• Sonuç bulunamadı

2.3. Habere Etki Eden Olumsuz Faktörler

2.3.4. Basın Güç Odakları ĠliĢkisi

2.3.4.3. Basın Ekonomi ĠliĢkisi ve Basının Ekonomik

2.3.4.3.2. Albayraklar Grubu

Albayrak Grubu faaliyetlerine 1952 yılında inşaat sektörü ile başladı. 1982 yılına kadar sadece inşaat sektöründe yer aldı. O yıl personel taşımacılığı sektörüne girdi. 1992 yılında Türkiye‟deki ilk özel atık yönetimi şirketini kurdu. Bu şirketle İstanbul‟da birçok belediyenin atık toplama işi üstlendi. Grup, 1996 yılında Ereğli Tekstil Fabrikası‟nı satın alarak sanayi sektörüne girdi. 1997 yılında Yeni Şafak gazetesi satın alarak medya sektörüne girdi. Albayrak Grubu 2003 yılında Trabzon Limanı‟nın işletmesi 25 yıllığına aldı. 2004 yılında ise Tümosan Traktör ve Motor Fabrikasını satın aldı. Albayrak Grubu 2005 yılında ATR Televizyonu kurdu. 2007 yılına gelindiğinde ATR Televizyonun adı TV NET oldu. Ayrıca 2005 yılında İktisat Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı satın alındı ve adı Albayrak GYO olarak değiştirildi.

Albayraklar Grubu‟nun sektör ve şirketler profiline bakıldığında birçok faaliyet görülür. Dünyada 1960'lı yıllarda ortaya çıkan gayrimenkul yatırım ortaklığı uygulamaları Türkiye'de 1995 yılında başladı. Sistem, faizlerin düşmesiyle ülkemizde de önemli bir finansal enstrüman haline geldi. Gayrimenkul finansmanının büyük ölçüde bireysel imkânlarla gerçekleştirildiği ülkemizde, sektörün tek kurumsal finansman kaynağı gayrimenkul yatırım ortaklıklarıdır. Gayrimenkul yatırım ortaklığı, her yeni finansman aracının sunduğu gelişme işlevinin yanında, sosyal yönü de bulunan bir yatırım aracıdır. GYO‟ların yasa gereği, belli bir hisse yüzdesiyle halka arzı, kazancın geniş kitlelerle paylaşımını sağlamaktadır. Albayrak GYO son yıllarda enflasyonun düşmesiyle beraber gayrimenkul yatırım ortaklığı şirketlerine olan ilgi arttı. Sektördeki bu gelişme üzerine, Albayrak Grubu 2005‟te TMSF tarafından satışa sunulan İktisat Gayri Menkul Yatırım Ortaklığı‟nı bünyesine kattı. Grubun bu girişimi, inşaat sektöründe gerçekleştirdiği projelerden daha büyüklerine imza atması ve gücünü geniş bir girişimciler ile birleştirmesi anlamına da gelir.

82

Albayrak Grubu sanayi alanında ise 2004 yılında Tümosan Traktör ve Motor Fabrikasını satın alarak girdi. Türkiye‟nin, 1976 yılından beri faaliyet gösteren önemli sanayi kuruluşlarından biridir. 1937 yılında Sümerbank tarafından kurulan Ereğli Entegre Tekstil Fabrikası, Albayrak Grubu tarafından 1997 yılında satın aldı. Grup bünyesine katıldıktan sonra yenilenen tesisler; iplik fabrikası, dokuma fabrikası, boya fabrikası, baskı fabrikası, konfeksiyon fabrikası ve dikiş ipliği fabrikasından oluşur.

Grup, lojistik alanda ise, 2003 yılından beri Trabzon Limanını işletir. Ayrıca araç kiralama alanına da giren bu grup 1.500 otomobil ve minibüsten oluşan araç filosu ile 1995‟ten beri özel sektörün ve kamu kuruluşlarının otomobil kiralama hizmetini vermektedir. Personel taşımacılığı sektörüne ise 1982‟de giren Albayrak Grubu toplam 2.500 araçlık filosu ile ülkemizin şehir içi servis firmalarından birine sahiptir.

Albayrak Grubu 2000 yılında bilgisayar ticaret ve destek hizmetleri alanında ALBİL Bilgi-İşlem şirketini kurdu. ALBİL Bilgi-İşlem; LAN-WAN network sistemleri kurulum ve entegrasyonundan sistem analizi ve entegrasyonuna, donanım ve yazılım desteğinden Unix ve Windows server sistemlerine, DNS, web hosting, FTP ve mail server hizmetlerinden, satış öncesi-sonrası teknik destek, projelendirme ve danışmanlık yapmaktadır. Atık yönetimi konusunda ise Albayrak Grubu, atık toplama ve toplanan atıkların çevre sağlığına zarar vermeyecek noktalara transferi konusunda 1992 yılından beri faaliyet göstermektedir. Albayrak Grubu, 397 araç ve 2061 personelle Üsküdar, Beyoğlu, Kâğıthane, Esenyurt, Sarıyer, Arnavurtköy, Çorum, Edremit ve Gölbaşı‟nda atıkları toplamaktadır. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Asya yakası transfer istasyonlarının işletmeciliğini de yapmaktadır. Grup, sayaç okuma alanında ise 1995 yılında Sistem adlı şirketi kurdu. Şirket, Türkiye‟nin çeşitli kentlerinde doğalgaz, su ve elektrik sayacı okuma; ilgili aboneliklerin dağıtım, faturalandırma, bakım ve açma-kapama hizmetlerini yapmaktadır. Bu şirket ayrıca İstanbul‟da İSKİ, TEDAŞ, İGDAŞ; Ankara ve Trabzon‟da TEDAŞ‟a da hizmet vermektedir.

83

Ayrıca turizm alanında faaliyet gösteren Albayrak Grubu 1995 yılında medya sektörüne Yeni Şafak gazetesi ile girdi. Yeni Şafak gazetesi Türkiye'nin okunan gazeteleri arasındadır. Günlük tirajı yaklaşık 200.000‟dir. Yeni Şafak‟ın gazetecilik anlayışını web ortamına Yeni Şafak Online ile taşır (www.albayrak.com.tr, 5 Kasım 2010).

Albayraklar Grubu‟nun sosyal sorumluluk alanındaki faaliyetleri ise şunlardır: Albayrak Spor Kulübü, gençleri topluma kazandırmak için 1989‟da, İstanbul‟da kurulmuştur. Kulübün 1000‟e yakın lisanslı sporcusu bulunmaktadır. Albayrak Spor Kulübü, uluslararası standartlara uygun bir çim sahayla 90x60 m. lik bir toprak sahaya, kapalı spor salonu, açık tenis kortu, basketbol ve voleybol sahalarıyla kondisyon ve dinlenme salonlarına sahiptir. Albayrak Spor Kulübü spor tesisleri kurma ve işletmenin yanında, oluşturduğu takımlarla ülke genelinde müsabakalara da katılmaktadır. Ereğli Sümer Spor ve Tümosan Spor, Albayrak Grubu şirketlerine bağlı takımlardan bazılarıdır (www.albayrak.com.tr, 5 Kasım 2010).

2.3.4.3.2.1. Yeni ġafak Gazetesi

Yeni Şafak, günlük bir gazetedir. 19 Eylül 1994 yılında Hekimler Birliği

Vakfı Başkanı Dr. Yakup Yönten ve Tufan Mengi'nin öncülüğünde kurulmuştur. Vakıf, gazeteyi 1,5 ay çıkardıktan sonra ekonomik zorluklar nedeniyle yayına ara verilmiş, daha sonra gazete dönemin Ensar Vakfı Başkanı Ahmet Şişman tarafından satın alınmış ve 23 Ocak 1995 tarihinde farklı bir kimlikle yayına başlanmıştır. Gazetenin kuruluş yıldönümü olarak satın alınma tarihi esas alınmaktadır.

Gazeteye daha sonra Mahmut Kış ortak olmuş, ilerleyen zamanlarda Kış ailesi gazetenin tek başına sahibi olmuştur. Gazetenin şuan ki sahibi Albayrak Grubu adına Ahmet Albayrak'tır. İcra Kurulu Başkanı olarak da aynı aileden kardeşi Mustafa Albayrak bulunmaktadır.

84