• Sonuç bulunamadı

 Mevcut araştırma, ilkokul 4. sınıf düzeyinde yapılmıştır. Araştırma sonuçlarının geçerliliğini artırmak amacıyla farklı öğrenme alanları ve sınıf düzeylerinde FeTeMM uygulamalarının etkililiği test edilebilir.

 Mevcut araştırmada, yapılan uygulama 13 hafta ile sınırlıdır. Gerek eleştirel düşünme becerisi, gerekse problem çözme becerisi olmak üzere, becerilerin gelişiminin uzun sürelerde gerçekleşebileceği dikkate alındığında, daha uzun süreli uygulamalar yapılabilir ya da öğrenilenlerin kalıcılığına bakılabilir.

 Kontrol grubunda yapılan gözlemlerde ve sınıf öğretmeniyle yapılan görüşmeler sonucunda, öğretmenin FeTeMM ve uygulamaları hakkında bilgi sahibi olmadığı belirlenmiştir. Bu ve benzer çalışmalar, FeTeMM eğitiminin ilkokulda uygulanmasına yönelik kaynak oluşturabilir.

 MEB (2016) tarafından hazırlanan STEM Eğitimi Raporu’nda, her ne kadar FeTeMM’in önemi ve uygulanması gerekliliğinden bahsedilse de ilkokul fen bilimleri ve matematik ders ve çalışma kitaplarında FeTeMM uygulamalarına yer verilmediği belirlenmiştir. Bu bağlamda, mevcut araştırmadan elde edilen sonuçlar, deney

123

gruplarının fen bilimleri ve matematik dersindeki hem başarı hem de problem çözme becerisindeki artış ve görüşler göz önüne alındığında, ders ve çalışma kitaplarında FeTeMM uygulamalarına yer verilmesi yararlı olabilir.

 MEB (2013; 2015) tarafından kazandırılması hedeflenen eleştirel düşünme becerisi ve problem çözme becerisinin kontrol grubunda kazanılmadığı belirlenmiştir. Araştırma- sorgulamaya dayalı yapılandırılmış yaklaşıma göre hazırlanan ders ve çalışma kitaplarının uygulanmasıyla, bu becerilere ulaşılamamış olmasının nedenlerinin araştırılması yararlı olabilir.

 FeTeMM eğitiminin ilkokul öğrencilerinin akademik başarısının artmasında, eleştirel düşünme ve problem çözme becerisinin gelişiminde etkili olması nedeniyle, ilkokul düzeyinde FeTeMM eğitimine yönelik daha fazla uygulama yapılmasının yararlı olacağı düşünülmektedir.

 FeTeMM eğitiminin gerek akademik başarı, gerek becerilerin gelişimine olumlu etkisi, öğrencilerin uygulamaya yönelik olumlu görüşleri ve çalışma boyunca yapılan gözlemlerde, öğretmenin disiplinleri bütünleştirmede, dersi öğrenci merkezli olarak uygulamada yaşadığı sorunlar dikkate alındığında, sınıf öğretmenlerine yönelik hem hizmet öncesi hem de hizmet sırasında FeTeMM uygulamalarından ne düzeyde haberdar ve yetkin oldukları belirlenip, ihtiyaç doğrultusunda benzer uygulamalar ve yayınlara yer verilebilir.

 FeTeMM eğitiminin eleştirel düşünme ve problem çözme becerisine olumlu etkisi olduğu belirlenmiştir. Yaratıcılık, analitik düşünme, iş birliği yapma, akıl yürütme gibi 21. yüzyıl becerileri olarak adlandırılan diğer üst düzey düşünme becerileri üzerine etkisi incelenebilir.

 Sanat ve beşeri bilimler içerisinde vurgulanan yaratıcılık, fen, matematik gibi zor olarak adlandırılan bilimler için de yeni fikirler geliştirmede gereklidir. Mevcut araştırma, fen bilimleri ve matematik dersinin, teknoloji ve mühendislikle bütünleştirilmesiyle hazırlanan etkinliklerle gerçekleştirilmiştir. Bu bağlamda, STEAM (Science- Technology- Engineering- Art- Mathematics) olarak adlandırılan, sanatın da işe koşulduğu uygulamaların yapılması yararlı olabilir.

125

KAYNAKLAR

Akgündüz, D., Aydeniz, M., Çakmakçı, G., Çavaş, B., Çorlu, M. S., Öner, T., & Özdemir, S. (2015). STEM eğitimi Türkiye raporu: Günün modası mı yoksa gereksinim mi? [A report on STEM Education in Turkey: A provisional agenda or a necessity?][White Paper]. İstanbul Aydın Üniversitesi: STEM Merkezi ve Eğitim Fakültesi. http://www.aydin.edu.tr/belgeler/IAU-STEM-Egitimi-Turkiye-Raporu-2015.pdf

sayfasından erişilmiştir.

Alkaya, F. (2006). Eleştirel düşünme becerilerini temel alan fen bilgisi öğretiminin öğrencilerin akademik başarılarına etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Hatay.

Altun, M. (2002). Eğitim fakülteleri ve ilköğretim öğretmenleri için matematik öğretimi. İstanbul: Alfa.

Apedoe, X. S., Reynolds, B., Ellefson, M. R., & Schunn, C. D. (2008). Bringing engineering design into high school science classrooms : The heating/ cooling unit. Journal of Science Education and Technology, 17(5), 454- 465.

Aslan- Tutak, F., Akaygün, S., & Tezsezen, S. (2017). İşbirlikli FeTeMM (fen, teknoloji, mühendislik, matematik) eğitimi uygulaması: Kimya ve matematik öğretmen adaylarının FeTeMM farkındalıklarının incelenmesi. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 32(4),794- 816.

Aşiroğlu, S. (2014). Aktif öğrenme temelli fen ve teknoloji dersi etkinliklerinin 5. sınıf öğrencilerinin problem çözme becerileri ve başarıları üzerindeki etkisi. Doktora Tezi, İnönü Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Malatya.

126

Aydagül, B., & Terzioğlu, T. (2014). Bilim, teknoloji, mühendislik ve matematiğin önemi. http://www.stemtusiad.org/bilgi-merkezi/makaleler sayfasından erişilmiştir.

Aydın, G., Saka, M., & Guzey, S. (2017). 4- 8. sınıf öğrencilerinin fen, teknoloji, mühendislik, matematik (STEM= FeTeMM) tutumlarının incelenmesi. Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 13(2), 787- 802.

Bacanak, A., Karamustafaoğlu, O., & Köse, S. (2003). Yeni bir bakış: eğitimde teknoloji okuryazarlığı. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 2(14), 191-196.

Bacanlı, H. (2005). Gelişim ve öğrenme. Ankara: Nobel.

Baran, E., Canbazoğlu- Bilici, S., & Mesutoğlu, C. (2015). Fen, teknoloji, mühendislik ve matematik (FeTeMM) spotu geliştirme etkinliği. Araştırma Temelli Etkinlik Dergisi (ATED), 5(2), 60- 69.

Baran, E., Canbazoğlu- Bilici, S., Mesutoğlu, C., & Ocak, C. (2016). Moving STEM beyond schools: Students’ perceptions about an out-of- school STEM education program. International Journal of Education in Mathematics, Science and Technology, 4(1), 9- 19.

Baykul, Y. (2003). İlköğretimde matematik öğretimi. Ankara: Pegem.

Becker, K., & Park, K. (2011). Effects of integrative approaches among science, technology, engineering and mathematics (STEM) subjects on students’ learning: A preliminary- meta analysis. Journal of STEM Education, 5(6), 23- 37.

Bender, W. N. (2017). 20 Strategies for STEM instruction.West Palm Beach, Florida: Learning Science International.

Bilen, M. (1996). Plandan uygulamaya öğretim. Ankara: Anı.

Bilfen Yayıncılık Yayın Kurulu. (2016). İlkokul matematik soru bankası. İstanbul: Bilfen. Bilgin, N. (2006). Ankara: Siyasal. Sosyal bilimlerde içerik analizi teknikler ve örnek

çalışmalar.

Bowers, S. W. (2015). Supporting elementary education in- service teachers’ proficiency in planning STEM- centric lessons. Doctoral Dissertation, Virginia Polytechnic Institue and State University, Blacksburg, VA.

127

Bozkurt Altan, E., Yamak, H., & Buluş Kırıkkaya, E. (2016). FeTeMM eğitim yaklaşımının öğretmen eğitiminde uygulanmasına yönelik bir öneri: Tasarım temelli fen eğitimi. Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 6(2), 212- 232.

Breiner, J. M., Harkness, S. S., Johnson, C. C., & Koehler, C. M. (2012). What is STEM? A discussion of STEM in education and partnership. School Science and Mathematics, 112(1), 3-11.

Brown, J. (2013). The current status of STEM education research. Journal of STEM Education, 13(5), 7-11.

Browse K-12 STEM Curriculum. (2016).

https://www.teachengineering.org/curriculum/browse?collection=Activities adresinden erişilmiştir.

Bryan, L.A., Moore, T.J., Johnson, C.C., & Roehrig, G.H. (2016). Integrated STEM education. In C.c., Johnson, E.e., Peters- Burton & T.J. Moore (Eds.), STEM road map a framework for ıntegrated STEM education (pp. 23- 37). New York: Routledge.

Büyüköztürk, Ş. (2014). Deneysel desenler. Ankara: Pegem Akademi.

Büyüköztürk, Ş., Kılıç-Çakmak, E., Akgün, Ö. E., Karadeniz, Ş., & Demirel, F. (2010). Bilimsel araştırma yöntemleri. Ankara: Pegem Akademi.

Bybee, R.W. (2010a). What is STEM education. Science, 329, 996.

Bybee, R.W. (2010b). Advencing STEM education: a 2020 vision. Technology and Engineering Teacher, 70(1), 30-35.

Bybee, R.W. (2013). The case for STEM education: Challenges and opportunities. Virginia: National Science Teachers Association.

Cejka, E., Rogers, C., & Portsmore, M. (2006). Kindergarten robotics: Using robotics to motivate math, science and engineering literacy in elementary school. International Journal of Engineering Education, 22(4), 711- 722.

Cerinsek, G., Hribar, T., Glodez, N., & Dolinsek, S. (2013). Which are my future career priorities and what influenced my choice of studying science, technology, engineering and mathematics? Some insights on educational choice- case of slovenia. International Journal of Science Education, 35(17), 2999-3025.

128

Ceylan, S. (2014). Ortaokul fen bilimleri dersindeki asitler ve bazlar konusunda fen, teknoloji, mühendislik ve matematik (FeTeMM) yaklaşımı ile öğretim tasarımı hazırlanmasına yönelik bir çalışma. Yüksek Lisans Tezi, Uludağ Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Bursa.

Clem, D. (2011). 5E Model for integrated STEM education.

http://mdk12.msde.maryland.gov/instruction/curriculum/stem/pdf/9-12/5Emodelfor Integrated STEMInstruction.docx sayfasından erişilmiştir.

Cohen, J. (1960). A coefficient of agreement for nominalscales. Educational Psychological Measurement, 20, 37-46.

Creswell, J. W. (2013). Araştırma deseni: Nitel, nicel ve karma yöntem yaklaşımları (S.B.Demir, Çev.Ed.). Ankara: Eğiten.

Cüceloğlu, D. (1995). İyi düşün doğru karar ver. İstanbul: Sistem.

Çorlu, M. A., Adıgüzel, T., Ayar, M.C., Çorlu, M.S., & Özel, S. (2012, Haziran). Bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik (BTMM) eğitimi: Disiplinlerarası çalışmalar ve etkileşimler. X. Ulusal Fen Bilimleri ve Matematik Eğitimi Kongresi’nde sunulmuş bildiri, Niğde Üniversitesi, Niğde.

Çorlu, M. A., & Aydın, E. (2016). Evaluation of learning gains through integrated STEM projects. International Journal of Education in Mathematics, Science and Technology, 4(1), 20- 29.

Çorlu, M.S., Capraro, R.M., & Capraro, M.M. (2014). Introducing STEM education: Implications for educating our teachers for the age of innovation (FeTeMM eğitimi ve alan öğretmeni eğitimine yansımaları). Eğitim ve Bilim, 39(171), 74-85.

DeJarnette, N. K. (2012). America’s children: Providing early exposure to STEM (science, technology, engineering and math) initiatives. Education, 133(1), 77- 84.

Demir, M. K. (2006). İlköğretim dördünce ve beşinci sınıf öğrencilerinin sosyal bilgiler derslerinde eleştirel düşünme düzeylerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi. Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Dewaters, J., & Powers, S.E. (2006, June). Improving science and energy literacy through project- based K-12 outreach efforts that use energy and environmental themes. Paper presented at 113th Annual American Society for Engineering Education (ASEE) Conference & Exposition, Chicago, IL.

129

Dinçer, H. (2014). STEM eğitimi ve işgücü: Bilgi ekonomisinin olmazsa olmazı. http://www.tusiad.org/__rsc/shared/file/HalukDincer-Makalesi-Gorus85.pdf

sayfasından erişilmiştir.

Dubriwny, N., Printchett, N., Hardesty, M., & Hellman, C. M. (2016). Impact of Fab Lab Tulsa on student self- efficacy toward STEM education. Journal of STEM Education: Innovations & Research, 17(2), 21- 25.

Egley, E. (2016). The science behind beauty. https://edu.stemjobs.com/wp- content/uploads/2016/03/STEMJOBS_LessonPlan_Beauty_HS_DIGITAL.pdf sayfasından erişilmiştir.

Elliott, B., Oty, K., McArthur, J., & Clark, B. (2001). The effect of an interdisciplinary algebra/ science course on students’ problem solving skills, critical thinking skills and attitudes towards mathematics. International Journal of Mathematical Education in Science and Technology, 32(6), 811- 816.

Eurydice. (2011). Avrupa’da Fen Eğitimi: Ulusal Politikalar, Uygulamalar ve Araştırma. https://webgate.ec.europa.eu/fpfis/mwikis/eurydice/index.php/Publications:Science_Ed ucation_in_Europe:_National_Policies,_Practices_and_Research adresinden erişilmiştir. Erdoğan, N., Öner, A. T., Cavlazoğlu, B., Capraro, R. M., & Capraro, M. M. (2013, Eylül). A case study: The effect of STEM activities on students’ attitudes toward science. Paper presented at Creativity and Innovation in Educational Researh, ECER, İstanbul.

Eroğlu, S., & Bektaş, O. (2016). STEM eğitimi almış fen bilimleri öğretmenlerinin STEM temelli ders etkinlikleri hakkındaki görüşleri. Eğitimde Nitel Araştırmalar Dergisi- Journal of Qualitative Research in Education, 4(3), 43- 67.

Ertarkan, Z. (2010). Sihre dayalı etkinliklerle zenginleştirilmiş matematik öğretiminin öğrencilerin problem çözme başarılarına etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Yakın Doğu Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Lefkoşa.

Felder, R. M., & Brent, R. (2016). Teaching and learning STEM: A practical guide. San Fransisco: Jossey- Bass.

Fortus, D., Krajcik, J., Dershimer, R. C., Marx, R. W., & Naaman, R. M. (2005). Design- based science and real- world problem solving. International Journal of Science Education, 7(3), 855- 879.

130

Gomez, A., & Albrecht, B. (2014). True STEM education. Technology and Engineering Teacher, 73(4), 8-17.

Gonzalez, H.B., & Kuenzi, J.J. (2012). Science, Technology, Engineering and

Mathematics (STEM) Education: A Primer.

https://www.stem.org/cm/dpl/downloads/content/69/R42642.pdf sayfasından erişilmiştir.

Gökbayrak, S., & Karışan, D. (2017). Altıncı sınıf öğrencilerinin FeTeMM temelli etkinlikler hakkındaki görüşlerinin incelenmesi. Alan Eğitimi Araştırmaları Dergisi (ALEG), 3(1), 25- 40.

Güçlüer, E., & Kesercioğlu, T. (2010). Fen ve teknoloji dersinde fen okuryazarlığına yönelik etkinliklerin kullanılmasının öğrenci başarısına etkisi. E-journal of New World Science Academy, 5(2), 446-455.

Gülhan, F., & Şahin, F. (2016a). Fen- teknoloji- mühendislik- matematik entegrasyonunun (STEM) 5. sınıf öğrencilerinin bu alanlarla ilgili algı ve tutumlarına etkisi. International Journal of Human Sciences, 13(1), 602- 620.

Gülhan, F., & Şahin, F. (2016b). Fen- teknoloji- mühendislik- matematik entegrasyonunun (STEM) 5. sınıf öğrencilerinin kavramsal anlamalarına ve mesleklerle ilgili görüşlerine etkisi. http://www.pegemindeks.net/index.php/Pati/article/view/9786053183563b2.019 sayfasından erişilmiştir.

Güneş, G., & Gökçek, T. (2013). Öğretmen adaylarının matematik okuryazarlık düzeylerinin belirlenmesi. Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi, 20, 70-79.

Gwon- Suk, K., & Sun Young, C. (2012). The effects of the creative problem solving ability and scientific attitude through the science- based STEAM program in the elementary gifted students. Journal of Korean Elementary Science Education, 31(2), 216- 226.

Hacıoğlu, Y., Yamak, H., & Kavak, N. (2016). Mühendislik tasarım temelli fen eğitimi ile ilgili öğretmen görüşleri. Bartın Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 5(3), 807- 830.

Hashem, R. (2015). The impact of project lead the way gateway to technology foundation unit completion on students’ critical- thinking skills. Doctoral Dissertation, Eastern Michigan University, Michigan.

131

Hernandez, J. F. (2014). The implement of an elementary STEM learning team and the effect on teacher self- efifficacy: An action research study. Doctoral Dissertation, Capella University, Minnesota.

Horizon 2020. (2015). The EU framework programme for research and innovation. http://ec.europa.eu/programmes/horizon2020/ sayfasından erişilmiştir.

Jolly, A. (2014). Six characteristics of a great STEM lesson.

http://www.edweek.org/tm/articles/2014/06/17/ctq_jolly_stem.html sayfasından erişilmiştir.

Jolly, A. (2017). STEM by design. Strategies and activities for grade 4-8. New York: Routladge.

Jorgenson, O., Vanosdall, R., Massey, V., & Cleveland, J. (2014). Doing good science in middle school: A practical STEM guide. Virginia: National Science Teachers Association.

Judson, E. (2014). Effects of transferring to STEM- focused charter and magnet schools on student achievement. The Journal of Educational Research, 107, 255- 266.

Judson, E., & Sawada, D. (2000). Examining the effects of a reformed junior high school science class on students’ math achievement. School Science and Mathematics, 100(8), 419–425.

Kager, E. (2015). Effects of participation in a STEM camp on STEM attitudes and anticipated career choices of middle school girls: A mixed methods study. Doctoral Dissertation, Ohio University, Ohio.

Kalaycı, N. (2001). Sosyal bilimlerde problem çözme. Ankara: Gazi Kitabevi.

Karaca, E.T. (2012). İlköğretim 5. sınıf öğrencilerinin rutin olmayan açık uçlu problem çözümlerinin incelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Karasar, N. (2012). Bilimsel araştırma yöntemi. Ankara: Nobel.

Karataş, İ., & Güven, B. (2003). Problem çözme davranışlarının değerlendirilmesinde kullanılan yöntemler: Klinik mülakatın potansiyeli. İlköğretim- Online, 2(2), 2-9.

132

Kayagil, S. (2010). İlköğretim yedinci sınıf öğrencilerinde eleştirel düşünme becerilerinin matematik başarısını yordaması. Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Konya.

Keçeci, G., Alan, B., & Kırbağ Zengin, F. (2017). 5. sınıf öğrencileriyle STEM eğitimi uygulamaları [Özel Sayı]. Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi (KEFAD), 18, 1- 17.

Kılıç, A. (2009). İlköğretim 4. sınıf öğrencilerinin rutin olmayan problem çözümlerinde karşılaştıkları zorluklarının incelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Koehler, C., Binns, I. C., & Bloom, M.A. (2016). The emergence of STEM. In C.c., Johnson, E.e., Peters- Burton & T.J., Moore (Eds.), STEM road map a framework for ıntegrated STEM education (pp. 13- 22). New York: Routledge.

Koyunlu Ünlü, Z., & Dökme, İ. (2016). Özel yetenekli öğrencilerin FeTeMM’in mühendisliği hakkındaki imajları. Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 7(1), 196- 204.

Kwon, S-B., Nam, D- S., & Lee, T- W. (2012). The effects of STEAM- based integrated subject study on elementary school students’ creative personality. The Korea Society of Computer and Information, 17(2), 79- 86.

Lamb, R., Akmal, T., & Petrie, K. (2015). Development of a cognition- priming model describing learning in a STEM classroom. Journal of Research in Science Teaching, 52(3), 410- 437.

Larson, L.C., & Miller, T.N. (2011). 21st century skills: Prepare students for the future. Kappa Delta Pi Record, 47(3), 121- 123.

Lou, S-J., Shih, R-C., Diez, C. R., & Tseng, K- H. (2011). The impact of problem- based learning strategies on STEM knowledge integration and attitudes: An exploratory study among female Taiwanese senior high school students. International Journal of Technology and Design Education, 21(2), 195- 215.

Mahiroğlu, A., & Karaağaçlı, M. (2005). Yapılandırmacı öğretim açısından teknoloji eğitiminin değerlendirilmesi. Gazi Üniversitesi Endüstriyel Sanatlar Eğitim Fakültesi Dergisi, 16, 47- 63.

133

Maryland State University (2012a). 5E Model for Integrated STEM Instruction. http://mdk12.msde.maryland.gov/instruction/curriculum/stem/pdf/912/5EModelforInteg ratedSTEMInstruction.docx sayfasından erişilmiştir.

Maryland State University (2012b). Elementary STEM Centric Planning Guide. http://mdk12.msde.maryland.gov/instruction/curriculum/STEM/centricunits_k5.html sayfasından erişilmiştir.

Mart, A., Kurdaş, K., & Alakel, Y. (2016). İlgili fen bilimleri. Ankara: İlgi Okul.

Mason, M. (2007). Critical thinking and learning. Educational Philosophy and Theory 39(4), 339-349.

Massa, N., Dischino, M., Donnelly, J. F., Hanes, F.D., & DeLaura, J. A.(2012, June). Problem- based learning in a pre-service technology and engineering education course. Paper presented at the American Society for Engineering Education (ASEE) Annual Conference & Exposition, San Antonio.

Master, A., Cheryan, S., Moscatelli, A., & Meltzoff, A.N. (2017). Programming experience promotes higher STEM motivation among first- grade girls. Journal of Experimental Child Psychology, 160, 92- 106.

McClain, M. L. (2015). The effect of STEM education on mathematics achievement of fourth-grade underrepresented minority students. Doctoral Dissertation, Capella University, Minneapolis.

Meyrick, K.M. (2011). How STEM education improves student learning. Meridian K-12 School Computer Technologies Journal, 14(1), 1-6.

Miles, M.B., & Huberman, A. M. (1994). Qualitative data analysis: An expanded source book. Thousand Oaks, CA: Sage.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) (2013). Fen bilimleri dersi öğretim programı. Ankara: Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) (2015). İlkokul matematik dersi öğretim programı. Ankara: Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), (2016). STEM Eğitimi Raporu. Ankara: Milli Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü.

134

Moore, T.J., Johnson, C.C., Peters- Burton, E.E., & Guzey, S.S. (2016). The Need for A STEM road map. In C.c., Johnson, E.e., Peters- Burton & T.J. Moore (Eds.), STEM Road Map a Framework for ıntegrated STEM education (pp. 3-12). New York: Routledge.

Morrison, J. S. (2006). Attributes of STEM education: The student, the academy, the classroom.

http://www.healthcarepsea.org/uploadedFiles/TeachingandLearning/Career_and_Techni cal_Education sayfasından erişilmiştir.

Murphy, T. P., & Mancini- Samuelson, G. J. (2012). Graduating STEM component and confident teachers: The creation of a STEM certificate for elementary education majors. Journal of College Science Teaching, 42(2), 18- 23.

Norris, P. S. (1985). Synthesis of research on critical thinking. Educational Leadership, 42(8), 40- 45.

Nugent, G., Barker, B., Grandgenett, N., & Adamchuk, V. I. (2010). Impact of robotics and geospatial technology interventions on youth STEM learning and attitudes. Journal of Research on Technology in Education, 42(4), 391- 408.

Olivarez, N. (2012). The impact of a STEM program on academic achievement of eight grade students in a south texas middle school. Doctoral Dissertation, Texas A & M University, Texas.

Özçakır Sümen, Ö., & Çalışıcı, H. (2016). Pre- service teachers’ mind maps and opinions on STEM education implemented in an environmental literacy course. Educational Sciences: Theory and Practice, 16(2), 459- 476.

Özsoy, G. (2007). İlköğretim beşinci sınıfta üstbiliş stratejileri öğretiminin problem çözme başarısına etkisi. Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara. Partnership for 21st Century Learning, (2015). P21 framework definitions.

http://www.p21.org/storage/documents/docs/P21_Framework_Definitions_New_Logo_ 2015.pdf sayfasından erişilmiştir.

Patrick, W. P. (2016). Teacher perception of technology as a conduit to acquiring critical thinking skills. Doctoral Dissertation, Walden University, Minneapolis.

135

Pekbay, C. (2017). Fen teknoloji mühendislik ve matematik etkinliklerinin ortaokul öğrencileri üzerindeki etkileri. Doktora Tezi, Hacettepe Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Polya, G. (1997). Nasıl çözmeli, matematikte yeni bir boyut (F. Halatçı, Çev.) İstanbul: Sistem.

Rehmat, A. P. (2015). Engineering the path to higher- order thinking in elementary education: A problem- based learning approach for STEM integration. Doctoral Dissertation, Nevada University, Las Vegas.

Ricks, M.M. (2006). A study of an impact of an informal science education program on middle school students’ science knowledge, science attitude, STEM high school and college course selections, and career decisions. Doctoral Dissertation, The University of Texas, Austin.

Sakarya, G. C. (2015). STEM nedir? Heves mi? Yoksa eğitimdeki sorunların çözümü mü? http://www.egitimdeteknoloji.com/stem-nedir/ sayfasından erişilmiştir.

Saleh, A. H. (2016). A proposed unit in the light of STEM approach and its effect on developing attitudes toward (STEM) and problem solving skills for primary students. International Interdisciplinary Journal of Education, 5(7), 186- 217.

Sanders, M. (2009). STEM, STEM education, STEMmania. The Technology Teacher, 68(4), 20-26.

Sanders, M. (2012). Integrative STEM educaation as “Best Practice”. https://vtechworks.lib.vt.edu/handle/10919/51563 sayfasından erişilmiştir.

Sarı, M. H. (2015). İlkokul 4. sınıfta Dienes ilkelerine göre yapılandırılmış geometri etkinliklerinin öğrenci başarısına, kalıcılığa ve akademik benlik algısına etkisi. Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Senemoğlu, N. (2011). Gelişim öğrenme ve öğretim kuramdan uygulamaya. Ankara: Pegem Akademi.

Silva, E. (2009). Measuring skills for 21st- century learning. Phi Delta Kappan, 90(9), 630- 634.

136

Sinatra, G., & Mukhopadhyay, A. (2015). Teaching STEM through play: Meaningful learning. https://rossieronline.usc.edu/stem-classroom-engagement/ adresinden erişilmiştir.

Smith, E. (2011). Woman into science and engineering? Gendered participation in higher education STEM subjects. British Educational Research Journal, 37(6), 993- 1014. Smith, K., & Hughes, W. (2013). Parabolic mirror focusing on science, technology,

engineering and math. Technology and Engineering Teacher, 73(3), 36- 39.

Sousa, D. A., & Pilecki, T. (2013). From STEM to STEAM: Using brain- compatible strategies to integrate the arts. California:Sage.

Soylu, Y., & Soylu, C.(2006). Matematik derslerinde başarıya giden yolda problem çözmenin rolü. İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 7(11), 97–111.

Sullivan, F. R. (2008). Robotics and science literacy: Thinking skills, sciece, process skills and systems understanding. Journal of Research in Science Teaching, 45(3), 373- 394. Şahin, A. (2013). STEM clubs and science fair competitions: Effects on post- secondary

matriculation. Journal of STEM Education, 14(1), 7-12.

Şahin, A., Ayar, M.C., & Adıgüzel, T. (2014). Fen, teknoloji, mühendislik ve matematik içerikli okul sonrası etkinlikler ve öğrenciler üzerindeki etkileri. Kuram ve Uygulamada