• Sonuç bulunamadı

4. BULGULAR ve YORUMLAR

4.1. İlk Yıl Uygulamalarına Ait Bulgular

4.1.7. Mülakatlara Ait Bulgular

4.1.7.2. b Son mülakatlar

“Fen bilimleri nedir ve diğer derslerden farkı nedir?” sorusuna deney grubu

öğrencilerinin tamamına yakını deneylere dayalı olması, gözlem, fen konuları, canlı cansız tüm doğa olaylarını araştıran bilim olarak cevap vermiş, kontrol grubu öğrencileri bilim adamları, meslekler, icatlar, deney olarak cevap vermiştir. Her iki gruptakiler deney ve sayısal sözel farkına değinmişlerdir.

7A B: doğayı araştıran daha çok deneylere dayalı olan şey. Diğerleri sözele giriyor ezberlemek gerekli, bunu uygulayarak yapıyorsun daha zor ama daha zevkli, genelde laboratuarda deneyler yapılıyor uygulamalı şeylere dayanır yaparak.

8A N: bilim doğada olmayan şeyleri insanların yaşamını kolay hale getirmek için insanların buldukları ürünlerdir. Fen bilimlerinin soysa bilimlerden farkı var ama nedenini bilmiyorum.

7B E: Keşifler, araştırmalar, teknik. Diğer bilimlerden farkı onlar araştırmıyorlar başka teknikler bulmuyorlar. Sosyal bilimlerdeki buluşlar gerçek hayatta insanın işine yaramıyor.

8B E: insanların uğraştığı bir bilim dalı, uzayla, elektrikle hemen hemen her şeyle uğraşır. Diğer bilim dalları tarihe yönelik, bu geleceğe yönelik gibi. Bilim adamı yetiştiriyorlar, bilgisayarları daha farklı üretiyorlar.

“Bilimsel bilgi değişebilir mi?” sorusuna deney gruplarındaki tüm öğrenciler

değişir cevabını vermiş; kontrol grubunda 8B’den 2 kişi, 7B’den 1 kişi değişmez derken birisi cevabında kararsız kalmıştır.

7A E: Değişir, mesela insanlar gün geçtikçe yeni buluşlar buluyor.

8A A: Değişir., dünyanın şekli gibi.ilk önceleri dedikleriyle şimdiki aynı değil

7B E: değişemez, bu zamana kadar böyle geldiğine göre değişmez. Elektronların şekilleri falan…

8B E: değişmez, ..ilk günden beri değişmedi…atomlar için değişmez dedim araştırılırsa değişir.

“Bilim insanları dinozorların gerçekten yaşadıklarını nasıl bilirler? Bilim

insanları dinozorların neye benzediği hakkında ne kadar emin olabilirler? Sizce, bilim insanları neden dinozorların yok olmalarıyla ilgili fikir ayrılıklarına sahiptirler?” öğrencilerin bu soruya cevapları birbirinden farklı olmuştur. Deney

grubu öğrencilerinin cevapları çoğunlukla emin olamazlar, farklı bilgileri vardır, kalıntılardan fosillerden bilirler ve araştırınca yeni bilgiler edinirler şeklindedir. Kontrol gruplarında ise araştırarak emin olabilirler (8B Emine), kesin emin olamazlar, kemikleri bulurlar yakından görmedikleri için emin olamazlar (7B Esra) gibi cevaplar gelmiştir.

7A B: Fosillerinden bilirler. Deneylerle bilirler, örneğin canlıları inceleyen gözlemler bazı araştırmalar sonucu bilebilirler. Neye benzediği konusunda bazen bütün çıkıyor kemikler oradan çıkartabilirler. Emin olabilirler mi bilemiyorum… Tam kesin emin olamazlar… Görmemişler bazı bilgilere dayanarak. Fikir ayrılıklarının nedeni birisi gitmiştir başka bir bilgi bulmuştur öteki başka bilgi bulmuştur, bakış açısı farklıdır…

8A N: Dinazorlarla ilgili kalıntıları inceleyerek sonuca varırlar, emin olurlar. İnsanların aklı herkesin bir değil, görüşleri farklı olabilir. Herkes aynı şeyi düşünse bir sonuç elde dilmez hep aynı noktada kalırdık.

7B Ö: araştırarak bilirler. Emin olabilirler…evet. Her biri bilip bilmeden konuşmazlar deney yapar araştırır bilirler, araştırma şekilleri farklı olabilir, araçlara göre, çalışmalarına göre kendilerine göre değişebilir. Yani kişisel farklılıklar olabilir.İçinde yaşadıkları topluma göre kültürel olarak etkilenir.

8B E: kalıntılarından dinazorların yaşadığını biliriz, inceleriz farklı yorumlar olabilir.

“Sunucuların hava durumunu doğru bildiklerinden emin olduklarını düşünüyor musunuz?”sorusuna deney ve kontrol gruplarından ikişer öğrenci tam

emin olurlar cevabını vermiştir.

7A E:…hava durumundan emin olurlar eskiden bitki ve havyan hareketlerine göre yorum yapılırdı şimdi teknoloji ilerledi.

8A C:…emin değillerdir tahmindir her an değişebiliyor

7B E:.. bize sundukları için bence emindirler, araştırdıkları için.

8B E:…emindirler çünkü onların aletleri var uçakla havalanıp uçup ölçüyorlardır.

“Bilimsel modellerin” hangi özelliklere sahip olduğunu düşünüyorsunuz”

öğrenciler tarafından farklı cevaplar verilen bu soruda genel cevap kolay anlamamızı sağlaması, bilgilendirici olmasıdır. Bu cevabı deney grubu öğrencileri vermiş kontrol grubundan fazla bir açıklayıcı cevap gelmemiştir.

7A S:…insanların incelemesi zor olduğu için görür düşünür model yaparlar.

8A B1:…modeller hayal gücüyle olayları düşündürür görünüş bakımından

kullanılır. Küre, harita dünyanın küçültülmüş şeklidir.

7B E:…modellerin ortak özelliği baktığımızda yapısını anlayabiliyoruz

8B M: …birleşik olmaları.

“Bilim insanları ileriye sürdükleri sorulara cevap bulmak için araştırmalar / deneyler yaparlar. Bilim insanları bu araştırmaları boyunca yaratıcılıklarını ve hayal etme güçlerini kullanırlar mı?” sorusuna tüm öğrenciler “evet” cevabını

vermiş, örneklerle açıklama getirenler olmuştur. Deney gruplarındakiler her aşamada kullanacaklarını kontrol grubu öğrencileri belirli aşamaları ifade etmişlerdir.

7A E:..kullanırlar, hayal gücünü kullanmasalar yapamazlardı. Gözlem deney değerlendirmede her yerde kullanırlar.

8A A:…hayalin gerçekleşebilmesi için çalışır deneyler yaparlar. Tasarlamada ve aslında her aşamada hayal gücünü kullanırlar. Hayal etme yapacağın işin parçalarını birleştirmek ve bir şey oluşturmaktır.

7B A: insanlar önce hayal eder, akıllarında oluşturur sonra deney yapmada tasarlamada proje yaparken hayal gücü kullanırlar.

8B M:..hayal güçlerini kullanabilirler yapabildikleri bir şeyi uygulamaya geçirmek için nasıl olacağını yapmak için …yaratıcılığını kullanırlar…emin olmadıkları bir yerde kullanırlar, yorumlarken, değişik değişik fikirler yaparak…

“Bilimsel araştırmaların amacının ne olduğunu düşünüyorsunuz? Lütfen örneklerle cevabınızı açıklayınız.” sorusunu öğrenciler bilgi üretmek, dünyayı

geliştirmek, yaşadığımız evreni tanıtmak, insanların yararlı şeyler bulmak için şeklinde cevaplamışlardır.

7A E: …gelecekte insanların daha iyi araştırmalar yapması için yol gösterir 8A N: Doğada olmayan şeyleri ortaya çıkarma insanların yaşamında eksikliğini gördüklerini araştırma, yaşamı kolaylaştırma ve gerçekleri ortaya çıkarma için araştırma yapılır.

7B Ö: …bilinmeyen şeylerin herkes tarafından bilinmesi bir şeyler öğretmek, yeni buluşların ortaya çıkması için.

8B E: …insanları geleceğe götürmek için daha açık olmak, gelecekte daha iyi şeyler yapabilmek

Ön mülakatlarla son mülakatlar arasında deney gruplarında bilimsel tartışma odaklı etkinlikler yanında bilimin doğasıyla ilgili etkinlikler yürütülmüş, tarihi perspektiften yararlanılarak öğrencilere ilgili kavramlar verilmeye çalışılmıştır. Son mülakatlarda verilen cevaplardan bu yaklaşımın etkisi görülmüştür.

7A B:…atom mesela ilk zamanlardaki şekli ile ileriki zamandakiler arasında çok farklıydı, değişik bilgiler çıkar herhalde ortaya.

8A N:…Bilgi değişebilir. Bir deneyde yapılan sonuçlarla diğer deneyde kanıtlanabilen sonuçlarla değişebilir.

Bilim insanlarının hayal güçlerinin ve kültürel farklılıklarının verileri yorumlamada etkili olacağı, bakış açılarında farklılığa yol açacağı daha çok deney grubu öğrencileri tarafından vurgulanmıştır.

8A N: Dinazorlarla ilgili kalıntıları inceleyerek sonuca varırlar, emin olurlar. İnsanların aklı herkesin bir değil, görüşleri farklı olabilir. Herkes aynı şeyi düşünse bir sonuç elde dilmez hep aynı noktada kalırdı.

Bilimin insanlık yararına, hayatı kolaylaştırıcı ve bilgi üretici bir etkinlik olduğu deney grupları düşünürken bireysel çıkar için yapıldığını düşünenler daha çok kontrol grubunda olmuştur.

7B M: insanlara yararlı şeyler bulmak, kendi hayatlarını sürdürebilmek için. 8B A: kendileri ve başkaları için araştırırlar. Hayatın gerçeklerini insanlara

öğretmek için.