grubunun motivasyonu kontrol grubuna göre yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Uygulama sonrasında, öğrencilerle yapılan görüşmelerde, FeTeMM’in anlamlı öğrenmeyi sağladığı, 21. yy becerilerini geliştirdiği, grup çalışmasına katkı sağladığı ve mühendisliğe yönelik olumlu görüşler bildirdikleri sonucuna ulaşılmıştır. Bununla birlikte, öğretmenle de görüşme yapılmış ve FeTeMM uygulamaları hakkında yeterli bilgiye sahip olmadıkları belirlenmiştir.

Baran, Canbazoğlu- Bilici ve Mesutoğlu (2015), “Fen, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik (FeTeMM) Spotu Geliştirme Etkinliği” isimli çalışmalarında, TÜBİTAK tarafından desteklenen bir proje kapsamında 6. sınıf öğrencilerinin tasarladıkları FeTeMM spotları hakkında bilgi vermektedirler. Çalışmanın amacı, öğrencilerin mühendislik tasarım sürecini uygulayarak, kendilerine verilen senaryolar doğrultusunda bilgisayar üzerinde bir FeTeMM spotu tasarlamalarıdır. Öğrenciler, hikâye tahtalarından yararlanarak FeTeMM spotunu geliştirmişler, daha sonra da fotoğraf makinesi, bilgisayar programı gibi teknolojilerden yararlanarak bu spotu geliştirmişlerdir. Etkinlik sonunda, öğrenciler değerlendirme formunda bulunan açık uçlu soruları cevaplamışlardır. Elde edilen sonuçlara göre, bu etkinliğin, öğrencilerin bilgisayar ve teknolojiye yönelik bilgi ve becerilerini artırdığını düşündükleri belirlenmiştir.

Yıldırım ve Altun (2015), “STEM Eğitim ve Mühendislik Uygulamalarının Fen Bilgisi Laboratuar Dersindeki Etkilerinin İncelenmesi” isimli çalışmalarında FeTeMM eğitimi ve mühendislik uygulamalarının fen bilgisi öğretmen adaylarının öğrenme düzeyi üzerine etkilerini incelemişlerdir. Araştırmada ön test son test kontrol gruplu model uygulanmıştır. Deney grubunda, FeTeMM eğitimi ve mühendislik uygulamalarına göre ders işlenmiş, kontrol grubunda ise normal öğretim devam etmiştir. Her iki gruba da ön ve son ölçümler yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, FeTeMM eğitimi ve mühendislik eğitiminin öğrenme düzeyini arttırmada önemli bir etkisi olduğu belirlenmiştir.

Ceylan, (2014), “Ortaokul Fen Bilimleri Dersindeki Asitler ve Bazlar Konusunda Fen, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik (FeTeMM) Yaklaşımı ile Öğretim Tasarımı Hazırlanmasına Yönelik Bir Çalışma” isimli çalışmasında, FeTeMM eğitiminin 8. sınıf öğrencilerinin akademik başarı, yaratıcılık ve problem çözme becerisi üzerine etkisini,

56

mevcut öğretim programıyla karşılaştırarak belirlemeyi ve öğrencilerin FeTeMM eğitimi ile ilgili görüşlerini incelemeyi amaçlamıştır. Deney grubunda, araştırmacı tarafından geliştirilen FeTeMM etkinlikleri uygulanmış ve buna yönelik çalışma kâğıtları, deney yaprakları, hikâyeler hazırlanmış, kontrol grubunda ise mevcut öğretim programı uygulanarak ders kitabı takip edilmiştir. Deney ve kontrol grubundaki öğrencilere, başarı testi son test olarak, bilimsel yaratıcılık testi ve problem çözme envanteri ise ön test- son test olarak uygulanmıştır. Bununla birlikte, deney grubundaki öğrencilerin FeTeMM eğitimine yönelik görüşlerini belirlemek için de bir anket uygulanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, deney grubu öğrencilerinin akademik başarısı, yaratıcılık ve problem çözme becerisi, kontrol grubu öğrencilerine göre daha başarılıdır. Ayrıca, FeTeMM eğitimi alan deney grubundaki öğrencilerin sürece yönelik görüşlerinin de olumlu olduğu belirlenmiştir.

Yamak vd. (2014) tarafından yapılan “5. Sınıf Öğrencilerinin Bilimsel Süreç Becerileri ile Fene Karşı Tutumlarına FeTeMM Etkinliklerinin Etkisi” çalışmasında, 2014 yaz döneminde bir proje kapsamında oluşturulan uygulamalı bilim okuluna gönüllü olarak başvuran 20 öğrenciyle yürütülmüştür. Üç farklı FeTeMM etkinliği ile gerçekleştirilen çalışmada nicel veriler, “Bilimsel Süreç Becerileri Testi” ve “Bilim ve Fen Hakkında Gerçekten Ne Düşünüyorum?” ölçekleri kullanılarak elde edilmiş ve analiz edilmiştir. Elde edilen bulgulardan, FeTeMM etkinliklerinin, öğrencilerin bilimsel süreç becerilerini ve fene karşı tutumlarını pozitif yönde geliştirdikleri sonucuna ulaşmışlardır.

FeTeMM eğitimine yönelik yapılan yurt içi ve yurt dışı araştırmalarda, çalışmaların daha çok FeTeMM’in akademik başarı üzerine ve FeTeMM’e yönelik tutum, motivasyon, öz yeterlik ve kariyer tercihi üzerine odaklandığı ve düzey olarak ortaokul , lise ve üniversite düzeyinde yoğunlaştığı görülmektedir.

FeTeMM’in ilkokul düzeyindeki etkisi önemli ve fazla olmasına rağmen (Becker & Park, 2011; Murphy & Mancini- Samuelson, 2012; Lamb, vd., 2015), ilkokul düzeyinde yurt dışında yapılan çalışmalara az rastlanması ve yurt içinde yapılan çalışmalara rastlanılmamış olmasından dolayı, bu araştırmada FeTeMM’in ilkokul öğrencilerinin fen ve matematik derslerindeki başarısı, eleştirel düşünme ve problem çözme becerisi üzerine etkisini belirlemek amaçlanmıştır. Bununla birlikte, araştırmanın yukarıda bahsedilen çalışmalardan farklı olarak, fen ve matematik problem çözme becerisi rutin olmayan problemlerle ele alınmıştır. Bu nedenle, araştırmadan elde edilecek bulguların

57

araştırmacılara, sınıf öğretmenlerine, fen ve matematik eğitimi literatürüne ve sınıf eğitimi alanına katkıda bulunacağı düşünülmektedir.

59

BÖLÜM IV

YÖNTEM

Bu bölümde; araştırma deseni, çalışma grubu, veri toplama tekniği, veri toplama araçları ve geliştirilmesi, denel işlem süreci, odak grup süreci, verilerin çözümü ve yorumlanması kısımları açıklanmıştır.