• Sonuç bulunamadı

4. BULGULAR VE YORUMLAR

4.3. retim Elemanlar ile lgili Nitel Bulgular ve Yorumlar

4.3.4. Ba vurulan ntihal Yöntemleri ile lgili Bulgular

retim elemanlar n Sosyal Bilgiler aday ö retmenlerinin uygulam olduklar intihal yöntemlerine ili kin gözlemleri a da sunulmu tur.

4.3.4.1. nternet Yoluyla ntihal

Ara rmaya kat lan ö retim elemanlar n tamam ö rencilerin interneti kullanmak suretiyle intihal yapt klar belirtmi lerdir. Yukar daki bölümlerde de internetin yayg n kullan n intihal olaylar kolayla rd ve dolay yla art rd belirtilmi ti.

“Google’dan indirip bir konuyu aynen yap rma yoluna gidiyorlar, veyahut da herhangi bir konuyu aynen kendileri yazarak ödevi aynen haz rl yorlar… Daha önce haz rlanm ve internete yüklenmi olan bir konuyu indirip ordan aynen hocaya sunma yoluna gidiyorlar.”

Ben daha çok buna denk geldim. Çünkü derslerimin birisinde kitap özeti (ödevi) vermi tim. Birinci elden kaynak niteli inde milli mücadele dönemindeki kitaplar okuyacaklard . Oldu u gibi, i te Halide Edip’in vesaire kitaplar Yakup Kadri’nin. Kitap özeti.com’dan, öyle bir siteydi zannediyorum, oradan alm getirmi ler. Hiçbir cümlesini, bir kelimesini dahi de tirmeden, yani noktas virgülünü de tirmeden oldu u gibi gelmi ler.

Bir örnekte bir arkada n ödevini oldu u gibi getiren çocuk gördüm. Sosyal bilgilerin temelleri dersinde. Çünkü ikisi akraba, kuzenler. Ve ben anlad m asl nda hani birinci s ftaki ö rencim bunu yapm . Üst s ftaki çocuk da alttan al yor. Çünkü kalm . Derse hiç gelmedi de. O ö renciden ald , onun eme inin üzerinden (not) ald hissettim. Ama ikisi de dü ük puan ald .

Genelde verdi imiz ödevlerin internetten çal nt oldu una çok rastl yorsunuz. Kaynak bile göstermeden ayn kesip kopyalama. Mesela orda dipnotlu bir eyi bile silmeden o ekilde getiriyorlar. Hatta bir gruba ayn ödevi verdi imizde, ayn ödevi internetten kesip kopyalam ekilde be ki i getirebiliyor. Ayn yaz , ayn konuyu. Bu ekilde intihaller oluyor. Ö rencilerin intihale ba vurduklar nda ço u kez bunu gizlemek için metin üzerinde düzenleme yapmaya dahi ihtiyaç duymad klar anla lmaktad r. Bu durum intihalin art k bir kültüre dönü tü ünün bir ba ka kan olarak ele al nmal r. Bir

retim eleman n u sözleri bu konuyu örneklendirmektedir:

Dördüncü s f ö rencime ödev vermi im. Trablusgarp Sava ile ilgili bir ödevdi. Bir tane resim bulmu , resmin alt na internetten görüp “Cezzar Ahmet Pa a” yazm . Cezzar Ahmet Pa a diye yazd ki i de Trablusgarp sava nda Mustafa Kemal Atatürk’ün resmi. Art k siz durumun vahametini

dü ünün. ntihalin böylesini. Hatta bütün s f güldü ondan sonra Cezzar Ahmet Pa a demeye ba lad lar. Bu kadar büyük bir intihal var.

Bir ba ka örnek olay ise a verilmi tir:

Zaten öyle inan lmaz hatalarla oluyor ki. Mesela adam 11 tane dipnot kullanm içerdeki metinde 65. Dipnot yaz yor. Ve çok ilginç eyler de ya ad m. Frans zca, ngilizceyi geçtim, bir dipnot alm ö renci: Arapça. Arapça yaz yor. Dipnot Arapça yani. Sen Arapça biliyor musun? Yok. Nereden ald n? Yok. Bu Yazar gördün mü? Yok.

4.3.4.2.Kaynaklar Eksik Gösterme

Ö rencilerin ba vurdu u yöntemlerden biriside ödevlerini haz rlarken birkaç kayna göstermek ancak di erlerini gizleyerek o bölümlerin kendileri taraf ndan yaz ld intiba vermek eklindedir. Bu intihal yöntemine sadece bir ö retim eleman

aret etmi tir.

“o alanla ilgili kitaplar al p, bir ya da iki tane gösterip ama üç dört tane de göstermeme eklinde aynen yazma eklinde bir intihal var.”

4.3.4.3.Bas Bir Kaynaktan Alma

Bas bir kaynaktan intihal yapma konusuna üç ö retim eleman de inmi tir. Bunun sebebi internetten yap lm olan intihalin daha kolay belirleniyor olmas olabilir. Çünkü yukar da da belirtildi i gibi ö renciler ço u kez intihal yapt klar metinler üzerinde herhangi bir düzenleme yapma gere i bile duymamaktad r. Bunun yan nda internetten kopyala yap r yönteminin bir bas kaynaktan yazmaya göre daha kolay oldu u da hat rda tutulmal r. Bir ba ka sebep ise bir ö retim eleman n i aret etti i gibi, ö rencilerin kitap okuma al kanl klar n olmamas olabilir:

nternetten. Çünkü kitap okumak herhalde o kadar yayg n olmad için çok ey yap lm yor. Genellikle internetten benim rastlad m. Kopyalay p yap rmak daha kolay oldu u için herhalde.”

4.3.4.4.Arkada lar n Yapt Ödevi Kullanma- Muvazaa

Arkada lar n ödevini kullanarak intihal yapma yöntemine dört ö retim eleman aret etmi tir.

“Ö rencilerin aras nda birbirinden intihal yapma çok yayg n. Birbirinin ödevini intihalle al p ö retmene teslim etme çok yayg n bir uygulama. “arkada la beraber yapt k“ gibi görüntüsü içinde intihal uygulan yor.”

kincisi arkada lar n yazd eyin ayn yazmak çok yayg n. Bunlara da

rastl yorum. Yani birebir ayn yaz p bana veriyorlar.”

Bu çal man n bir parças olarak ö rencilerle de görü me yap lm ve ö renciler üzerideki arkada bask n yüksek oldu u görülmü tür. Sosyal ili kilerin çok yo un ya and Türk toplumunda ö rencileri arkada lar n muvazaa isteklerini geri çeviremedikleri anla lmaktad r.

.

4.3.4.5.Aç mlama Yap p Kaynak Göstermeme

Bu konu a daki bölüm ile birlikte de erlendirilecektir.

4.3.4.6.Al nt n Azl Gerekçe Göstererek Kaynak Göstermeme

Be inci ve alt nc maddelerde sözü edilen görece daha karma k intihal yöntemleri bir ö retim eleman taraf ndan belirtilmi tir. Ö retim elemanlar n böyle karma k yöntemleri rapor etmemeleri iki ekilde aç klanabilir. lk olarak, ö rencilerin genellikle çok karma k yöntemlere ba vurmad klar eklinde de erlendirilebilir. Bu durumda var labilecek sonuç ö rencilerin karma k yöntemlere ba vurmaya ihtiyaç duymadan intihal yapabildiklerdir ki bu intihal kültürünün yayg nl n bir göstergesidir. kinci olarak ö rencilerin karma k yöntemlere ba vurduklar ancak bu durumun ö retim elemanlar taraf ndan belirlenemedi ini varsaymak mümkündür. Bu çal man n tamam göz önüne al nd nda var labilecek en sa kl sonuç her iki varsay nda k smen do ru oldu udur. Ö renciler aç kça, çekinmeden intihal yapmakta ve ö retim elemanlar da intihal konusunda bir donan m eksikli i ya amaktad rlar.

4.3.5. ntihalin Sebepleri ile lgili Bulgular

retim elemanlar na göre ö retmen adaylar n yapm olduklar sebepler ve bu sebeplere ö retim elemanlar n yapm olduklar at f say Tablo 56’da gösterilmi tir.