• Sonuç bulunamadı

Birleştirme I ve I : Grup içinde yüksek düzeyde bağımlılık

1.2.6.4. Örnekolaya Dayalı Öğrenme:

Küçükahmet’e (1997:65) göre, örnek olay incelemesi, öğrencilerin sorunlu bir olaya etkin olarak katılmalarını gerek tiren bir yöntemdir. Sorunlu bir olay gerçek ya da imgesel olabilir. Olayı anlatan ve gerekli verileri kapsayan bir rapor çalışan bir öğrenciler olayı öğrenir, verileri analiz eder, sorunu değerlendirir. Tartışarak olayın nedenlerine ya da çözümüne ilişkin öneriler getirirler.

Örnek olaya dayalı öğrenme yöntemi öğrenci merkezlidir. Öğrenciler, bildiklerini ve kavradıklarını gerçek bir duruma uygulama şansına sahip olurlar ve bu süreçte bir problemi çözmeyi, analiz edip sonuca ulaşmayı öğrenirler (Demirel, 1999:85). Ayrıca, bu yöntemle tüm öğrencilerin sınıfta tartışmalara katılması sağlanır, öğrenciler ders kitabı dışındaki materyallerden de yararlanma fırsatı bulurlar(Küçükahmet, 2001:91).

Örnekolay yöntemi, gerçek yaşamda karşılaşılan problemlerin, durum ya da olguların senaryolaştırılarak metne dökülmesi ve bu metinde yer alan problemlerin sınıf ortamında tartışılarak çözüme ulaştırılması temeline dayanan bir yöntemdir(Demirel, 1999:85). Bu yöntemin amacı öğrencinin karar verme, seçme ve sonuca ulaşma ile ilgili yaşantı geçirmesini sağlamaktır.

Belirtilen öğretim uygulamalarının tümü öğrenciyi, öğretme-öğrenme sürecinin merkezine almakta; öğrencinin kendi bilgisini önceki bilgileriyle bağlantı kurarak,

çeşitli bilgi kaynaklarından yararlanarak, analiz ve sentezler yaparak, arkadaşlarıyla ve öğretmeniyle işbirliği içinde çalışarak zihinlerinde yapılandırmalarını sağlamaktadır. Bir bakıma yapılandırmacı kuramda farklı öğretim uygulamaları bulunmasına rağmen, bu uygulamalar, temelde yapılandırmacı kuramın temel varsayımlarını, ilkelerini, değerlendirme yöntemlerini ve bunlara bağlı olarak öğrenci ve öğretmen rollerini yansıtmaktadır.

Faydalarını ise Saban (2002:265), şöyle sıralamaktadır:

 Örnek olay incelemesi, öğrencilerin anlama, kavrama, analiz etme, sentezleme, değerlendirme ve yorumlama gibi bir çok yeteneklerini geliştirmelerine fırsat tanır.

 Örnek olay incelemesinde öğrenciler, belli bir konu hakkındaki bilgilerini, anlayışlarını ve becerilerini uygulamaya koyma imkânı bulurlar.

 Örnek olay incelemesi, öğrencilere belli bir konu veya olay hakkında birlikte çalışma imkânı sağlar.

 Örnek olay incelemesi, öğrencilerin düşünme becerilerini geliştirir.  Örnek olay incelemesi, öğrencilerin problem çözme becerilerini geliştirir.  Örnek olay incelemesi, öğretimde öğrenci merkezli bir yaklaşımı temsil

eder

Yukarıda sıralanan öğrenme metodlarının dışında yapılandırmacı bir öğretimin planlanmasında ve uygulanmasında aşağıda belirtilen öğretimsel işlemlerden de yararlanılabilir.

Öğretimsel işler, öğretim yöntem ve tekniklerinin içeriğini oluşturmaktadır ve sosyal bilimlerden mühendisliğe kadar pek çok alanda kullanılabilmektedirler. Öğretimde kullanılan yöntem ve teknikler, öğretimsel işlerle birleştirilmelidir. Basit düzeyli soruların yanıtlanmasından, problem çözme gibi karışık işlere kadar pek çok şekilde öğretimsel işler kullanılabilir(Açıkgöz, 2003:85).

Resimleme: İşlenen konunun ana hatlarının resimlerle anlatılmasıdır(Açıkgöz,

2003). Örneğin, Atatürk ilkeleriyle inkılâpların bağlantılarını gösteren resimler çizdirilebilir.

Slogan Bulma: Öğrencilerin işlenen konunun ana düşüncelerini yansıtan

sloganlar üretmeleridir(Belanca, 1997’den aktaran Çullu:2003:36). Örneğin Atatürk İlkelerinin biri ya da geneli ile ilgili sloganlar üretmeleri istenebilir.

Şiir/Öykü Yazma: Öğrencilerin işlenen konunun önemli bölümlerini yansıtan şiir

ya da öyküler yazmalarıdır(Açıkgöz, 2003). Örneğin, Atatürk devrimleriyle ilgili Cumhuriyetin ilk yıllarında yaşayan bir kişinin ağzından ya da günümüze ait şiir veya öykü yazdırılabilir.

Reklâm Hazırlama: İşlenen konuya İlişkin televizyonda ya da gazetede tanıtıcı

reklâmlar tasarlanmasıdır. Reklâmlar yazılı, sözlü ya hareketsel olabilir(Açıkgöz, 2003). Örneğin “Devletçilik İlkesi” işlenirken yeni açılan fabrikalarla ilgili reklâm hazırlattırılabilir.

Tarih Şeridi: Öğrencinin olayları dizgisel olarak görebilmesi ve de olaylar

arasında neden-sonuç ilişkisi kurabilmesini sağlamak amacıyla Tarih Şeridinin kullanılması yararlı olabilir. Öğrenciler bu sayede olaylar arasında bağlantı da kurabilirler. Ayrıca her öğrenci kendi tarih şeridini istediği gibi biçimlendirebilir. Hatta öğrencilerin daha kolay kavrayabilmeleri için kendi yaşamlarının tarih şeridini yapmaları da istenebilir(Brown ve Miller, 1996’dan aktaran Çullu,2003:37). Örneğin Atatürk inkılâpları için tarih şeridi hazırlattırılabilir.

Yanlışları ve Nedenleri Bulma: Öğrencilerden verilen bir metinde kasıtlı olarak

yapılmış yanlışları bulmaları ve onların neden yanlış olduğunu belirtip, doğrusunu söylemeleri istenebilir(Açıkgöz, 2003).

Önem Sırasına Koyma: Öğrencilerin işlenen konudaki ana düşünceleri, ilkeleri

Örnek Verme: İşlenen konulan açıklığa kavuşturucu örneklerin verilmesidir(Açıkgöz, 2003). Örneğin, Cumhuriyetçilik ilkesinin Milliyetçilik ve Halkçılık ilkesiyle bağlantısının açıklanmasında gayrimüslim bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının seçimlerde oy kullanabilmesi verilebilir.

Bulmaca: Öğrencilerin konu ile ilgili bulmacalar hazırlamaları ya da öğretmen

tarafından hazırlanan bulmacaların çözülmesidir(Açıkgöz, 2002).

Yordama Yapma: İşlenen konunun işlenmemiş bölümleriyle ilgili tahminlerde

bulunmak ve bu tahminlerin gerekçelerini açıklamaktır(Açıkgöz, 2002).

Tavsiyede Bulunma: İşlenen konuda ilgili kişilere tavsiyelerde bulunulmasıdır(Açıkgöz, 2003).

Karşılaştırma: Öğrenilenler arasındaki farklar ve benzerliklerin saptanmasıdır.

Poster/Afiş Hazırlama: İşlenen konuların önemli yanlarıyla ilgili olarak

hazırlanabilir. Örneğin Atatürk ilkeleriyle ilgili afişler hazırlanabilir.

Mektup Yazma: Öğrencilerin öğrendikleri konularda birbirlerine, tanımadıkları

insanlara ya da ünlü kişilere mektup yazmalarıdır. Örneğin, Atatürk’e mektup yazdırılabilir.

Problem Çözme: Öğrencilerin öğrenilenleri kullanarak kaynaklarda yazılı

olmayan problemleri çözmeleridir(Açıkgöz, 2003). Örneğin, yeni Türk devletinin kalkınması için ne yapılabilir?

Gazete Çıkarma: Öğrencilerin konuyla ilgili haber, makale, başyazı, şiir,

Alan Gezileri: Öğrenilen konuyla ilgi yerlerin gezilmesi ve bu gezinin

yapılandırmasını içerir. Öğrenciye gördükleri yerlerle ilgili dikkat etmeleri gereken noktalar belirtilir ve bir yazı hazırlamaları istenebilir(Çullu,2003:39). Örneğin, devletçilik ilkesiyle ilgili olarak Çaykur Genel Müdürlüğü’ne gezi yapılabilir.

Kavram Haritası Oluşturma: Konu ile ilgili kavramların merkezi bir kavram

etrafında birbirleriyle ilişkilerini gösterecek bir haritanın oluşturulmasıdır.

Şarkı Yapma: Öğrenilecek konunun şarkıyla anlatılmasıdır(Açıkgöz, 2002).

Duydunuz mu?: Öğrencilerin öğrendikleriyle ilgili "Duydunuz mu" ile başlayan

tümceler kurmalarıdır(Açıkgöz, 2003). Örneğin, "Duydunuz mu, Cumhuriyet ilan edilmiş." gibi.

Kanıtlama: Öğrencilerin öğrenilenlerle ilgili bir yargıyı destekleyici bilgileri

toplamaları, bu bilgileri çözümlemeleri ve o yargıyı doğrulayan kanıtlar olarak sunmalarıdır(Açıkgöz, 2003). Örneğin, Halkçılıkla ilgili özürlüler aleyhindeki bir durumun düzeltilmesi ile ilgili bir haber getirilebilir.

Günlük Yaşamla İlişkilendirme: Öğrencilerin öğrendikleri bilgilerle günlük

yaşamda kullanabilecekleri bağlantılar kurmalarıdır(Açıkgöz, 2003). Örneğin, İnkılâpçılık ilkesiyle ilgili ülkemizdeki teknik ilerlemelerle ilişki kurdurulabilir.

İnandırma: Öğrencilerin işlenen konuda kendileri gibi düşünmeyen ya da

kararsız olan kişileri inandırmaya çalışmalarıdır(Açıkgöz, 2003). Örneğin devletçilik ilkesini savunan biri, koşulsuz liberal ekonomiyi savunan birini iknaya çalışabilir.

Basın Toplantısı: Öğrencilerin bazılarının konuşmacı bazılarının ise basın

mensubu olduğu toplanmalardır. Bazen öğretmen konuşmacı, öğrenciler basın mensubu olabilirler(Açıkgöz, 2002). Örneğin: Saltanatın Kaldırılması, Cumhuriyetin ilanı gibi konularda basın toplantısı düzenlenebilir.

Venn Şeması Hazırlama: Öğrenilenler arasında benzer ve farklı yönlerin

gösterilmesi için kullanılır.