• Sonuç bulunamadı

Büyükşehir Belediye Meclisi Yetkisindeki Kentsel Dönüşümler

3.2. Kentsel Dönüşümde Kurumsal Çerçeve

4.1.1. Büyükşehir Belediye Meclisi Yetkisindeki Kentsel Dönüşümler

Meram Belediyesi’nin birtakım kentsel dönüşüm projeleri, büyükşehir belediyesinin yönetiminin hukuki statüsünün düzenlenmesi, hizmetlerin planlı, programlı, etkin, verimli ve uyum içinde yürütülmesi amacıyla yasalaşan 5216 sayılı kanunun 7. maddesinde bahsedilen çerçevede gerçekleştirilmiştir. 5393 sayılı belediye kanununun 69. ve 73. maddesindeki “Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Proje Alanı” hususundaki yetkilere dayanmaktadır. Büyükşehir belediye meclisi yetkisinde olup da yapılması bakımından ilçe belediyelerine uygun görüş verilen ve bu çerçevede Meram Belediyesi tarafından gerçekleştirilen kentsel dönüşüm, gelişim proje ve uygulamaları hakkında bilgiler bu başlık altında paylaşılacaktır. 5393 sayılı Belediye Kanunu ile 5216 sayılı Büyükşehir Kanununa Dayanan Kentsel Dönüşümler Çaybaşı Kentsel Dönüşümü, Altın Hamle Yenice Kentsel Dönüşümü, Aymanas Kentsel Dönüşümü ve Aksinne Kentsel Dönüşümü olarak adlandırılmaktadır.

4.1.1.1.Çaybaşı Kentsel Dönüşümü

Meram ilçesinin Çaybaşı ve Hacı Fettah mahallelerini kapsayacak şekilde planlanan Çaybaşı Kentsel Dönüşüm Projesi’nin ilan edilmesi ilk olarak Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 20.01.2006 tarih ve 6 sayılı kararıyla gerçekleşmiştir (EK2). Üç etap halinde ve toplamda 140.000 metrekare alanda uygulanan ve proje sonucunda Hacı Fettah Mahallesi olarak adlandırılan Çaybaşı Kentsel Dönüşüm Projesi’nin gerçekleştirildiği kentsel alandaki toplam malik sayısı 1282, kentsel dönüşümden önceki bağımsız bölüm sayısı 496 ve kentsel dönüşümden sonra oluşan yeni bağımsız bölüm sayısı 1313 şeklinde oluşmuştur. Çaybaşı Kentsel Dönüşümü uygulamasının gerçekleştirildiği kentsel alanda malikle sözleşme/uzlaşma oranı %100, malikten tapu devri oranı %100, kentsel alanda hâlihazırda bulunan yapıların tahliye ve yıkım oranı %100, kentsel dönüşümden sonra oluşacak yeni bağımsız bölümlerin hak sahiplerine teslim oranı %90, kentsel dönüşümden önce kentsel alandaki yaklaşık nüfus miktarı 2480, kentsel dönüşümden sonraki tahmin edilen nüfus miktarı 6565 olarak belirlenmektedir. Üç etap halinde gerçekleştirilen Çaybaşı Kentsel Dönüşüm Projesi tamamlanmış bulunmaktadır. Proje neticesinde ortaya

çıkan yapılar Mesnevi Konutları, Divanpark Konutları ve Reyhanpark Konutları olarak adlandırılmaktadır.

Resim 4.1. Çaybaşı Kentsel Dönüşüm Proje Alanı

Kaynak: Meram Belediyesi Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü

4.1.1.2.Altın Hamle Yenice Kentsel Dönüşümü

Meram ilçesinin Yenice, Büyükkovanağzı, Hacı İsa Efendi mahallelerini kapsayacak şekilde planlanan Altın Hamle Kentsel Dönüşüm Projesi’nin ilan edilmesi ilk olarak Meram Belediye Meclisi’nin 08.07.2005 tarihli 132 sayılı kararıyla gerçekleşmiştir (EK-3). Tek etap halinde gerçekleştirilen ve toplamda 390.000 metrekare alanda uygulanan ve proje sonucunda Yenişehir Mahallesi olarak adlandırılan Altın Hamle Kentsel Dönüşüm Projesi’nin gerçekleştirildiği kentsel alandaki toplam malik sayısı 1345’ti. Altın Hamle Kentsel Dönüşümü’nden önceki bağımsız bölüm sayısı 1126, kentsel dönüşümden sonra oluşan yeni bağımsız bölüm sayısı 2624, kentsel dönüşüm uygulaması gerçekleştirilen alanda malikle anlaşma oranı %100’dür (EK-4, EK-5). İlgili kentsel alanda yürütülen proje kapsamında malikten tapu devri oranı %100, bu alanda hâlihazırda bulunan yapıların tahliye ve

yıkım oranı %100, kentsel dönüşümden sonra oluşacak yeni bağımsız bölümlerin hak sahiplerine teslim oranı %100’dür (EK-6). Altın Hamle Kentsel Dönüşümü’nden önce ilgili kentsel alandaki yaklaşık nüfus miktarı 5630, kentsel dönüşümden sonraki tahmin edilen nüfus miktarı 13130’dur. Tek etap halinde gerçekleştirilen Altın Hamle Kentsel Dönüşüm Projesi tamamlanmıştır. Proje kapsamında Yenice TOKİ Konutları ve TEMAŞEHİR Konutları kentsel alanda yer almaktadır.

Resim 4.2. Altın Hamle Yenice Kentsel Dönüşüm Alanı Kaynak: Meram Belediyesi Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü

4.1.1.3.Aymanas Kentsel Dönüşümü

Meram ilçesinin Büyükaymanas ve Küçükaymanas mahallelerini kapsayacak şekilde planlanan Aymanas Kentsel Dönüşüm Projesi’nin ilan edilmesi ilk olarak Meram Belediye Meclisinin 12.09.2011 tarihli 177 sayılı kararı ve Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 18.11.2011 tarih ve 689 sayılı kararıyla gerçekleşmiştir (EK-7, EK-8). Üç etap halinde ve toplamda 141.000 metrekare alanda uygulanan ve proje sonucunda Aymanas Mahallesi olarak adlandırılan bölgede toplam malik sayısı 389, kentsel dönüşümden önceki bağımsız bölüm sayısı 228’dir. Kentsel dönüşümden sonra ortaya çıkan yeni bağımsız bölüm sayısı 1008 şeklinde oluşmuştur. Aymanas Kentsel Dönüşümü uygulamasının gerçekleştirildiği kentsel alanda malikle sözleşme/uzlaşma oranı %100’dür (EK-9, EK-10). İlgili kentsel alanda malikten tapu devri oranı %100, hâlihazırda bulunan yapıların tahliye ve yıkım oranı %100, kentsel dönüşümden sonra oluşacak yeni bağımsız bölümlerin hak sahiplerine teslim oranı %55, kentsel dönüşümden önce kentsel alandaki yaklaşık nüfus miktarı 1140, kentsel dönüşümden sonraki tahmin edilen nüfus miktarı 5040 olarak belirlenmektedir. Üç etap halinde gerçekleştirilen Aymanas Kentsel Dönüşüm Projesi devam etmektedir.

Resim 4.3. Aymanas Kentsel Dönüşüm Alanı

4.1.1.4.Aksinne Kentsel Dönüşümü

Meram ilçesinin Aksinne mahallesini kapsayacak şekilde planlanan Aksinne Kentsel Dönüşüm Projesi’nin ilan edilmesi ilk olarak Meram Belediye Meclisinin 08.08.2014 tarihli 130 sayılı kararıyla gerçekleşmiştir (EK-11). Tek etap halinde ve toplamda 70.000 metrekare alanda uygulanan proje sonucunda ilgili kentsel alan Pirebi Mahallesi olarak adlandırılacaktır. Aksinne Kentsel Dönüşüm Projesi’nin gerçekleştirildiği kentsel alanda bulunan toplam malik sayısı 402, kentsel dönüşümden önceki bağımsız bölüm sayısı 157’dir. İlgili alandaki kentsel dönüşümden sonra ortaya çıkacak yeni bağımsız bölüm sayısı 846 şeklinde oluşacaktır. Aksinne Kentsel Dönüşümü uygulamasının gerçekleştirildiği kentsel alanda malikle sözleşme/uzlaşma oranı %100’dür (EK-12, EK-13). İlgili kentsel alanda malikten tapu devri oranı %100, hâlihazırda bulunan yapıların tahliye ve yıkım oranı %100, kentsel dönüşümden sonra oluşacak yeni bağımsız bölümlerin hak sahiplerine teslim oranı %00, kentsel dönüşümden önce kentsel alandaki yaklaşık nüfus miktarı 785, kentsel dönüşümden sonraki tahmin edilen nüfus miktarı 4230 olarak belirlenmektedir. Tek etap halinde gerçekleştirilen Aksinne Kentsel Dönüşüm Projesi devam etmektedir.

Resim 4.4. Aksinne Kentsel Dönüşüm Alanı

4.1.2. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Cumhurbaşkanlığı Yetkisindeki