• Sonuç bulunamadı

I. BÖLÜM

5.2. Öneriler

PDÖY’nin Sosyal Bilgiler dersinde kullanımıyla ilgili olarak yapılan bu araĢtırmadan elde edilen sonuçlar ıĢığında geliĢtirilen öneriler iki alt baĢlık halinde aĢağıda maddeleĢtirilmiĢtir:

5.2.1. Uygulayıcılara Yönelik Öneriler

1. Proje çalıĢmalarının baĢından sonuna kadar çok iyi planlanması gerekmektedir. Bu nedenle proje çalıĢtırmak isteyen öğretmenlere önemli bir sorumluluk düĢmektedir. Hatta bu planlamada her öğrenciye ayrılacak zaman da belirlenmelidir.

2. Proje çalıĢmaları sırasında iĢbirlikli öğrenme kuramının ve probleme dayalı öğrenme yaklaĢımının bilgilerinden mümkün olduğunca faydalanılmalıdır. Bu yaklaĢımlar proje çalıĢmaları için önemli veriler sağlamaktadır. Ayrıca problemlerin çıkıĢ noktası olduğu unutulmamalıdır.

3. Öğretmenler proje gruplarında her bir öğrencinin çalıĢmalarını yakından ve ilgiyle takip etmelidir. Aksi halde, veli görüĢlerinde belirtildiği gibi, bazı öğrencilerin çalıĢmalarını aksatmaları ve diğer öğrencilerin çalıĢmalarını olumsuz yönde etkilemeleri söz konusu olabilmektedir.

4. Sadece sınıfta değil, ders dıĢı zamanlardaki çalıĢmalarının denetlenmesi çalıĢmaların verimini önemli ölçüde arttıracaktır. Öğrencilerin katılımıyla oluĢturulan bir e-posta grubu, her haftanın değerlendirmesi, bir sonraki haftada yapılacakların ayrıntılı bir Ģekilde duyurulması, soru cevaplanması, kaynak ve malzeme ihtiyaçlarına yönelik karĢılaĢılan sorunların çözülmesi ve çalıĢmaların izlenmesi amacıyla kullanılabilir.

5. Proje çalıĢmaları günlük hayatla iliĢkisi kurularak derslerin sadece sınıfla sınırlı kalmayıp, okullarda, fen laboratuarı, bahçe, müze, sergi gibi alanlarda da uygulanması sağlanabilir.

6. Veliler proje çalıĢma sürecinde önemli bir etkendir. ÇalıĢmaya baĢlamadan önce onların bilgilendirilmesi ve desteklerinin alınması önem taĢımaktadır. Öğrencilerin proje çalıĢmaları sırasında ailelerinden de yardım aldıkları görülmüĢtür. Bu nedenle

aileleri de proje çalıĢmaları yönünden çocuklarına nasıl yardımcı olunabileceği konusunda bilgilendirmek, proje çalıĢmalarının daha sağlıklı yürütülmesi açısından önemlidir.

7. Millî Eğitim Bakanlığı, PDÖY uygulamalarının ülkemizin her seviyedeki okulunda uygulanabilmesini kolaylaĢtırmak için bir uygulama yönergesi hazırlamalı, öğretmenleri bilgilendirme çalıĢmaları gerçekleĢtirilmelidir.

8. Program kılavuzunda bir seçilen bir ünite veya konunun PDÖY ile iĢlenmesi zorunlu hale getirilebilir.

9. Okul imkânlarının yeterli olmadığı durumlarda, proje çalıĢmaları elde edilebilecek materyal ve kaynaklar üzerinden planlanarak gerçekleĢtirilebilir.

5.2.2. AraĢtırmacılara Yönelik Öneriler

1. Ġleriki araĢtırmalar, bu araĢtırmada kullanılan örnekleme iliĢkin verilerin, sosyo- kültürel-ekonomik gibi özellikler açısından farklı olduğu diğer okullarda da uygulanarak yeniden gerçekleĢtirilebilir.

2. Bu araĢtırmada PDÖY uygulamaları yaklaĢık bir aylık bir süre ayrılarak gerçekleĢtirilmiĢtir. Ġleriki araĢtırmalarda PDÖY’nin Sosyal Bilgiler dersinde belirli bir ünite ile sınırlı tutulmadığı, örneğin bir yıla kadar uzatılmıĢ bir süre içerisinde gerçekleĢtirildiği uzun süreçli bir pilot uygulamanın yapıldığı, bir dersi tamamının bu anlayıĢ çerçevesinde uygulanarak etkililik derecesinin ortaya konması ile ilgili çalıĢmalar gerçekleĢtirilebilir.

3. Bu araĢtırmada PDÖY’nin Sosyal Bilgiler dersinde “Ülkemiz ve Dünya” ünitesi incelenmiĢtir. Bu araĢtırmadan sonra yapılacak diğer çalıĢmalarda aynı dersin farklı konularında çalıĢmaların gerçekleĢtirilebilmelidir. Aynı öğrenme alanının farklı sınıf seviyelerindeki kullanımı ile ilgili çalıĢmalar yapılabilir.

4. Disiplinlerarası bir yaklaĢımla Sosyal Bilgiler, Türkçe, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Resim, Müzik ve Beden Eğitimi derslerinin birlikte proje çalıĢmalarının gerçekleĢtirilmesi üzerine araĢtırmalar yapılmalıdır.

5. Yeni araĢtırmalarla mekânın PDÖY üzerindeki etkisi araĢtırılabilir. Söz konusu mekânlar sınıf dıĢında spor salonu vb. bu iĢ için düzenlenmiĢ mekânlar olabilir. 6. AraĢtırmacıların proje sürecinde karĢılaĢabilecekleri sorun ve aksamaların önceden

KAYNAKÇA

Ada, S., Baysal, N. B. ve Kadıoğlu, H. (2009). Projeye dayalı öğrenme yaklaĢımının öğrencilerin sosyal bilgiler dersine iliĢkin tutumlarına ve görsel sunu uygulamalarına etkisi. Ahi Evran Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 10 (3), 89-96.

Adanalı, K. (2008). Sosyal bilgiler eğitiminde alternatif değerlendirme: 5. sınıf sosyal bilgiler eğitiminin alternatif değerlendirme etkinlikleri açısından değerlendirilmesi. YayımlanmamıĢ Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Adana.

Aladağ, S. (2005). İlköğretim matematik öğretiminde proje tabanlı öğrenme yaklaşımının öğrencilerin akademik başarısına ve tutumuna etkisi. YayımlanmamıĢ Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Anlıak, ġ., Yılmaz, H. ve Beyazkürk, D. ġ. (2008). Okulöncesinde ve ilköğretimde proje yaklaĢımı ve uygulama aĢamaları. Millî Eğitim Dergisi, Sayı 179. 101-112.

Arslan, A. ve Yanpar, T. (2006). OluĢturmacı yaklaĢıma dayalı iĢbirliğine dayalı öğrenmenin ilköğretim sosyal bilgiler dersindeki etkileri. Eğitim Araştırmaları, Sayı: 24, 22-32.

Ata, B. (2007). Sosyal bilgiler öğretim programı., C. Öztürk. (Editör). Hayat bilgisi ve sosyal bilgiler öğretimi, yapılandırmacı bir yaklaşım. Ankara. PegemA Yayıncılık, s.71-83. Bahar, M., Nartgün, Z., DurmuĢ, S. ve Bıçak, B. (2006). Alternatif ölçme ve değerlendirme., M.

Bahar, Z. Nartgün, S. DurmuĢ, B. Bıçak ve M. Bahar. (Editörler). Geleneksel-alternatif ölçme ve değerlendirme öğretmen el kitabı. Ankara. PegemA Yayınları, ss.49-142.

BaĢbay, A. (2006). Basamaklı öğretim programıyla desteklenmiş proje tabanlı öğrenmenin sürece, öğrenen ve öğretmen görüşlerine etkisi. YayımlanmamıĢ Doktora Tezi, Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

Beckett, G. H. (1999). Project- based instruction in a canadian secondary schools’ esl classes: Goals and evaluations. Unpublished Doctoral Thesis, The University of British Columbia, Canada.

Bilen, M. (2002). Plandan uygulamaya öğretim. (6.baskı). Ankara: Anı yayıncılık.

Blumenfeld, C. Soloway, E. and Marx, R.W. (1991). Motivating project- based learning: sustaining the doing, supporting the learning. Educational Psychologist, 26, 369-394.