• Sonuç bulunamadı

Başarı Durumu İle Çeşitli Demografik Verilerin Karşılaştırılması

I. BÖLÜM

4.7. Başarı Durumu İle Çeşitli Demografik Verilerin Karşılaştırılması

Tablo 4.14. Başarı Düzeyinin Cinsiyete Göre Ortalama ve Standart Sapmaları

CİNSİYET N ORTALAMA STANDART

Burada yöneticiler, çalışanları başarı düzeyine göre değerlendirmiştir. Yapılan değerlendirmeye cinsiyet açısından gösterdiği dağılıma bakıldığında kötü olarak değerlendirdikleri çalışanların ortalamadı 1,62 ile en yüksek seviyede çıkmıştır. Başarı düzeylerini ne iyi ne kötü olarak değerlendirdikleri personelin ortalaması 1,55 olarak en düşük seviyede çıkmıştır.

Tablo 4.15. Başarı Düzeylerinin Cinsiyet Açısından Farklılıkların Varyans Analizi Test Sonucu düzeyleri arasında herhangi bir farklılık yoktur. Yani yöneticileri tarafından performansları değerlendirilen çalışanların cinsiyetleri başarı düzeyleri açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermemektedir. Uygulanan varyans analizi (ANOVA) sonuçlarına baktığımızda anlamlılık düzeyi açısından p=0,132>0,05 olduğundan çalışanların cinsiyetleri ile başarı düzeyleri arasında herhangi bir farklılık yoktur. Bu nedenle, “ H3: Çalışanların cinsiyeti ile başarı düzeyleri arasında farklılık vardır.” Hipotezi reddedilmiştir.

137

Tablo 4.16. Başarı Düzeylerinin Cinsiyet Açısından Çoklu Karşılaştırma Sonuçları (I) PERSONEL BAŞARI (J) PERSONEL

Başarı düzeylerinin cinsiyet açısından aralarında herhangi bir farklılık gösterip göstermediğine çoklu karşılaştırma yöntemiyle bakılmıştır. Başarı düzeylerinin hepsinde anlamlılık düzeyi p >0,05 olarak çıkmıştır. Yani çalışanların erkek veya kadın olmalarının başarı düzeyleri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık göstermediği bu scheffe test sonucuna göre de doğrulanmıştır.

Tablo 4.17. Cinsiyet Açısından Çalışanların Başarı Düzeyi Yüzdeleri

Cinsiyetiniz Personel Başarı Düzeyi

Kötü

Araştırma sonuçlarına göre çalışanların cinsiyetleri başarı düzeleri açısından anlamlı bir farklılık göstermemektedir. Ancak yukarıdaki tabloda görüldüğü gibi oransal olarak erkek çalışanların başarı düzeylerinin iyi olarak değerlendirilmesi % 40,7 ile en yüksek seviyede bulunurken kadınların başarı düzeylerinin kötü olarak değerlendirilmesi %23,4 ile en düşük seviyede çıkmıştır. Buda erkek çalışanların performanslarının kadınlara göre daha iyi olduğunu, kadın çalışanların ise genel olarak ortalama düzeyde bir başarı performansı ortaya koyduklarını göstermektedir.

138

Tablo 4.18. Başarı Düzeyinin Yaşa Göre Ortalama ve Standart Sapmaları

YAŞ N ORTALAMA STANDART

Yöneticiler, çalışanları başarı düzeyine göre değerlendirmiştir. Yapılan değerlendirmeye yaş açısından bakıldığında kötü olarak değerlendirdikleri çalışanların ortalaması 2,06 ile en yüksek seviyede çıkmıştır. Başarı düzeylerini iyi olarak değerlendirdikleri personelin ortalaması 1,96 olarak en düşük seviyede çıkmıştır.

Tablo 4.19. Başarı Düzeylerinin Yaş Açısından Farklılıkların Varyans Analizi Test Sonucu

Araştırma sonuçlarına göre çalışanların yaşları ile başarı düzeyleri arasında herhangi bir farklılık yoktur. Yani yöneticileri tarafından performansları değerlendirilen çalışanların yaşları başarı düzeyleri açısından istatiksel olarak anlamlı farklılık göstermemektedir. Uygulanan varyans analizi (ANOVA) sonuçlarına baktığımızda anlamlılık düzeyi açısından p=0,522>0,05 olduğundan çalışanların yaşları ile başarı düzeyleri arasında herhangi bir farklılık yoktur. Bu nedenle, “ H4: Çalışanların yaşları ile başarı düzeyleri arasında farklılık vardır.” Hipotezi red edilmiştir.

139

Tablo 4.20. Başarı Düzeylerinin Yaş Açısından Çoklu Karşılaştırma Sonuçları (I) PERSONEL BAŞARI (J) PERSONEL

Çalışanların başarı düzeylerinin yaşları açısından herhangi bir farklılık gösterip göstermediğine çoklu karşılaştırma yöntemiyle bakılmıştır. Başarı düzeylerinin hepsinde anlamlılık düzeyi p >0,05 olarak çıkmıştır. Yani çalışanların erkek veya kadın olmalarının başarı düzeyleri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık göstermediği bu scheffe test sonucuna göre de doğrulanmıştır.

Tablo 4.21. Yaş Açısından Çalışanların Başarı Düzeyi Yüzdeleri

YAŞ Personel Başarı Düzeyi

Önceki tablolarda gösterdiğim test sonuçlarına göre çalışanların başarı düzeyleri yaşları açısından anlamlı bir farklılık göstermemektedir. Fakat yukarıdaki tabloda görülen oransal dağılıma bakıldığında 45 ve üzeri yaşlardaki çalışanların başarı düzeyleri % 50 oranında, 18-24 yaş arasındaki çalışanların ise %42,3 oranında iyi olarak belirtilmiştir. Ancak genel anlamda bakıldığında 25 ila 31 yaş arasındaki çalışanların başarı düzeylerinin iyi ve ne iyi ne kötü olarak değerlendirilmesinin %77,1 ile en

140

yüksek kötü olarak değerlendirilmesinin ise %22,9 ile en düşük seviyede olduğu görülmektedir. Bu durumda 25 ile 31 yaş arasındaki çalışanların başarı düzeylerinin yaş grupları içerisinde en iyisi olduğu söylenebilir.

Tablo 4.22. Başarı Düzeyinin Medeni Duruma Göre Ortalama ve Standart Sapmaları

Çalışanların başarı düzeylerinin evli veya bekâr olmaları açısından gösterdikleri performanslara bakıldığında kötü 1,55 ile en düşük seviyede, iyi ve ne iyi ne kötü olarak değerlendirilenlerin ise 1,57 ortalamada olduğu görülmektedir.

Tablo 4.23. Başarı Düzeylerinin Medeni Durum Açısından Farklılıkların Varyans Analizi Test Sonucu

Araştırma sonucuna göre çalışanların başarı düzeyleri medeni durumlarıyla anlamlı bir fark göstermemiştir. Varyans (Anova) analizi test sonucuna göre p=,902>0,05 olarak çıktığından dolayı çalışanların başarı düzeyleri medeni durumları açsından bir farklılık göstermemektedir. Bu nedenle “H5: Çalışanların medeni durumları ile başarı düzeyleri arasında farklılık vardır.” Hipotezi reddedilmiştir.

141

Tablo 4.24. Başarı Düzeylerinin Medeni Durum Açısından Çoklu Karşılaştırma Sonuçları

Yapılan scheffe çoklu karşılaştırma testi sonucuna göre çalışanların başarı düzeyleri evli ya da bekâr olmaları açısından herhangi bir farklılık göstermemektedir.

Başarı düzeylerinin hepsinde anlamlılık düzeyi p>0,05 olarak çıkmıştır. Yani çalışanların evli ya da bekâr olmaları başarı düzeyleri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık göstermemektedir.

Tablo 4.25. Medeni Durum Açısından Çalışanların Başarı Düzeyi Yüzdeleri Personel Başarı Düzeyi

Çalışanların başarı düzeylerinin medeni durumları açısından herhangi bir anlamlı farklılık göstermediğini önceki testler göstermişti. Yukarıdaki tabloda da oransal olarak bakıldığında çalışanların evli ya da bekâr olmalarının başarı düzeyleri üzerinde yüksek bir fark göstermediği görülmektedir.

142

Tablo 4.26. Başarı Düzeyinin İş Yerinde Çalışma Yılına Göre Ortalama ve Standart Sapmaları bakıldığında başarı performansları kötü olarak değerlendirilen personelin 2,13 ile en yüksek seviyede, iyi olarak değerlendirilen personelin ise 2,05 ile en düşük seviyede olduğu görülmektedir.

Tablo 4.27. Başarı Düzeylerinin İş Yerinde Çalışma Yılı Açısından Farklılıkların Varyans Analizi Test Sonucu

Araştırma sonucuna göre çalışanların başarı düzeyleri şu anki işyerinde çalışma yılları ile anlamlı bir fark göstermemiştir. Varyans (Anova) analizi test sonucuna göre p=,629>0,05 olarak çıktığından dolayı çalışanların başarı düzeyleri iş yerinde çalışma yılı açısından bir farklılık göstermemektedir. Bu nedenle “ H6: İş yerinde çalışma yılı ile başarı düzeyleri arasında farklılık vardır.” Hipotezi reddedilmiştir.

143

Tablo 4.28. Başarı Düzeylerinin İş Yerinde Çalışma Yılı Açısından Çoklu Karşılaştırma Sonuçları

Yapılan Scheffe çoklu karşılaştırma testi sonucuna göre çalışanların başarı düzeyleri şu anki iş yerlerinde çalışma yılları açısından herhangi bir farklılık göstermemektedir. Başarı düzeylerinin hepsinde anlamlılık düzeyi p >0,05 olarak çıkmıştır bundan dolayı çalışanların iş yerlerinde çalışma yılları başarı düzeyleri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık göstermemektedir.

Tablo 4.29. İş Yerinde Çalışma Yılı Açısından Çalışanların Başarı Düzeyi Yüzdeleri

144

Çalışanların başarı düzeylerinin şu anki işyerlerinde çalışma sürelerinin daha önceki yapılan testlerde istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık göstermediği görülmüştü. Başarı düzeylerinin işyerinde çalışma süreleri üzerindeki farkına yukarıdaki tabloda görülen oransal açıdan bakıldığında 8 ila 10 yıl arasında aynı işyerinde çalışan kişilerin başarı performanslarının iyi olarak değerlendirilmesi %42,9 oranla en yüksek, kötü olarak değerlendirilmesi ise %24,3 ile en düşük seviyede çıkmıştır. İşyerinde 1 yıl ve daha az süredir çalışan kişilerin başarı performanslarının iyi olarak değerlendirilmesi

%32,4 ile en düşük, kötü olarak değerlendirilmesi ise %29,7 ile en yüksek seviyede çıkmıştır. Buna göre işyerinde 8 ila 10 yıl arasında çalışan personelin başarı düzeyinin en iyi 1 yıl ve daha az sürede çalışan personelin ise en kötü durumda olduğu söylenebilir.

Tablo 4.30. Başarı Düzeyinin Mesleki Tecrübeye Göre Ortalama ve Standart Sapmaları

MESLEKİ TECRÜBE N ORTALAMA STANDART

SAPMA

Çalışanların başarı düzeylerinin mesleki tecrübelerine göre bakıldığında başarı performanslarının hepsinin birbiriyle eşit olduğu görülmektedir.

Tablo 4.31. Başarı Düzeylerinin Mesleki Tecrübe Açısından Farklılıkların Varyans Analizi Test Sonucu

Araştırma sonucuna göre çalışanların başarı düzeyleri mesleki tecrübeleri ile anlamlı bir fark göstermemiştir. Varyans (Anova) analizi test sonucuna göre p=,951>0,05 olarak çıktığından dolayı çalışanların başarı düzeyleri mesleki tecrübeleri açısından bir farklılık göstermemektedir. Bu nedenle “ H7: Mesleki tecrübe ile başarı düzeyleri arasında farklılık vardır.” Hipotezi reddedilmiştir.

145

Tablo 4.32. Başarı Düzeylerinin Mesleki Tecrübe Açısından Çoklu Karşılaştırma Sonuçları

Yapılan Scheffe çoklu karşılaştırma testi sonucuna göre çalışanların başarı düzeyleri mesleki tecrübeleri açısından herhangi bir farklılık çıkmamıştır. Başarı düzeylerinin hepsinde anlamlılık düzeyi p >0,05 olarak çıkmıştır bundan dolayı çalışanların meslekteki tecrübeleri başarı düzeyleri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık göstermemektedir.

Tablo 4.33. Mesleki Tecrübe Açısından Çalışanların Başarı Düzeyi Yüzdeleri MESLEKİ

Çalışanların mesleki tecrübelerinin başarı düzeyleri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık göstermediği yapılan testlerde görülmektedir. Yukarıdaki tabloda oransal olarak verilen değerlere bakıldığında 8 ila 10 yıl arasında mesleki tecrübeye

146

sahip kişilerin performanslarının iyi olarak değerlendirme oranı %40,2 ile en yüksek seviyede iken %38,3 oranla 1yıl ve daha az süre mesleki tecrübeye sahip kişilerde en düşük seviyede olduğu görülmektedir. Yine aynı mesleki tecrübe yılına sahip kişilerin başarı performanslarının kötü olarak değerlendirilmesine bakıldığında 8-10 yıl arası tecrübeye sahip kişilerin %23,1 oranla en düşük, 1 yıl ve daha az tecrübeye sahip kişilerin ise %26,7 oranla en yüksek seviyede oldukları görülmektedir.

Tablo 4.34. Başarı Düzeyinin Eğitim Durumuna Göre Ortalama ve Standart Sapmaları

Çalışanların başarı düzeylerinin eğitim durumuna göre dağılımına bakıldığında başarı performanslarının hepsinin birbiriyle eşit olduğu görülmektedir

Tablo 4.35. Başarı Düzeyinin Eğitim Durumu Açısından Farklılıkların Varyans Analizi Test Sonucu

Araştırma sonucuna göre çalışanların başarı düzeyleri eğitim durumları ile anlamlı farklılık göstermektedir. Varyans (Anova) analizi test sonucuna göre p=,012<0,05 olarak çıktığından dolayı çalışanların başarı düzeyleri eğitim durumları açısından bir farklılık göstermektedir. Bu nedenle “ H8: Eğitim durumu ile başarı düzeyleri arasında farklılık vardır.” Hipotezi kabul edilmiştir.

147

Tablo 4.36. Başarı Düzeylerinin Eğitim Durumu Açısından Çoklu Karşılaştırma Sonuçları

Araştırma sonucuna göre, çalışanların başarı düzeyi, eğitim durumundaki alt gruplardan iki tanesinde anlamlı farklılık göstermektedir p=0,028<0,05. Gerçekleştirilen Scheffe çoklu karşılaştırma testlerine göre İlköğretim ve Lise alt guruplarının diğer gruplara göre anlamlı farklılık gösterdiği ve Lise alt grubunun başarı düzeyinin yüksek, İlköğretim alt grubunun ise başarısının düşük olduğu görülmektedir.

Tablo 4.37. Eğitim Durumu Açısından Çalışanların Başarı Düzeyi Yüzdeleri

EĞİTİM DURUMU Personel Başarı Düzeyi Toplam

148

Çalışanların eğitim durumlarının başarı düzeyleri açısından istatistiksel açıdan anlamlı farklılık gösterdiği yapılan testlerde görülmektedir. Yukarıdaki tabloda oransal olarak verilen değerlere bakıldığında da Lise mezunu çalışanların başarı performanslarının iyi olarak değerlendirilmesinin %43 oranla en yüksek, İlköğretim mezunlarının ise %28,9 oranla en düşük seviyede olduğu görülmektedir.