• Sonuç bulunamadı

4. BULGULAR ve YORUMLAR

4.1. İlk Yıl Uygulamalarına Ait Bulgular

4.1.7. Mülakatlara Ait Bulgular

4.1.7.2. a Ön mülakatlar

“Fen Bilimleri nedir? Diğer bilimlerden farkı nedir?” sorusuna öğrenciler

fen dersi denince deneyler, teknoloji, icatlar, fizik-kimya-biyoloji dersleri, doğa ve canlılarla ilgilendiğini söylemişler; diğer derslerden farkına sayısal-sözel farkı, canlıları doğayı incelemesi; deney olması gibi cevaplar vermişlerdir. Örnek cevaplar aşağıda verilmiştir.

7A E: Fizik, kimya, biyoloji deneyler aklıma geliyor. Fende deneyler yapılır, diğer bilimlerde daha farklı şeyler, sayısal sözel farkı var.

7B T: Bilim insanları aklıma geliyor. Fen bilimi örneklerle deneylerle ortaya gelir, diğer dersler deneylerle ortaya çıkmaz.

8A Ç: Bilim insanların ürettiği, mantığa dayanan herkes tarafından onaylanan yaşamlarını kolaylaştıran şeylerdir. Mesela bilgisayar, teknoloji bilimin ürünüdür. Fen bilimlerinde bir şeyler üretirsin, sosyal bilimlerde üretilmiş şeyleri görürsün.

8B İ: Laboratuar ve deney aklıma gelir. Fende doğa ile ilgileniriz sosyalde coğrafya tarih, canlıların doğa ile ilişkisinden bahseder.

“Bilimsel bilgi değişir mi?” sorusuna öğrencilerin büyük kısmı değişir

cevabını vermiş ve örneklerle açıklama yapmıştır. Deney gruplarından 3 öğrenci değişmez kontrol gruplarından 2 öğrenci değişmez demiş 2 öğrenci kararsız kalmıştır.

7A U: Teknoloji ilerledikçe bilimsel bilgi değişir. Atom görülmüyor bir şey çıkar görülebilir. Bilgi değişir dünya tepsi şeklinde de demişlerdi.

7B T: bilgi değişebilir. 6*6=36 olduğunu düşünüyorum. 6*6=42 olduğunu söyleyen daha fazla insan varsa ona inanılır.

8A B: Değişmez, kendine hastır, biri bulmuştur. Coğrafi keşifler değişmez.

8B İ: Değişmez, gelecekte de aynı bilgileri kullanacağız.

“Bilim insanları dinozorların gerçekten yaşadıklarını nasıl bilirler? Bilim

insanları dinozorların neye benzediği hakkında ne kadar emin olabilirler? Sizce, bilim insanları dinozorlarla ilgili aynı bilgilere sahip olmalarına rağmen, neden dinozorların yok olmalarıyla ilgili fikir ayrılıklarına sahiptirler?” sorusuna

kemiklerinden, duvar resimlerinden, geçmişte yaşamış insanların anlattıklarından, bölgedeki hasarlardan veya delillerden, araştırarak bilirler şeklinde cevap vermişlerdir. Neden öldükleri ile ilgili senaryolar üreten öğrenciler olmakla birlikte büyük bir kısmı bilim adamlarının tam emin olamayacaklarını ifade etmişlerdir. Fikir ayrılıklarına ise buldukları kanıtların farklı olması, değişik yerlerden bilgi elde etmeleri ve düşüncedeki kişisel farklılıkların nende olduğunu belirtmişlerdir.

7A S: Fosillerden kalıntılardan bilirler. Kemikleri bir araya getirerek tahmin ederler. Kesin sonuç yok. Geçmiş hakkında bilgi edinemezler, ses kaydı falan olmadığından tahmin ederler, kimse kesin bilemez.

7B T: Kemikler bulunuyor, eski insanlar yaşayabilir onlar anlatabilirler, araştırırlar. Herkesin farklı fikri olabilir.

8A B:Kemiklerinden, yerleri kazarak izlerine rastlarlar bu şekilde yaşadıklarını bilirler. Emin olamazlar, başka şeyler bulurlarsa nasıl emin olsunlar. Ayrı ayrı kanıtlar bulduklarından fikir

8B S: Dinazorların yaşamıyla ilgili değişik yerlerden bilgi toplarlar, düşünürler emin olamazlar.

“Televizyonlarda hava durumu tahmini sunan kişiler, çeşitli bilgileri toplar ve bu bilgileri bilgisayar ortamında görselleştirerek izleyicilere sunarlar. Sunucuların hava durumunu doğru bildiklerinden emin olduklarını düşünüyor musunuz?” sorusuna öğrenciler günlük hava tahminlerinden örnekler vererek her

zaman doğru bilemediklerini tahmin olduğundan emin olamayacaklarını söylemişler, bir öğrenci teknoloji geliştiği için emin olabileceklerini söylemiştir (7B T1).

7A B:fazla emin olamazlar. Bazen yanlış çıkabiliyor. Bilime dayanarak emin olamazlar.

7B T2: bazıları doğru söylüyor bazıları yanlış. Emindirler. Siz bir işi yapsanız emin

olmaz mısınız?

8A B: yarı yarıya emin olurlar. Bazen hava değişiyor, ölçüyorlar sonuçta tahmin ediyorlar.

8B N:Tahmindir, bazen güneşli deyip yağmur yağıyor Allahın işi emin olamazlar.

“Elektrik akımının oluşması veya şekerin suda çözünmesi gibi bilimsel konularla ilgili olarak bilim insanları tarafından geliştirilen “bilimsel modellerin” hangi özelliklere sahip olduğunu düşünüyorsunuz?”sorusuna bilmiyorum şeklinde

cevap verenler olmuştur. İnsanların anlamasını kolaylaştırıcı, bilgilendirmesi, göremediklerimizi göstermek için tasarlanmış,gerçeği yansıtan yapılar gibi cevaplar da verilmiştir.

7A S: Model denince organ maketleri aklıma gelir. Bazı insanların düşündüklerini ortaya koymalarıdır. Modelleri yaparak icatları yapabilirler. Eskiden atomun yapısını bilmiyorlardı modelini yaparak açıklamışlardır.

7B T: Hiçbir örnek yokken görmeden zor anlarız, modeller olunca anlama kolaylaşır.

8A B: hayatımızı kolaylaştırmak için model üretmişler

8B N- İ-S: Bilmiyorum.

“Bilim insanları ileriye sürdükleri sorulara cevap bulmak için araştırmalar / deneyler yaparlar. Bilim insanları bu araştırmaları boyunca yaratıcılıklarını ve hayal etme güçlerini kullanırlar mı?” sorusuna 7B ve 8B’den birer kişi dışında tüm

öğrenciler bilim adamlarının hayal gücü ve yaratıcılığı kullandıklarını düşündüklerini belirtmişler, farklı adımlarda örneğin planlama, yorumlama, tasarım yapma, gözlem yapma,deney yapmada kullandıklarını söylemişler bir kişi araştırmanın her adımında kullandıklarını söylemiştir.

7A C: İlk önce hayallerinde geliştirir sonra kağıda dökerler gittikçe gerçeğe dönerler. Uçak örneği, kanatları çok büyükmüş ilk başta.

7B M: Kullanırlar. Örneğin dinozorları canlı görmemişler, kemiklerine bakarak hayal kurarak bilgi verirler. Tasarımda ve gözlemelerinde de kullanırlar.

8A B2: Hayal gücü ve yaratıcılık olmadan bilim zor olur. Tasarım yapmada ve

yorum yapmada kullanırlar.

8B S: Tahminlerinde yaratıcılık kullanırlar, yorumlama yaparken sonuca ulaşmak için.

“Bilimsel araştırmaların amacının ne olduğunu düşünüyorsunuz? Lütfen örneklerle cevabınızı açıklayınız.” sorusuna dünyayı tanımak, bilgi vermek, yeni

şeyler üretmek,dünyayı geliştirmek, bilgiyi ölçmek gibi cevaplar verilmiştir.

7A B: Bilgiyi dünyaya yaymak, iletmek, herkesin öğrenmesini istemek.

7B H: Dünyayı geliştirmek için.Diğer ülkelerden daha ileriye gitmek için.

8A B2: Amaç bilgiyi ölçmek değildir kendi düşüncelerini ortaya koymaktır. Kendi

yararlarının çıktığı yollara götürürler.

8B E: İnsanlara bilgi vermek hayatı kolaylaştırmak için.