• Sonuç bulunamadı

1. REKLAM ARACI OLARAK ADVERGAME UYGULAMALARI VE

1.6. Advergame Örnek Uygulamaları

İlk olarak Wired dergisinde yer alan "Advergame" kavramı o günden bu güne markalar için tanıtım faaliyetlerinde, direkt oyuna gömülerek ya da sahne geçişlerine eklenerek kullanılmaya devam etmiştir. Hem işletmelerin web sitelerinde oynatılabilen hem de CD içinde de verilebilen bu uygulamaların tarihsel gelişimine bakıldığında, ilk örneklerinin disketin ürün kutusuna bantlanmasıyla tüketiciye ulaştırıldığı bilinmektedir. (Ilgın, 2013: 26, 28).

Advergame uygulamaların ilk örnekleri aşağıda ki tabloda toparlanmıştır;

Tablo1: Dünyadan Advergame Örnekleri

Marka Oyun Yıl Türü

DOMİNOS YO! NOID! 1990 Video Games

MC DONALD‟S M.C.KIDS 1991 Video Games

CHEETOS CHESTER CHEETAH: TOO

COOLTO FOOL

1992 Video Games

7 UP COOL SPOT 1993 Video Games

PEPSICO PEPSIMAN 1999 Video Games

BURGER KING SNEAK KING 2006 Video Games

BURGER KING BIG BUMPIN 2006 Video Games

UNIVERSAL STUDIOS

TOM CLANCY‟S GHOST RECON

ADVANCED WARFRIGHTER

2007 Video Games

COCA COLA GUITAR HERO (Barack Obama) 2007 Video Games

BMW GT LEGEND 2008 PC

Kaynak: http://en.wikipedia.org/wiki/Advergaming; Aktaran: Ilgın, 2013: 28).

Türkiyedeki örneklerine bakılacak olursa;  Cheetos Müzesi

Oyuna giriş yapıldıktan sonra Cheetos kıtır çeşitleri arasından herhangi bir canlıya,nesneye, objeye çok benzeyen hatta eşleşmeye yakın bir kıtır bulunmalıdır. Sonrasında Cheetos kıtırın net fotoğrafı çekilip neye benzetildiği de yazılarak Cheetos müzesine yüklenmektedir. Oyuncu bu aşamada yardıma ihtiyaç duyduğunda ipuçlarından faydalanabilmektedir. Oyuncu fotoğrafı yüklendikten sonra Chester‟ın fotoğrafı kontrol edeceği ve onaylanacağı söylenmektedir. Eğer kıtır cipsin fotoğrafı

onaylanırsa müzede yerini alacağına dair e-posta gelmektedir. Cheetos müzesi jürisinin seçeceği 5 kazanandan biri 20.000 tl para ödülü kazanmaktadır. Bu oyunreklam, “İllüstrasyon advergame (illustrative)” yaklaşımına örnektir.

Şekil 1: Cheetos Advergame Sahne Görseli

Kaynak: https://www.cheetos.com.tr/

Dedektif Memo ve Arkadaşları

Reklamı yapılan ürünler ASUS markasının piyasaya sürdüğü tabletleridir. Tayvan‟ın lider teknoloji sağlayıcısı ASUS için oluşturulan bu reklam oyunu, ipucu bulmaya yönelik tasarlanmıştır. Dedektif Memo karakteriyle dünyanın dört bir yanına yolculuğa çıkan oyuncular bu bölgelerde saklı olan tablet ve bilgisayar parçalarını aramaktadırlar. Türkiye‟de başlayan macera 7 kıtada devam etmektedir. Bu oyunda kullanıcılar, dünyanın dört bir yanını temsil eden yedi çocuk karakterinin yardımıyla yedi kıtada tabletin kayıp parçalarını aramak zorudadırlar. Katılımcılar verilen süre içerisinde tüm parçaları toplayarak 7 kıtayı tamamlamaya çalışmaktadırlar. Tamamlanan her kıta için çekiliş hakkı kazanılan eğlenceli oyunda ayrıca 23 Nisan Çocuk Bayramı‟nda sürpriz hediyeler kazanma fırsatına da sahip olunmaktadır. Oyuncunun, gittiği her kıtada yeni bölgeler görmesine ve aynı kıta üzerinde istediği kadar deneme yapmasına olanak sunan oyunda aynı bölgeye ikinci kez gelindiğinde ise seviye atlanmış olunmaktadır. Bu oyunreklam “İllüstrasyon advergame (illustrative)” yaklaşımına örnektir (Oguzakalin.net/?portfolio=asus- detective-memo-advergame).

Şekil 2: Dedektif Memo ve Arkadaşları Advergame Sahne Görseli

Kaynak: http://www.dijitalajanslar.com/asus-facebook-oyunu-dedektif-memo-ve-arkadaslari/

Uludağ Limonata Lezzet Dünyası

Reklamı yapılan ürün Uludağ Limonata içeceğidir. Altın Örümcek Web Ödülleri- Advergame Kategori 1.si olan bu oyuna başlamak için, oyuncu hemen başla butonuna tıkladığında oyuncu kendi sosyal paylaşım sitesi adresine yönlendirilmektedir. Oyuna sosyal paylaşım sitesi üzerinden girildiğinde oyuncunun, herkese açık profiline, arkadaş listesine ve e-posta adresine erişim kabul edilmiş olunmaktadır. Oyuncu kendi restoranını açarak orayı işletmekte ve yemekleri Uludağ Limonata ile servis etmektedir. Oyuncu, oyun süresince puan toplamakta ve bu topladığı puanların karşılığı iki şekilde olmaktadır. Bunlardan ilki en yüksek puanı toplayan 1 kişinin kazandığı İPad 2, diğeri ise puan sıralamasına göre en yüksekten başlayan 10 kişinin kazandığı Uludağ Lezzet Ailesi ürün paketidir. Ayrıca oyuncular, restoranının reklamını sosyal medya üzerinden yapabilmektedirler. (https://uludaglimonata.magicclick.net). Bu tür, “İllüstrasyon advergame (illustrative)” yaklaşımına örnektir.

Şekil 3: Uludağ Limonata Lezzet Dünyası Oyun Sahne Görseli

“Max Atlantos: Büyük Takip”

Reklamı yapılan ürün Algida ürünleridir. Çocukların yoğun olarak etkileşimli uygulamalara, oyunlara ve videolara ilgi duyduğu fikrinden yola çıkılarak, Aslan Max karakterinin gerçek bir süper kahramana dönüştürecek bir mobil oyun tasarlanmıştır. Macera dolu bu oyunda çocuklar ortalama 8 dakika oyunda kalmış ve %70 oranında oyunu yeniden deneyimlemek istemişlerdir. Ürün tanıtımı için televizyon, mobil ve dijital mecralar entegre olarak kullanılmıştır. Bu uygulama Mobil platformlarda Aslan Max web sitesi trafiğini 170% arttırarak sitenin toplam üye sayısı 1.5 milyon‟a ulaştırmış ve dünya çapında 10 milyondan fazla çocuğa ulaşarak markayı hem satış hem de algısal anlamda üst noktalara taşımıştır. Ürün satışlarında ise %14 oranında artış görülmüştür. Bu tür, “İllüstrasyon advergame (illustrative)” yaklaşımına örnektir. (http://www.iabturkiye.org/algida-max-buyuk- takip; https://mediacat.com/unilever-turkiyede-baslatilan-advergame-projesini- kuresele-tasidi/ )

Şekil 4: Max Atlantos Büyük Takip Advergame Sahne Görseli

Kaynak: https://apkpure.com/max-g%C3%B6rev-atlantos/com.aslanmax.yarismaoyunu;

https://www.tamindir.com/ios/max-atlantos-buyuk-takip/

Lego

Lego‟nun sitesinde tamamen ücretsiz olarak sunulan, LEGO Digital Designer (LLD) adında 3 boyutlu ve LEGO parçalarıyla oyuncunun kendi hayal gücünü birleştirerek, yepyeni oyuncaklar tasarlamasına izin veren bir reklam oyunu mevcuttur. Oyuncu tasarladığı oyuncağı kaydedebilir, çıktısını alabilir ya da sipariş vererek adresine göndertebilme olanağına sahiptir. Sipariş edilen legonun kutusunu bile kullanıcının hayal gücüne bırakılması ve kullanıcının kendi tasarladığı Legosuna

özel kitapçık ile gönderilmesi tüketiciyle marka arasında ki bağı güçlendirmektedir. Oyuncunun hayal gücüyle oluşturduğu bu tasarım, firma tarafından kendisine diğerlerinden daha yüksek bir ücretle satılmaktadır. Bu tür, “İnandırıcı advergame (demonstirative)” yaklaşıma örnektir (Yavuzyılmaz, 2017: 596; https://www.tamindir.com/mac/lego-digital-designer/;İ).

Şekil 5: Lego Digital Designer Advergame Sahne Görseli

Kaynak: http://wiki.ldraw.org/index.php?title=File:LEGO_Digital_Designer_window.png

Danino Kendi Dünyanı Yarat

Oyuncular, Danino‟nun gerçek hayattaki ürünleri ile birlikte hediye ettiği oyun hamurlarıyla oynarken, diledikleri zaman uygulamaya girerek oyun hamurlarıyla dijital ortamda oynama şansı yakalayabilmektedir. Sitede başlangıç- orta-ileri seviye hamurdan tariflerde yer almaktadır. Ayrıca oyunda “Dostum, eğer resminin yarışma için hazır olduğunu düşünüyorsan “Yarışmaya gönder“ Butonunu tıklayarak yarışamaya katılabilirsin”. yazısı çıkarak kullanıcıları yarışmaya katılmaya sevk etmekte ve yarışma sonucunda her ayın en yaratıcı 5 resmine kalıplı oyun hamuru setleri hediye edilmektedir. Sitede arkadaşlarınla paylaş mekanizması da yer almaktadır. Bu tür “İlişkili advergame (associative)” yaklaşımına örnektir (www.danino.com.tr/kendidünyaniyaratyarat).

Şekil 6: Danino Kendi Dünyanı Yarat Advergame Sahne Görseli

Rexona Men “Burcu Terletiyor

Reklamı yapılan ürün, Rexona markasının erkeklere özel yeni ürünü Rexona Men Sport Defence‟tir. Rexona Men, 2010 yılı Dünya Kupası süresince rakiplerinin kullandığı ünlü isimler ile rekabet için daha farklı bir yol seçerek tüketiciye advergame uygulama aracılığıyla ulaşmaya çalışmıştır. Bu çaba için “Rexona Men “Burcu Terletiyor” oyunu hazırlanmıştır. Sitede oyuncunun futbol bilgisinin ölçüldüğü, toplamda 10 soru sorularak bu sorular sonunda yarışmacıya “Profesör”, ”Ayaklı futbol ansiklopedisi”, ”Futbol kötüsü” ve” Futbol fukarası” gibi ünvanlar verilmiştir. Her soru için 30 saniye verilmesi rekabet unsurunu arttırmaktadır. Yarışmacıların aldıkları ünvanları paylaşabilmeler için özel videolar çekilerek viral yayılım desteklenmiştir. Tüm bunların sonucunda 4 haftalık 713.535 ziyaretçi sayısına ulaşılmıştır. Bu tür, “İlişkili advegame (associative)” yaklaşıma örnektir (http://brandtalks.org/2013/07/advergame-oyuncular-asosyal-midir/) .

Şekil 7: Rexona Men Burcu Terletiyor Advergame Sahne Görseli

Kaynak: http://hhkahraman.blogspot.com.tr/2010/06/

Çal Oynasın

Reklamı yapılan ürün Efe Rakı alkol içeceğidir. Ünlü dansöz Nuran Sultan‟ın balonları patlatıldıkça ritme uygun şekilde dans etmesi amaçlanır ve seviye atlandığında ritimde hızlanarak oyun zorlaşmaktadır. Oyun devam ederken oyuncuyu yönlendirmek için dansöz konuşmakta, daha başarılı olması için onu motive ederek, oyunu kazandığı taktirde onu bekleyen sürprizler olduğunu hatırlatmaktadır. Oyunda yer alan „Dansöz gönder‟ butonu ile oyunun arkadaşlara tavsiye edilmesi mümkün kılmaktadır. Bu tür, “İlişkili advegame (associative)” yaklaşıma örnektir (http://www.mediacatonline.com/efe-raki- masaustunuzde-dansoz-oynatiyor/; https://www.youtube.com/watch?v=5b8isq7GxnE ).

Şekil 8: Çal Oynasın Advergame Sahne Görseli

Kaynak: http://branderen.blogspot.com.tr/2007/12/efe-rak-advergame.html

Vadaaclub

Vadaa Club‟ın “Hoşça vakit geçirebileceğin, eğlenceli oyunlarla donattığımız yepyeni neşeli bir dünya… “ olarak tanımladığı oyun adreslerine kullanıcı, ya vadaclub.com.tr adresine tıklayarak ya da ipad uygulamasını indirerek erişebilmektedir. Ücretsiz olarak oyunculara sunulan bu uygulamanın Türkçe, İngilizce, Hollandaca, İtalyanca, Fransızca, Japonca, Korece, Almanca olmak üzere 18 dil seçeneği bulunmaktadır. Yaş sınırı 4+ olarak belirlenen oyunda aile paylaşımı desteği bulunmaktadır. Bu uygulamada oyuncular “Çöplere geçiş yok ve “Orman bekçisi” ile çevreyi koruyabilmekte, “süper vadaa” ile maceraya atılabilmekte ya da “Astronot vadaa” ile uzayın derinliklerini keşfedebilmektedir. Kullanıcının, arkadaşlarıyla macerasını paylaşması halinde ise + puan verilmektedir. Bu tür, “İllüstrasyon advergame (illustrative)” yaklaşımını örnektir (https://itunes.apple.com/tr/app/vadaa-club-oyun-dünyası/id987829641?I=tr&mt=8; https://vadaaclub.com.tr).

Şekil 9: Vadaa Club Advergame Sahne Görseli

Puma Running

2008 Pekin Olimpiyatlarında, dünya rekoru kıran Jamaikalı Usain Bolt‟un sponsoru olan marka, Usain Bolt‟un bu başarısını kendi satış başarısına çevirmek için bir oyunreklam geliştirmiştir. Hazırlanan oyunda yarışmacıya, Usain Bolt‟a 100 metrede klavyenin tuşlarını kullanılarak meydan okuma olanağı tanımaktadır. Oyuncu sürekli kendi rekorunu geçmeye çalışması rekabet unsurunu arttırarak oyuncuyu heyecanlandırmaktadır. Bu tür, “İlişkili advergame (associative)” yaklaşıma örnektir (https://adverteasements.wordpress.com/2008/08/31/puma- running-usain-bolt-game-site/; Kavoğlu, 2012: 11)

Şekil 10: Puma Running Advergame Sahne Görseli

Kaynak: http://www.fusion-design.me.uk/puma-creates-retro-8-bit-video-game-to-encourage-web-

visitors-to-run/

Bu uygulamalar haricinde, Lipton-Her Şeyi Bilen Kadın, Ülker-Çikolata Fabrikası, Sütaş-Neşeli Eğlenceli, Ozmo-Robot Ozmo, Lipton- Gezgöz Sneijder, Eti Petito-İlk Dans gibi ve daha fazla advergame uygulamalar bulunmaktadır.

1.7. Advergame Uygulamaların Marka İletişimine Katkısı