• Sonuç bulunamadı

EtkinliklerÇıktılar

2.7. İLGİLİ ARAŞTIRMALAR

2.7.3. CIPP Modeli ile Yurtdışında Yapılan Çalışmalar

Yurtdışında direkt olarak CIPP Modeli kullanılarak yapılan yabancı dil öğretimine yönelik bir çalışmaya rastlanmamıştır; fakat eğitim alanında farklı program değerlendirme çalışmaları aşağıda özetlenmiştir.

Fatima (2010) doktora tezinde, Pakistan’da Öğretmen Eğitimi lisansüstü programlarının CIPP modelini temel alarak değerlendirilmesini ve programın güçlü ve zayıf yönlerini irdeleyerek bir model önermeyi amaçlamıştır. Bu amaç doğrultusunda, seçkisiz eleman örnekleme yöntemiyle seçilen 10 devlet üniversitesi ve 10 özel üniversite de okuyan öğretmen adayları, öğretim elemanları ve bölüm başkanları araştırmanın örneklemini oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak öğretmen adayları, öğretim elemanları ve bölüm başkanlarına farklı formlarda geliştirilen anketler uygulanmıştır ve ki kare analiz tekniği kullanılarak karşılaştırmalı analizleri yapılmıştır. Sonuçlar, lisansüstü eğitim programlarının uygulama ve teknik yönler bakımından makul derecede yeterli olduğunu; fakat derslerin yapısı, uygulama sürecinin kısa olması, öğretmen adaylarının öğretmenlerinin bilgi bakımından yetersiz olduğunu düşünmeleri bakımından programı olumsuz olarak nitelendirmişlerdir. Eğitim programının öğretmen adaylarının profesyonel gelişimi için daha fazla eğitim zamanına yer vermesi gerektiği, programın içeriğinin düzenli aralıklarla yeniden gözden geçirmesi gerektiği ortaya konmuştur. Buna ek olarak araştırmacı, öğretmen eğitim kurumları ile çalışan öğretmenler arasında bağlantı olmadığını ve öğrenciler için eğitim bölümlerinin seminer ve benzeri çalışmaları düzenli bir şekilde organize edemediklerini ifade etmiştir.

McHugh (2011) doktora tezinde üniversite düzeyinde matematik programının CIPP modeline göre değerlendirilmesini amaçlamıştır. Amerika’nın güneydoğusunda gerçekleştirilen bu araştırmada, gelişimsel matematik programının etkiliği Stufflebeam’in CIPP Modeline göre değerlendirilmiştir. 5 araştırma sorusu çerçevesinde araştırma desenlenmiştir. (1) Üniversite düzeyinde gelişimsel matematik programının gerektirdiği durum ne boyuttadır? (2)Problemi çözmek için neler yapılmıştır? (3) Matematik öğrencilerine uygun öneriler çerçevesinde matematik programının uygulaması nasıl yapılmaktadır? (4) Gelişimsel matematik programı nasıl uygulanmaktadır? ve (5) program nekadar başarılıdır?

Nitel ve nicel veri toplama araçlarının kullanıldığı bu araştırmada karma yaklaşım kullanılmıştır. Veriler, görüşme, anket, öntest-sontest matematik başarı ölçme aracı (testi) ve doküman inceleme yöntemiyle toplanmıştır. Ankete ilişkin bilgiler ve doküman analizi öncelikle kodlanmış sonra Excel’e girilerek analiz edilmiştir. Görüşmeler kayda alınmış, dökümü çıkarılmış ve ardından kodlanmıştır. Matematik başarı testi öntest-sontest sonuçları ise SPSS programında t-test ve Anova testiyle sınanmıştır. Bulgular, genel anlamda matematik programının hazırlandığı gibi uygulandığını göstermektedir. Stratejik düşünme konusunda hazırlıksız/ öğrencilerle daha profesyonel anlamda nasıl çalışılacağına ilişkin bir ihtiyaç ve istek olduğu ortaya konmuştur. Bu düşünceden hareketle, hazırlıksız öğrenciler için profesyonel yardım sağlanması önerilmiştir.

Bachenmeimer (2011) doktora tez çalışmasında Kuzey New Jersey Okul Dijital Backpack Programınının CIPP Modeli ile Değerlendirilmesini amaçlamıştır. A “Dijital sırtçantası ” K-12 sınıflarında öğretmenlere verilen portatif dijital araçları içeren ve öğretimde kullanılabilen, kişisel gelişim için de faydalı tekerlekli bir bilgisayar çantasıdır. Karma yöntem kullanılarak gerçekleştirilen araştırmada, dijital çantaya dair profosyonel gelişim, teknoloji entegrasyonu, öğrenci katılımı gibi anahtar kavramlarla ilgili sorulara yanıt aranmıştır. 2008–2009 öğretim yılında belirlenen okul alanları dijital backpack programının uygulanması ile ilgili pilot uygulama yapılmasına karar vermişler ve 6 öğretmeni bu araştırma kapsamına dahil etmişlerdir. Giderler okul bütçesi tarafından ödenmiştir. Seçilen öğretmenlere sınıflarında dijital teknolojiyi kullanmaya hazır olup olmadıklarını ölçmeye yarayan 10 soruluk 5 seçenekli bir uygulama öncesi

ve sonrasında olmak üzere bir anket uygulanmış ve sonuçları eşli gruplar t-testi ile karşılaştırılmıştır. Ürün değerlendirme kapsamında öğretmenlerle odak grup görüşmesi yapılmıştır. Öğretmenlerin sınıflarında birer kez gözlem uygulaması yapılmıştır. Gözlem sonuçları öğretmenleri teknoloji entegrasyonunun farklı şekillerde ve öğrencinin katılımını artttıcı bir şekilde kullandığını ortaya koymuştur. Öğrencilerin teknolojiyi anlamlı yollarla kullanmasına ortam yaratılmasının öğrenci yaratıcılığını ortaya çıkarmaya yardım ettiği ortaya konmuştur.

Clementi, (2012) Outcomes of Participation in Lac du Bois, the French Language Village of Concordia Language Villages isimli çalışmasında, Concordia Fransız Dil Kampına gelen yaşları 7-18 değişen katılımcıların, çalışanları ve yöneticilerinin program hakkındaki algılarını ortaya koymak adına CIPP Modelini kullanarak bir değerlendirme çalışması yapmıştır. Fransızca dil öğretimine yönelik olarak 50 yıldır faaliyet gösteren yaz kampının başarısı değerlendirme ile mercek altına alınmıştır. Sıralı açıklayıcı karma yöntem ile gerçekleştirilen çalışmada veriler 571 katılımcı ile yapılan anket, 22 si ile yapılan odak grup görüşmesi, 18 çalışan personeli, 15 yeni ve eski olmak üzere yöneticileri, paydaşları ile yapılan görüşmeler ile toplanmıştır. Dil edinimi, kültürel anlama, açık fikirlilik, kişisel gelişim açısından program değerlendirilmiştir. Bulgular, dil edinimine ilişkin her 4 boyutta ilerleme kaydedildiğini, öngörülen misyona ulaşmanın sürenin uzun olması ve kamplara katılım sayısından etkilendiğini göstermiştir. Öte yandan başarının yaş, cinsiyet, kampın yeri gibi etmenlerden etkilenmediği ortaya konulmuştur. Tüm paydaşların yaz kampını eğlence olarak nitelendirmeleri önemli bir bulgudur.

Millicent (2012) doktora tezinde Yetişkin Derece Tamamlama Programını Stufflebeam’in CIPP modeli ile değerlendirmeyi amaçlamıştır. Araştırmada, özel bir kolejde öğrenim gören yetişkin öğrenciler ve öğretmenleri örneklemi oluşturmaktadır. Kolej kataloğu, okulun websitesi, mezuniyet notları incelenmiştir. Nitel ve nicel araştırma yöntemlerinin birlikte kullanıldığı bu araştırmada, veriler döküman analizi, anket ve odak grup görüşmeleri yapılarak toplanmıştır.Anketin güvenirliği için Cronbach alpha katsayısı hesaplanmış ve betimsel istatistiksel analiz (ortalama,frekans, çapraz tablo, ANOVA, Kruskal-Wallis) yöntemleri kullanılmıştır.Son olarak da Cohen Kappa analizi öğrenci ve öğretmenlerin yanıtları arasındaki uyumu tanımlamak için

kullanılmıştır. Bulgular, programın etkili bir şekilde işlediğini göstermiştir. Fakat, programın geliştirilmesine ilişkin bir takım öneriler getirilmiştir. Bunlar; metotların esnekliğini arttırma, yetişkin öğrencilerin ihtiyaçlarına uygun olma ve öğrencilere daha fazla destek olunması gerektiği yönündedir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM