• Sonuç bulunamadı

3.2. UYGULAMA ÖRNEKLERİ 111

3.2.3. ANALİZ DEĞERLENDİRME SONUÇLARI 123

Bu araştırmada, ev tekstil ve dekorasyon mağazacılığında rakip olan ve benzer fiziksel yapılara sahip olan English Home ve Özdilek markalarında, duyusal pazarlama ile marka sadakati ilişkisi belirlenmeye çalışılmıştır.

Yapılan görüşmeler ve incelemeler sonucunda iki marka da pazarlama stratejileri içinde duyusal pazarlama uygulamaları kullandığı fakat literatür incelemesinde bahsedildiği ve önemli örnek uygulamalardaki gibi duyusal pazarlamaya yeteri kadar önem verilmediği görülmüştür. İki marka arasında, duyusal pazarlama uygulamaları ile bilinirlik sağlayarak sadakat oluşturmayı başaran markanın English Home olduğu gözlemlenmiştir.

English Home, duyusal pazarlamanın önemini bilen bir markadır. Tüketiciyi tat pazarlaması hariç, duyusal pazarlama yoluyla marka bilinirliği yaratarak satın almaya ikna edebilen ve marka ile müşteri arasında sadık bir ilişki kurabilmeyi başaran bir markadır. Marka asil İngiliz cauntry tarzı imajını benimsemiş naif, heyecanlı, ramantik ve nazik algısı ile tüketicinin zihninde bütünlük algısı kurabilmeyi başarmıştır.

Özdilek markası ise duyusal pazarlama uygulamalarını bilen, uygulamaya yeni başlamış ama henüz etkili bir şekilde kullanamayan bir markadır. Marka, duyusal stratejilerden en çok görsel ve dokunsal uyaranları kullanmaktadır. Daha çok kaliteli ve sağlam ürün algısıyla tüketici zihninde konumlanan marka, uzun dönemli ve istikrarlı bir şekilde kalite algısını devam ettirmiş ve devam eden reklam kampanyalarının sonucu olarak marka ismine bilinirlik kazandırmayı başarmıştır. English Home markası gibi yoğun dekaratif ürün satışı bulunmamaktadır.

Ev tekstil ve dekorasyon mağazalarında pazarlama yöneticilerinin en fazla odaklandığı en önemli duyusal araç görselliktir. Her iki marka da görsel pazarlama açısından bunu sağlamayı başarmıştır. Her iki marka, mağaza atmosferini görsel duyulara hitap edecek şekilde kurgulanmıştır. AMA, atmosferin tanımını şöyle yapmıştır “Mağazanın mimarlık, düzen, işaret, görüntü, renk, ışıklandırma, sıcaklık,

ses ve koku gibi fiziksel özelliklerini müşterinin zihninde yaratmasıdır.” Bu şekilde

duyularla yaratılan görsel çağrışımlar tüketicide satın alma kararlarını etkileyebilmektedir. Bunun için marka, etkileyici ve dikkat çeken görsel marka ögeleri oluşturmalıdırlar (Kaplan 2015:144).

English Home, mağaza mimarisini tüm mağazalarında aynı tasarlamıştır. Kullanılan renkler, duvar kağıtları, aydınlatma ve zemin mağazanın konumuna ve yarattıkları imaja uygun olarak yer almıştır. Kullanılan mobilyalar genelde evde kullanılan cauntry tarzı masa, vitrin ve yatakdan oluşmaktadır. Bu da müşterilerin, kendisini ev ortamındaki gibi rahat ve huzurlu bir şekilde mağaza içinde alışveriş yapabilme imkânı sunmaktadır. Vitrinlerde cam süs eşyaları, masa üzerinde ise tabak, çatal kaşık bıçak takımları açık bir şekilde sergilenmektedir. Bir diğer önemli görsel unsur olan personel kıyafetleri ise önünde logoları yazılı olan siyah tek tip önlüklerden oluşmaktadır.

Marka, tüketicilerle ilk tanıştığı yıllarda, görsel açıdan daha düzenli ve ferah bir mağaza atmosferi olduğu bilinmektedir. Bunu son zamanlarda ürün çeşidinin artmasıyla sağlayamadıkları görülmektedir. Bu da görsel açıdan mağazanın dağınık bir görünüme sahip olmasından kaynaklanmaktadır. Bu durum müşterilerin içeride kalma zamanlarını önemli ölçüde azaltmıştır. Mağazanın genel görünümüne uygun yeni duyusal stratejilere ihtiyaç duyulmaktadır. Öyle ki bir tekstil mağazasının görsel yönü en önemli pazarlama aracıdır. Marka, mağazalarının genel görünümünü dört farklı işleve uyacak şekilde düzenlemelidir (Aitamer ve Zhou, 2011:13aktuğoğlu):

 Uyarı fonksiyonu, ortamın mağazayla bir kontrasta sahip olması gerekir; Tüketicinin dikkatini çekmelidir.

 Refah fonksiyonu: tüketici, ürünleri kolaylıkla bulabilmeli ve ihtiyaç duyduğu bilgileri içermelidir.

 Görsel yönün tutarlılığı: teklif ve beklentiye uygun olmalıdır.

Özdilek markasının da duyusal pazarlama uyaranlarından görsel uyaranlara daha çok önem verdiği görülmektedir. Tüketicilerin renk, ışık ve genel çevreye yönelik algılamalarını, doğru ortamda doğru ürün sunarak kitlelerini doğru hedeflemişlerdir. Mağaza mimarisi, kullanılan renkler ve ortamın düzeni görsel uyaranlara uygun olarak tasarlanmıştır. Görsellik açısından vurgulanan bir diğer husus olan personel kıyafeti ise, genellikle beyaz gömlek ve siyah pantalondan oluşmaktadır.

Dokunsal pazarlama uygulamalarına iki marka da önem vermektedir. Dokunma, satın alma davranışı ve ürün değerlendirmesi için müşteri algılamasında ve marka bilinilirliğinde önemli bir rol oynamaktadır. Dokunma, satın alma deneyimini geliştirir ve önemli bir bilgi kaynağıdır. Ürün satın alma kararlarında daha fazla güven oluşturur ve ürünlere daha fazla para ödemeye istekli olmayı sağlar. Bu nedenle, iki marka da tüketiciler için fiziksel temasın önemini bilmektedir ve dokunma ile pazarlama stratejilerini uygulamaktadır. Bunun için iki marka tekstil ve dekorasyon ürünlerinin tümünü orta masalar üzerlerinde, raflarda ve yatak üzerlerinde açık olarak; bornoz gibi havlu ürünleri de askılarda açık olarak sunmaktadır. Tüketiciler, tekstil kumaşları, giysi, halı, cam ürünler veya mobilya gibi ürünlerin kalitesini değerlendirmek için dokunma duyularından faydalanmaktadır.

Duyusal pazarlamanın en çok hafızalarda kalmayı başaran uyaranı kokudur. Her iki markanın da özel tasarlanmış kurumsal bir kokusu olmasına rağmen bu kokuyu etkili bir şekilde kullanmadıkları gözlemlenmiştir. Yapılan gözlemler sırasında mağaza ortamlarında herhangi bir koku hissedilmemiştir. Markalar, müşterileri mağazalarına çekmek ve onları daha fazla orada tutmak için kokudan faydalanma arayışındalardır. Ürüne ve markaya uygun ve onunla bütünleşen koku, tüketicinin marka değerlendirmesini ve yargılarını etkileyebilmektedir. Koku uyaranları, kalite algısını değiştirebilen, tüketicinin kararlarını etkileyen ve tüketicin mağazada zaman geçirme süresini uzatan çok önemli marka çağrışımlarıdır.

Duyusal pazarlama uygulamalarında bir önemli duyu da işitme duyusudur. İşitme duyusu, insanların etkili bir şekilde iletişim kurmalarını sağlamaktadır. Reklam veren markalar sıklıkla müzikle, jingle veya arka plan temaları kullanarak, bu melodileri markayla özdeşleştirilerek tüketicilerin markayla pozitif ilişki kurmalarını sağlamaktadır. Markalar, müşterilerini mağazaya çekmek, mağazada kalma süresini uzatmak ve daha çok satın alma gerçekleştirmek için işitsel uyaranları her iki marka da yoğun alışveriş dönemlerinde, zaman zaman kullanmaktadır. English Home, sakin ve dingin özel olarak seçilmiş müzikleri tercih ederken Özdilek ise, ortama uygun klâsikleşmiş batı pop müziklerini tercih etmektedir.

Tat duyusunu her iki marka da pazarlama bileşenlerine dahil etmemiştir. Bu yönde bir girişimleri de bulunmamaktadır. Ev tekstil ve dekorasyon mağazalarında beş duyunun tamamına seslenen marka pek fazla bulunmamaktadır.

Aşağıdaki tablo, Da Lovelock (2008)'den uyarlanan, her iki mağazanın tasarım öğelerini (iç ögeler, dış öğeler ve insan boyutu) vurgular. Ayrıca, tasarım unsurlarının temelini vererek duyusal stratejiyi analiz etmeye yardımcı olmaktadır.

Tablo 3.2: Mağaza Tasarım Boyutları

Boyutlar Tasarım Uygulamaları

ENGLISH HOME ÖZDİLEK

Dış görünüm

- Hareketli ana cadde üzerinde ve tüm büyük AVM’lerde.

- Açık vitrin-kapı yok - Büyük tabela

- Yazılı reklam ve indirim panoları

- Bazı büyük AVM’lerde - Açık vitrin-kapı yok - Büyük tabela

- Küçük reklam led bord.

İç Görünüm

- Koyu renk zemin - Soft tavan ışıklandırması

- Bazı duvarlar İngiliz tarzı çiçekli duvar kâğıdı

- Ev dekoru tarzı vitrin ve masalar - Tek uzun kasa

- Ortam sıcaklığı yeterli düzeyde

- Koyu renk zemin - Soft tavan ışıklandırması

- Bazı duvarlar çizgili desenli duvar kâğıdı

- Farklı formlarda duvar rafları ve masalar

- Tek ve kısa kasa

- Ortam sıcaklığı yeterli düzeyde

İnsan Boyutu

- Genelde kadın ve logolu siyah önlük giyimli personel

- Genç müşteriler

- Genelde erkek ve beyaz gömlek, siyah kravat giyimli personel - Orta yaş müşteriler

Kaynak: Lovelock C. (2008); Manenti (2013) Services Marketing: People, Technology, Strategy kitabından uyarlanmıştır.

Tablo 3.3: Markaların Duyusal Pazarlama Uygulamaları

Duyular ENGLISH HOME ÖZDİLEK

Görsel - Soft ışıklandırma - Koyu renk zemin

- İngiliz tarzı çiçekli duvar kağıtları - Ev mobilyalarında ve orta masalarda

sergilenen açık ürünler

- Belirgin üç renk ağırlıklı (pembe- mint-beyaz)

- Tematik ürünler

- Soft ışıklandırma - Koyu renk zemin - Çizgili duvar kağıtları

- Değişik raflarda ve orta masalarda sergilen ürünler

- Dinamik renkler

Koku - Ortamda mediterranean kokusu - Kokulu kese, oda kokusu, sabun ve

losyon satışı

- Ortamda hipnotik kokusu - Kokulu çubuk satışı

İşitsel - Fonda hafif batı müziği - Fonda klasikleşmiş batı müziği

Dokunsal - Ürünler raflarda ve masalarda ve vitrinlerde açık sergileniyor

- Delikli battaniye ambalaj tasarımı

- Ürünler raflarda ve masalarda açık sergileniyor

Tatsal - Yiyecek-içecek satışları yok - Yiyecek-içecek satışları yok Kaynak: Manenti (2013)’den uyarlanmıştır.

Manenti M. (2013), “An analysis of the sensorial marketing methods in the fashion retail sector” Dublin Business School- Ireland

SONUÇ VE ÖNERİLER

Giderek artan bir ivme ile günümüzde tüketiciler artık daha deneyimli, ürünler hakkında daha ilgili daha bilgili ve daha talepkâr olmaktadır. Hem talep yönlü hem de arz yönlü faktörler, markalar ve ürünler arası rekabet yoğunluğu artışına katkıda bulunmuştur. Bu da tüketicileri eskiden olduğu gibi geleneksel yollarla ikna etmeyi daha zor hale getirmektedir. Geleneksel pazarlama, müşterinin akılcı olduğu fikrine dayanmaktadır. Duyusal pazarlama ise tüketicilerin yaşadığı tecrübeleri ve duyguları süreç içine koymaktadır. Bu deneyimler sadece işlevsel değildir aynı zamanda duyusal, duygusal, bilişsel, davranışsal ve ilişkisel boyutlara da sahiptir. Duyusal pazarlama, ürünlerin tasarımları ve ambalajları, mekanları, kokuları ve tatları ile yeterliliği yaratmayı ve daha sonra onları çekici kılmak için ticari bir ortamda değer biçmeyi amaçlamaktadır.

Bir markanın bilinilirliği, tüketicinin markaya yönelik tutumunu, güvenini ve satın alma eğilimini arttırmaktadır. Marka bilinci, müşterilerin farklı şartlar altında markayı hatırlayıp tanıması ve marka adının, logosunun, sembolünün, kokusunu, müziğinin ve renginin hafızada belli çağrışımlar yapmasıdır. Duyular yoluyla hatırlanan bir markanın sadece görünce tanınan markadan daha derin marka sadakat seviyeleri vardır.

Akademisyenler arasında duyusal pazarlama geçtiğimiz yıllara göre ilgisini oldukça arttırmıştır. Yeni araştırmalar markaların, duyu tabanlı pazarlamanın avantajlarından daha fazla yararlanacağı bir döneme girmek üzere olduğunu göstermektedir. Gelecek yıllarda teknolojideki iyileştirmeler, ürünlerin ve reklamların algılayıcı boyutunu daha interaktif bir tecrübe edinmesine katkıda bulunacaktır. Markaları duyusal ipuçlarıyla ilişkilendirmesi, marka bilincinin tüketicilerin bilinçsiz belleğine götürerek yıllarca ya da aylarca canlı kalmasını sağlayacaktır.

Marka sadakatinin oluşumuna fayda sağlayan ve marka ile tüketici arasındaki ilişkiyi güçlendiren markalara aşılanmış olan bu duyular, tüketicinin markayı satın almaya devam etmeye istekli olmasını sağlayacaktır.

Sadece kalitesi, bir markanın iyi bilinen ya da tanınmış marka olarak düşünüleceği anlamına gelmemektedir. Doğru farkındalık ve imaj, tüketicilerin

markaya karşı davranışlarını belirlemesinde ve şekillendirmesinde çok değerli olabilmektedir. Duyusal pazarlama, tüketicide zihinsel yapılar yaratır ve tüketicilerin, ürünler ve hizmetler hakkında bilgilerini ve karar vermelerini netleştirecek bir şekilde düzenlemesine yardımcı olur, bu da markaya değer katmaktadır ve markaya sadık bir müşteri profili oluşturmaktadır.

Yapılan araştırmalar ve bu araştırmanın sonucunda elde edilen veriler doğrultusunda duyusal araçlar doğru kullanıldığı zaman duyusal pazarlamanın geçerli ve etkili bir pazarlama stratejisi olduğu yönündedir. Beş insan duyusunun doğru şekilde kullanılması tüketicilere alışveriş deneyimi kazandırır, tüketicilere rahat ve çekici bir ortam yaratır, tüketiciler mağaza ortamında kendilerini özel hisseder ve onları rakip mağazalara göre daha avantajlı olarak yapılandırırlar. Markaların duyusal tecrübeleri, marka sadakati yaratmaya ve böylece markanın satışlarını ve gelirlerini artırmaya yardımcı olmaktadır. Yapılan çalışmalardan, müşterilerin markanın algısına dayalı olarak satın alma kararları verdikleri ve algılamanın duyusal reseptörlerden gelen uyaranlardan oluşan bir gruptan oluştuğu anlaşılmaktadır. Duyular, aynı zamanda anılarımıza ve duygularımıza kuvvetle bağlıdır.

Duyusal çekiciliğe dayalı bir marka yaratmanın başlıca nedeni unutulmaz, benzersiz, anlık ve insan merkezli tasarımı desteklemesidir. Duyusal pazarlama, kitlelerle veya kesimle değil bireylerle ilgilidir. Bir reklamcılık deneyimi, birey için duyusal deneyimle aynı değildir. Duyarlı bir pazarlama yaklaşımının daha kârlı ve başarılı olmasına izin vermek için firmaların beş beşerî duyuyu kullanmaları gerekmektedir.

Genel olarak değerlendirildiğinde; ülkemizde bilinirliği yüksek, tüm ev tekstil ve dekorasyon markalarının daha çok görsel ve dokunsal pazarlamayı kullandıkları düşük düzeylerde de işitsel ve koku pazarlamasından faydalandıkları görülmektedir.

Araştırma kapsamında incenen English Home ve Özdilek markaları, ev tekstil ve dekorasyon pazarının önemli temsilcileri olduklarından duyusal pazarlama uygulamalarını daha etkili bir şekilde pazarlama stratejilerine entegre etmeyi başarabilirlerse gelecekteki daha önemli avantajlar elde edebilirler ve geleneksel pazarlamanın ötesine geçerek müşterilerle duyusal bağlantılar kurarak daha sadık bir müşteri potansiyeli sağlayabilirler. Her iki marka da uzun vadede tutarlı ve uyumlu bir

marka imajı yaratmak için birlikte daha etkili çalışabilecek farklı duyusal araçları bir arada kullanmalıdır.

Bu araştırmanın sonuçları, genişlemek isteyen ve akılda kalmak isteyen pazarlama yöneticilerine faydalı olacaktır. Duyusal pazarlama, tüketicilerin mağaza içindeki davranışlarını etkileyerek satın alma sürecini etkilemektedir ve tüketici ile marka arasında uzun süreli ilişki kurarak marka sadakati yaratmaktadır. Bundan sonra yapılması planlanan araştırmalarda, daha büyük bir örneklem ve farklı markalar ele alınarak, duyusal uyaranların, tüketicilerin tekrar satın alma kararlarına etkisini, tüketiciler ele alınarak incelenebilir. Böylece konu ile ilgili, firmalara ve akademik literatüre önemli katkılar sağlanmış olacaktır.

KAYNAKÇA

Aaker, A.D. (1991); “Managing Brand Equity: Capitilazing On The Value Of a Brand Nane” New York, The Free, 43-.66

Aaker, A. D. (1992), “Management Des Maerkenwertes”, New York, Campus Verleg, 30-66

Aaker, A.D. (2009), “Güçlü Markalar Yaratmak” Çeviri: Erdem Demir, İstanbul, Mediacat yayınları, 589

Aaker, A.D. (2014), “Güçlü Markalar Yaratmak”, MediaCat Yayınları, 4. Baskı, 35-109

Abideen, Z.U., Saleem, S. (2011), “Etkili Reklamcılık Ve Tüketici Satın Alma Davranışına Etkisi”, European Journal of Business and Management, 55-61 Aıtamer, G., Zhou, S. (2011), “Perakendecilikte Duyusal Pazarlamanın Kullanımına

Yönelik Güdüler ve Rehberlik- Nature & Découvertes Davası” İşletme, Yüksek Lisans Tezi, Karlstad İş Okulu, 13

Aktuğoğlu, I.K. (2014), “Marka Yönetimi, Güçlü ve Başarılı Markalar İçin Temel İlkeler” İstanbul İletişim Yayınları, 37

Alabay, N. (2010), “Geleneksel Pazarlamadan Yeni Pazarlama Yaklaşımlarına Geçiş Süreci” Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, C.15, 213-235

Alpan, G. (2008), “Görsel Okuryazarlık Ve Öğretim Teknolojisi”, Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Eğitim Fakültesi Dergisi. Aralık 2008. Cilt: V, Sayı: II, 74-102 Alpert, J., I., Alpert, M.I. (1998). ‘’Arka Plandaki Müziğin Tüketicilerin Ruh Hali ve

Reklam Tepkileri Üzerine Etkisi’’ Thomas K. Scrull(ed), Advances in Consumer Resarch, c.16: 485-491

Andrew, S. C. Ehrenberg, Goodhardt, G.J. and Barwise, P.T. (1990) “Double Jeopardy Revisited,” Journal of Marketing, 82-91

Arnheim, R. (2012), “Görsel Düşünme”, Metis Yayınları, İstanbul.

Augustin, S. (2009), Place Advantage: Applied Psychology for Interior Architecture, Hoboken, New Jersey: John Wiley & Sons, Inc, 574-584

Balabanis, G.N. Reynolds ve A. Simintiras (2006) “Based of E-store Loyalty: Perceived Switching Barriers and Satisfaction”’, Journal of Business Research, 59(2):214-224

Baloğlu, S. (2002) “Dimensions of Customer Loyalty Sperating Friends From Well Wishers”, Cornell Hotel and Restaurant Administration Quartely,43(1):47-59

Batı, U. (2013), “Markething ya da Farkething, Deneyimsel Pazarlama ve Duyusal Markalama” İyi Yayınlar İstanbul,2. Baskı, 182-220

Berry, L. L. (2002), “Relationship Marketing of Services- Perspectives From 1983 and 2000”, Journal of Relationship Marketing, Vol. 1, No. 1:61

Bir, A. A. (2001), “Alt Tarafı Reklam Müziği Değil mi?” başlıklı yazısı. Hürriyet 9 Eylül 2001

Bitner, M. J. (1992) “Servicescapes: The Impact of Physical Surroundings in Customers and Employees’’ Journal of Marketing, 56(April), 57-71

Boltz, M.G. (1991), “Effects of Backgraund Music on the Remembering of Filmed Events” Memory and Cognition 19(6):593-606

Bone, P. F. and P., S., Ellen (1999) “Scents in the Marketplace: Explaining a Fraction of Olfaction”, Journal Of Retailing, 75 (2):243-262

Boven, J.T., Chen S.L. (2001). ‘’Relantionship Between Customer Loyalty and Customer Satisfaction’’, International Journal of Contemporary Hospitality Manegement, 13(5):213-217

Bruner G.C. (1990), “Music, Mood and Marketing” Journal of Marketing, 54,4(October), 94-104

Buck L., Richard A., (1991), “A Novel Multigene Family May Encode Odorant Receptors: A Molecular Basis for Odor Recognition" CellPress Cilt:65:175-187 Burtom G. (1995) “Görünenden Fazlası-Medya Analizlerine Giriş” Çeviri: Nefin

Dinç, İstanbul: Alan Yayıncılık, 123-124

Cain, W.S. (1988), Olfaction, In R.C. Atkinson, R.J. Herstein, G. Lindzey&R.D. Luce(Eds), Stevens handbook of experimental psychology New York: Wiley, 409-459

Cemalcılar, İ. (1996), Pazarlama Kavramlar Kararlar, Beta Yayınları, İstanbul, 12 Chana, Y.H., Chen, F.Y (2007) “Relational Benefits, Switching Barriers and Loyalty:

An Emrpirical Study of Taiwanese Airline Customers” Journal of Air Transport Management,13(2):104-109

Chebat J.C., R.Michan, (2003), “Impact Of Ambient Odors On Mall Shoppers’ Emotions, Cognition, And Spending A Test Of Competitive Causal Theories”, Journal of Business Research 56:529-539

Costa M. F.‚ Patricia‚ Z., Natasha‚ R. Jessica‚ A and Maria‚ G.V. (2012). “Sensory Marketing: Consumption Experience Of The Brazilian In The Restaurant Industry”, International Journal of Business Strategy‚ 12(4):165-171

Cüceloğlu, D. (2015), “İnsan ve Davranışı” Remzi Kitapevi, 30. Baskı, 98-258 Çağlayan S, Korkmaz M, Öktem G, (2014), “Sanatta Görsel Algının Literatür

Açısından Değerlendirilmesi”, Eğitim ve Öğretim Araştırmaları Dergisi Journal of Research in Education and Teaching Şubat 2014 Cilt:3 Sayı:1 Makale No: 16 ISSN: 2146-9199:164

Çakır, S.Y. (2010), “Markaların Duyular Yoluyla Şekillenmesi” Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi. Cilt: Sayı: 4:50-61

Çoşkun G. (2012) “Sosyal Pazarlama Ve Sosyal Pazarlama Karması: Antalya Emniyet Müdürlüğü Komşu Kollama Projesi Örneği”, CBÜ Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt 10 Sayı:2:227

Davids, M. (2007): “Going Beyon Customer Satifaction To Customer Loyalty”, Newcomb Marketing Solutions, Debt 3; May/June, 19-22

De Wulf, K., Schröder O.G. (2003)’ “As Sessing The Impact of a Retailer’s Relantionship Effors on Consumer’s Attitudes and Behavior” Journal of Retailing and Consumer Services 10(2):95-108

Delozier, M. W. (1976), “The Marketing Communication Process”, Mc Graw Hill Book Company, 168

Dick, A., S., Basu, K. (1994) “Customer Loyalty: Toward an Integrated Conceptual Framework”, Journal of the Academy of Marketing Science, Vol.22, Sayı 2:99- 113

Dimotfe, C., V. (2007) “Consumer Response to Polysemous Brand Slogans,” Journal of Consumer Research, 515-521

Dixon, P. Stone, R. Zednickova, J. (2013) “Duyusal Markayla Müşterilerle etkileşim kurma”, 2

Djurovic, V. (2008), Sensorial Branding- The future of brands building, 10-14 Dobb, E. (1989), “The Scents Araund Us”, The Sciences, 46-53

Doyle, J. R., & Bottomley, P. A. (2006). Dressed for the occasion: Font-product congruity in the perception of logotype. Journal of Consumer Psychology, 16(2):112-123

Duffy, D.L. (2005) ‘’The Evolution of Customer Loyatly Stategy’’ Journal of Consumer Marketing, 22(5):284-286

Duffy, J. (2000) ‘’Measuring Customer Capital’’, Stategy and Leadership 28 (5):10- 14

Dündar F.N. (2013), “Görsel Kimliğin Kurum İmajına Etkileri”, Organizasyon Ve Yönetim Bilimleri Dergisi Cilt 5, Sayı 2, 2013 Issn: 1309 -8039:95

Edward S., E., Hoeksema, S.N., Fredrickson B.L., Loftus, G.R.,Bem, D.J., Meren,S. (2014), “Atkinson ve Hilgard Psikolojiye Giriş” Arkadaş Yayınevi Ankara, Çev: Öznur Öncül ve Deniz Ferhatoğlu, 136-272

Elitok, B. (2003), ‘’Hadi Markalaşalım’’ İstanbul Sistem Yayıncılık 1.Baskı, 101-103 Elmasoğlu K. (2013), “Duyusal Markalamanın Marka Sadakati Oluşumuna Yansımaları” konulu yüksek lisans tezi, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Halkla İlişkiler Anabilim Dalı Reklamcılık Ve Tanıtım Bilim Dalı, 119 Engen, T. (1982) “Perception Of Odors”, Akademic Press, New York

Erciş A, Yüce A. (2013), “Marka Değeri Yönetimi”, Yargı Yayınevi, 1.Baskı, 33 Erk Ç, (2009), “Müşteri İçin Değer Yaratma, Müşteri Sadakati Oluşum Süreci ve

Şirket Performansına Etkileri” Üzerine Araştırma Edirne Trakya Üniversitesi Yüksek Lisans Tezi, 45

Eser Z., Özdoğan F. Bahar. (2006), “Sosyal Pazarlama: Toplumun Refahı ve Kaliteli Yaşamı İçin”, Ankara: Siyasal Kitapevi, 3

Evanschitzky, H., Iyer, G.R., Plassmann, H., Niessing, Meffert H. (2006) ‘’The Relative Strength of Affevtive Commitment in Securing Loyalty in Service Relantionships’’ Journal of Business Research, 59(12):1213-1207

Fernandes, A. M., Albuquergue, P.B. (2012), “Tactuelperception: A Riew Of Experimental Variables And Procedures”. Cognitive Processing, 13(4):285-301 Fitöz, İ. (2010), “Aydınlatma Tasarımı İlkelerinin Ev Tekstili Mağazaları Örneğinde İrdelenmesi” Konulu Yüksek Lisans Tezi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 159

Franzen, G. (2005), “Reklamın Marka Değerine Etkisi” Çeviri: Fevzi Yalım, İstanbul, Mediacat, 61

Galatner, E. (1962) "Çağdaş Psikofizik" Gelen Psikoloji New Directions, R. Brown tarafından düzenlenmiş. New York: Holt, Rinehart ve Winston

Genç A., Sipahioğlu, A. (1990), Görsel Algılama Sanatta Yaratıcı Süreç, Sergi Yayınevi, İzmir, 29-155

Gentner, D., Loftus, E. F. (1979), “Integration Of Verbal And Visual İnformation As Evidenced By Distortions İn Picture Memory. American Journal Of Psychology, 92(2):363-375

Gerpott, T., Rams, J., Schindler , A. (2001) ‘’Customer Retention, Loyalty and Satisfaction in the German Mobile Cellular Telecommunications Market.’’ Telecommunications Policy, 25(4):363-375

Gibson, J. (1966), “The Senses Considered As Perceptual Systems”, Boston, Houghton Mifflin Company, 335

Goodman J. (1986), “Complaint Handling in America”, Technical Assistance Research Programı (TARP) araştırması, U.S.Office of Consumer Affairs