• Sonuç bulunamadı

ADÖLESAN IDIYOPATIK SKOLYOZUN CERRAHI TEDAVISINDE POSTERIORDAN INTRAOPERATIF GEÇICI GERME YÖNTEMI ILE TEDAVI

SONUÇLARI

Baver Acar1 , Ali Kemal Us2

1 Sağlık Bilimleri Üniversitesi Antalya Egitim Ve Araştırma Hastanesi Ortopedi Ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı, Antalya, Türkiye

2 Ankara Üniversitesi İbni Sina Hastanesi Ortopedi Ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı, Ankara, Türkiye

Skolyoz deformitesi olan vertebranın konveks ve konkav tarafına transpediküler vidalar standart yöntemlerle yerleştirilir. Eğriliğin konveks tarafındaki distal veya proksimal vidaların içerisine bu telin rod kalınlığındaki ucu yerleştirilir ve kilitlenir. Tel kısmı aradaki vidaların içinden geçirilir ve üzerlerine imbus vidaları konur (Sekil 2).

Telin serbest ucu dışarı çıkartıldıktan sonra tel üzerine ilizarov gerdirme aletine yerleştirilir ve en üstteki vida üzerine kadar yaklaştırılır. İlizarov gerdirme aleti yavaş ve kontrollü olarak çevrilerek, konveks taraftaki proksimal ve distal bölgeler arasında gerdirme işlemi deformitede istenilen düzeltme sağlanıncaya kadar uygulanır.

İstenilen düzeltme elde edilmiş ise konkav taraf rodu uygun eğimle bükülüp vidalar içerisine yerleştirilir (Şekil 3).

Rotasyon yeterli miktarda düzeltilememiş ise konkav tarafa yerleştiren rod derotasyon manevrası yapılarak yerleştirilir ve kilitlenir. Sonrasında ilizarov gerdirici teli çıkartılır. Konkav tarafın rodu da yerleştirilir ve kilitlenir.

Bu teknikte klasik İlizarov gerdiricisi kullanılmaktadır ve her çeyrek turda yaklaşık 1 mm kadar çekme kuvveti uygulamaktadır. Tam sıkıldığında 7 tam tur dönebilmekte ve 30mm kadar çekebilmektedir.

Bulgular

Çalışmaya alınan hastaların yaş ortalaması 16.05 (12-21) olan 14 kız (%77,7), 4 erkek toplam 18 hasta dahil edilmiştir. Tüm hastalar ortalama 35,8 ay (aralık, 12-60) takıp edildiler. Hastanede kalış süresi ortalama 8,7 gündür (7-10). Cerrahi süresi ortalama 200 dakika olarak ölçülmüştür. Ameliyat esnasında hipotansif anestezi uygulanmış, 400 cc ile 1000 cc arasında, ortalama 650 cc kan transfüzyonu yapılmıştır. Ameliyat öncesinde majör eğriliklerin, ayakta çekilen ön arka grafi klerde Cobb yöntemi ile ölçülen değerleri, 30° ile 72° arasında olup, ortalama 50,83° olarak bulunmuştur. Ameliyat sonrası ortalama %68,8 düzelme ile 15,77° tespit edilmiştir. Son kontrollerde ise %0 ile %6,8 arasında, ortalama %3,3 korreksiyon kaybı görülmüştür.

Hastaların yaşları cinsiyetleri Lenke ve King sınıfl amasına göre tellendirilmiş olguların ameliyat öncesi eğrilik dereceleri, ameliyat sonrası eğrilik dereceleri, korreksiyon oranları, son kontroldeki eğrilik dereceleri, korreksiyon kayıp oranları, takip süreleri, kifoz açıları ve SRS skorları Tablo 1 de verilmiştir.

Bu çalışmada sonuçları sunulan Posteriordan intraoperatif geçici germe yöntemi ile ameliyat sırasında

%68,8 korreksiyon elde edilmiş ve hiçbir hastada komplikasyon görülmemiştir. Bu yöntem tüm vida rod sistemleri ile birlikte kullanılabilir. Eğrilin hem konveks hem de konkav tarafına pedikül vidaları yerleştirildikten sonra eğriliğin konveks tarafındaki vidalara yerleştirilen telin gerdirilmesi esasına dayanan yeni bir uygulamadır.

Konveks tarafta kompresif bir kuvvet oluşturduğu için nörolojik olarak güvenlidir. Tedrici olarak yapıldığı için noromonitorizasyon eşliğinde istenildiği kadar güvenle kompresyon yapılabilir. Kullanılan enstrümanlar hali hazırda deformite cerrahisinde kullanılan cihazlar olduğu için kolayca temin edilebilir. Tekniğin zayıf noktası ise koronal planda yaklaşık %60 lık bir korreksiyon oluşturmasına rağmen sagittal planda belirli bir korreksiyon oluşturmamasıdır ancak konkav tarafa yerleştirilen rod ile derotasyon manevrası yapılabilmektedir. Posteriordan intraoperatif geçici gerdirme yöntemi istenilen miktarda kompresyonun yapılmasına olanak sağlaması nedeniyle pedikül vida sistemlerinde kompresyon ve distraksiyonun ayarlamasında yardımcı olan yeni bir yöntemdir.

Skolyoz cerrahisinde çeşitli redüksiyon teknikleri vardır.

Manivela rod tekniği, 2003 yılında Chang tarafından tanımlanmıştır. Bu, güçlü bir düzeltici kuvvet kullanarak koronal düzlemdeki deformitenin düzeltilmesi için geliştirilmiştir. Önceden bükülmüş bir çubuk dışbükey pedikül vidalarına kilitlenir ve daha sonra in situ bükücüler gibi koronal düzlemdeki iki uzun kol, koronal düzlemdeki çubuğun dışbükey tarafına sabitlenir. Kollar birlikte çekildiğinde, koronal düzlemdeki eğriliği düzeltmek için güçlü bir düzeltici kuvvet üretilir (5).

Vertebraların aynı düzlemde hizalanma tekniği, 2008’de Vallespir tarafından tarif edilmiştir. Bu teknikte, koronal ve sagital eğrilikler, aynı anda, pedikül vidalarına takılmış oluklu uzunlamasına borular kullanılarak, rotasyonel deformite düzeltmesi ile birlikte düzeltilir (6).

Uçar, 2014 yılında Uçar dışbükey rod rotasyon tekniğini tanımladı. Bu teknikte pedikül vidaları dışbükey tarafa yerleştirilir. Dışbükey taraftaki çubuğun

kontrol edilebilmesidir. Ayrıca germe telinin kompresyon miktarı bilindiği için istenilen uzunlukta distraksiyon ve kompresyon miktarları hesaplanabilir.

Biz bu tekniğin skolyoz cerrahısın de korreksiyon için uygulanabilecek alternatif kolay ve güvenli bir yöntem olduğunu düşünmekteyiz.

Kaynaklar:

1. Wong HK, Hui JH, Rajan U, Chia HP: Idiopathic scoliosis in Singapore schoolchildren: a prevalence study 15 years into the screening program. Spine (Phila Pa 1976). 2005, 30:1188- 96.

2. Bunnell WP: The natural history of idiopathic scoliosis before skeletal maturity . Spine (Phila Pa 1976). 1986, 11:773-6.

3. Lonstein JE, Carlson JM: The prediction of curve progression in untreated idiopathic scoliosis during growth. J Bone Joint Surg Am. 1984, 66:1061-71.

4. US A.K, H. Basat C, Adiguzel H. E, Gurcan S, Bayrakci K: New technique for correction of spinal deformities: temporary intraoperative posterior stretching. JTSS. 2009, 20:23-30.

5. Chang KW, Chang KI, Wu CM: Enhanced capacity for spontaneous correction of lumbar curve in the treatment of major thoracic-compensatory C modifier lumbar curve pattern in idiopathic scoliosis.

Spine (Phila Pa 1976). 2007, 32:3020-9. 10.1097/

BRS.0b013e31815cdde3

6. Vallespir GP, Flores JB, Trigueros IS, et al.: Vertebral coplanar alignment: a standardized technique for three dimensional correction in scoliosis surgery:

technical description and preliminary results in Lenke type 1 curves. Spine. 2008, 33:1588-97. 10.1097/

BRS.0b013e3181788704

7. Uçar BY: A new corrective technique for adolescent

Amaç: Çalışmamızın amacı çocukluk çağı tibia eminensia kırığı tedavisinde kullandığımız artroskopi yardımlı transepifizal çift tünel tekniğinin ve orta dönem sonuçlarının değerlendirilmesidir.

Yöntem: Diz çevresinde travma sonrası şişlik, hassasiyet, ağrı ve hareket kısıtlılığı şikayetleri olan hastanemiz acil servisine başvuran 3 hasta ve dış merkezde yumuşak doku travması olarak takip edilmiş subakut dönemdeki 1 hasta Meyers ve Mckeever Tip 3B ile Zaricznyj Tip 3 ve Tip 4 eminentia kırıkları olarak değerlendirilerek cerrahi tedavisi planlanmıştır. Tüm hastalar fizik muayeneyi takiben direkt grafi, bilgisayarlı tomografi ile değerlendirildi.1 hasta yumuşak doku yaralanması şüphesiyle ek tetkik olarak manyetik rezonans görüntüleme ile değerlendirildi. MR görüntüsünde şüpheli menisküs yırtığı bulunan hastanın intraoperatif menisküs lezyonu gözlenmedi. Değerlendirmeler sonrası tüm hastalar artroskopi planıyla operayona hazırlandılar.

Bu teknikte standart portallerden 4.5 mm’lik skopi ile diz içine girilmesini takiben shaver yardımıyla hematom ve yumuşak dokular temizlendi. Prob yardımıyla eminensia redükte edildi. Pediatrik çağ hastalar olması nedeniyle transepifizyal teknikle yaklaşık 1 cm aralıkla birbirine paralel 2.4 mm lik dril ile çift tünel açıldı. Ardından bir adet spinal iğne açılan tünelden eklem içine yönlendirildi.

AM portalden yerleştirilen bir sütür geçirici (ACCU-PASS, Smith and Nephew) ile ÖÇB’nin eminensiaya

kadın hastanın ortalama yaşı 13.2 (11-15) idi. Ortalama takip süresi 6 (8-5) aydı. Postoperatif kontrollerinde Tegner-Lysholm skoru 86.5 (81-90) idi. Yapılan son kontrollerinde ‘International Knee Documentation Committee (IKDC)Skoru’ 87.1 (82.8-91) olarak tespit edildi.Tüm hastalarda kırık kaynaması tamdı.

Çıkarımlar: Artroskopi yardımlı çift tünel tekniği deplase eminensia kırıklarının tedavisinde etkili ve güvenilir bir alternatiftir.

Dağaşan 11 y 04.07.2019 Tip 3B 90 92 Alihan

Demir 15 y 11.04.2019 Tip 4 86 82.8 İsa Can

Eşme-başı

13 y 04.03.2019 Tip 4 89 87.4

Abdullah

Şahin 14 y 18.04.2019 Tip 4 81 86.2

ÇOCUKLUK ÇAĞI EMINENSIA KIRIKLARINDA ARTROSKOPIK ÇIFT TÜNEL