• Sonuç bulunamadı

1.3. TERÖRÜN SOSYAL VE EKONOMĠK ETKĠLERĠ

1.3.1 Dünya da Göç Profili

BirleĢmiĢ Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHRC) verilerine göre dünya çapında 65,6 milyon insan zorla evlerinden edilmiĢ durumdadır. Bu sayı bir rekor olarak görülmektedir. Bu insanlardan 22,5 milyonu mülteci durumunda ve yarısından fazlası 18 yaĢın altındaki çocuklardan oluĢmaktadır. Hiçbir sığınacak yeri olmayan 10 Milyona yakın vatansız insanın olduğu, tüm bu insanların temel insani ihtiyaçlardan yoksun olduğu tespit edilmiĢtir. Ayrıca yine aynı veriye göre dünya da, her bir dakikada 20 kiĢi çatıĢmalar ve iç savaĢ nedeniyle zorla yerlerinden edilmektedir.113

113 BM Mülteci Örgütü, UNHCR(EriĢim) https://www.unhcr.org/tr/, 25 Aralık 2019.

57 Dünya da ki göç profili Tablo:2 de özetlenmiĢtir.

Tablo:2 Dünya da Göç Profili

Dünya da bulunan mültecilerin % 55 ni Güney Sudan (1.4 milyon), Afganistan (2,5 milyon) ve Suriye‟den (5.5 milyon) gelen mülteciler oluĢturmaktadır. Haziran 2017 UNHCR verilerine göre, en fazla mülteci barındıran ülkeler arasında Türkiye ilk sırada yer almaktadır.114

Türkiye ve Ürdün gibi Ortadoğu‟ya daha yakın konumdaki ülkeler milyonlarca sığınmacıya ev sahipliği yaparken, refah düzeyi daha yüksek olan Avrupa ülkeleri sınırlarını kapatmakta hatta sığınmacılara karĢı tel örgüler çekmektedirler. Bir insanlık suçu sayıldığı halde bazı Avrupa devletlerinin denizlerde bulunan ve Avruya‟ya gelmek isteyen binlerce sığınmacıyı taĢıyan gemileri ve botları kasten batırdığı gözlemlenmektedir. Bu konuda yasalar çıkartılmakta ve zorla yerlerinden edilen göçmenler ölüme terk edilmektedir.

114 BM Mülteci Örgütü, (EriĢim) https://www.unhcr.org/tr/, 25 Aralık 2019.

58 1.3.2 Ortadoğu’da ġiddet Hareketleri ve Zorla Göç

Ortadoğu coğrafyasında bitmek tükenmek bilmeyen savaĢlar bu topraklarda büyük göçlerin yaĢanmasına neden olmaktadır. Günümüzde olduğu gibi, 20.yüzyılda da Ortadoğu bölgesinden zorla göç ettirilen milletler olmuĢtur. Bunlara örnek olarak Filistinli Araplar verilebilir.

1948 yılında Ġsrail Devleti‟nin kuruluĢu aĢamasında, Yahudiler dünyanın çeĢitli yerlerinden Filistin topraklarına getirilirken, Filistin‟de bulunan yerli halkın sosyal ve ekonomik baskılara tabi tutulması, baĢka yerlere gitmeye mecbur bırakılması ve sürülmesi Filistinlilere karĢı uygulanan etnik bir hareket olarak görülmektedir. Yahudiler kurdukları Ġsrail Devleti sınırları içerisinde Yahudi harici baĢka Irklara hak tanımamakta ve bu grupların Filistin toprakları içerisinde barınmamalarını istemektedirler.

Temmuz 2018‟de Ġsrail Parlamentosu‟nda kabul edilen „Yahudi Devlet Yasası‟yla bölgede sadece Yahudilerin yaĢayacağı topluluklar oluĢturulması115 amaçlanmakta ve Filistin toprakları ebedi Yahudi yurdu olarak tanımlanmaktadır.

Ortadoğu‟da ki zorla göç yalnızca Araplarla sınırlı kalmamıĢ Türkler‟in de yakın dönemde katliamlara maruz kaldığı, zorla göç ettirilmek istenildiği olaylar yaĢanmıĢtır. 14 Temmuz 1959‟da yaĢanan Kerkük Katliamı bu duruma örnek olarak verilebilir.

Irak Türkleri‟nin merkezi sayılan Kerkük‟te, 14 Temmuz 1959‟da, bir yıl evvel meydana gelmiĢ Irak Ġhtilalinin yıldönümünü kutlamak amacıyla sokaklarda bulunan Türkler yürüyüĢe hazırlanırken fanatik Kürtlerin ve koministlerin saldırılarına uğramıĢlardır. Kanunlara tam bir iteat gösteren Türkler evlerine dönmeleri konusunda yapılan çağrıya uyarak evlerine çekilmiĢlerdir. Bu sırada, fanatik Kürtler ve Koministler ordu birliklerinin desteği ile evlere gelerek Türkmenlere Ordu karargâhından istendiklerini söyleyip dıĢarı çıkartmıĢlardır. Bu Ģekilde oyuna getirilen yüzlerce Türk, fanatik Kürt ve kominisler tarafından hunharca öldürülmüĢ, araçların arkasında sürüklenmiĢ ve direklere asılarak katledilmiĢlerdir.116

Bu baskı, Ģiddet ve katliamlarla Irak‟ın asli unsuru, binlerce yıldır anavatanı Kerkük‟te yaĢayan Türkler yerlerinden sürülmek istenmiĢtir.

115 “Yahudi ulusunun devleti yasası Ġsrail Parlementosundan geçti” BBC, Temmuz 19, 2018 (EriĢim):

https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-44883873, 25 Aralık 2018.

116 ġemsettin Küzeci, Kerkük Soykırımları, Teknoed Yayınları, Ankara, 2004, s.77.

59 Ortadoğuda yaĢanan olaylar beraberinde yeni bir göç hareketi baĢlatmıĢtır.

Afganistan‟da, Irak‟ta, Suriye‟de, Yemen‟de yaĢanan iç savaĢlar nedeniyle milyonlar baĢka yerlere göç etmek zorunda bırakılmaktadırlar. Burada özellikle Irak ve Suriye‟deki durum dikkat çekicidir. Suriye rejimi ile Ġran‟ın ortak hareket etmesi ile Suriye‟de demografik yapı değiĢtirilmektedir.

Washington merkezli Ortadoğu Medya AraĢtırmaları Enstitüsü‟nün (MEMRI) raporuna göre, Tahran yönetimi bölge halkını sürerek yerine Ġranlıların yerleĢtirilmesi için Suriye savaĢını kullanmaktadır. Buda Ġran‟ın Suriye‟nin demografik yapısını değiĢtirme niyetini doğrulamaktadır.

Acımasız savaĢ Ģartları nedeniyle Suriye halkının terk ettiği bölgelere sistematik olarak Ġran yanlısı ġii gruplar yerleĢtirilmektedir. MEMRĠ Enstitüsü‟nün raporuna göre Suriye hükümeti, halkı ülkenin bazı bölgelerinden sürmek için tehdit, kuĢatma, açlık, iĢkence ve mülklere el konulması gibi çeĢitli yöntemler uygulamakta.

Ayrıca milyonlarca Lübnanlıya ve Ġranlıya Suriye vatandaĢlığı verilmektedir.

VatandaĢlık verilenler arasında Hizbullah ve Devrim Muhafızları da bulunmaktadır.117 Yemen‟de yaĢanan savaĢda da aynı senaryo uygulanmakta, Ġran yanlısı Husiler kendi kontrol ettikleri alanlarda bulunan halkı baĢka yerlere göçe mecbur etmektedirler. YaĢananlar tam olarak mezhepsel ve ırksal bir soykırım olarak görülmektedir. Zira çatıĢmanın yaĢandığı ülkeler ve bu ülkelere müdahil olanlar bir Ģekilde kendi mezhebinden veya ırkından halkı koruyup bu topraklara yerleĢtirirken karĢı durumda olanları öldürmekte, eziyet etmekte ve zorla göçe mecbur bırakmaktadırlar.

Irak‟ta ve Suriye‟de yaĢanan karıĢıklıklar radikal Kürt gruplar ve teröristlerce kendi lehlerine kullanılmaktadır. Irak‟ın kuzeyinde yıllardır Türkler üzerinde uygulanan baskıcı politilara yenileri eklenerek, yalnızca Türk gruplar değil PKK/PYD Terör örgütü‟ne muhalif olan tüm topluluklar bölgeyi terk etmeye zorlanmaktadır. Kuzey Irak bölgesinde ve Suriye‟nin kuzeyinde, PKK/PYD Terör unsurlarının kontrol altında tuttuğu bölgelerde yaĢayan Türkmenler, muhalif Araplar ve Kürtler baskı ve Ģiddede maruz bırakılarak göçe mecbur bırakılmaktadırlar. Ġran ve Esed rejiminin Suriye‟de uygulamıĢ olduğu demografik yapının değiĢtirilmesi politikası terör örgütlerince Irak‟ın kuzeyinde ve Suriye‟nin güneyinde Türkmenlere

117, “Ġran Suriye‟de demografik yapıyı değiĢtirmeyi planlıyor”, Şarkul Avsat, Kasım 28, 2018, (EriĢim) https://aawsat.com/turkish/home/article/1482351/iran-suriyede-demografik-yap%C4%B1y%C4%B1-de%C4%9Fi%C5%9Ftirmeyi-planl%C4%B1yor, 28 Aralık 2018.

60 ve Araplara uygulanmaktadır. 2015 yılında Kamu7.com haber sitesine yansıyan olayların çok daha fazlası gün geçtikçe artarak devam etmektedir. Habere göre Tel Abyad ilçesine bağlı Hamam köyünde yaĢayan Türkmenler, bölgenin kontrolünü elinde bulunduran PKK/PYD terör örgütünün tehditleri sonucu köyü boĢaltmıĢlardır.

Türmenlerden yaklaĢık 700‟ü doğu tarafına giderken, 200 kadarı Akçakale ilçesine yakın yerlere göç etmiĢlerdir. Haberde Rakka tarafında ağaçlar arasında yaĢayan yaklaĢık 10 bin Türkmenin PKK/PYD‟nin tehdidi altında olduğu belirtilmektedir.118 Bu durum bölgede yaĢanan olayların çok az bir kısmını yansıtmaktadır. Ortadoğu savaĢ bölgelerinde, savaĢın sonunda kontrolü eline geçirmek isteyen devletler ve terör örgütleri zorla göç politikalarına devam etmektedirler.

118 Müslüm Etgü, “PYD Türkmenleri Zorla Göç Ettiriyor”, Haziran 24, 2015, (EriĢim) http://www.kamu7.com/pyd-turkmenleri-zorla-goc-ettiriyorlar-, 25 Aralık 2018.

61 ĠKĠNCĠ BÖLÜM

ORTADOĞU’NUN VE TÜRKĠYE’NĠN TARĠHSEL VE TEOLOJĠK BĠR