• Sonuç bulunamadı

3.1. ARAŞTIRMANIN KAPSAMI VE METODOLOJİSİ

3.1.8. Araştırmanın Hipotezleri

Modelde, Duyu etkinleştirici teknolojilerin iki ana rolü tanımlanmaktadır. İlk olarak, duyu etkinleştirici teknolojilerin işlevsel değeri vardır (algılanan fayda); çünkü online ürün değerlendirmelerini olumlu yönde iyileştirmek için duyusal deneyimler oluşturularak ürünün algılanan risklerinin azaltılmasında yararlıdır. İkincisi, multimedya ortamında duyu etkinleştirici teknolojiyi kullanan alışveriş sitelerinin, tüketicilere alışveriş sürecinden keyif almaları için eğlence imkânı

125 sağlaması sebebiyle hedonik değeri bulunmaktadır (algılanan eğlence değeri). Her iki fonksiyon da aynı zamanda, duyu etkinleştirici teknolojilerin benimsenmesini ve kullanım sonrası değerlendirmesini etkileyecektir.

Algılanan kullanım kolaylığı tüketicilerin duyu etkinleştirici teknolojileri kullanma konusundaki tutumunu etkilemektedir. Aynı zamanda tutumun algılanan fayda ve eğlence üzerindeki etkisiyle de dolaylı olarak etkilenmektedir. Tüketicilerin duyu etkinleştirici teknolojileri kullanmaya yönelik olumlu tutumu, bu teknolojilerin fiilen kullanılmasına ve bunun tam tersi sonuçlara ulaştırabilmektedir. Bu aşamada yenilikçilik ve teknoloji kaygısı, bu teknolojilerin fiili kullanımı üzerindeki etkisini hafifletecektir. Örneğin, daha fazla teknoloji kaygısı olan bir tüketici, bu teknolojileri kullanma yönünde olumlu tavrı bulunmasına rağmen kullanım konusunda tereddüt yaşayabilmektedir. Buna karşın, yenilikçilik seviyesi yüksek olan tüketici ise çok yararlı veya eğlendirici olarak algılayamayabilir, ancak yine de denemek için onu kullanmaya karar verebilir. Bu açıdan bakıldığında kullanıcıların teknoloji kabulünü inceleyen çoğu Teknoloji Kabul Modeli ile ilgili araştırma, sistemi/teknolojiyi kullanma davranış veya davranış niyetiyle sonlandırılmış, kullanım sonrasını değerlendirmemiştir. Bununla birlikte, kullanım sonrasını değerlendirmek ve bu yapıyı duyu etkinleştirici teknoloji kabul sürecine dahil etmek önemlidir. Online alışverişte duyu etkinleştirici teknolojilerin kullanılması, tüketicilerin bu teknolojileri kullanım sonrası değerlendirmelerinde daha pozitif sonuçlar doğurması, tüketicilerin bu teknolojiler aracılığıyla satın alma niyetini arttırması, online alışverişte bu teknolojileri yeniden kullanması ve bu teknolojileri sunan sitelerin yeniden gözden geçirilmesine sebep olması muhtemeldir. Bu açıklamalara göre, algılanan kullanışlılığın, algılanan kullanım kolaylığının ve algılanan eğlence değerinin yanı sıra yenilikçilik ve teknoloji kaygısının, duyu etkinleştirici teknolojilerin benimsenmesi ve kullanım sonrasındaki değerlendirmeler üzerine etkileri konusunda araştırma hipotezleri şu şekildedir:

H1. Cinsiyet değişkenine göre kullanıcıların teknoloji kaygıları arasında anlamlı bir farklılık vardır.

126 H2. Cinsiyet değişkenine göre kullanıcıların yeniliklere karşı tutumu arasında anlamlı bir farklılık vardır.

H3. Cinsiyet değişkenine göre kullanıcıların algıladıkları fayda arasında anlamlı bir farklılık vardır.

H4. Cinsiyet değişkenine göre kullanıcıların algıladıkları kullanım

kolaylığı arasında anlamlı bir farklılık vardır.

H5. Cinsiyet değişkenine göre kullanıcıların algıladıkları eğlence değeri

arasında anlamlı bir farklılık vardır.

H6. Cinsiyet değişkenine göre kullanıcıların duyusal teknolojileri kullanıma yönelik tutumu arasında anlamlı bir farklılık vardır.

H7. Cinsiyet değişkenine göre kullanıcıların duyusal teknolojileri gerçek kullanım amacı arasında anlamlı bir farklılık vardır.

H8. Cinsiyet değişkenine göre kullanıcıların duyusal teknolojileri kullanım sonrası değerlendirmeleri arasında anlamlı bir farklılık vardır.

H9. Cinsiyet değişkenine göre kullanıcıların duyusal teknolojileri kullanım sıklıkları arasında anlamlı bir farklılık vardır.

H10. Cinsiyet değişkenine göre kullanıcıların haftalık sosyal medya araçlarını kullanım sıklığı arasında anlamlı bir farklılık vardır.

H11. Cinsiyet değişkenine göre kullanıcıların internete güven düzeyleri arasında anlamlı bir farklılık vardır.

H12. Cinsiyet değişkenine göre kullanıcıların online alışveriş nedenleri arasında anlamlı bir farklılık vardır.

H13. Cinsiyet değişkenine göre kullanıcıların online alışveriş sıklıkları arasında anlamlı bir farklılık vardır.

127 H14. Cinsiyet değişkenine göre kullanıcıların sosyal medya kullanım süreleri arasında anlamlı bir farklılık vardır.

H15. Yaş değişkenine göre kullanıcıların teknoloji kaygıları arasında anlamlı bir farklılık vardır.

H16. Yaş değişkenine göre kullanıcıların yeniliklere karşı tutumu arasında anlamlı bir farklılık vardır.

H17. Yaş değişkenine göre kullanıcıların algıladıkları fayda arasında anlamlı bir farklılık vardır.

H18. Yaş değişkenine göre kullanıcıların algıladıkları kullanım kolaylığı arasında anlamlı bir farklılık vardır.

H19. Yaş değişkenine göre kullanıcıların algıladıkları eğlence değeri arasında anlamlı bir farklılık vardır.

H20. Yaş değişkenine göre kullanıcıların duyusal teknolojileri kullanıma yönelik tutumu arasında anlamlı bir farklılık vardır.

H21. Yaş değişkenine göre kullanıcıların duyusal teknolojileri gerçek kullanım amacı arasında anlamlı bir farklılık vardır.

H22. Yaş değişkenine göre kullanıcıların duyusal teknolojileri kullanım sonrası değerlendirmeleri arasında anlamlı bir farklılık vardır.

H23. Yaş değişkenine göre kullanıcıların duyusal teknolojileri kullanım sıklığı arasında anlamlı bir farklılık vardır.

H24. Yaş değişkenine göre kullanıcıların kitle iletişim araçlarını kullanımları arasında anlamlı bir farklılık vardır.

H25. Yaş değişkenine göre kullanıcıların sosyal medya araçlarını kullanımları arasında anlamlı bir farklılık vardır.

128 H26. Yaş değişkenine göre kullanıcıların online alışveriş yapma nedeni arasında anlamlı bir farklılık vardır.

H27. Eğitim durumu değişkenine göre kullanıcıların teknoloji kaygıları arasında anlamlı bir farklılık vardır.

H28. Eğitim durumu değişkenine göre kullanıcıların yeniliklere karşı tutumu arasında anlamlı bir farklılık vardır.

H29. Eğitim durumu değişkenine göre kullanıcıların algıladıkları fayda arasında anlamlı bir farklılık vardır.

H30. Eğitim durumu değişkenine göre kullanıcıların algıladıkları kullanım kolaylığı arasında anlamlı bir farklılık vardır.

H31. Eğitim durumu değişkenine göre kullanıcıların algıladıkları eğlence değeri arasında anlamlı bir farklılık vardır.

H32. Eğitim durumu değişkenine göre kullanıcıların duyusal teknolojileri kullanıma yönelik tutumu arasında anlamlı bir farklılık vardır.

H33. Eğitim durumu değişkenine göre kullanıcıların duyusal teknolojileri gerçek kullanım amacı arasında anlamlı bir farklılık vardır.

H34. Eğitim durumu değişkenine göre kullanıcıların duyusal teknolojileri kullanım sonrası değerlendirmeleri arasında anlamlı bir farklılık vardır.

H35. Eğitim durumu değişkenine göre kullanıcıların duyusal teknolojileri kullanım sıklığı arasında anlamlı bir farklılık vardır.

H36 Eğitim durumu değişkenine göre kullanıcıların kitle iletişim araçlarını kullanımları arasında anlamlı bir farklılık vardır.

H37. Eğitim durumu değişkenine göre kullanıcıların sosyal medya araçlarını kullanımları arasında anlamlı bir farklılık vardır.

129 H38. Eğitim durumu değişkenine göre kullanıcıların online alışveriş yapma nedeni arasında anlamlı bir farklılık vardır.

H39. Gelir düzeyi değişkenine göre kullanıcıların teknoloji kaygısı arasında anlamlı bir farklılık vardır.

H40. Gelir düzeyi değişkenine göre kullanıcıların yeniliklere karşı tutumu arasında anlamlı bir farklılık vardır.

H41. Gelir düzeyi değişkenine göre kullanıcıların algıladıkları fayda arasında anlamlı bir farklılık vardır.

H42. Gelir düzeyi değişkenine göre kullanıcıların algıladıkları kullanım kolaylığı arasında anlamlı bir farklılık vardır.

H43. Gelir düzeyi değişkenine göre kullanıcıların algıladıkları eğlence değeri arasında anlamlı bir farklılık vardır.

H44. Gelir düzeyi değişkenine göre kullanıcıların duyusal teknolojileri kullanıma yönelik tutumları arasında anlamlı bir farklılık vardır.

H45. Gelir düzeyi değişkenine göre kullanıcıların duyusal teknolojileri gerçek kullanım amaçları arasında anlamlı bir farklılık vardır.

H46. Gelir düzeyi değişkenine göre kullanıcıların duyusal teknolojileri kullanım sonrası değerlendirmeleri arasında anlamlı bir farklılık vardır.

H47. Gelir Düzeyi değişkenine göre kullanıcıların duyusal teknolojileri kullanım sıklığı arasında anlamlı bir farklılık vardır.

H48. Gelir Düzeyi değişkenine göre kullanıcıların kitle iletişim araçlarını kullanımları arasında anlamlı bir farklılık vardır.

H49. Gelir Düzeyi değişkenine göre kullanıcıların sosyal medya araçlarını kullanımları arasında anlamlı bir farklılık vardır.

130 H50. Gelir Düzeyi değişkenine göre kullanıcıların online alışveriş yapma nedeni arasında anlamlı bir farklılık vardır.