• Sonuç bulunamadı

Cumhuriyet Savcısının Atanması

E) Mevzuatımızda Savcılık Kurumu

IV. Cumhuriyet Savcısının Atanması

Cumhuriyet savcılığına atanmada asıl kural 2802 sayılı H.S.K.’nun ikinci kısım birinci bölümde “atama” başlığı ile 13. maddede düzenlenmiştir. Adaylık süreci ile savcılık mesleğine atanabilmek için öncelikle adaylık statüsünün kazanılması gerekmektedir.

Savcılık mesleğine atamada kural adaylık süreci ile mesleğe atama olup istisna olarak başka usullerle de mesleğe atama mümkündür. Savcılık mesleğine atamada istisna usuller ise Diğer Hizmetlerden Mesleğe Atama (H.S.K. m. 39), Savcılık

Görevine Tekrar Atanma (H.S.K. m. 38), Yeniden Atanmadır (H.S.K. m. 40).

Diğer hizmetlerden mesleğe atama usulünde ilk kez savcılık görevine atama yapılır. Savcılık görevine tekrar atama ve yeniden atama usullerinde ise ilk kez savcılık görevine atama yapılmayıp bir şekilde savcılık görevinden ayrılanlar için yapılan bir atama usulüdür.

a) Adaylık Süreci İle Mesleğe Atanma

Her yıl alınacak aday sayısı, avukatlık mesleğinden alınacaklarla birlikte Türkiye Adalet Akademisinin görüşü alınmak suretiyle, kadro ve ihtiyaç durumuna göre Adalet Bakanlığınca tespit edilir (H.S.K. m. 8 ).

i. Adaylığa Atama

Cumhuriyet savcısı atamasında asıl uygulanan usul adaylık süreci ile mesleğe atama usulüdür. Adaylık süreci ile mesleğe atama için ilk önce adaylık statüsünün kazanılması gerekmektedir. Adaylık dönemini geçirip H.S.K.’nda belirtilen koşullara uygun olarak ehliyetini kanıtlamış olmadıkça, hiç kimse savcılık mesleğine atanamaz (H.S.K. m. 7/1).

Adaylığa atanabilmek için ilgili kişide, H.S.K. 8. maddede belirtilen şartların80

80 H.S.K. Madde 8 - Adaylığa atanabilmek için :

a)Türk vatandaşı olmak,

b)Giriş sınavının yapıldığı yılın Ocak ayının son günü itibariyle, lisans ve lisansüstü (Master) öğrenimi yapmış olanlar için otuz, doktora öğrenimini tamamlamış olanlar için otuzbeş yaşını bitirmemiş olmak.

c)Adli yargı adayları için; hukuk fakültesinden mezun olmak veya yabancı bir hukuk fakültesini bitirip de Türkiye'deki hukuk fakülteleri programlarına göre eksik kalan derslerden sınava girip başarı belgesi almış bulunmak,

(Değişik fıkra: 22/12/2005-5435 S.K./1.mad) İdarî yargı adayları için; hukuk fakültesinden mezun olmak veya yabancı bir hukuk fakültesini bitirip de Türkiye'de hukuk fakülteleri programlarına göre eksik kalan derslerden sınava girip başarı belgesi almış bulunmak, hukuk fakültesinden mezun olanlar dışından alınacak adaylar bakımından, her dönemde ihtiyaç oranında, hukuk veya hukuk bilgisine programlarında yeterince yer veren siyasal bilgiler, idarî bilimler, iktisat ve maliye alanlarında en az dört yıllık yüksek öğrenim yapmış veya bunlara denkliği kabul edilmiş yabancı öğretim kurumlarından mezun olmak,

d)Kamu haklarından yasaklı olmamak,

birlikte bulunması şarttır. Madde metni incelendiğinde adaylığa atamada genel olarak objektif şartlar aranmaktadır. Ancak “ı” bendinde yer alan “mülakatta başarı gösterme” şartı ile “j” bendinde yer alan “hakimlik ve savcılık mesleğine yakışmayacak tutum ve davranışlarda bulunmamış olmak” şartı adaylığa atamada sübjektif şartlardandır. Bu haller için değerlendirme, arşiv araştırmasına göre yapılır.

a. Yazılı Sınav

Hâkim ve Savcı Adaylığına atanacaklarla ilgili sınavlar yazılı ve mülakat şeklinde iki kademede yapılır.

Yazılı yarışma sınavı, Adalet Bakanlığı ile imzalanacak protokole göre Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılır. Atama yapılacak boş kadroların sayısı, derecesi, unvanı, sınıfı, atanacaklarda aranacak şartlar ile başvuruya ve sınava ilişkin hususların yer aldığı duyuru, müracaat süresinin bitiminden en az onbeş gün önce Türkiye genelinde günlük yayımlanan tirajı en yüksek beş gazeteden birinde bir defa ve ayrıca Adalet Bakanlığı internet sitesinde ilân olunur.

f)Askerlik durumu itibariyle askerlikle ilgisi bulunmamak veya muvazzaflık hizmetini yapmış yahut ertelenmiş veya yedeğe geçirilmiş olmak,

g)Hakimlik ve savcılık görevlerini sürekli olarak yurdun her yerinde yapmasına engel olabilecek vücut ve akıl hastalığı veya sakatlığı, alışılmışın dışında çevrenin yadırgayacağı şekilde konuşma ve organlarının hareketini kontrol zorluğu çekmek gibi özürlü durumları bulunmamak,

h)(Değişik bent: 11/09/1987 - KHK 276/3 md.; Aynen Kabul: 24/02/1988 - 3409/3 md.) Taksirli suçlar hariç olmak üzere, (...) üç aydan fazla hapis veya affa uğramış olsa bile Devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlarla zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyet kırıcı bir suçtan veya kaçakçılık, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, Devlet sırlarını açığa vurma suçlarından dolayı hükümlü bulunmamak veya bu suçlardan veya taksirli suçlar hariç olmak üzere üç aydan fazla hürriyeti bağlayıcı cezayı gerektiren bir fiilden dolayı soruşturma veya kovuşturma altında olmamak.

ı)Yazılı yarışma sınavı ile mülakatta başarı göstermek,

j)Hakimlik ve savcılık mesleğine yakışmayacak tutum ve davranışlarda bulunmamış olmak, k) (Ek bent: 01/12/2007-5720 S.K./1.mad)Avukatlık mesleğinden adaylığa geçmek isteyenler için; yukarıdaki (ı) bendi hariç diğer şartları taşımakla birlikte, mesleklerinde fiilen en az beş yıl çalışmış, giriş sınavının yapıldığı yılın Ocak ayının son günü itibariyle otuzbeş yaşını doldurmamış ve kendi aralarında yapılacak olan yazılı yarışma sınavında ve mülâkatta başarılı olmak şarttır.

Yazılı sınav; Türkçe, matematik, Türk kültür ve medeniyetleri, Atatürk ilkeleri ve inkılâp tarihi ve temel yurttaşlık bilgisi sorularından oluşan genel yetenek ve genel kültür konuları ile anayasa hukuku, medenî hukuk, borçlar hukuku, hukuk yargılama usulü, ticaret hukuku, icra ve iflâs hukuku, ceza hukuku, ceza yargılama usulü, idarî yargılama usulü ve idare hukuku konularını kapsayan alan bilgisi sorularından yapılır.

Yazılı sınavda genel yetenek ve genel kültür soruları yirmi, alan bilgisi soruları seksen puan ağırlığa sahip olacak şekilde değerlendirmeye tâbi tutulur. Bu değerlendirme yapılırken genel yetenek ve genel kültür konuları ile alan bilgisi konuları kendi aralarında eşit olarak puanlanır.

Yazılı sınavda yüz tam puan üzerinden en az yetmiş puan almak kaydıyla en yüksek puan alandan başlamak üzere, sınav ilânında belirtilen kadro sayısının bir katı fazlası mülâkata çağrılır. Ancak başarı oranı, ilân edilen kadronun bir katı fazlasının altında olursa, sadece başarılı olanlar mülâkata çağrılır. Bu şekilde çağrılan en düşük puana sahip adayla aynı puanı alanlar da mülâkata alınır (H.S.K. 01/12/2007-5720 s.K. m. 3 ile Ek 9/A madde).

Doktora yapanlar sadece mülâkata tabi tutulurlar (H.S.K. m. 9/3).

b. Arşiv Araştırması

Hâkim ve savcı adaylığına atanacaklar hakkında 26/10/1994 tarihli ve 4045 sayılı Kanunun81 birinci maddesine göre arşiv araştırması yapılır (H.S.K. Ek Madde 1).

Arşiv araştırması; ilgili kişinin kolluk kuvvetleri tarafından halen aranıp aranmadığının, kolluk kuvvetleri ve istihbarat ünitelerinde ilişiği ile adli sicil kaydının ve hakkında herhangi bir tahdit olup olmadığının mevcut kayıtlardan saptanmasını ifade eder (Yönetmelik m. 4/f).82

81 4045 sayılı Güvenlik Soruşturması, Bazı Nedenlerle Görevlerine Son Verilen Kamu Personeli

İle Kamu Görevine Alınmayanların Haklarının Geri Verilmesine Ve 1402 Numaralı Sıkıyönetim Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun. Kabul Tarihi: 26 Ekim 1994; Resmi Gazete ile Neşir ve İlânı: 3 Kasım 1994 - Sayı: 22100; 5.t. Düstur, C.34 (Kazancı Bilişim- İçtihat Bilgi Bankası).

82 Bkz. Güvenlik soruşturması ve Arşiv araştırması Yönetmeliği (Arşiv Yönetmeliği).

Arşiv araştırması, Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve mahalli mülki idare amirlikleri tarafından yapılır (Yönetmelik m. 12).

Arşiv araştırmasında kişinin içinde bulunduğu ortam da dikkate alınarak (Yönetmelik m. 11);

a) Kimlik kontrolü, kimlik kayıtlarının doğruluk derecesi, uyrukluğu, geçmişte yabancı bir devletin uyrukluğuna girip girmediği,

b) Kolluk kuvvetleri tarafından halen aranıp aranmadığı, kolluk kuvvetlerinin ve istihbarat ünitelerinin arşivlerinde bilgiler bulunup bulunmadığı, adli sicil kaydının ve hakkında bir tahdidin olup olmadığı,

c) Yıkıcı faaliyetlerde bulunup bulunmadığı ve 5816 sayılı Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanuna ve Atatürk ilke ve inkılaplarına aykırı davranıp davranmadığı,83

d) Şeref ve haysiyetini ihlal edecek ve görevine yansıyacak şekilde kumara, uyuşturucuya, içkiye, paraya ve aşırı bir şekilde menfaatine düşkün olup olmadığı, ahlak ve adaba aykırı davranıp davranmadığı,

e) Yabancılarla, özellikle hasım ve hasım olması muhtemel Devlet mensupları ve temsilcileriyle ilgi derecesinin iç yüzü ve nedeni,

f) Sır saklama yeteneğinin olup olmadığı hususları araştırılır.

c. Mülâkat

Hâkimler ve Savcılar Kanunu’nun 8. maddesinde adaylığa atamada yazılı sınavda başarılı olmanın yanında mülâkatta başarılı olma şartı da aranmaktadır.

Mülakatın nasıl yapılacağı konusu 2802 sayılı H.S.K.’na 01.12.2007 tarih ve çıkarılmıştır). Bakanlar Kurulu Karar Tarihi-No: 14/02/2000-2000/284; Dayandığı Kanun Tarihi-No: 26/10/1994-4045; Yayımlandığı R.G. Tarihi-No: 12/04/2000-24018.

83 Yıkıcı ve bölücü faaliyet: Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmayı,

Devletin ve Cumhuriyetin varlığını tehlikeye düşürmeyi, temel hak ve hürriyetleri yok etmeyi hedefleyen faaliyetlerdir (Arşiv Yönetmeliği m. 4/k.).

5720 s.K. 3. maddesi ile eklenen 9/A maddesinde ayrıntılı bir şekilde düzenlenmiştir. Yazılı sınavda yüz tam puan üzerinden en az yetmiş puan almak kaydıyla en yüksek puan alandan başlamak üzere, sınav ilânında belirtilen kadro sayısının bir katı fazlası mülâkata çağrılır. Ancak başarı oranı, ilân edilen kadronun bir katı fazlasının altında olursa, sadece başarılı olanlar mülâkata çağrılır. Bu şekilde çağrılan en düşük puana sahip adayla aynı puanı alanlar da mülâkata alınır.

Mülâkat Kurulu; Adalet Bakanlığı Müsteşarı veya görevlendireceği Müsteşar Yardımcısı başkanlığında, Teftiş Kurulu Başkanı, Ceza İşleri, Hukuk İşleri ve Personel Genel Müdürleri ile Türkiye Adalet Akademisi Yönetim Kurulunun her sınav için kendi üyeleri arasından belirleyeceği iki üye olmak üzere toplam yedi üyeden oluşur.

Türkiye Adalet Akademisi Yönetim Kurulunda Yargıtay ve Danıştay mensubu birer üye bulunması halinde bu üyeler Mülâkat Kurulunda asıl üye olarak görevlendirilir.

Türkiye Adalet Akademisi Yönetim Kurulunda Yargıtay ve Danıştay mensubu üye sayısı birden fazla ise, Yargıtay kontenjanı için Yargıtay mensupları arasından, Danıştay kontenjanı için Danıştay mensupları arasından; Yargıtay veya Danıştay mensubu üyelerden birinin ya da her ikisinin bulunmaması halinde ise Yönetim Kurulunun diğer üyeleri arasından gizli oyla seçim yapılır.

Asıl üyelerin hukukî veya fiilî sebeplerle katılamamaları halinde; Teftiş Kurulu Başkanı, Ceza İşleri, Hukuk İşleri ve Personel Genel Müdürlerinin yerine vekâlet edenler, Türkiye Adalet Akademisi Yönetim Kurulundan katılacak üyelerin yerine ise, Yönetim Kurulunun kendi üyeleri arasından her biri için ayrı ayrı gizli oyla belirleyeceği yedek üyeler Mülâkat Kuruluna katılır.

Mülâkat, ilgilinin; a) Muhakeme gücünün,

b) Bir konuyu kavrayıp özetleme ve ifade yeteneğinin,

c) Genel ve fizikî görünümünün, davranış ve tepkilerinin mesleğe uygunluğunun ve liyakatinin,

d) Yetenek ve kültürünün,

e) Çağdaş bilimsel ve teknolojik gelişmelere açıklığının, puan vermek suretiyle değerlendirilmesi yöntemidir.

Mülâkat, yukarıdaki bentlerde yazılı özellikler herbiri yirmişer puan üzerinden değerlendirilerek yapılır. Mülâkat Kurulunun her bir üyesi tarafından verilen puanlar ayrı ayrı tutanağa geçirilir. Başarılı sayılmak için, üyelerin yüz tam puan üzerinden verdikleri notların aritmetik ortalamasının en az yetmiş olması şarttır.

Mülâkat sonucu en yüksek puan alandan başlamak üzere sıraya konularak mülâkat başarı listesi hazırlanır ve bu listenin altı Mülâkat Kurulu tarafından imzalanarak Personel Genel Müdürlüğüne teslim edilir.

Yazılı yarışma sınavına katılmayanların mazeretleri kabul edilmez. Mazereti sebebiyle mülâkata katılamayanların müracaatı üzerine Mülâkat Kurulunca mazeretlerinin kabulüne karar verildiği takdirde mülâkat yeri ile günü tespit edilir ve ilgili mülâkata çağrılır. Mazeret bildirenlerin mazereti Mülâkat Kurulunca reddedilir veya kabul edilmekle birlikte verilen süre içinde mülâkata katılmazsa başarısız sayılır.

Sınava katılanların, yukarıda belirtilen yazılı yarışma sınavı notunun yüzde yetmişi ile mülâkat notunun yüzde otuzunun toplamı tespit edildikten sonra en yüksek puan alandan başlamak üzere nihai başarı listesi hazırlanır. Bu sıralamaya tâbi tutulanların nihai puanlarının eşit olması halinde, yazılı sınavda aldığı puana öncelik tanınır. Yazılı puanlarının da eşit olması halinde, kura çekilmek suretiyle sırası belirlenir ve bu konuda yapılan işlemler düzenlenecek tutanakta gösterilir.

Hukuk alanında doktora yapmış olanlar ilân edilen boş kadrolara başvurabilir. Bunlar sadece mülâkata tâbi tutulur. Bu durumda olanlar için mülâkat puanı esas alınarak ayrı bir nihai başarı listesi düzenlenir.

Yazılı yarışma sınavı ile mülâkatın sekretarya hizmetleri Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü tarafından yerine getirilir.

Sınav kazananlardan gerçeğe aykırı beyanda bulunduğu tespit edilenlerin sınavları geçersiz sayılarak atamaları yapılmaz. Ataması yapılmış olsa dahi iptal edilir. Bunlar hiçbir hak talebinde bulunamazlar.

Sınavı kazananlardan ataması yapılıp da belge ile ispatı mümkün zorlayıcı sebepler olmaksızın 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 62. maddesinde belirlenen kanunî süre içerisinde göreve başlamayanların atamaları iptal edilir. Tekrar atanmaları için başvurmaları halinde bunların atamaları yapılmaz.

Kanaatimizce, madde metnine ekleme ile değişiklik yapılarak Mülakat Kurulu’na, mülakata girecekler hakkında, adayların davranış ve tepkilerinin mesleğe uygunluğu ve liyakati ile bir konuyu kavrayıp özetleme ve ifade yeteneğini değerlendirme konusunda, yorumlarına başvurulacak uzman psikolog, uzman sosyolog ve hukuk fakültesi hocalarından belirlenecek kişilerin dahil edilmesi gerekir. Bu şekilde mülâkat kurulun ilgili kişiyi değerlendirmesi bilimsel ve objektif kriterlere uygun hale getirilmiş olacaktır.

d. Adaylığa Atama

2802 sayılı Hâkimler ve Savcılar Kanunu’nun 8. maddesinde belirtilen niteliklere sahip olup, yazılı yarışma sınavı ile mülakatta başarı gösterenler, başarı derecelerine göre sıraya konularak Adalet Bakanlığınca önceden belirlenen ihtiyaç sayısına, daha önce başka görevlerde kadro, maaş ve derece yönünden iktisap etmiş oldukları haklar nazara alınmak suretiyle lisans, lisansüstü (master) ve doktora öğrenim durumlarına göre Devlet memuriyetine giriş derece ve kademesiyle veya bu derecelerden aşağı olmamak şartıyla müktesep olarak almış oldukları derece ve kademeyle adaylığa atanırlar. Bu atamada, daha önce serbest avukatlık yapmış olanların avukatlıkta geçen sürelerinin üçte ikisi de değerlendirilir. Bu sıraya göre ihtiyaç sayısınca atananların dışında kalanlar bir hak iddia edemezler (H.S.K. 9/2. m.).84

Adaylar, Devlet Memurları Kanunundaki Genel İdare Hizmetleri Sınıfına dahil

84 24/02/1983 tarihli ve 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanununun 9 uncu maddesinin Anayasa

Mahkemesinin 14/12/1995 tarihli ve E. 1995/19, K. 1995/64 sayılı kararıyla iptal edilen ikinci fıkrası 4790 s.k. ile yeniden düzenlenmiştir.

“Hakimler Ve Savcılar Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Kanun No: 4790; Kabul Tarihi : 15/01/2003; Resmi Gazete Tarihi: 26/01/2003; Resmi Gazete Sayısı: 25005”

olup, hakimlik ve savcılığın sınıf ve derecelerine dahil değildirler ve haklarında, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 2802 sayılı Hâkimler ve Savcılar Kanunu’na aykırı olmayan hükümleri uygulanacaktır (H.S.K. m.7/3).

ii. Adaylık Süresi ve Eğitim

Adaylık süresi, 23.7.2003 tarihli ve 4954 sayılı Türkiye Adalet Akademisi Kanunu (T.A.A.K.) hükümlerine tâbidir ve adayların meslek öncesi eğitimleri, 4954 sayılı kanun hükümleri uyarınca yapılır (H.S.K. m.10).

Avukatlık mesleğinden adaylığa alınanların altı ay süreli meslek öncesi eğitimleri hakkında H.S.K. 10/2. madde hükmüne göre Adalet Bakanlığının görüşü alınmak suretiyle Türkiye Adalet Akademisi Başkanlığınca çıkarılacak yönetmelikle85

belirlenen esaslara göre Türkiye Adalet Akademisi Eğitim Merkezinde yaptırılır. Adlî yargı adaylarından; meslek öncesi eğitimlerinin bir yılını, avukatlık mesleğinden adaylığa geçenlerden meslek öncesi eğitimlerinin üç ayını tamamlayanlar, adlî yargı teşkilâtının ihtiyaç durumu ile H.S.K. 11. madde gereğince adaylar hakkında doldurulan belge ve raporlar esas alınarak, imkânlar ölçüsünde adayların kendi istekleri göz önünde bulundurulmak ve Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun da görüşü alınmak suretiyle, Adalet Bakanlığınca hâkimliğe veya Cumhuriyet savcılığına atanacak şekilde ayrılırlar. Türkiye Adalet Akademisi, son eğitim döneminde öğretilecek konuları bu ayrımı esas alarak belirler. (H.S.K. m.10/4).

Hâkim ve Cumhuriyet Savcısı adaylığına atananların meslek öncesi eğitim süresi iki yıldır. Bu süre, hazırlık eğitimi, staj dönemi ve son eğitim dönemi olmak üzere üç dönemi kapsar. Staj döneminin son altı ayında adaylar, yabancı dil eğitimi için yurt dışına gönderilebilirler. Hazırlık eğitimi ve son eğitim, Eğitim Merkezinde yapılır. Eğitim sonunda adaylar, eğitim süresi içinde kendilerine öğretilen konularla ilgili olarak yazılı sınava alınırlar.

85 “Adli Yargı Hâkim ve Savcı Adayları ile İdari Yargı Hâkim Adaylarının Meslek Öncesi

Eğitimlerinin Yaptırılmasının Esas ve Usullerine İlişkin Yönetmelik”

Hâkim ve Cumhuriyet Savcıları’nın iki yıllık meslek öncesi eğitimleri iki kısma ayrılır. Birinci kısım meslek öncesi eğitim, adlî yargı hâkim ve savcı adaylığına atanmakla başlar ve adayların tümüne aynı meslek öncesi eğitim programı uygulanır. Bu kısımda hazırlık eğitim dönemi dört ay, genel staj dönemi sekiz aydır. İkinci kısım meslek öncesi eğitim, adlî yargı hâkim ve savcı adaylarının, teşkilâtın ihtiyaç durumu ile adaylar hakkında H.S.K. 9. madde uyarınca doldurulan belge ve raporlar86 esas

86 Bkz. Adli Yargı Hâkim ve Savcı Adayları ile İdari Yargı Hâkim Adaylarının Meslek Öncesi

Eğitimlerinin Yaptırılmasının Esas ve Usullerine İlişkin Yönetmelik

Adaylar Hakkında Düzenlenecek Belgeler Madde 9 – (Değişik madde: 07/03/2006-26101 S.R.G. Yön/5.mad):

Her adayın görevini yapmakta gösterdiği kabiliyet ve başarısı ile görevine bağlılığı ve ahlâkî gidişinin değerlendirildiği (1) numaralı gizli fiş; hazırlık ve son eğitim dönemleri bitiminde ilgili başkan yardımcısı, müdür ve ilgili müdür yardımcısı, staj döneminde ise o dairedeki staj süresinin sonunda ilgili Cumhuriyet savcısı veya staj mahkemesi başkan ya da hâkimi, Yargıtay’da ilgili daire başkanı ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, Danıştay’da ilgili daire başkanı tarafından ayrı ayrı düzenlenir. İdarî yargı hâkim adaylarının il valiliği stajında ise, (1) numaralı gizli fiş il valisinin mütâlaası alınarak bölge idare mahkemesi başkanı tarafından doldurulur.

Adaylar hakkında düzenlenen (1) numaralı gizli fişler arasındaki farklılıkların değerlendirildiği ve kişisel görüş ve kanaatlerin yer aldığı (2) numaralı gizli fiş; adlî yargıda birinci ve ikinci kısım eğitim sürelerinin sonunda ayrı ayrı olmak üzere Başkan ve adalet komisyonu başkanı, idarî yargıda son eğitim dönemi bitiminde Başkan, staj dönemi sonunda ise adalet komisyonu başkanı tarafından düzenlenir.

Adaylar bulundukları staj merkezlerinde teftiş yapılması halinde, hangi mahkemede staj yaptığına bakılmaksızın en çok bir ay süreyle, teftiş konuları üzerinde adalet müfettişlerince çalıştırılarak, haklarında (3) numaralı gizli fiş doldurulur.

Cumhuriyet başsavcılıklarında, diğer adalet dairelerinde ve staj mahkemelerinde hangi sıra ve ne kadar süre ile staj yapacaklarına ilişkin (4) numaralı fiş, adlî veya idarî yargı adalet komisyonlarınca düzenlenerek staja başlayan adaya verilir.

(1) ve (2) numaralı gizli fişlerden;

a)Adlî yargı adayları için; Cumhuriyet başsavcılıkları, diğer adalet daireleri ve staj mahkemeleri ile Akademide düzenlenenler birinci ve ikinci kısım eğitim sürelerinin sonunda ayrı ayrı, Yargıtay’da düzenlenenler hemen,

b)İdarî yargı adayları için; Danıştay’da düzenlenenler hemen, Akademi’de düzenlenenler son eğitim döneminin, staj mahkemelerinde düzenlenenler staj döneminin sonunda Genel Müdürlüğe gönderilir.

Adaylar hakkında adalet müfettişlerince düzenlenen (3) numaralı gizli fişler Genel Müdürlüğ’e hemen gönderilir.

Ayrıca, adayların Cumhuriyet başsavcılıkları ve staj mahkemelerinde hazırladıkları karar suretleri ve diğer işlemlere ilişkin belgeler adalet komisyonlarında tutulan aday sicil dosyasına konulur. (U.Y.A.P. Mevzuat Bilgi Bankası).

alınarak, imkânlar ölçüsünde adayların istekleri göz önünde bulundurulmak ve Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun da görüşü alınmak suretiyle, Bakanlıkça hâkimliğe veya Cumhuriyet savcılığına atanacak şekilde ayrılmaları ile başlar ve bu şekilde ayrılan adaylara meslek öncesi eğitim programı ayrı ayrı uygulanır. Bu kısımda görev stajı dönemi sekiz ay, son eğitim dönemi ise dört aydır.

Adayların hazırlık ve son dönem eğitimleri Türkiye Adalet Akademisi eğitim merkezinde; staj dönemi eğitimleri ise ağır ceza mahkemelerinin bulunduğu staj merkezlerinde yaptırılmaktadır. Staj döneminde adlî yargı hâkim ve savcı adayları stajlarını Cumhuriyet başsavcılıklarında, diğer adalet dairelerinde (Noterlikler, Cezaevleri, İcra daireleri gibi), staj mahkemelerinde ve Yargıtay’da yapmaktadırlar (Meslek Öncesi Eğitim Yön. m. 10, 11).

Türkiye Adalet Akademisi (T.A.A.), 4954 sayılı Kanun ile 200387 yılında

kurulmuştur. Akademi bünyesinde hakim ve Cumhuriyet Savcıları’nın meslek öncesi ve meslek içi eğitimi ve gelişmesi için faaliyette bulunmak üzere Ankara'da Akademi