• Sonuç bulunamadı

2. ARAŞTIRMA BULGULARI VE ANALİZLERİ

2.2. NİTEL ARAŞTIRMANIN ANALİZİ

2.2.2. Aile Kompozisyonu

1.Katılımcı: Kendisi dahil 3 kardeş olduklarını söylüyor. Hanesinde eşi ve 3 çocuğu ile birlikte 5 kişi olarak yaşıyorlar. İdeal çocuk sayısının da 3 olduğunu ekliyor.

Eşiyle görücü usülü ile evlenmiş, ancak en iyi evlilik tarzının tanışıp anlaşarak olduğunu belirtiyor. Evlendiklerinde kendisi 19, eşi 17 yaşındaymış. Ancak en uygun ilk evlenme yaşını, hem erkek hem kız için 18-21 yaş aralığında olduğunu belirtiyor. 22 yıllık evli olduğunu, 1 kez evlendiğini ve tek eşli olduğunu söylüyor. Evlenirken başlık vermediğini ve başlığın verilmesinin de gereksiz olduğunu belirtiyor. Evlenirken hem resmi hem dini nikahyaptırdığını belirtiyor.

166

2.Katılımcı: Kendisi dahil 3 kardeşler. Hanesinde eşi ve kızı ile birlikte 3 kişi olarak yaşıyorlar. Anne ve babası köylerinde yaşıyormuş. Eşiyle görücü usulü ile evlendiklerini ama mutlu olduklarını belirtiyor. Eşiyle yakın köylerden olduklarını ve bu durumun anlaşmalarını kolalaştırdığını belirtiyor. Evlendiklerinde kendisi 24 eşi 19 yaşındaymış. Uygun ilk evlenme yaşı olarak da, kendi evlilik yaşlarını söylüyor. 10 yıllık evli olduğunu, tek eşli ve bir kez evlendiğini belirtiyor. Evlenirken başlık vermediğini ve başlık vermeyi doğru bulmadığını söylüyor. Evlenirken hem resmi hem dini nikah yaptırdığını ifade ediyor.

3.Katılımcı: Kendisi dahil 7 kardeşler, 4 erkek 3 kız. Kendi hanesinde, eşi ve 4 çocuğu ile birlikte 6 kişi olarak yaşıyorlar. İki kez evlenmiş. Birincisi ile görücü usulü ile, ikincisi ile aracılar vasıtasıyla tanışarak evlenmiş. İlk evliliğinden köyde yapmış ve ilk evliliğinden çocuğu yok. Evliliği 1 yıl sürmüş ve boşanmışlar. Boşanma nedeni olarak, kızın ailesini gösteriyor. Kızın ailesi biraz zenginmiş, kendisini fakirliği yüzünden hakir görüp, senden adam olmaz demişler ve kızlarını geri almışlar. Bu evliliğini yaptığında kendisi 24, eşi 21 yaşındaymış. İkinci evliliğini yaptığı kişi de, daha önce bir evlilik yapmış ama onun da çocuğu yokmuş. İkinci evliliği yaptığında, kendisi 26 eşi 27 yaşındaymış. İkinci evliliğini Bursa’da yapmış. En uygun ilk evlenme yaşı olarak erkeklerde 22-25, kızlarda 18-21 yaş aralığını söylüyor. İkinci evliliğini yapalı 19 yıl olmuş. Tek eşli olan katılımcı, evlenirken başlık vermemiş ve başlık verilmemesi gerektiğini söylüyor. İki evliliğinde de hem resmi hem dini nikah yaptırmış.

4.Katılımcı: Kendisi dahil 3 erkek kardeş olduklarını söylüyor. Hanesinde eşi ve 2 kız çocuğu ile birlikte 4 kişi olarak oturuyor. Eşiyle görücü usulü ile evlenmiş. En iyi evlenme biçimi olarak tanışıp anlaşarak evlenmeyi söylüyor. Fakat anne-baba rızası alınarak evlilik gerçekleşmelidir diyor. Evlendiklerinde kendisi 26 eşi 21 yaşındaymış. En uygun ilk evlenme yaşı olarak erkek için 22-25, kız için 18-21 yaş aralığını söylüyor.12 senedir evli olduğunu, bir kez evlendiğini ve tek eşli olduğunu belirtiyor. Evlenirken başlık vermediğini, başlık vermeyi gereksiz ve anlamsız bulduğunu söylüyor. “Kadın mal mı ki alınıp satılsın” diye de tepki gösteriyor.Eşiyle evlenirken hem resmi hem dini nikah yaptırmış. Dini nikah yapılmazsa zina yapılmış olur diyor.

5.Katılımcı: Kendisi dahil 5 kardeş olduklarını söylüyor. Kendi hanesinde ise, eşi ve 3 çocuğuyla birlikte 5 kişi olarak yaşıyorlar. Evliliğinin görücü usulü ile gerçekleştiğini

167

belirtiyor. En iyi evlilik biçimi olarak da, görücü usulünü görüyor, “sevgi ve saygı daha fazla oluyor” diye ekliyor. “Bu tür evliliklerin daha sağlam ve eşlerin birbirine daha fazla bağlı olduklarını” dile getiriyor. Evlendiklerinde, kendisi de eşi de 19 yaşındaymış. Eşi kendi köyüne yakın bir köy olan Belenören köyündenmiş. En uygun ilk evlenme yaşını hem erkek hem kız için 22-25 yaş aralığında görüyor. Eşiyle 1997 yılında evlenmiş yani 17 senedir evli, 1 kez evlenmiş ve tek eşli. Evlenirken başlık vermemiş ve başlık verilmesini gereksiz görüyor. “Bu bölgelerde başlık diye bir gelenek yok” diye ekliyor. Eşiyle evlenirken, hem resmi hem dini nikah yaptırdıklarını belirtiyor. Allah katında dini nikah gerekir, yoksa eşinle zina yapmış olursun diye ekliyor.

6. Katılımcı: Kendisi dahil, 2 erkek 3 kız olmak üzere 5 kardeşlermiş. Hanesinde eşiyle birlikte 2 kişi olarak yaşıyorlarmış. Çocuklarının evli olduğunu ve ayrı evlerde yaşadıklarını belirtiyor. Eşiyle evliliği görücü usulü ile gerçekleşmiş. En iyi evlilik tarzının tanışıp anlaşarak olduğunu belirtiyor. Evlendiklerinde kendisinin de eşinin de 14 yaşında olduğunu söylüyor. En uygun ilk evlenme yaşını erkekler için 22-25, kızlar için 18-21 yaş aralığında görüyor. 40 senedir evli olduğunu, 1 kez evlendiğini ve tek eşli olduğunu söylüyor. Evlenirken başlık vermediğini, başlık vermenin gereksiz olduğunu, “bu yörelerde başlık geleneğinin olmadığını” belirtiyor.

2.2.3. Ailede Otorite Paylaşımı ve Kadının Konumu

1.Katılımcı: Ailenin reisinin erkek olduğu fikrine katılmıyor. Bunun sebebini de

“eşim benden daha zeki ve akıllı” diye açıklıyor. Kadının asıl görevinin çocuk bakımı ve ev işleri olduğu düşüncesini reddediyor. Ailesinin sahip olduğu mal varlığının, örneğin arsalarının eşiyle birlikte mülkiyetlerinde olduğunu söylüyor. Ailede kararları eşiyle birlikte verdiklerini belirtiyor. Eşi ev hanımı olduğu için, ev işlerinde ona yardım yapma ihtiyacı duymadığını, ama eğer çalışıyor olsa yardım yapabileceğini belirtiyor. Şu an sadece hasta olduğunda, yardım ettiğini söylüyor. Ailenin geçimini sağlamanın, kadın ve erkek her ikisinin görevi olduğunu belirtiyor. Eşinin çalışmadığını, ama kadının çalışması gerektiğine inandığını belirtiyor.

2.Katılımcı: Ailenin reisinin erkek olduğu fikrine katılmadığını belirtiyor. Bir kadının asıl görevinin çocuk bakımı ve ev işleri olduğunu söylüyor. Ailesinin sahip olduğu

168

mülklerin, erkek üzerine olduğunu ekliyor. Bir konuda karar vermek gerektiği zaman, eşi ile birlikte karar verdiklerini söylüyor. Eşine ev işlerinde, özellikle temizlik konusunda, yardımcı olduğunu söylüyor. Ailenin geçimini sağlamanın, erkeğin görevi olduğunu belirtiyor. Eşi ücretli bir işte çalışmamakla beraber, eve el işi alıp yaparak aile bütçesine katkıda bulunuyor. Kadının çalışmaması gerektiğine inanıyor.

3.Katılımcı: Ailenin reisinin erkek olduğunu düşünüyor. Bir kadının asıl görevinin ev işleri ve çocuk bakımı olduğu düşüncesine katılıyor. Ailesinin sahip olduğu mal varlığının, mülkiyetinin erkek üzerine olduğunu belirtiyor. Ailede bir karar almak gerektiğinde, eşiyle birlikte karar verdiklerini söylüyor. Eşine ev işlerinde yardımcı olduğunu belirtiyor. Evi geçindirmenin, erkeğin görevi olduğunu söylüyor. Eşinin gelir getirici bir işte çalışmadığını ve kadının çalışmaması gerektiğini söylüyor. Anne-baba ailesiyle ilgili olarak ise; “annem, babama göre daha akıllıydı, ailemizi o yönetiyordu”

diyor.

4.Katılımcı: Ailenin reisinin erkek olduğuna, %80 oranında katıldığını söylüyor.

Kadının asli görevinin çocuk bakımı ve ev işleri olduğunu belirtiyor. Kadının dışarıda çalışmaması lazım diye ekliyor. Ailenin sahip olduğu mal varlığının mülkiyetinin, erkek üzerine olduğunu belirtiyor. Bir konuda karar vermek gerektiği zaman ailede kararları eşinin verdiğini belirtiyor. Eşine ev işlerinde yardım ettiğini, bazen yemek yaptığını ama temizlik yapmayacağını ekliyor. Ailenin geçimini sağlama görevinin, erkekte olduğunu söylüyor. Eşinin çalışmadığını ve kadınların kesinlikle çalışmaması gerektiğini söylüyor.

Hem baba hem anne çalışınca çocuklara zaman kalmıyor. Çocuklarda anne-babayı sevmiyor, saymıyor. Ailelerin yıkılmasının en önemli sebebinin de kadının çalışması olduğunu belirtiyor.Anne-babasıyla ilgili olarak ise; “babam anneme hiç değer vermezdi, bütün işleri annem yapardı ama babam yine onu hor görürdü” diye anlatıyor. Annesi vefat ettikten sonra, babasının yeniden evlendiğini belirtiyor.

5.Katılımcı: Ailenin reisinin, erkek olduğunu belirtiyor. Kadının asli görevinin, çocuk bakımı ve ev işleri olduğu düşüncesine katılmadığını, kadının aynı zamanda bağ-bahçe işleriyle de uğraşması gerektiğini, varsa hayvanlara da bakması gerektiğini söylüyor.

Ailesinin sahip olduğu mal varlığının mülkiyetinin, kadın-erkek üzerine müşterek olduğunu belirtiyor. Ailede bir konuda karar vermek gerektiğinde, eşiyle birlikte karar verdiklerini söylüyor. Eşine ev işlerinde, kesinlikle yardımcı olmadığını belirtiyor. “Erkek

169

ev işleri yapmaz” diye ekliyor. Ailenin geçimini sağlamanın erkeğin görevi olduğunu belirtiyor.

6. Katılımcı: Ailenin reisinin, erkek olduğu düşüncesine katılmadığını belirtiyor.

Kadının asıl görevinin, çocuk bakımı ve ev işleri olduğunu söylüyor. Ailenin sahip olduğu mal varlığının mülkiyetinin, erkeğin üzerinde olduğunu belirtiyor. Bir konuda karar vermek gerektiğinde, evin beyi olarak kendi başına karar verdiğini söylüyor ve “hiç kimseye danışmam” diyor. Eşine ev işlerinde, sadece Ramazan ayına özel olmak üzere yardımcı olduğunu söylüyor. Ailenin geçimini sağlamanın, erkek ve kadın her ikisinin görevi olduğunu belirtiyor. Bu görüşmeye gelirken, tarlada eşiyle birlikte çalışırken bırakıp geldiğini söylüyor.