• Sonuç bulunamadı

BİR SOSYAL SİSTEM OLARAK KÜÇÜK GRUPLARI İNCELEME

YAPI Sınır

1. Grubun amacı diyabetik ayak tanısı alan ve yara bakım ünitesine ayaklarında ve bacaklarında oluşan yaraların pansumanı için başvuran bireylerin, hastalık veya sakatlık sonucunda yaşamlarında meydanagelen değişimlere ve hastalıkla baş etmek için önerilen diyetlere, egzersizlere, pansuman uygulamasına, doktor kontrolüne, ilaçlarını düzenli kullanmalarına uyumlu olmalarına yardımcı olmaktır.

2. Grup üyeleri yara bakım ünitesine başvuran diyabetik ayak tanısı alan bireylerden seçilmiştir. Grup üyeleri hastalığa bağlı olarak ayaklarında oluşan yaralar sonucunda ampute edilmiş olup ameliyat sonucu düzelmeyen yaralar için bir hastanenin yara bakım ünitesine pansumana başvuran bireylerden seçilmiştir.

3. Grup üyeleri, yara bakım ünitesine gelen bireylerden hastalık sonrası hastalıkla baş etmek için önerilen durumlara uyumda sıkıntı yaşayan hastalardan oluşmaktadır. Grup üyeleri diyabetik ayak tanısı alan bireyler olup; ayak ve bacak dışında yarası olan bireyler gruba alınmamıştır.

Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi 13

4. Grup oturumları 15.03.2012- 26.04.2012 tarihleri arasında 7 haftadır ve oturum süresi 40-70 dk arasındadır. Yara bakım ünitesinde çalışan hemşirelerle görüşülmüş ve pansumana ve diğer önerilere uyumda sıkıntı yaşayan bireyler belirlenmiştir.

5.Sosyal hizmet uzmanı üyeleri hastalık ve sakatlık sonucunda yaşamlarında meydana gelen değişimleri ifade etmelerine yardımcı olmak, destek sistemlerini fark etmelerini sağlamak ve hastalıkla baş etmek için önerilen diyet, egzersiz, pansuman gün ve saatlerine, doktor kontrollerine uyumlarını geliştirmek konumundadır.

6. Üyelerin ailelerinin gruptan beklentileri bireyin hastalığa uyumunun sağlanması ve önerilere uyumunun gelişmesidir. Grup üyeleri eşleri ile birlikte pansumana gelmektedir. Eşleri ile yapılan görüşmelerde onları desteklediklerini, her zaman yanlarında olduklarını ve iyileşmeleri için yardımcı olacaklarını söylediler. Grup uygulaması yara bakım ünitesinin verdiği dershanede gerçekleşmektedir. Hem kurumsal hem de sosyal çevrenin desteği bulunmaktadır.

7. Grup üyelerinin iletişim kurmakta istekli oldukları gözlenmektedir.

Kendilerindeki gelişmeleri ve değişimleri ifade edebilmektedirler. Diğer üyelerdeki değişimi fark edebilmektedirler ve yeni verilen fikirlere uyum sağlayabilmekteler.

İlişki Çerçevesi

1. Grup üyelerinin önceliğinde aileleri gelmektedir. Hastalıkları sonucu eşlerinin yardımına ihtiyaç duymalarından dolayı üzüldüklerini ifade etmektedirler. Grup üyeleri kendileri ve hastalıkları ile çok az ilgilenmekte olup, hastalıklarının iyileşmesinin bu nedenle geciktiğini belirtmişlerdir.

2. Grup içinde en saygı duyulan ve lider özelliği olan A, en sevileni B, en sessiz olanı da C’dir.

3. Üyeler aile içerisinde babalık rollerini devam ettirmektedirler. Aile içerisinde rollerde değişim yoktur. Eşlerinin evdeki işlerinin biraz daha arttığını ifade etmişlerdir. Kendilerine destek olduğu için evin ihtiyacını karşılama konusunda rollerinin arttığını söylemişlerdir.

Bağ

1. Üyeler aynı hastalığa sahiptirler ve ayaklarındaki mevcut yara sonucunda pansuman ünitesinden hizmet almaktadır. Hastalıkları sonucunda arkadaş ve akraba çevrelerinin daraldığını, hastalık öncesinde yaptıkları aktivitelerin azaldığını ifade etmişlerdir. Bunun sonucunda grup üyelerinin sosyal izalasyon yaşadıkları gözlenmektedir.

Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi 14

2. Grupta üyelerin arkadaşlık ilişkilerinin geliştiği ve birbirleri ile iletişim kurmakta istekli oldukları gözlenmektedir.

3. Gruptaki üyeler hastalıklarına uyum sorunu olduğunu ve önerilere tam uymadıklarının farkındadır.

4. Grup içerisinde grup üyelerinin katılımı ile grup içi kuralları oluşturulmuştur. Grup ile aynı gün ve saatte toplantı salonunda olmak, grup içinde söz alan arkadaşın konuşmasını kesmemek ve dinlemek, yüksek sesle konuşmamak, cep telefonlarını kapalı konumda tutmak, üyeler kendi aralarında konuşmayacak ve konuşulduğunda uyarılacak, toplantı salonunu terk etmemek, salona yiyecek ve içecek getirmemek olarak belirlenmiştir.

5. Grup içerisinde aynı hastalığa sahip ve aynı sıkıntıları yaşayan bireyler ile bir arada olmak ve yaşadıkları sorunların paylaşımını sağlamak ve sorunlara birlikte çözüm bulmak, hastalığa uyumu kolaylaştırmak olarak belirlenmiştir.

6. Grupta aynı hastalığa sahip üyelerle yaşadıkları deneyimleri paylaşmak ve hastalıkları sonucu gelişen değişime uyum sağlamak, hastalık ve sakatlık sürecindeki iyileşmeyi hızlandırmak grup üyelerinin öncelikleri arasındadır.

İŞLEVSELLİK

Denge/Sağlamlık

1. Grup üyelerinden dördü hastalığına bağlı emekli olduğu için sosyal yaşamlarında değişiklik olduğunu ifade ederek iş çevresinden uzaklaşmaları ve arkadaşları ile görüşmüyor olmalarının yaptıkları aktivitelerin sayısını azalttığını belirtmişlerdir. Hastalık sonrası eve daha çok bağımlı olduklarını ve eşlerine daha çok ev içinde görev düştüğünü ve haftanın iki günü hastaneye gelmeleri ve kontrollerini yaptırmaları gerektiğini ifade etmişlerdir. Kimi üye bazen kısa süreliğine yürüyüş için evden çıktıklarını ifade ederken diğer iki üye ise iş yaşamına devam ettiği için arkadaş çevresi iş arkadaşlarından oluştuğunu fakat onlarla aktivitelere katılamadığını belirtmişlerdir. Haftanın 2 günü iş yerlerinden izin alarak pansumana gelmeleri gerektiğini ve işleri yoğun olduğunda izin alamadıklarını ve pansuman günlerinin değişmesine neden olduğunu ve eşlerinin desteği ile hastaneye geldiklerini ve genelde de aileleri ile birlikte vakit geçirdiğini ifade etmişlerdir.

2. Grupta her üyenin söz alması ve kendini ifade etmesine fırsat verecek kadar süre kullanılmasına dikkat edilmektedir. Süre her üyenin konuşmasının bitmesi beklenerek ve toplantı için planlanan konu

Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi 15

çerçevesinde ilerletilerek sonlandırılmaktadır. Grup oturumlarının süresi 40-70dk olarak belirlenmiştir.

Karar Verme

1. Grup üyeleri hastalık sonucunda yaşamlarında bazı değişimler yaşadıklarının farkındadırlar ve hastalıkla baş etme ve iyileşme sürecinde yapmaları gereken önerilere uyum sağlamakta isteklidir ve iyileşmek için kendilerinin de katkı vermeleri gerektiğinin farkındadırlar.

2. Grup üyeleri ile hastalıkları sonucu oluşan ayaklarındaki yaraların iyileşmesi sürecini hızlandırmak için hastalık hakkında bilgi sahibi oldukları gözlenmiştir. Grup üyeleri diyet, egzersizleri yapmaları, pansumanlarına düzenli gelmeleri ve ilaçlarını düzenli kullanmaları sonucunda iyileşmenin hızlanacağını ve katkı sağlayacaklarının farkındadırlar.

3.Grup üyelerinin yaşadıkları sorunların paylaşımı ve problem çözülmesi konusunda istekli oldukları gözlenmiştir. B grubun harekete geçiricisidir ve üyelerin hastalıklarına önem vermeleri ve önerilenlere uyum sağlamaları konusunda üyelere liderlik yapmakta, onları güçlendirmektedir.

Diğer üyelerinde onun sözlerine önem verdiği gözlenmiştir.

4. Grup üyeleri yaşadıkları sorunları ve deneyimlerini paylaşmaları ile diğer üyelerin daha olumlu ve iyi yönde kararlar geliştirdikleri gözlenmiştir.

5. Grup içerisinde çatışma yaşanmamıştır.

İletişim

1. Grup üyeleri kendini ifade edebilmekte ve ben dilini kullanabilmektedir. Diğer üyelerin yaşadıkları deneyimleri ve duyguları kendileri ile kıyas ederek cevap verebilmektedirler. Üyelerin olumlu davranışlarını destekleyebilmektedirler. Yanlış davranışları farkederek geribildirimle ifade edebilmektedirler.

2. Grup üyeleri kendilerine yöneltilen sorulara uygun cevap verebilmektedirler. Sözel ifadesini güçlendirmek için duygularını ifade etmede jest ve mimikleri kullanabilmektedirler.

3. Üyeler diğer üyelerin de kendini ifade etmesine fırsat verebilmektedirler. Bir üye konuşurken diğer üyelerin dinleme konusunda saygı gösterdikleri gözlenmiştir. Üyeler sakin kişilik yapısına sahip oldukları, alçak sesle ve kendini ifade edecek kadar süre kullandıkları gözlenmiştir.

Aşırı sessiz veya çok konuşan bir üye bulunmamaktadır.

4. Üyelerin içinde bulundukları durumun, hastalık ve sakatlıklarının farkında oldukları gözlenmiştir.

5. Üyelerin kültürlerinden dolayı farklı bir uygulama kalıbı geliştirdiği gözlenmemiştir. Üyeler birbirlerini olduğu gibi kabul ederek farklılıklarından dolayı diğer üyeler ile tartışmaya girmemişlerdir. Bu konuda bir sorun yaşanmamıştır.

Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi 16

Görevlerin yerine getirilmesi

1. Grup üyeleri ile bir dershane salonunda oturumlar gerçekleşmiştir.

Etkili bir etkileşim için oturma düzeni belirlenmiştir. Sandalyeler belirli bir düzene göre konumlandırılmıştır. Her üye birbirini görecek ve lideri duyacak şekilde oturum düzeni oluşturulmuştur. Grupta yapılan etkinliklere istekli olarak uyum göstermişlerdir. Yapılan egzersizleri başarıyla uygulamışlardır.

2. Grup içinde aykırı bir üye olmamıştır.

GELİŞİM

A. Grup üyeleri birbirleri ile yakın ilişki içinde oldukları gözlenmiştir.

Grup oturumuna geliş gidişlerde diğer üyelerle sohbet ettikleri gözlenmiştir.

B. Grup üyelerinin arasında bir çatışma ve sorun yaşanmamıştır.