• Sonuç bulunamadı

BÖLÜM 1: PORTFÖY YÖNETĐM YAKLAŞIMLARI VE PORTFÖY SEÇĐM

1.6. Đndeks Modeller

Markowitz Modeli’nde portföy seçim işlemi için hesaplanması gereken parametre sayısı oldukça fazladır. Markowitz Portföy Seçim Modeli’ne göre, sürece dâhil edilen hisse senedine ait beklenen getiri ve standart sapma değerlerine ilave olarak bütün varlıkların birbiri ile olan varyans ve kovaryans değerlerinin bilinmesi gerekmektedir. Bu hesaplama probleminin ortadan kaldırılması amacıyla faktör modeller geliştirilmiştir.

41

1.6.1.Tek Đndeks Modeli

Sharpe tarafından geliştirilen bu model, Markowitz’e alternatif olarak geliştirilmiştir. Sharpe Modeli’nde her hangi bir hisse senedinin optimal portföye dahil edilmesinde en önemli etken beta katsayısıdır. Đki hisse senedi arasında veya bir hisse senedi ile endeks arasında meydana gelen sapma sayısı beta katsayısı olarak adlandırılır. Beta katsayısının 1 olması, bir hisse senedi ile endeks veya iki hisse senedi arasında aynı yönlü ve güçlü bir ilişki olduğunu, bu sayının 1'in üzerinde olması ise hisse senedi ile endeks veya iki hisse senedi arasında gerçekleşen ilişkinin aynı yönde fakat çok daha güçlü bir şekilde gerçekleştiğini göstermektedir. Bu sayının -1 olması ise hisse senedi ile endeks veya iki hisse senedi arasında ters bir hareketlenmenin olduğunu gösterir. Beta sayısının -1 rakamımın altında olması hisse ile endeks arasında hızlı bir ters yönde hareketlenme olduğunu gösterir. Beta katsayısını aşan getiri kısmı, ilgili hisse senedinin portföye dâhil edilip edilmeyeceğini belirleyen kriterdir. Artık getiri olarak adlandırılan bu getiriler, büyükten küçüğe doğru sıralandırılarak, hangi hisse senedinin portföyde yer alacağına karar verilir. Karar verme sürecinde kullanılan parametre ise kesme katsayısıdır. Yüksek kesme katsayısına sahip olan hisse senetleri portföye dâhil edilirken, düşük kesme katsayısı oranına sahip olan hisse senetleri portföye dâhil edilmez. Çeşitli hisse senedi getirilerinin ortak ilişkili oldukları bir faktöre bağlama varsayımından hareketle, Sharpe (1970) tarafından geliştirilen bu modelde, hisse senetlerinin getirileri arasındaki korelasyon ortadan kaldırılarak, getiriler Pazar Đndeksi’nin getirisine bağlanmıştır (Özdemir ve Giresunlu, 1995:55). Buna göre;

Ri=αi + βiRm + εi i = 1,2,3,,…..n, t:1,2,….,n (19) Ri = i. ninci hisse senedinin getirisi,

Rm = Pazarın getirisi,

αi = Piyasanın durgun olduğu durumda i. hisse senedinin getirisi.

βi = i. hisse ile pazar arasındaki ilişki,

εi = Hata terimi ifade edilir.

42 E(εi)=o

Cov(εi, εj)= 0

Cov(εi, Rm)= 0 i=1,2,…n i≠j, t=1,2,3,…n

Tablo 1: Sharpe Modeli’ndeki Parametreler Ve Piyasa Đle Olan Đlişkiler.

PARAMETRELER PĐYASA ĐLE ĐLĐŞKĐ PĐYASAYA GÖRE

GETĐRĐ DÜZEYĐ

αi Pozitif Đyi

Sıfır Aynı

Negatif Kötü

βi 1.0 dan büyük Riskli

1.0 a eşit Aynı

1.0dan az Az riskli

εi, 0.0 dan büyük Kötü

Sıfır Aynı

Sharpe Modeli’nde de bir portföyün getirisi, portföye giren hisse senetlerinin getirilerinin ağırlıklı ortalamasıdır.

R6 WR   R6 W8 βR:8 ε 20   0≤xi≤1

Wi = i. hisse senedinin portföy içindeki payı, Ri = i hisse senedinin getirisi,

43

Rp = Portföyün getirisini ifade ettiği bir durumda portföy getirisi aşağıdaki denklem ile hesaplanır.

Sharpe (1970), yatırımcının karşı karşıya olduğu riski sistematik ve sistematik olmayan risk olmak üzere iki grupta inceler. Beta katsayısı ile ifade edilen unsur piyasa riskidir. Portföy getirisindeki değişimin belli bir kısmı piyasa endeksi ile açıklanırken, sistematik olmayan risk ise εi hata teriminin varyansı σεi2 ile ölçülür. Portföyün riski ise aşağıdaki gibi hesaplanır. σ6  =*>* ? *  σ: 8  W σ@   21 σP2= Portföy getirisinin varyansı,

σ: = Piyasa indeksinin varyansı,

σ@ = i. hisse senedinin getirisinin indeksle ilgili olmayan getirisinin varyansını ifade

etmektedir.

Paudel ve Koirala (2006) Nepalese Borsası’nda, Markowitz Modeli’nin mi yoksa Sharpe Modeli’nin mi yatırımcının, yatırım performansını en üst düzeye çıkaracağı konusunda araştırma yapmıştır. Çalışmada oluşturulmuş olan portföyler, iki varlık ile sınırlandırılmıştır. Hem Markowitz Modeli’ne göre, hem de Sharpe Modeli’ne göre çeşitli hisse senetlerinden oluşan portföylerin performansı test edilirken, yatırımcının tercih ve ihtiyaçları doğrultusunda portföy seçimine de alternatifler sunmuştur (Paudel ve Koirala, 2006:19).

Sharpe (1970) yapmış olduğu çalışması ile n(n+3)/2 tane parametre yerine 3n+ 2 adet paremetre kullanarak optimizasyon işleminde Markowitz’n sonuçlarına yakın değerler elde etmiştir. Böylece Markowitz Modeli’nde yatırımcının karşı kaşıya olduğu işlem yoğunluğundan yatırımcıyı kurtarmıştır. Ayrıca Frankfurter, Philips ve Seagle (1976) kısa dönemli optimizasyon işlemlerinde Sharpe Modeli’nin daha etkin sonuçlar verdiğini göstermiştir.

44

1.6.1.1. Tek Đndeks Modeli Đle Optimal Portföy Bulunuşu

Elton ve Gruber (1995), Sharpe’n çalışmalarını optimal portföy seçimine uygulanmak için bir yöntem geliştirmiştir. Bu yöntemde hisse senetleri öncelikli olarak performanslarına göre sıralanır. Bu performans değeri şu şekilde hesaplanır:

Ri - Rf / βi

Ri = i. hisse senedinin beklenen getirisi, Rf= Risksiz varlığın getirisi,

βi= Pazar getirisindeki %1lik değişmeye karşılık i. hisse senedinin getirisinde meydana gelen değişimi ifade eden değerdir.

Bu oran ne kadar büyük ise hisse senedinin performansı o kadar iyidir. Yüksek getiriye sahip olan hisse senetlerinin hangilerinin portföye alınacağına ise C* kesim noktası ile karar verilir. Bu değerin bulunabilmesi için her bir hisse için Ci değerlerinin hesaplanması gerekmektedir (Elton ve Gruber, 1995:185).

C σ:  ∑ RB RC σ@   1 8 σ: ∑ β σ@   22

Getiri fazlası ile Ci değerleri karşılaştırılır. Ci değeri getiri fazlasından büyük olan hisseler portföye dâhil edilir. Getiri fazlası > C noktası kesim noktası olan C* verir. C*>Ci sahip hisse senetleri portföye dâhil edilirken, küçük olan hisse senetleri portföye dâhil edilmez. Portföye dâhil edilecek hisse senetleri belirlendikten sonra hangi hisseye ne kadarlık yatırım yapılacağının kararı Zi değerlerinin hesaplanması ile bulunur (Elton ve Gruber, 1995:188).

Z σβ @

 ERB  Rβ C

  CFG 23

Ardından i hisse senedinin portföy içindeki ağırlığı bulunan Zi değerinin, toplam Zi değerlerine bölünmesi yoluyla bulunur (Elton ve Gruber, 1995:192).

45 X ∑ ZJZ   24 L* 1 M *

Böylece en optimal olan portföy seçeneğine ulaşılmış olur.

1.6.2. Çoklu Đndeks Modeli

Çoklu indeks modeller hisse senedi fiyatının sadece piyasa indeksinden etkilenmediğinin savunur. Çoklu Đndeks Modeli, piyasa indeksine ilave olarak farklı endüstriyel indekslerin bağımsız değişken, hisse senedinin ise bağımlı değişken olarak tanımlandığı regresyon modelidir (Karaşin, 1991). Çoklu indeks modellerinde kullanılan indeks değerleri birbirinden bağımsızdır. Enflasyon oranı, faiz oranı, piyasa endeksi ve farklı endeks türleri modelin açıklayıcı değişkenleridir.

Çoklu indeks modelleri, kovaryans çoklu indeks modeli ve diyagonal çoklu indeks modeli olmak üzere iki grupta incelenir (Philippatos, 1974; aktaran Korkmaz ve Ceylan, 2006).