• Sonuç bulunamadı

6. BÖLÜM: SONUÇ VE ÖNERİLER

6.2. Öneriler

EBYS'lerin etkin yönetimi için, kurumun politik çerçevesi, süreç analizi, proje yönetimi, değişim yönetimi, risk yönetimi, sürdürülebilirlik, yetenek geliştirme, kalite yönetimi, konfigürasyon yönetimi, kurum kültürü vb. unsurları dikkate alınmalıdır (ICA, 2008:12-13).

Kamu kurumlarında benzer işlevlere sahip mükerrer birçok uygulama geliştirilmekte, bu uygulamalara ait kod ve bileşenler tekrar kullanılamamaktadır.

Özellikle özel sektörden temin edilen uygulamalarda teknoloji ve firma bağımlılığı sorunu yaşanmaktadır. Projelerin çoğu kez sürdürülebilir alt yapıda geliştirilmediği görülmektedir. Birçok kamu kurumunun on yıllık zaman diliminde iki veya üç kez EBYS yazılım platformunu değiştirdiği görülmektedir. Bu durum kamu kaynaklarının israfının yanı sıra bilgi ve belge yönetimi açısından telafisi mümkün olmayan sorunlara yol açmaktadır.

"e-Yazışma Projesi"nde olduğu gibi tüm kurum ve kuruluşları ilgilendiren ortak çalışma alanlarında ulusal çapta yazılım çözümleri geliştirilmelidir.

Bilişim teknolojileriyle kurumun hedef ve işleyişini uyumlu hale getirerek etkin ve verimli yönetimin sağlanması için; kurumsal varlık ve bunlar arasındaki ilişkiler belirli başlıklar altında (iş ve süreç mimarisi, veri ve enformasyon mimarisi, çözüm ve uygulama mimarisi, teknoloji ve altyapı mimarisi) sınıflandırılarak yönetilmelidir. Bu doğrultuda kurumsal e-devlet mimari modeli hazırlanarak yayınlanmalıdır. Çalışma, ihtiyaçlar doğrultusunda güncellenmelidir.

Birimlerde belge yönetimi ve arşiv faaliyetlerinden sorumlu ve yetkili personel belirlenmelidir. Belge ve arşiv yönetimi faaliyetleri üst yönetimin görev ve sorumlulukları arasında tanımlanmalıdır.

İş, süreç, hizmet, sistem ve uygulamalar kurum içi ve kurum dışı paydaşlar dikkate alınarak birlikte çalışabilirlik yaklaşımıyla ağ bağlantılı olarak tasarlanmalıdır.

Bu doğrultuda iş, uygulama, hizmet ve prosedürler çoklu ortaklık temelinde gözden

169

geçirilerek birlikte çalışabilir unsurlar tespit edilmelidir. Kamu hizmetlerini geliştirirken yararlanılabilecek ilgili harici varlık ve hizmetler dikkate alınmalıdır.

Anlamsal web teknolojileri aracılığıyla insanların ve bilgisayarların ortak veri yorumuna ulaşmaları sağlamak amacıyla veri kümelerini tanımlayan, açıklayan, birbirine bağlayan ve ilişkilendiren bağlı veri modeli uygulamaları geliştirilmelidir.

Kuruma ait tüm KEP hesaplarının EBYS'ye entegrasyonu sağlanmalıdır. KEP hesaplarına gelen tüm iletiler EBYS'ye aktarılmalıdır. KEP aracılığıyla gerçekleştirilen tüm resmî yazışmaların EYP formatında olmasına dikkat edilmelidir. Bazı kurumlarda ıslak imzalı belgelerin taranarak üst yazı eki olmadan KEP ile gönderildiği görülmüştür.

EYP formatında olmayan yazışmalar iade edilmeli, EBYS'ye aktarılmamalıdır. KEP adreslerinin kurum Web sayfalarının iletişim bölümünde yer alması sağlanmalıdır.

Kurumlar arası resmî yazışmaların (EYP formatında) taraflarca yapılacak protokolle kayıt altına alınmak kaydıyla KEP hesabı kullanmadan Web servis ve VPN hizmetleriyle gerçekleştirilmesine dönük çalışmalar geliştirilmelidir. Dışişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı arasında VPN bağlantısı ile gerçekleştirilen uygulamanın diğer kurumları kapsayacak biçimde yaygınlaştırılması sağlanmalıdır.

Bilişim teknolojilerinin kurumun stratejik hedeflerine göre sürekli uyarlanmasını sağlamak, bilişim politikalarının planlanması, uygulanması, izlenmesine yönelik strateji belgesi hazırlanmalıdır. Bu doğrultuda e-dönüşüm ve birlikte çalışabilirlik olgunluk düzeyinin en üst seviyeye çıkarılmasını sağlamakla görevli kurum içinde danışmanlık, koordinasyon ve denetim faaliyetlerinden sorumlu organizasyonel bir yapı/kurul oluşturulmalıdır.

Elektronik ortamda üretilen veya sayısallaştırılan veri, belge, kayıt ve diğer varlıkların bugün ve gelecekte erişilmesine, uzun süreli korunmasına yönelik önlemler alınmalıdır. Bu doğrultuda strateji belgesi hazırlanmalı, uzun süreli korunacak varlıklar ile dosya formatları tespit edilmeli, kullanılan kriptografik algoritmalar süresi dolmadan yenilenmelidir.

Kurum bilgi güvenliği politikası doğrultusunda bilgi güvenliği yönetim sistemi oluşturulmalıdır. Kurumsal bilgi varlıkları sınıflandırılarak (yazılım, donanım, ortam ve insan kaynağı) gizlilik, bütünlük ve erişilebilirliklerini sağlayacak önlemler alınmalıdır.

Bilgi güvenliğinin sağlanmasında teknolojik önlemlerin yanı sıra kurum kültürü oluşturulmasına dönük bilinçlendirme ve eğitim faaliyetleri yürütülmelidir. Kişisel

170

verilerin toplanması, işlenmesi, kullanılması, korunması, paylaşılması, silinmesinde gösterilen özen hassas, gizli ve kritik kurumsal veriler içinde dikkate alınmalıdır.

Kurum envanterinde olan bilgi sistem ve varlıkları niteliklerine göre analiz edilerek bilgi güvenliği politikası oluşturulmalıdır. Politika belgesi değişen yapı ve ihtiyaçlar doğrultusunda güncellenmelidir.

Bilgi sistemlerinin yönetiminde hizmet alınan özel firmalara bağımlılığı en az seviyeye düşürecek şekilde önlemler alınmalıdır. Özel sektör eliyle yürütülen hizmetlerde kişisel ve hassas verilerinin korunmasını sağlamak üzere firmalarla gizlilik sözleşmesi yapılmalıdır. Sistemlerin nihai kontrol yetkisi kamu görevlisinde olmalıdır.

İnsan kaynaklı veya doğal felâketler sonucunda yaşanabilecek kayıp ve kesintilere karşı, kritik iş süreçlerinin yürütülmesinde kullanılan bilişim teknolojisi varlıklarının (sistem, yazılım, dosya vd.) sürekliliği sağlanmalıdır. Potansiyel risk ve önlemlere ilişkin risk yönetim planları ile iş sürekliliğini sağlamak için yedekleme ve kurtarma prosedürleri hazırlanarak uygulanmalıdır. Felâketten kurtarma planı hazırlanarak acil müdahale ekibi oluşturulmalıdır. Kuruma ait felâketten kurtarma merkezi kurulmalıdır.

Kamu kurumları dâhil kurum dışı varlıklarla veri paylaşımında yasal dayanak dikkate alınmalıdır. Hassas ve gizli veriler çevrimdışı (CD, DVD, taşınabilir bellek) ortamlara aktarılarak paylaşılmamalıdır. Veri paylaşımı konunun yasal, idari ve teknik boyutlarına ve gerekli yetki düzeyine sahip organ eliyle ve veri paylaşım protokolü yapılarak gerçekleştirilmelidir.

Elektronik ortamda üretilmiş belgeler ile sayısallaştırılmış belge, dokümantasyon, ses ve görüntü kayıtları, dijital ses ve görüntü kayıtlarının, saklama planı doğrultusunda, güncel oldukları dönemdeki içerik, format ve sunum özellikleri korunarak arşiv yönetim sistemine transfer edilip yönetilmelidir. Elektronik arşiv malzemesine erişim ve yararlandırma işlemlerine ilişkin kriter, rol ve sorumluluklar belirlenmelidir.

Elektronik arşiv malzemesinin devlet arşivine transfer edilmesi sağlanmalıdır.

“Devlet Arşiv Hizmetleri Hakkında Yönetmelik"te 2001 yılında yapılan değişikle

"elektronik ortamlarda teşekkül eden bilgi ve belgelerden arşiv malzemesi özelliği taşıyanların...”, “muhafaza, tasnif, devir vb. arşiv işlemlerinde diğer tür malzemeler için uygulanan hükümlerin" uygulanacağı kabul edilmiş, "elektronik ortamlarda kayıtlı arşiv malzemesinin devir işlemlerinde" devlet arşivlerince belirlenecek formatlara riayet

171

edileceği belirtilmiştir. Devlet Arşivleri Başkanlığı tarafından elektronik belgelerin kurum arşiv süreçleri ve devlet arşivine devrine ilişkin ivedilikle düzenleme yapması gerekmektedir.

Veri ve hizmetlere şeffaf ve güvenli biçimde yabancı ülkelerden erişilmesine yönelik faaliyetlerle, yabancı ülke veya uluslararası kuruluşlarla güvenli ortamda veri/belge transferinin sağlanmasına yönelik çalışmalara ihtiyaç vardır. EBYS'ler uluslararası yazışma usullerine göre belge oluşturulabilecek yeteneklere, İngilizce başta olmak üzere çoklu dil desteğine sahip olmalıdır. Yabancı ülke veya uluslararası kuruluşlarla elektronik ortamda güvenli veri/belge paylaşımının gerçekleştirilmesine dönük teknik ve yasal altyapı düzenlemelerine ihtiyaç vardır.

Kamu kurumlarında bilişim sistemlerinin tasarımı, şartname yazımı, iş kabulü, sistemlerin yürütülmesi ve birlikte çalışabilirliklerinin sağlanması hususlarında rehberlik, izleme, değerlendirme, koordinasyon, denetleme ve yaptırım mekanizmalarına sahip ulusal seviyede bir yapıya ihtiyaç duyulmaktadır.

Ulusal seviyede e-devlet kapısı uygulamasında olduğu gibi kurumsal seviyede de EBYS'ler tüm kurumsal bilgi sistemlerinin entegre olduğu e-Kurum yönetim platformu olacak biçimde tasarlanmalı ve geliştirilmelidir. Farklı kurumsal ihtiyaçlar için kullanılan bilgi ve belge yönetim sistemleri için bağımsız yetkilendirme, kayıt tutma (log) ve onaylama (e-imza) mekanizmaları kurulmaktadır. EBYS'lerin kurumun merkezi kayıt ve yetkilendirme yönetim sistemine dönüşmesiyle mükerrer veya eksik yapılan işlemler önlenecektir. Diğer bilgi sistemlerinin EBYS ile bütünleştirilmesiyle, sistemin gelişmiş yönetim ve onay altyapısından tüm kurumun yararlanması sağlanmış olacaktır.

Kurum içi ve kurumlar arası birlikte çalışabilirlik faaliyetleri teknik, anlamsal ve organizasyonel boyutlarıyla birlikte değerlendirilmelidir. EBYS yazılımları için geliştirilen teknik rehber, standart ve mevzuat düzenlemeleri ve bu düzenlemelere kamu kurum ve kuruluşlarının uyumunun zorunlu hale getirilmesiyle teknik birlikte çalışabilirliğin sağlanmasında belirli bir olgunluk seviyesine ulaşıldığı görülmektedir.

Bu aşamadan sonra bilginin üretilmesi, paylaşılması, erişimi ve yorumunda anlam birliğini sağlamaya dönük çalışmalara ağırlık verilmelidir. Bu kapsamda ivedilikle

"ulusal veri sözlüğü standardı" hazırlanarak tüm kurumların kurumsal veri sözlüklerini hazırlamaları sağlanmalıdır. Alana ilişkin ulusal akademik literatürün geliştirilmeye ihtiyacı vardır. Bu kapsamda yüksek lisans ve doktora çalışmalarının yapılması teşvik edilmelidir.

172

Kurum ve kuruluşlarda belge yönetimi ve arşiv faaliyetlerinin yürütülmesine (e-belge ve e-arşiv dâhil) ilişkin politika ve stratejilerin belirlenmesi, planlama, koordinasyon, yönetim ve denetim işlerinin etkin ve verimli biçimde yürütülmesi için müstakil kurumsal yapı oluşturulmalıdır. Yeterli nitelikte ve sayıda uzman personel (belge ve arşiv yönetiminden sorumlu belge yöneticisi ile sistemin teknik altyapı ve uygulama yönetiminden sorumlu bilişim personeli) görevlendirilmelidir.

e-Devlet yapısında bilgi sistemlerinin birlikte çalışabilirliğinin sağlanması ve olgunluk seviyelerinin artırılması için koordinasyon, denetim ve izleme faaliyetleri planlanarak uygulanmalıdır.

173 KAYNAKÇA

Adalet Bakanlığı. (2013). Elektronik Tebligat Yönetmeliği. Resmî Gazete, 28533, 19 Ocak 2013.

Adam, A. (2008). Implementing electronic document and record management systems.

New York: Auerbach Publications.

Alalwan, J. (2012). The Strategic Association Between Enterprise Content Management andDecision Support. Virginia Commonwealth University, USA. (Erişim: 10 Ocak 2018, https://scholarscompass.vcu.edu/etd/2667/)

Andersen, K. V., ve Henriksen, H. Z. (2006). E-government Maturity Models:

Extension of the Layne and Lee model. Government information quarterly, 23(2), 236-248.

Annttiroiko, A. V. (2008). Introductory Chapter A Brief Introduction to the Field of E-Government. İçinde: Electronic Government: Concepts, Methodologies, Tools, and Applications. United States of America: IGI Global.

Apan, A. (2005). Avrupa Birliği ve Bilgi Toplumu- E-Avrupa 2005. Türk İdare Dergisi 447(59-75).

Arıcı, G., Kandur, H. (2016). Elektronik Belge Yönetim Sistemleri (EBYS) Yazılımlarının Geliştirilmesinin Kurumsal Karar Destek Sistemleri (KDS) İçin Önemi.

e-BEYAS 2015 Sempozyumu: Kurumsal Belleklerin Geleceği: Dijitalleştirme- Elektronik Arşiv- Elektronik Belge Yönetimi, 21-22 Ekim 2015, Gölbaşı-Ankara. (65-77). Yay. Haz. F. Özdemirci, N. Özel, T. Çakmak, Z. Akdoğan, B. Yalçınkaya. - Ankara: Ankara Üniversitesi BEYAS Koordinatörlüğü.

Arifoğlu, A. (2004). E-Dönüşüm: Yol Haritası, Dünya, Türkiye. Ankara: SAS Bilişim Yayınları.

Ataman, B. K. (Ed.). (1995). Arşivcilik terimleri sözlüğü: almanca, ingilizce, fransızca, italyanca, hollandaca, rusça ve ispanyolca karşılıklarıyla. Librairie de Péra.

ATHENA (Çevrimiçi). ATHENA Objective. Advanced technologies for interoperability of heterogeneous enterprise networks and their applications. European Commision. (Erişim: 1 Ekim 2018, https://cordis.europa.eu/project/rcn/72762_

en.html).

ATHENA. (2004). Enterprise interoperability maturity model (EIMM). The European Commission, ATHENA IP (Advanced Technologies for interoperability of Heterogeneous Enterprise Networks and their Applications Integrated Project) (IST-507849). (Erişim:15 Mayıs 2016, http://athena.modelbased.net/

methodology/eimm.html).

ATHENA (2007). Interoperability Framework and Services for Networked Enterprises.

Version 1.0. Advanced Technologies for Interoperability of Heterogeneous Enterprise Networks and their Applications. Deliverable Number: DA4. February 2007. (Erişim:

1 Ekim 2018, http://www.ap242.org/html/ATHENA/

Deliverables/Deliverables%20provided%20to%20EC%206th%206%20Months/07032 2_ATHENA_DA46_V10.pdf).

Barata, K. ve Piers, C. (1999). Managing electronic records. International Records Management Trust (IRMT: UK). (Erişim: 02 Mayıs 2013, http://www.irmt.org/documents/educ_training/public_sector_rec/IRMT_electronic_rec s.pdf).

174

Başbakanlık. (1998). 1998/13 Sayılı Başbakanlık Genelgesi. Konu: Kamu-Net Üst Kurulu. Kabul Tarih: 19.03.1998. (Erişim: 10 Ocak 2015, http://www.basbakanlik.gov.tr/genelge_pdf/1998/1998-0320-04993.pdf#page=3).

Başbakanlık. (2002a). 2002/20 Sayılı Başbakanlık Genelgesi. Konu: e-Türkiye, Kabul Tarih: 22.06.2002 (Erişim: 10 Ocak 2015,http://www.basbakanlik.gov.tr/genelge_pdf/

;2002/2002-0320-09259.pdf#page=2)

Başbakanlık. (2002b), e-Türkiye Girişimi I. Ara Rapor. Başbakanlık, Mayıs 2000.

(Erişim: 15 Ocak 2015, http://www.bilgitoplumu.gov.tr/Documents/1/

Yayinlar/020500_E-TurkiyeGirisimi1.AraRaporu.pdf).

Başbakanlık. (2002c), e-Türkiye Girişimi Eylem Planı. Başbakanlık, Ağustos 2002.

(Erişim: 15 Ocak 2015, http://www.bilgitoplumu.gov.tr/Documents/1/

Yayinlar/020800_E-TurkiyeEylemPlani.pdf).

Başbakanlık. (2003). 2003/12 Sayılı Başbakanlık Genelgesi. Konu: “e-Dönüşüm Türkiye” Projesi. Kabul Tarihi: 27.02.2003. (Erişim: 10 Ocak 2015, http://www.

bilgitoplumu.gov.tr/Documents/1/Mevzuatlar/BasbakanlikGenelge_2003-12.pdf).

Başbakanlık. (2004a). 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu. Resmî Gazete, 25355, 23 Temmuz 2004.

Başbakanlık. ( 2004b). Resmî Yazışmalarda Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik. Resmî Gazete, 25658, 2 Aralık 2004.

Başbakanlık. (2008). 2008/16 Sayılı Başbakalık Genelgesi. Konu: Elektronik Belge Standartları. Resmî Gazete, 26938, 16 Temmuz 2008.

Başbakanlık. (2011a). 635 Sayılı Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname. Resmî Gazete Sayı: 27958 Mük., Tarih: 8.6.2011.

Başbakanlık. (2011b). 641 Sayılı Kalkınma Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname. Resmî Gazete, 27958 Mük., Tarih: 8.6.2011.

Başbakanlık. (2011c). 655 sayılı Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme. Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname. Resmî Gazete, 28102, Tarih: 01.11.2011.

Başbakanlık. (2015). Resmî Yazışmalarda Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik. Resmî Gazete, 29255. 2 Şubat 2015.

Başbakanlık. (2017a). 2017/21 Sayılı Başbakanlık Genelgesi. Konu: e-Yazışma Projesi.

Resmî Gazete, 30210, 14.10.2017.

Başbakanlık. (2017b). 6771 Sayılı Türkiye Cumhuriyet Anayasasında Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun. Resmî Gazete Sayı: 29976, Tarih: 21.01.2017.

Baum, C., ve Di Maio, A. (2000). Gartner’s four phases of e-government model.

Gartner Group, 12.

Bayram, Ö., Özdemirci, F. ve Şen, Z. (2012). Elektronik belge yönetim sistemlerinde kurumsallaştırma süreci: Ankara Üniversitesi elektronik belge yönetim ve arşivleme sistemi çalışmaları. Bilgi Eksenli Kuram ve Uygulamalar Sorgulayıcı ve Çözümleyici Yaklaşımlar Sempozyumu, 31 Mayıs- 02 Haziran 2012. (207-214). Ankara: Ankara Üniversitesi.

Becker, J., Niehaves, B., Algermissen, L., Delfmann, P. ve Falk, T. (2004). E-government success factors. In Electronic Government (503-506). (Erişim: 08 Ocak 2014, SpringerLink, https://link.springer.com).

175

Becker, J., Knackstedt, R., ve Pöppelbuß, J. (2009). Developing maturity models for IT management. Business & Information Systems Engineering, 1(3), 213-222. (Erişim:

10. 09.2018, Springer Link, https://link.springer.com/).

Bensghir, T. Kaya (2000). Bilgi Toplumu Bakanlığı Kuruluşu Üzerine: Mekanik Bir Örgüt Mü? Amme İdaresi Dergisi, 33 (3), 33-62.

Berre, A. J., Elvesæter, B., Figay, N., Guglielmina, C., Johnsen, S. G., Karlsen, D., ve Lippe, S. (2007). The ATHENA interoperability framework. In Enterprise interoperability II (ss. 569-580). Springer, London. (Erişim: 1 Ekim 2018, Springer Link, https://link.springer.com).

Bhogle, S. (2008). E-Governance. Electronic Government: Concepts, Methodologies, Tools, and Applications (ss. 68-88). United States of America: IGI Global. (Erişim 08 Ocak 2014, SpringerLink, https://link.springer.com).

BTK. (2011). Kayıtlı Elektronik Posta Sistemine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik. Resmî Gazete. 28036, 25 Ağustos 2011.

BTK. (2013). Toptan ve Perakende Kiralık Devreler. Nihai Pazar Analizi Dokumanı Nisan 2017, Ref: 2013.6.3. Ankara: Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu.

Bülbül, H. İ., Postacı, T. ve Yılmaz, L. (2011). Türkiye'de e-devlet uygulamalarının ve birlikte çalışabilirliğin ölçüm ve değerlendirilmesi. Verimlilik Dergisi, 2011(2), 79-95.

Büyüköztürk, Ş., Çakmak, E.K, Akgün, Ö. E., Karadeniz, Ş. ve Demirel, F. (2010).

Bilimsel Araştırma Yöntemleri. (5. baskı). Ankara: Pegem Akademi.

Cabral, I.F. (2015). A Systematic Methodology to Analyse the Performance and Design Configurations of Business Interoperability in Cooperative Industrial Networks.

(Doktora Tezi, Departamento de Engenharia Mecˆanica e Industrial, Universidade Nova de Lisboa, Caparica, Portugal.

Caixinha, B. P. D. S. N. (2013). Methodology for enterprise interoperability assessment (Doctora Tezi, Faculdade de Ciências e Tecnologia).

Campos, C., Chalmeta, R., Grangel, R., ve Poler, R. (2013). Maturity model for interoperability potential measurement. Information systems management, 30(3), 218-234. (Erişim: 1 Haziran 2016, Taylor & Francis, https://www.tandfonline.com).

Carney, D., Fisher, D., Morris, E., ve Place, P. (2005). Some current approaches to interoperability (No. CMU/SEI-2005-TN-033). Carnegıe-mellon Unıv Pıttsburgh Pa

Software Engıneerıng Inst. Erişim: 1 Haziran 2016,

http://resources.sei.cmu.edu/asset_files/TechnicalNote/2005_004_001_14540.pdf).

Charalabidis, Y., Panetto, H., Loukis, E., ve Mertins, K. (2008). Interoperability approaches for enterprises and administrations worldwide. The electronic journal for e-commerce tools and applications (eJeta), 2(3).

Chen, D., Daclin, N. (2006). Framework for enterprise interoperability. İçinde:

Interoperability for Enterprise Software and Applications: Proceedings of the Workshops and the Doctorial Symposium of the Second IFAC/IFIP I-ESA International Conference: EI2N, WSI, IS-TSPQ, 77–88 (Erişim Tarihi: 10 Ocak 2019, http://chen33.free.fr/M2/Elearning/CIGI2009.Chen.final.pdf).

Chen, D., Vallespir, B., Daclin, N. (2008). An approach for enterprise interoperability measurement. İçinde: Model Driven Information Systems Engineering: Enterprise, User and System Models, Montpellier, France, vol. 341, sayfa. 1–12, June 2008 (Erişim Tarihi: 10 Ocak 2019, http://ceur-ws.org/Vol-341/paper1.pdf).

176

Chen, D., ve Daclin, N. (2007). Barriers driven methodology for enterprise interoperability. In Establishing the foundation of collaborative networks (ss. 453-460). Springer, Boston, MA. (Erişim: 1 Ekim 2018, Springer, www.springer.com).

Chen, Z., Gangopadhyay, A., Holden, S. H., Karabatis, G., ve McGuire, P. (2007).

Semantic integration of government data for water quality management. Government Information Quarterly, 24, 716−735.

Chen, D., Doumeingts, G., ve Vernadat, F. (2008). Architectures for enterprise integration and interoperability: Past, present and future. Computers in industry, 59 (7), 647-659. (Erişim: 1 Ekim2018, ELSEVIER ScienceDirect, www.sciencedirect.com).

Civelek, D. Y. ve Turan, H. K. (2010). Kurumlar Arası e-Yazışma Çalışma Raporu.

Ankara: Devlet Planlama Teşkilatı.

Clark, T., ve Jones, R. (1999,). Organisational interoperability maturity model for C2.

In Proceedings of the 1999 Command and Control Research and Technology Symposium. (Erişim: 1 Haziran 2016, http://citeseerx.ist.psu.edu/

viewdoc/download?doi=10.1.1.200.107&rep=rep1&type=pdf).

Clark, E. (2003). Managing the transformation to e‐ government: An Australian perspective. Thunderbird International Business Review, 45(4), 377-397. (Erişim 08 Ocak 2014, Wiley Online Library, www.onlinelibrary.wiley.com).

Coreplus Solutions. (2017). Virtual Private Network (VPN). http://coreplus.com.my/wp/

(Erişim: 1 Mayıs 2018, http://coreplus.com.my/wp/2017/08/28/virtual-private-network-vpn).

Cumhurbaşkanlığı. (2018). 1 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi. Resmî Gazete Sayı: 30474, Tarih: 10.07.2018

Çalık, S. (2010). Kamu Sektöründe Birlikte Çalışabilirlik ve Açık Standartlar, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.

Çebi, Y. (2013). Internet'e Erişim Yöntemleri: E-Haberleşme, E-Ticaret (PowerPoint Sunum). Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi. Erişim: 1 Mayıs 2018, http://slideplayer.biz.tr/slide/2397455/release/woothee).

Çiçek, N. (2003). Kamu Yönetiminde Üretilen Belgelerin Form Özelliklerinin İncelenmesi ve Arşivcilik Açısından Değerlendirilmesi. (Doktora Tezi), Marmara Üniversitesi: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü.

DOD. (1977). DoD Directive 2010.6 "Standardization and Interoperability of Weapon Systems and Equipment within the North Atlantic Treaty Organization (NATO),"

March 11, 1977. (Erişim: 1 Mart 2013,

http://biotech.law.lsu.edu/blaw/dodd/corres/dir1.html).

DOD. (1998a). Department of Defense. C4ISR Architecture Working Group Final Report - Levels of Information System Interoperability (LISI). Washington DC:

OSD(ASD(C3I)) C4ISR AWG, 1998. (Erişim: 1 Haziran 2016, http://www.dtic.mil/dtic/tr/fulltext/u2/a348567.pdf ).

DOD. (1998b). Levels of Information Systems Interoperability (LISI). C4ISR AVG Architectures Working Group, 30 Mart 1998. (Erişim 1 Haziran 2018, http://web.cse.msstate.edu/~hamilton/DODAF/LISI.pdf).

177

DOD 5015.02. (2007). Electronıc Records Management Software Applıcatıons Desıgn Crıterıa Standard. Department of Defense, United States. (Erişim: 02 Mayıs 2013, http://www.dtic.mil/whs/directives/corres/pdf/501502std.pdf).

DPT. (1963). Kalkınma Planı (Birinci Beş Yıl /1963 — 1967). Ankara: Devlet Planlama Teşkilatı.

DPT. (2002). e-Devlet’e Geçiş Sürecinde KamuNet Çalışmaları. Ankara: Devlet Planlama Teşkilatı Yönetim Bilgi Merkezi Dairesi, Kamunet Teknik Kurulu Başkanlığı. (Erişim: 14 Şubat 2015, http://www.bilgitoplumu.gov.tr/Documents/1/

Yayinlar/021000_E-devleteGecisSurecindeKAMU-NETCalismalari.pdf).

DPT. (2004). e-Dönüşüm Türkiye Projesi Kısa Dönem Eylem Planı 2003-2004. Ankara:

Devlet Planlama Teşkilatı. (Erişim: 30 Ocak 2015, http://www.

bilgitoplumu.gov.tr/Documents/1/Yayinlar/040900_KDEPKitapcik.pdf).

DPT. (2005). E-Dönüşüm Türkiye Projesi Birlikte Çalışabilirlik Esasları Rehberi- Sürüm 1.0. Ankara: Devlet Planlama Teşkilatı.

DPT. (2006a). Bilgi Toplumu Stratejisi (2006-2010). Ankara: Devlet Planlama Teşkilatı.

DPT. (2006b). Bilgi Toplumu Stratejisi Eylem Planı (2006-2010). Ankara: Devlet Planlama Teşkilatı.

DPT. (2006c). Dokuzuncu Kalkınma Planı (2007-2013). Ankara: Devlet Planlama Teşkilatı.

DPT. (2007). OECD Ekonomik İş birliği ve Kalkınma Teşkilatı e-devlet Çalışmaları İlerleme Raporu. Ankara: Devlet Planlama Teşkilatı.

DPT. (2009). e-Dönüşüm Türkiye Projesi Birlikte Çalışabilirlik Esasları Rehberi.

Ankara: Devlet Planlama Teşkilatı.

DPT. (2011a). Bilgi Toplumu İstatistikleri. Ankara: Devlet Planlama Teşkilatı.

DPT. (2011b). e-Yazışma Projesi - Paket Yapısı, 11/04/2011. Ankara: Devlet Planlama Teşkilatı Bilgi Toplumu Dairesi Başkanlığı

DTVT. (2012). Devlet Teşkilatı Veri Tabanı Web Servisi Kullanım Kılavuzu (V.3.0).

Ankara: Başbakanlık İdareyi Geliştirme Başkanlığı. (Erişim: 21 Şubat 2015, http://dtvt.basbakanlik.gov.tr/Documans/DTVT_WebServis_K.K%C4%B1lavuzu_(3.

0).pdf).

EIF. (2004). European interoperability framework for pan-European e-government Services (Version 1.0). European Commission. (Erişim: 26 Mart 2015, http://ec.europa.eu/idabc/servlets/Docd552.pdf?id¼19529).

EIF. (2008). “Draft for public comments – As Basis for EIF 2.0 – 15/07/2008”

European Interoperability Framework (EIF) for European Public Services. (Erişim. 15 Mart 2015, http://ec.europa.eu/idabc/servlets/Docb0db.pdf?id=31597).

EIF. (2010). European Interoperability Framework (EIF) for European Public Services.

European Commission. Bruxelles: İnteroperability Solutions for European Public Administrations, 16.12.2010 COM(2010) 744 final. (Erişim:15 Mart 2015, http://ec.europa.eu/isa/documents/isa_annex_ii_eif_en.pdf).

EIF. (2017). New European Interoperability Framework (Promoting seamless services and data flows for European public administrations). European Commission.

Luxembourg: Publications Office of the European Union (Erişim: 1 Ekim 2018, https://ec.europa.eu/isa2/sites/isa/files/eif_brochure_final.pdf).

178

ENSEMBLE CSA. (2011). EISB Basic Elements Report. Envisioning, supporting and promoting future internet enterprise systems research through scientific collaboration (FP7-ICT-257548). Deliverable D2.3. (Erişim: 1 Ekim 2018, https://cordis.europa.eu/docs/projects/cnect/8/257548/080/deliverables/

001-ENSEMBLED23EISBBasicElementsReportv100.pdf).

Eroğlu, Ş., Çakmak, T. ve Külcü, Ö. (2016). Kurumlararası Bilgi Paylaşımı ve Birlikte Çalışabilirlik Esasları. e-BEYAS 2015 Sempozyumu: Kurumsal Belleklerin Geleceği:

Dijitalleştirme- Elektronik Arşiv- Elektronik Belge Yönetimi, 21-22 Ekim 2015, Gölbaşı-Ankara. (155-162). Yay. Haz. F. Özdemirci, N. Özel, T. Çakmak, Z.

Akdoğan, B. Yalçınkaya. - Ankara: Ankara Üniversitesi BEYAS Koordinatörlüğü.

Eroğlu, Ş. (2017). Türkiye’de Kamu Verilerinin Açık Devlet Uygulamaları ve Belge Yönetimi Çerçevesinde Değerlendirilmesi: Bir model Önerisi (Yayımlanmamış doktora tezi). Hacettepe Üniversitesi, Ankara.

Esgin, E. (2015). Kamuda Kurumsal Bilgi Yönetimi İçin E-Dönüşüm Modeli: Marmara Üniversitesi Elektronik Belge Yönetim Sistemi Örneği. (Yayınlanmamış Doktora Tezi). İstanbul: Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Gazetecilik Anabilim Dalı Bilişim Bilim Dalı.

Estampe, D., Lamouri, S., Paris, J. L., ve Brahim-Djelloul, S. (2013). A framework for analysing supply chain performance evaluation models. International Journal of Production Economics, 142(2), 247-258. (Erişim: 1 Haziran 2016 ELSEVIER ScienceDirect, www.sciencedirect.com).

ETSI (2006) European Telecommunications Standards Institute: achieving technical interoperability– the ETSI approach. ETSI white paper No. 3. By Hans van der Veer (Lucent Technologies) and Anthony Wiles (ETSI), October 2006. (Erişim: 1 Mart 2013, http://www.etsi.org/website/document/whitepapers/wp3_iop_final.pdf).

European Commission. (2000). eEurope 2002 An Information Society For All) Action Plan. European Commission 19-20 June 2000. (Erişim: 1 Mart 2003, http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:52000DC0330&from=EN).

European Communities. (1991). Council Directive 91/250/EEC of 14 May 1991. On the Legal Protection of Computer Programs. Official Journal of the European Communities L 122, 17/05/1991 P. 0042 – 0046. Erişim: 15 Mart 2015, http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:31991L0250&from=EN).

Evans, D., Yen, D. C. (2006). E-Government: Evolving relationship of citizens and government, domestic, and international development. Government information quarterly, 23(2), 207-235.

Fountain, J. E. (2004). Building the virtual state: Information technology and institutional change. Washington: Brookings Institution Press.

Frenzel, P., Schroth, C., ve Samsonova, T. (2007, Haziran) The Enterprise interoperability center-an institutional framework facilitating enterprise interoperability. Association for Information Systems. ECIS 2007 Proceedings, European Conference on Information Systems (ECIS). (Erişim: 1 Ekim 2018, https://www.alexandria.unisg.ch/35983/).

Gottschalk, P. (2009). Maturity levels for interoperability in digital government.

Government Information Quarterly, 26(1), 75-81. (Erişim: 08 Ocak 2014 ELSEVIER ScienceDirect, www.sciencedirect.com).

Gottschalk, P. ve Solli-Sæther, H. (Ed.). (2009). Electronic Government Interoperability. E-Government Interoperability and Information Resource

179

Integration: Frameworks for Aligned Development: Frameworks for Aligned Development.Newyork: IGI Global.

Gökkurt, S. Ö., ve Demirtel, H. (2017). Ulusal Stratejiler Çerçevesinde Birlikte Çalışabilirlik Eylemlerinin Değerlendirilmesi. DTCF Dergisi, 57(1). ss. 226-256.

Göral, R. ve Kara, Z. (2013). Belge ve Arşiv Yönetimi. Konya: Yüce Medya Yayınları.

Grönlund, Å. (2002). Electronic government: Design, applications and management:

Design, applications and management. London: IGI Global.

Grönlund, A. (2007) “Elektronic Government”. Encyclopedia Digital Government (634-642). Ari-Veikko Anttiroiko ve Matti Malkia (Ed.). Idea Group Inc., Hershey. (Erişim:

2 Mayıs 2013, Emeraldinsight, www.emeraldinsight.com).

Guedria, W. (2012). A Contribution To Enterprise İnteroperability Maturity Assessment (Doctoral Tezi). L’unıversıte Bordeaux. Ecole Doctorale Des Scıences Physıques Et De L’ıngenıeur. (Erişim: 10 Mayıs 2016 tarihinde http://ori-oai.u-bordeaux1.fr/pdf/2012/GUEDRIA_WIDED_2012.pdf).

Gümüş, Ö., Yürek, İ. (2014). Anlamsal Veb Servislerinin Dinamik Çağrımı. Bilişim Teknolojileri Dergisi. 8(2), 71-77.

Güngör, S. (2007). Kamu Hizmetlerinin Sunumunda Yeni Bir Olgu: e-Devlet. Türk İdare Dergisi, 457, 125-140.

Gürleyen, S. B. (2014). Birlikte Çalışabilir Kurumsal İçerik Yönetimi Hizmetleri. Bilgi Dünyası, 15(2), 421-438.

Hemşinli, E. (2015). Telekomünikasyon Sektöründe Veri Toplama Yöntemleri, Yeni Yaklaşımlar ve Güvenlik. (Yüksek Lisans Tezi). Gediz Üniversitesi: Fen Bilimleri Enstitüsü.

hgm.gov.tr (2018). Kamu-Net. Haberleşme Genel Müdürlüğü (Erişim: 01.05.2018, http://www.hgm.gov.tr/en/sayfa/45).

Howard, M. (2001). E-Government Across The Globe: How Will ‘E’ Change Government. Government Finance Review, 17(4), 6-9.

Hughes, O. E. (2003). Public Management and Administration An Introduction Third Edition, New York: Palgrave Macmillan.

ICA. (2008). Principles and Functional Requirements for Records in Electronic Office Environments – Module 2: Guidelines and Functional Requirements for Electronic Records Management Systems. International Council on Archives, published at www.ica.org (Erişim: 12.01.2017, http://www.adri.gov.au/resources/documents/ica-m2-erms.pdf).

IDEAS (Çevrimiçi). Interoperability Developments for Enterprise Application and Software- roadmaps. (Erişim 1 Ekim 2018, https://cordis.europa.eu/project/

rcn/63037_en.html).

IFS. (2017). The IFS Digital Change Survey, 2017. (Erişim: 1 Ekim 2018, https://www.ifsworld.com/corp/sitecore/media-library/assets/2017/06/21/ifs-digital-change-survey).

IIA. (2013). Olgunluk Modellerinin Seçimi, Kullanımı ve Oluşturulması: Güvence ve Danışma Görevleri İçin Bir Araç. Temmuz 2013. Uluslararası İç Denetçiler Enstitüsü. (Erişim: 10.09.2018, tide.org.tr).

180

IMAPS. (2018). Interoperability Maturity Assessment of a Public Service. IMAPS v1.1.1 User Guide. Şubat 2018. (Erişim: 1 Ekim 2018, https://joinup.ec.europa.eu/

sites/default/files/solution/documentation/2018-05/IMAPS%20v1.1.1%20-%20User%20Guide.pdf).

INTEROP – VLab. (Çevrimiçi). List of ATHENA deliverables. (Erişim: 1 Ekim 2018, http://interop-vlab.eu/athena/).

IRMT. (2000). Managing records as the basis for effective service delivery and public accountabîlity in development: An introduction to core principles for staff of the World Bank and its partners. July 2000. International Records Management Trust, The World Bank: İnformation Solutions Group. (Erişim: 12.01.2017, https://siteresources.worldbank.org/EXTARCHIVES/Resources/Core Principles.pdf).

ISO/IEC 15504-5 (2006). ISO/IEC 15504-6:2006: Information technology – Process Assessment – Part 5: An Exemplar Process Assessment Model. First Ed. 2006-03-01.

ISO, Switzerland.

ISO-15489-1. (2001). Information and Documentation – Records Management – Part 1:

General Guidance. ISO 15489 International Standart. First Edition, 2001-09-15 Switzerland: International Organization for Standardization. (Erişim: 15 Mayıs 2015, http://www.wgarm.net/ccarm/docs-repository/doc/doc402817.PDF).

ISO/TR 15489-2 (2001). Information and Documentation- Records Management: Part 2: Guidelines. Technical Report. ISO 15489 International Standart. First Edition, 2001-09-15. Switzerland: International Organization for Standardization. (Erişim: 15 Mayıs 2015, http://www.wgarm.net/ccarm/docs-repository/doc/doc402818.PDF).

İnce, N. M. (2001). Elektronik devlet: Kamu Hizmetlerinin Sunulmasında Yeni İmkanlar. Ankara: Devlet Planlama Teşkilatı.

Jeager, P. T. (2003). The Endless Wire: E-government as Global Phenomenon.

Government Information Quarterly, 20(4), 323-331. (Erişim: 08 Ocak 2014 ELSEVIER ScienceDirect, www.sciencedirect.com).

Kalkınma Bakanlığı (2011). e-Yazışma Teknik Rehberi (Taslak v.1.0). Ankara:

Kalkınma Bakanlığı Bilgi Toplumu Dairesi.

Kalkınma Bakanlığı (2012). e-Dönüşüm Türkiye Projesi Birlikte Çalışabilirlik Esasları Rehberi (Sürüm 2.1). Ankara: Kalkınma Bakanlığı Bilgi Toplumu Dairesi Başkanlığı.

Kalkınma Bakanlığı. (2013a). Kamu Hizmetlerinde Kullanıcı Odaklılık ve Etkinlik Ekseni Mevcut Durum Raporu. Ankara: Kalkınma Bakanlığı Bilgi Toplumu Dairesi.

Kalkınma Bakanlığı (2013b). Onuncu Kalkınma Planı (2014-2018). Ankara: Kalkınma Bakanlığı.

Kalkınma Bakanlığı (2013c). Bilgi Toplumu Stratejisi Eylem Planı (2006-2010) Nihai Değerlendirme Raporu. Ankara: Kalkınma Bakanlığı.

Kalkınma Bakanlığı. (2015). 2015-2018 Bilgi Toplumu Stratejisi ve Eylem Planı.

Ankara: Kalkınma Bakanlığı Bilgi Toplumu Dairesi Başkanlığı.

Kalkınma Bakanlığı. (2016). e-Yazışma Teknik Rehberi (Versiyon 1.3). Ankara:

Devlet Planlama Teşkilatı Bilgi Toplumu Dairesi Başkanlığı.

Kalkınma Bakanlığı. (2017). Kamu Bilgi ve İletişim Teknolojileri (BİT) Projeleri Hazırlama Rehberi. Temmuz 2017. Ankara: Kalkınma Bakanlığı. (Erişim: 15 Kasım 2017, http://www.bilgitoplumu.gov.tr/wp-content/uploads/2017/08/

KamuBITProjeleriHazirlamaKilavuzu.pdf).

181

KamuNET. Kamu-Net. Haberleşme Genel Müdürlüğü, Ulaştırma ve Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Bakanlığı (Erişim: 01.05.2018: http://www.udhb.gov.tr/doc/

siberg/KamuNetweb.pdf).

Kandur, H. (2005). Elektronik Belge Yönetimi Sistem Kriterleri Referans Modeli (v.

1.0). Ankara: Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü.

Kandur, H. (2006). Elektronik Belge Yönetimi Sistem Kriterleri Referans Modeli. v.2.0, 2. basım. Ankara: Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü.

Kandur, H. (2011). Türkiye’de kamu kurumlarında elektronik belge yönetimi: Mevcut durum analizi ve farkındalığın artırılması çalışmaları. Bilgi Dünyası, 12(1), 2-12.

Kandur, H. (2016). "Kamu Kurumlarında Elektronik Belge Yönetimi: Güncel Sorunlar ve Geleceğe Yönelik Beklentiler". e-BEYAS 2015 Sempozyumu: Kurumsal Belleklerin Geleceği: Dijitalleştirme- Elektronik Arşiv- Elektronik Belge Yönetimi, 21-22 Ekim 2015, Gölbaşı-Ankara. (29-34). Yay. Haz. F. Özdemirci, N. Özel, T. Çakmak, Z.

Akdoğan, B. Yalçınkaya. — Ankara: Ankara Üniversitesi BEYAS Koordinatörlüğü.

Kaptan, S. (1995). Bilimsel Araştırma Teknikleri. Ankara: Tek Işık Web Ofset Tesisleri.

Karagöz, U., (2014)., Kamu Sektöründe Yeni Bir İnovasyon Girişimi: Hizmet Envanteri Veri Tabanı (HEVT) Projesi. (Erişim: 21 Şubat 2015, https://www.kaysis.gov.tr/

Makaleler/UgurKaragoz_hevt_inovasyon.pdf).

Karagülmez, A. (2010). Elektronik Devlet Kavramı. Türkiye Adalet Akademisi Dergisi (ss. 449-476). 2:(2010).

(KAYSİS Hakkında). Elektronik Kamu Bilgi Yönetim Sistemi (KAYSİS). (Erişim 22 Şubat 2015, https://www.kaysis.gov.tr/Kaysis_Hakkinda) .

Kubicek, H., Cimander, R. ve Scholl, H. J. (2011). Organizational interoperability in e-government: lessons from 77 European good-practice cases. Springer Science &

Business Media. Erişim: 10 Mayıs 2015, Springer, www.springer.com).

Kuran, H. (2005). Türkiye İçin e-Devlet Modeli Analiz ve Model Önerisi. İstanbul:

Bilgi Üniversitesi.

Külcü, Ö. (2007). Belge yönetiminin değişen yüzü: standartlaşma çalışmaları ve uluslararası uygulamalar. Bilgi Dünyası, 8(2), 230-279.

Külcü, Ö. (2012). Kurumsal Bilgi Kaynağı Olarak E-posta Yönetim Sistemleri. Bilgi Dünyası, 13(1), 226-248.

Külcü, Ö., Çakmak, T. ve Özel, N. (2015). Kamusal Bilgi ve Elektronik Belge Yönetimi:

Organizasyonlar ve Üniversitelere Yönelik Koşulların Analizi. Ankara: Türk Kütüphaneciler Derneği.

Lahrmann, G., Marx, F., Mettler, T., Winter, R., ve Wortmann, F. (2011). Inductive design of maturity models: applying the Rasch algorithm for design science research.

In International Conference on Design Science Research in Information Systems (ss.

176-191). Springer, Berlin, Heidelberg. (Erişim: 10.09. 2018, https://link.springer.com/chapter/10.1007%2F978-3-642-20633-7_13).

Laudon, C. K. ve Laudon, P. J. (2014). Management Information Systems: Managing the Digital Firm. Thirteenth Edition, Global Edition. Egnland: Pearson Education.

Layne, K., & Lee, J. W. (2001). Developing fully functional e-government: A four stage model. Government Information Quarterly, 18(2), 122–136.

182

Leigh, A., ve Atkinson, R. D. (2001). Breaking down bureaucratic barriers.

Washington DC, Progressive Policy Institute. (Erişim: 1 Haziran 2015, http://www.andrewleigh.org/pdf/Digital%20government%20report%20(PPI).pdf).

Marquardt, K. ve Orhan G.(2008). “e-Devlet: Kavramın Anlamı ve Kapsamı”, Kurt MARQUARDT ve Orhan GÖKÇE (Ed.). e-devlet: Gerçek ya da Hayal (ss. 1-25).

Konya: Çizgi Kitabevi.

Marquardt, K., & Gökçe, O. (2008). e-devlet: Kavramın Anlamı ve Kapsamı. e-Devlet:

Gerçek ya da Hayal, (Ed.: Marquardt, K ve Gökçe, O.) İçinde: 1-25. Konya: Çizgi Kitabevi.

Moon, M. J. (2002). The evolution of e‐ government among municipalities: Rhetoric or reality? Public Administration Review, 62(4), 424-433.

Morris, E., Levine, L., Meyers, C., Place, P., ve Plakosh, D. (2004). System of Systems Interoperability (SOSI): final report (No. CMU/SEI-2004-TR-004 arnegie Mellon University: Software Engıneerıng Institute. (Erişim: 1 Mayıs 2016, http://www.sei.cmu.edu/reports/04tr004.pdf).

NAA. (2004). Digital Recordkeeping: Guidelines for Creating, Managing and Preserving Digital Records. Canberra: National Archives of Australia. (Erişim:10 Eylül 2015, http://mayaarbinaginting.weebly.com/uploads/1/0/6/1/10612501/

digital_recordkeeping.pdf).

Newcomer, E. (2002). Understanding Web Services- XML, WSDL, SOAP and UDDI.

USA: Addison- Wesley.

Novakouski, M., Lewis, G. A. (2012). Interoperability in the e-Government Context (No. CMU/SEI-2011-TN-014). Carnegie Mellon University: Software Engıneerıng Institute. (Erişim: 1 Mayıs 2016; http://www.sei.cmu.edu/reports/11tn014.pdf).

Odabaş, H. (2001). "Kurumsal İletişim Acısından Yazışmalar ve Ülkemizde Yazışmaların Durumu", 21. Yüzyıla Girerken Enformasyon Olgusu Sempozyumu Bildirileri, 19-20 Nisan 2001, Hatay. Bildiri Kitabı İçinde (158-172). Ankara: Türk Kütüphaneciler Derneği.

Odabaş, H. (2005). Belge Yönetimi ve Türkiye’de Belge Yönetimi Gereksinimi. Bilgi Dünyası, 6(1), 36-57.

OECD (2003). OECD e-government studies the e-government imperative. OECD Publishing. (Erişim: 10 Ocak 2018, https://read.oecd-ilibrary.org/governance/the-e-government-imperative_9789264101197-en#page2).

Oğurlu, Y. (2010). İdare Hukukunda “E-Delet” Dönüşümü ve Dijitalleşen Kamu Hizmeti. İstanbul: XII Levha Yayıncılık.

Organizasyon Yapısı. (Çevrimiçi). Türkiye'de Dijital Dönüşüm. (Erişim: 01.05.2018, https://www.dijitaldonusum.gov.tr/organizasyon-yapisi).

Önaçan, M. B.K. (2012). Kamu Kurumları Arasında Elektronik Belge Alışverişi İle İlgili Mevzuat ve Kamu Kurumlarında Yapılması Gerekenler. Bilgi Dünyası, 13(2), 494-506.

Özdaş, N. (2000). Bilim ve Teknoloji Politikası ve Türkiye. Aralık 2000. (Erişim: 10 Ocak 2018 http://www.inovasyon.org/pdf/nimetbook.pdf).

Özdemirci, F. (1995). Belge Üretiminin Denetimi. (Doktora Tezi). Ankara Üniversitesi:

Sosyal Bilimler Enstitüsü.

183

Özdemirci, F. (2003). İlk uluslararası belge yönetim standardı: ülkemiz açısından bir değerlendirme. Türk Kütüphaneciliği, 17(3), 225-246.

Özdemirci, F. (2004). “Bir Disiplin Olarak Belge Yönetimi”. Kütüphaneciliğin Destanı Uluslararası Sempozyumu 21-24 Ekim 2004, Ankara. (Haz.) Sacit Arslantekin ve Fahrettin Özdemirci. (Bildiriler içinde 191-210). Ankara: A.Ü. DTCF Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü.

Özdemirci, F., Torunlar, M., ve Saraç, S. (2009). Üniversiteler İçin Belge Yönetimi ve Arşiv Sistemi İşlemleri (BEYAS) El Kitabı. Ankara.

Özdemirci, F., Bayram, Ö.G., Torunlar, M., Saraç, S. ve Yalçınkaya, B. (2013).

Elektronik Belge Yönetimi ve Arsivleme Sistemi: Geçis Süreci ve Uygulama Yönetimi. Ankara: Tanıtım Matbaacılık.

Özdemirci, F. (2016). Bütünleşik e-Kurum Sistemleri ve Kurumsal Yapılanmalara Yansıması: Ankara Üniversitesi BEYAS Uygulaması ve Kurumsal Yapılanma. e-BEYAS 2015 Sempozyumu: Kurumsal Belleklerin Geleceği: Dijitalleştirme- Elektronik Arşiv- Elektronik Belge Yönetimi, 21-22 Ekim 2015, Gölbaşı-Ankara. (35-43). Yay.

Haz. F. Özdemirci, N. Özel, T. Çakmak, Z. Akdoğan, B. Yalçınkaya. - Ankara:

Ankara Üniversitesi BEYAS Koordinatörlüğü.

Özdemirci, F. (2017). Belge ve arşiv yönetiminde yeni ufuklar ve kuramsal yaklaşımlar.

Bilgi ve Belge Yönetimi: kuramsal yaklaşımlar. Yayına hazırlayanlar: Bülent Yılmaz, Turgay Baş, Semanur Öztemiz, Meltem Dişli. İstanbul: Hiperlink Yayınları. (219-232).

Özdikililer, E. (2017). Entegre Bilgi Sistemi Modeli Geliştirilmesi: DataOCEAN.

(Yayınlanmamış Doktora Tezi). İstanbul Teknik Üniversitesi: Bilişim Enstitüsü.

Özel, N. (2017). Kütüphanelerde Bağlı Veri Modeli ve Bibliyografik Kayıtların Geleceği. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Dergisi, 57(2).

Pardo, T. A., ve Tayi, G. K. (2007). Interorganizational information integration: A key enabler for digital government. Government Information Quarterly, 24, 691–715 (Erişim: 08 Ocak 2014 ELSEVIER ScienceDirect, www.sciencedirect.com).

Pascual, P. J. (2003). e-Government, e-Asean Task Force UNDP-APDIP. (Erişim: 30 Mart 2019, http://www.unapcict.org/sites/default/files/2019-01/eprimer-egov.pdf).

Paulk, M., Curtis, B., Chrissis, M. B., ve Weber, C. (1993). Capacity Maturity Model for Software. Version 1.1. Technical Report Software Engineering Institute.

Penn, Ira A. vd. (1989). Records Management Handbook. USA: Gower Pub. Co., 1989 Plamper, H. (2003). “e-Devlet Uygulamaları ve Sorunları”, M. Akif Çukurçayır (Çev.).

Küresel Sistemde Siyaset, Yönetim, Ekonomi (ss. 135-161). Konya: Çizgi Kitabevi.

Pöppelbuss, J. ve Röglinger, M. (2011). What makes a useful maturity model? a framework of general design principles for maturity models and its demonstration in business process management. In ECIS. European Conference on Information

Systems (ECIS), At Helsinki (Erişim: 10.09. 2018,

https://aisel.aisnet.org/ecis2011/index.2.html).

Qu, W ve Srinivas, S. (220). IPSec-based secure wireless virtual private network.

Proceedings of IEEE MILCOM. Vol. 2, pp.1107-1112.

Reddick, C. G. (2004). A two-stage Model of E-Government Growth: Theories and Empirical Evidence for U.S. Cities. Government Information Quarterly, 21(1), 51-64.

184

Rezaei, R., Chiew, T. K., ve Lee, S. P. (2014). A review on E-business Interoperability Frameworks. Journal of Systems and Software, 93, 199-216.

Ronaghan, S. A. (2002). Benchmarking e-government: a global perspective: assessing the progress of the UN member states. Final Report of the Global Survey of e-Government by UN and the American Society for Public Administration. (Erişim: 10 Mart 2016, https://publicadministration.un.org/egovkb/portals/egovkb/documents/un/

english.pdf).

Ruggaber, R. (2006) ATHENA- Advanced Technologies for Interoperability of Heterogeneous Enterprise Networks and their Applications. In: Konstantas D., Bourrières JP., Léonard M., Boudjlida N. (eds) Interoperability of Enterprise Software and Applications. Springer, London (ss. 459-464). (Erişim: 1 Ekim 2018, Springer Link, https://link.springer.com).

Sağsan, M. (2001). e-Devlet: Toplumların Yeni Umut Işığı mı? Stratejik Analiz Dergisi, ASAM Yayınları, 2(19).

Sarantis, D., Charalabidis, Y.ve Psarras, J. (2008). Towards Standardising Interoperability Levels For Information Systems of Public Administrations. The Electronic Journal for E-commerce Tools & Applications (eJETA) Special Issue on Interoperability for Enterprises and Administrations Worldwide. (Erişim: 1 Haziran 2016, http://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.570.8857&rep=

rep1&type=pdf).

Sarıman, G., Karasoy, O., Tarlacı, F. ve Durmuş, B. (2014). Yazılımlar İçin Web Servis Destekli Bütünleşik Hesap Yönetimi. Akademik Bilişim’14- XVI. Akademik Bilişim Konferansı 5- 7 Şubat 2014, Mersin Üniversitesi. (915-922).

Schelin, S. H. (2003). E-Government: An Overview. G. D. Garson (Düz.) (İçinde) Public Information Technology: Policy and Management Issues (s. 120-137). Hershey, PA: IGI Global.

Scholl, H. J., ve Klischewski, R. (2007). E-government integration and interoperability:

framing the research agenda. International Journal of Public Administration, 30(8-9), 889-920. (Erişim: 08 Ocak 2014, Taylor & Francis Online, www.tandfonline.com).

Seifert, J. W. (2003, January). A primer on e-government: Sectors, stages, opportunities, and challenges of online governance. Library of Congress Washington DC Congressional Research Service. (Erişim: 10 Nisan 2015, https://fas.org/sgp/crs/RL31057.pdf).

Seyidoğlu, H. (1995). Bilimsel Araştırma ve Yazma El Kitabı. İstanbul: Güzem Yayınları.

Shepherd, E. (2006). Why are records in the public sector organizational asset? Records Management Journal 16(1):6-12.

Shepherd, E., ve Yeo, G. (2003). Managing records: a handbook of principles and practice. London: Facet Publishing.

Siau, K., ve Long, Y. (2005). Synthesizing e-government stage models–a meta-synthesis based on meta-ethnography approach. Industrial Management & Data Systems, 105(4), 443-458.

Smith, K., 2007. Public Sector Records Management: a Practical Guide, Aldershot, UK:

Ashgate.

Snellen, I. (2002) “Electronic governance: implications for citizens, politicians and public servants”, International Review of Administrative Sciences, 68(2002), 183-198.