• Sonuç bulunamadı

BÖLÜM III YÖNTEM

3.8. Araştırmanın Uygulama Basamakları

3.8.1. Deney Grubunda Araştırmanın Uygulama Basamakları

Deney grubunda gerçekleştirilen araştırmanın uygulama basamakları, haftalar biçiminde aşağıda verilmiştir.

1. Hafta: Deney grubundaki öğrencilerden 3-4 kişilik yedi tane grup oluşturularak, gruplarına özgü isimler bulmaları istenilmiştir. FBLU dersinde işlenecek konular, gruplara araştırmacı tarafından kura çekilerek aşağıda belirtildiği gibi dağıtılmıştır.

1. Grup: İş, Enerji, Güç ve Basit Makineler

2. Grup: Besinler ve Sindirim Sistemi, Dolaşım Sistemi ve Bağışıklık Sistemi 3. Grup: Madde ve Özellikleri, Çözeltiler

4. Grup: Canlıların Ortak Özellikleri ve Hücre

5. Grup: Bileşik Oluşumu, Kimyasal Bağlar, Asitler, Bazlar ve Tuzlar 6. Grup: Katı, Sıvı ve Gaz Basıncı

7. Grup: Canlılar İçin Madde ve Enerji

Öğrenciler gruplarına ait konuyu, kendi aralarında gruptaki öğrenci sayısına uygun bir şekilde paylaşmışlardır. Araştırmacı tarafından öğrencilere ders hakkında ve konuların işlenmesine yönelik bilgiler verilmiştir.

Deney grubu öğrencilerine “Eleştirel Düşünme” hakkında bilgilerin ve

“Eleştirel Düşünme Terimler Sözlüğü”nün yer aldığı “EDDFE Föyü” dağıtılmıştır.

Ayrıca öğrencilerden, uygulama süresince hazırladıkları EDDFE ürünlerini koymaları için “EDDFE Ürün Dosyası” hazırlamaları istenilmiştir.

Buna ilaveten araştırma süresince, deney grubundaki her öğrencinin doldurması gereken “EDDFE Oturumu Kılavuzu” (Ek-9), öğrencilerin e-mail adreslerine gönderilmiştir. Boş olarak verilen bu kılavuz, araştırmanın ilk 7 haftasında aşağıdaki konular incelendikten sonra öğrenciler tarafından doldurulmuş ve böylece eleştirel düşünme ders planlarının hazırlanmasında öğrencilere yol gösterici olmuştur. EDDFE Föyü ve EDDFE Oturumu Kılavuzu;

1. Eleştirel Düşünme

2. Eleştirel Düşünme Duyuşsal Stratejileri ve Uygulamaları

3. Eleştirel Düşünme Bilişsel Stratejileri Makro Beceriler ve Uygulamaları 4. Eleştirel Düşünme Bilişsel Stratejileri Mikro Beceriler ve Uygulamaları 5. Eleştirel Düşünme Öğrenme – Öğretme Stratejileri ve Etkinlikleri

6. Eleştirel Düşünme Becerilerini Temel Alan Fen Eğitimi Ders Planlarının İncelenmesi

7. Geleneksel Öğretim Yöntemlerine Uygun Ders Planı Hazırlama

8. Eleştirel Düşünme Becerilerini Temel Alan Fen Eğitimi Ders Planı Hazırlama bölümlerinden oluşmaktadır.

Öğrencilerden ikinci haftadaki derste tartışılarak incelenebilmesi için, eleştirel düşünme hakkında araştırma yapmaları ve EDDFE Föyü’nden de “Eleştirel Düşünme”, “Eleştirel Düşünme Duyuşsal Stratejileri ve Uygulamaları” konularını okumaları ve incelemeleri istenilmiştir.

2. Hafta: Öğrenciler, eleştirel düşünme hakkında yaptıkları araştırma sonuçlarını sınıf içinde paylaşmışlardır. Ayrıca araştırmacının yönetiminde “Eleştirel Düşünme”, “Eleştirel Düşünme Duyuşsal Stratejileri ve Uygulamaları” konuları hakkında bir tartışma ortamı oluşturularak, eleştirel düşünme ve duyuşsal stratejilerin her biri tek tek incelenmiş ve duyuşsal stratejilerin fen eğitimindeki uygulamalarına yönelik örnekler geliştirilmiştir. Dersin sonunda her bir öğrenciden, üçüncü haftadaki ders için EDDFE Kılavuzu’ndaki I ve II numaralı bölümleri, kendi düşüncelerine uygun olarak doldurmaları istenilmiştir.

Ayrıca öğrencilerden, üçüncü haftadaki derste tartışılarak incelenebilmesi için, EDDFE Föyü’ndeki “Eleştirel Düşünme Bilişsel Stratejileri Makro-Mikro Beceriler ve Uygulamaları” konularını okumaları ve incelemeleri istenilmiştir.

3. Hafta: Araştırmacının yönetiminde “Eleştirel Düşünme Bilişsel Stratejileri Makro-Mikro Beceriler ve Uygulamaları” konuları hakkında bir tartışma ortamı oluşturularak, bilişsel stratejilerin her biri tek tek incelenmiş ve stratejilerin fen eğitimindeki uygulamalarına yönelik örnekler geliştirilmiştir. Dersin sonunda her bir öğrenciden dördüncü hafta kontrol edilebilmesi için, EDDFE Kılavuzu’ndaki III ve IV numaralı bölümleri kendi düşüncelerine uygun olarak doldurmaları istenilmiştir.

Ayrıca öğrencilerden, dördüncü haftadaki derste tartışılarak incelenebilmesi için EDDFE Föyü’ndeki “Eleştirel Düşünme Öğrenme – Öğretme Stratejileri ve Etkinlikleri” konularını okumaları istenilmiştir. Gruplara araştırmacı tarafından EDDFE’de kullanılan öğrenme-öğretme stratejileri ve etkinlikleri paylaştırılarak, bunlara örnekler bulmaları ve her grubun kendine ait öğrenme-öğretme stratejilerini, etkinliklerini ve örneklerini sunarak arkadaşlarıyla paylaşmaları istenilmiştir.

4. Hafta: Her bir grup kendine ait olan “EDDFE’de Kullanılan Öğrenme-Öğretme Stratejileri ve Etkinlikleri”nin sunumunu yapmış ve diğer gruplarında katılımı sağlanarak öğrencilerin konu hakkındaki fikirleri ve değerlendirmeleri alınmıştır. Ayrıca, grupların geliştirdikleri stratejilerin ve etkinliklerin uygulama örnekleri sınıfta gösterilerek, diğer gruplarla paylaşılmıştır. Dersin sonunda her bir öğrenciden, beşinci hafta kontrol edilebilmesi için EDDFE Kılavuzu’ndaki V.

bölümü kendi düşüncelerine uygun olarak doldurmaları ve geliştirdikleri stratejilerin ve etkinliklerin uygulama örneklerini bu bölüme eklemeleri istenilmiştir.

Öğrencilerden beşinci haftadaki derste tartışılarak değerlendirilebilmesi için, EDDFE Föyü’ndeki EDDFE Ders Planları (Yurtdışı ve Yurtiçi Örnekleri) konularını okumaları ve incelemeleri istenilmiştir.

5. Hafta: Araştırmacının yönetiminde “EDDFE Ders Planlarının Yurtdışı ve Yurtiçi Örnekleri” hakkında bir tartışma ortamı oluşturularak, örneklerin her biri tek tek incelenmiş ve grupların değerlendirmeleri alınmıştır. Araştırmacı tarafından da, EDDFE Ders Planları’nın hazırlanması açıklanmıştır. Dersin sonunda her bir öğrenciden altıncı hafta kontrol edilebilmesi için, EDDFE Kılavuzu’ndaki VI.

bölümü kendi değerlendirmelerine uygun olarak doldurmaları istenilmiştir.

Öğrencilerden 6. haftadaki derste tartışılarak değerlendirilebilmesi için,

“Geleneksel Öğretim Yöntemlerine Uygun Ders Planı Hazırlama” konusunu okumaları ve kendilerine ait konunun ders planını geleneksel öğretim yöntemlerine uygun bir şekilde hazırlayarak, Kılavuz’daki VII. bölümü doldurmaları istenilmiştir.

6. Hafta: “Geleneksel Öğretim Yöntemlerine Uygun Ders Planı Hazırlama”

konusu öğrencilerinde katılımıyla incelenmiş ve araştırmacı tarafından açıklanmıştır.

Ayrıca her grup, hazırladıkları kendi konularına ait geleneksel öğretim yöntemlerine uygun ders planını diğer arkadaşlarıyla paylaşmışlardır. Hazırlanan planlar araştırmacı tarafından da değerlendirilerek, eksiklikleri öğrencilerle paylaşılmış ve bu eksikliklerin giderilmesi sağlanmıştır. Öğrencilerden yedinci haftadaki derste araştırmacı tarafından değerlendirilebilmesi için, kendilerine ait konunun EDDFE’ye

uygun olarak ders planını hazırlamaları istenilmiştir. Bu amaçla EDDFE Klavuzu VIII. bölümdeki;

1. Standart (Geleneksel) Yaklaşımda Konunun İşlenmesi 2. Eleştiri (Kritik)

3. Yeniden Modellenen Planın Hedefleri 4. Yeniden Modellemede Kullanılan Stratejiler

5. Yeniden Modellenen Ders Planı alt bölümlerini hazırlamaları istenilmiştir.

EDDFE’ye Uygun Olarak hazırlanan ders planlarının, araştırmacı tarafından incelenerek düzeltilebilmesi ve eksikliklerin giderilebilmesi için, dersin dışında gruplara görüşme saatleri verilmiştir. Sunumlarını ilk iki hafta yapacak birinci ve ikinci gruplara öncelik tanınmıştır. 6. ve 10. haftalar arasında, dersin dışında her bir grup ile iki kez görüşme yapılarak, EDDFE Ders Planları, araştırmacı tarafından gruptaki öğrencilerle birlikte incelenerek değerlendirmeler yapılmış ve planların eksiklikleri giderilmeye çalışılmıştır.

7.-15. Hafta: Öğrenciler tarafından düzeltmeleri yapılmış, EDDFE’ye uygun olarak hazırlanan konuların sunumlarına 7. haftada başlanılmış ve sunumlar 9 hafta sürerek 15. hafta sona ermiştir. Her bir grup konusunun sunumunu yaptıktan sonra, EDDFE’ye uygun olarak hazırlanan konuların ders planları, araştırmacı tarafından da değerlendirilmiştir. Öğrenciler, yapılan değerlendirmeler doğrultusunda gerekli düzeltmeleri yaparak, hazırladıkları ders planlarındaki eksiklikleri gidermeye çalışmışlardır.

Deney grubunda sunumlar bittikten sonra, öğrenciler EDDFE ders planlarının geliştirilmesi sürecinde, kendi grup arkadaşları ile işbirliği içinde hazırladıkları materyalleri içeren “EDDFE Ürün Dosyası”nı (Ek-10) araştırmacıya teslim etmişlerdir. Araştırmanın uygulama basamağı ile deney grubu öğrencilerinin, EDDFE’ye uygun ders planı hazırlanması ve ders işlenmesi sürecine aktif olarak katılmaları sağlanmıştır. Böylece EDDFE gerçekleştirilmiştir.