• Sonuç bulunamadı

2. ARAŞTIRMA BULGULARI VE ANALİZLERİ

2.2. NİTEL ARAŞTIRMANIN ANALİZİ

2.2.5. Ailede Çocuk

1.Katılımcı: 3 çocuğu bulunduğunu birincisinin 13 yaşında erkek, ilköğretim 7.sınıfta, ikincisi 18 yaşında kız, lise son sınıfta, üçüncüsü ise 20 yaşında erkek ve üniversitede okuduğunu anlatıyor. Hanelerinde bakımı yapılacak küçük çocuk olmadığı belirtiyor. Tek çocukları olsa idi, kız ya da erkek tercihi yapmayacaklarını, önemli olanın sağlıklı olması olduğunu belirtiyor. Mirasın, kız ve erkek çocukları arasında eşit şekilde paylaştırılması gerektiğini belirterek, kendisinin öyle yapacağını söylüyor. Hem erkek hem kız çocuğunun evlenmeden önce, evleneceği kişi ile görüşüp konuşmasını normal karşılayacağını belirtiyor. Hem erkek çocukları hem de kız çocuğu için okuyabilecekleri yere kadar okutacağını söylüyor. Evlenmeleri halinde, kız ya da erkek farketmez çocukları ile birlikte oturmak istemediğini belirtiyor. Zaten kendisi de, evlendikten sonra anne-bası ile birlikte oturmamış. Çocuklarının dini eğitim almasını istiyor. Bu nedenle her yaz tatilinde okullar kapanınca camiye gönderdiğini söylüyor. 13 yaşındaki oğluyla sorunları olduğunu belirtiyor. Sabahtan akşama kadar bilgisayar başında olduğunu, ama diğer çocuklarında böyle bir sorunun bulunmadığını belirtiyor.

2.Katılımcı: 8 yaşında 1 kız çocuğu olduğunu, ayrıca hanelerinde bakımı yapılması gereken çocuk olmadığını belirtiyor. Ama eğer olsaydı eşim bakardı diyor. İdeal çocuk sayısının 2 olduğunu belirtiyor. Tek çocuğu olsaydı cinsiyetinin önemli olmadığını, önemli olanın hayırlı bir evlat olduğunu belirtiyor. Mirasın, kız ve erkek çocuklar arasında eşit

171

olarak pay edilmesi gerektiğini söylüyor. Hem kız hem erkek çocuğunun, evleneceği kişiyle önceden görüşüp tanışmasını normal karşıladığını söylüyor.İş imkanı sağlayacağı için, hem kız hem erkek çocuğunun okuyabildiği yere kadar okuması gerektiğini söylüyor.

Evlendikten sonra, kızı ve oğluyla birlikte oturmak istemediğini, kendi evlerini kurmalarının herkesi daha mutlu edeceğini söylüyor.Kendisi evlendikten sonra, köyde 6 ay kadar anne-babasıyla aynı evi paylaşmış, Bursa’da ev bulunca da ayrılarak kendi evini açmış.

3.Katılımcı: 4 çocuğu olduğunu, hanede ayrıca bakımı yapılması gereken küçük çocuk bulunmadığını belirtiyor. Çocukların 3’ü erkek 1’i kız. En büyük oğlu, 19 yaşında ve liseyi bitirmiş bir fabrikada işçi olarak çalışıyor 18 yaşındaki ikinci oğlu, lisede okuyor ve üniversiteye gitmek istiyor. 17 yaşındaki kızı şu an meslek lisesinde okuyor ve üniversiteye gitmek veya hemşire olmak istiyor. 12 yaşındaki en küçük oğlu ise, ilkokul 5.

sınıfta okuyor. İdeal çocuk sayısını, 4 olarak belirtiyor, çocuklar olmazsa huzur olmaz diyor. Tek çocuğun cinsiyet tercihinde; “fark etmez, sağlıklı olsun yeter” diyor. Mirasın, kız ve erkek çocuklar arasında eşit olarak paylaştırılması gerektiğini belirtiyor. Hem erkek hem kız çocuklarının, evleneceği kişiyle tanışmasını normal karşıladığını ancak evlilikte ana-baba rızası alınmasının şart olduğunu söylüyor. Hem erkek hem kız çocuklarının, okuyabildiği yere kadar okuması gerektiğini belirtiyor. Evlendikten sonra kızı ya da oğluyla birlikte kalmak istemediğini, kendisi de evlendikten sonra anne-babasıyla birlikte kalmadığını söylüyor. Çocuklarının hiçbiriyle bir problemi olmadığını belirtiyor.

Çocuklarına Muhammed, Murat, Mahmut ve Fatma isimlerini dindar olmaları sebebiyle verdiklerini söylüyor ve bu isimlerin çocuklar üzerinde olumlu etkileri olduğunu belirtiyor.

Çocuklarının kolay kolay kötü alışkanlıklar edinmeyeceğini belirtiyor. Ben babama göre çocuklarıma karşı daha fazla ilgiliyim ve sevgimi gösteriyorum diyor.

4.Katılımcı: 2 çocuğu olduğunu ve hanelerinde ayrıca bakımı yapılması gereken çocuk olmadığını belirtiyor. Çocuklarından biri 13 yaşında 7.sınıfa, diğeri 6 yaşında ilkokul birinci sınıfa gidiyor. İdeal çocuk sayısının 3 olduğunu belirtiyor. Tek çocuğu olsaydı cinsiyet tercihinin önemli olmayacağını, sağlıklı olmasının önemli olduğunu belirtiyor. Şu an iki kız çocuğu olduğu için çok mutlu olduğunu söylüyor.Mirasın, kız ve erkek çocuklar arasında eşit olarak paylaştırılması gerektiğini söylüyor. Hem erkek hem kız çocuğunun, evlenmeden önce evleneceği kişiyle tanışıp görüşmesini normal

172

karşıladığını belirtiyor. Hem erkek hem kız çocuğunun, okuyabildiği yere kadar okuması gerektiğini düşünüyor. Evlendikten sonra, oğlu ve kızı ile birlikte oturmak istemediğini, kendisinin de evlendikten sonra anne-babasıyla birlikte oturmadığını söylüyor. Herkes kendi evinde otursun diyor.

5.Katılımcı: 3 çocuğu olduğunu, hanesinde bakımı yapılması gereken çocuk bulunduğunu ve bakımını annesi tarafından yapıldığını belirtiyor. Çocuklarının en büyüğü 16 yaşında Keles’te lise 1.sınıfta okuyan bir kız, ikinci çocukları 13 yaşında Keles’te ilköğretim 6.sınıfta okuyan bir kız ve sonuncusu 9 aylık bir erkek çocuğu. İdeal çocuk sayısını 4 olarak söylüyor ve ekliyor; çocuk sayısı 4’ten aşağı olmayacak. Hem toplumun nüfusa ihtiyacı var, hem de köy de iş için çocuğa ihtiyaç var. Tek çocuğu olsaydı, cinsiyetinin erkek olmasını tercih edeceğini söylüyor. Sebebini ise, soyunu devam ettirmek olarak belirtiyor. Mirastan, erkek çocuğa daha fazla pay verilmesi gerektiğini söylüyor.

Erkek çocuğunun, evlenmeden önce evleneceği kızla görüşüp tanışmasını normal karşılıyor ama diyor flört etmeyecekler. Kız çocuğunun, evlenmeden önce evleneceği erkekle görüşüp tanışmasını ise olumsuz karşılayacağını belirtiyor. Hem erkek hem kız çocuğunun, okuyabildiği yere kadar okuması gerektiğini söylüyor. Erkek için daha fazla okumanın, daha iyi bir iş demek olduğunu söylüyor. Okumaları için, çocuklarına sürekli tavsiyelerde bulunduğunu, ama kırık not almaları halinde, bunu onların okumak istememelerine yorup onları okuldan alacağını söylüyor. “Okumak isteyen çocuk kırık not almaz” diyor.Evlendikten sonra, kızının ya da oğlunun kendisiyle birlikte oturmasını istemediğini belirtiyor. Kendisi evlendikten sonra 11 yıl anne-babasıyla birlikte oturmuşlar, “hiç iyi olmadı, memnun kalmadık” diyor, “ insan onların yanında rahat edemiyor” diye ekliyor. O yüzden evlenir evlenmez herkes kendi evine taşınsın diye ekliyor.

6. Katılımcı: 3 erkek çocuğu olduğunu, ayrıca hanesinde bakımı yapılması gereken çocuk olmadığını belirtiyor. Aslında düşüncesi 2 çocukmuş, ama eşi bir de kız çocuğumuz olsun dediği için 3. çocuğu düşünmüşler ama o da erkek olmuş. İdeal çocuk sayısını da, 3 olarak söylüyor. Tek çocuğu olsaydı cinsiyet tercihinde, kız tercih edeceğini söylüyor ve ekliyor “bana kalsa bugün ki aklımla hiç çocuk yapmazdım”. Mirasın, kız ve erkek çocukları arasında eşit olarak pay edilmesi gerektiğini söylüyor. Hem erkek hem kız çocuğunun, evlenmeden önce evleneceği kişiyle görüşüp tanışmasını normal karşıladığını

173

belirtiyor. Hem erkek hem kız çocuklarının, okuyabildiği yere kadar okuması gerektiğini söylüyor. Evlendikten sonra, kızının ya da oğlunun kendisiyle birlikte oturmasını istemediğini ama kendisinin evlendikten sonra anne-babasıyla birlikte oturmuş olduğunu söylüyor.