• Sonuç bulunamadı

Devralan şirketin tescil talebi

3. TTK’YA GÖRE ŞİRKETLERİN BİRLEŞMESİ

3.4. Şirket Birleşmelerinde Kanunen İzlenmesi Gereken Usul

3.4.9. Ticaret siciline tescil ve ilan

3.4.9.3. Devralan şirketin tescil talebi

Devralan şirket tarafından birleşme kararının tescil ettirilmesi, açıklayıcı (bildirici) bir niteliğe sahiptir. Bu tescilin, devrolunan malvarlığının devralan

124

şirkete geçişini sağlama fonksiyonu yoktur, bu malvarlığının devralan şirkete gelmiş olduğunu bildirme fonksiyonu vardır. Bu nedenle, Ticaret Sicili Yönetmeliğinin 127'nci maddesinin bir numaralı fıkrasında, “Devrolunan şirket birleşme kararını tescil ettirmeden devralan şirket birleşme kararını tescil ettiremez.” denilmiştir. Böylece, hem devredilen şirketin birleşmeye dair kararını tescil ettirmesinin kurucu nitelikte olduğu, devralan şirketin ise birleşmeye dair kararının tescil ettirmesinin ise bildirici nitelikte olduğu teyit edilmekte hem de birleşmenin tescili için başvuru sırası düzenlenmektedir. Ayrıca, aynı maddenin 2 numaralı fıkrasında, devrolunan şirketin kayıtlı olduğu sicil müdürlüğünce tescil işlemlerinden hemen sonra devralan şirketin kaydının bulunduğu ticaret sicil müdürlüğüne tescilin yapıldığını bildirmesi hüküm altına alınmıştır. Ayrıca, birleşmeye dair karar, Türkiye Ticaret Sicili Gazetesinde de ilan edilmektedir (TTK md. 154).

3.4.9.3.1. Ticaret sicil müdürlüğüne sunulacak belgeler

Ticaret Sicili Yönetmeliğinin 126'ncı maddesine göre, devredilen/devrolunan şirket, birleşme işlemlerinin sicile tescili amacıyla aşağıda belirtilen belgeler ile Ticaret Sicil Müdürlüğüne müracaat eder:

1-Birleşmeye dair mukavelenin hem devreden hem de devralan şirket genel kurullarınca onaylandığına dair noter onaylı karar suretleri ,

Kolaylaştırılmış usule göre birleşen sermaye şirketlerinde birleşmeye yönelik mukavelenin genel kurul onayına sunulmasından vazgeçilip yönetim kurulunca da onaylanabileceğinden dolayı bu durumda genel kurul kararının noter tasdikli sureti yerine yönetim kurulunun birleşmeye dair kararının tasdikli sureti Ticaret Sicili Müdürlüğüne verilir.

2- Birleşmeye dair mukavelenin bir sureti,

3- Denetime tabi olan şirketler açısından bilanço açısından denetçinin hazırlamış olduğu rapor, diğer şirketler açısından ise yönetim organınca tasdik edilmiş son bilanço veya gerektiğinde ara bilanço,

125

4-Birleşmenin Bakanlık yahut Rekabet Kurulu gibi resmi kurum iznine veya uygun görüşünün alınmasına bağlı olması halinde bu prosedürün tamamlanmış olması gerekir,

5-Yeminli ya da serbest mali müşavirlerce hazırlanmış rapor,

Bu raporda;

* Birleşmeye iştirak eden şirketlerden eğer varsa sermayesi karşılıksız kalan bunların ve şirket esas sermayesinin belirlenmesi,

* Birleşme durumunun, birleşmeye katılan şirketten alacaklı olan şahısların alacaklarını tehlikeye atmadığının tespiti ve bunun yapılamaması durumunda ise, söz konusu alacakların güvenceye bağlandığına dair yönetim kurulunun kararı,

* Birleşmeye taraf olan şirkete ait sermaye ve kanuni yedek akçeler toplamının yarısı zarar etmek suretiyle kaybolmuş ya da şirketin borca batık halde olması durumunda, birleşmeye katılan diğer şirketin malvarlığının kaybolan sermaye yahut borca batık olan miktarı karşılamaya yetecek kadar serbest tasarruf edebileceği öz sermayeye sahip olması ve buna ilişkin miktarların hesap detayının da gösterilip doğrulandığı ya da tespit edilen hususların mevcut olmadığının ortaya konulduğu hususlarının,

* Devredilen şirkete ait tapu sicili, fikri ve sınai mülkiyet sicili, gemi sicili vb sicil kayıtlarında bulunan değerleri de var ise bunlara dair liste ve piyasa bedelinin de tespiti ve buna dair rapor suretlerinin birer örneği de yer almalıdır.

* Denetime bağlı olan şirketler için denetçilerce tasdik edilmiş son bilanço örneğinin rapor ekine konulması gerekir

6- Devredilecek şirketin tasfiye durumunda olması halinde ise malvarlığının hisse sahipleri arasında dağıtılmaya başlanılmadığına dair hazırlanacak rapor.

7- Birleşme işlemlerine katılan bütün şirketlerin yönetim kurulları tarafından birlikte ya da ayrı ayrı hazırlanmış birleşmeye dair rapor, (Küçük ve orta ölçekli şirketlerde, bu raporun tanzim edilmesinden vazgeçilmesi durumunda vazgeçmeye dair hususun bütün ortaklarca onaylandığına dair karar)

126

8- Şirket ortaklarınca inceleme hakkına dair ayrıntıların izah edildiği yol gösterici evrakların nereye bırakıldığı ve nerede incelenmek için hazır tutulmasına dair mevzuların ilanının yapıldığı ticaret sicil gazetesi ile şirket mukavelesinde kabul edilen diğer gazeteler, (Küçük ve orta ölçekli şirketlerde, inceleme hakkının kullanılasından vazgeçilmiş ise eğer bu durumu bütün ortaklarca onaylandığını gösteren kararın örneği).

9- Şirketten alacaklı olan şahıslara yönelik yönelik yapılması gereken çağrıya dair ilan suretleri,

Birleşmeye dair kararları tescil eden müdürlükler, ilanlarını yedi gün aralıklı olarak üç defa ticaret sicil gazetesinde ilan ederler. Bu durumda ilk yapılan ilanların diğerleriyle birlikte de yayımlanması zaruridir.

3.4.9.3.2. Devralan şirket için tescil edilecek hususlar

Ticaret Sicili Yönetmeliğinin 127'nci maddesinin (4) numaralı fıkrasına göre, devralan şirketin kayıtlı olduğu ticaret siciline aşağıdaki hususlar tescil edilir:

a) Genel kurulun birleşmeye dair kararları, tarihleri ya da kolaylaştırılmış şekilde birleşen sermaye şirketlerinde ise yönetim kurulunun birleşme hususundaki kararı ve tarihi,

b) Devralan şirketin birleşme nedeniyle sermaye artırımı yapması gerektiği durumlarda buna dair şirket esas sözleşmesi değişikliği kararı, bu durumda sermaye artırımına dair karar ( belirtelim ki sermaye artırımına dair karar ile birleşme kararı aynı zamanda ticaret siciline tescil ve ilan edilir).

c) Devralan şirkete ait ticaret ünvanı, şirketin merkezi, mersis numarası veya işletme adı tescil edilecek unsurlardır.

d) Yeni kuruluş şeklinde birleşme halinde yeni kurulan şirket türüne göre tescili zorunlu olan olgular (Bu şekil birleşmede ise yeni kurulan şirketin kuruluş işlemleri ile birleşme kararları aynı zamanda ticaret siciline tescil ve ilan edilir).

127 3.4.9.3.3. Malvarlığı sicillerine bildirim

Ticaret Sicili Yönetmeliğinin 127'nci maddesinin (6) numaralı fıkrasında belirtildiğine göre, devralan şirketin bağlı bulunduğu ticaret sicil müdürlüğünce; devredilen şirkete ait malvarlığı kapsamında bulunan tapu sicili, fikri ve sınai mülkiyet sicili, gemi sicili vb sicil kayıtlarında bulunan mallar ve hakların devralan şirkete intikalinin derhal sağlanabilmesi amacıyla birleşme ile ortaya çıkan yeni hak sahibi ile birleşme kararı ilgili sicile aynı anda bildirilir.

Şirketlerde Yapı Değişikliği ve Ayni Sermaye Konulmasında Siciller Arası İşbirliğine İlişkin Tebliğin 4. maddesine göre, ticaret şirketlerinin birleşmesinde devralan şirketin kayıtlı olduğu Ticaret Sicili Müdürlüğü, devredilen veya bölünen şirkete ait malvarlığı kapsamında bulunan tapu sicili, fikri ve sınai mülkiyet sicili, gemi sicili vb sicil kayıtlarında bulunan mallar ve hakların devralan şirkete intikalinin derhal sağlanabilmesi amacıyla birleşme ile ortaya çıkan yeni hak sahibi ile birleşme kararı ilgili sicile aynı anda bildirilir. Bildirilecek hususların detayları aşağıdaki gibidir:

a) Mülkiyetleri el değiştiren mal ve hakların ilgili sicillerindeki kayıtlarına dair bilgiler,

b) Mülkiyetleri el değiştiren mal ve hakların yeminli veya serbest muhasebeci mali müşavirlerce belirlenmiş değerleri ile denetime tabi

şirketlerde ise denetçi

aracılığı ile belirlenmiş değerleri,

c) Mülkiyetleri el değiştiren mal ve hakları devralan şirkete unvan, adres, ticaret sicili numarası, ortaklık yapısına dair bilgiler, şirketi temsil ve ilzama yetkili olan kişilerin TC numaraları, adları ve soyadları ile devredilen şirketlere ait ticaret unvanları ve ticaret sicil numaraları.

d) Yazılı veya elektronik ortamda yapılması gereken bildirimlere yeni hak sahibi olan şirketin şirket mukavelesi ile malvarlığına dair değerlemeye yönelik raporlardan birer suret eklenir.

128

e) Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü bünyesinde taşınmazlar üzerindeki ayni haklar için tutulan tapu sicili, Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde tutulan motorlu araçlara ilişkin trafik sicili, Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde tutulan fikir ve sanat eserleri sicili, Denizcilik Müsteşarlığı bünyesinde tutulan gemi sicili ve Türk Patent Enstitüsü bünyesinde tutulan sınai mülkiyet hakları sicillerine bildirimlerde bulunulur.