• Sonuç bulunamadı

4.1. Katılımcılarla ilgili Genel Bilgiler

4.1.3. Ö.A.3’e ait bilgiler

Ö.A.3 büyükşehirde yaşamaktadır. Bu yüzden orta okulda bu ilin bir ilçesindeki küçük bir ortaokuldan, lisede ise yine ilçedeki bir liseden mezun olmuştur. Ortaokulundan bahsederken “köy okulu gibiydi” kavramını kullanmıştır. Okulun iyi bir okul olmamasından öğretmenlerinin sürekli değiştiğini söylemiş ve orta okulda beş farklı fen öğretmeni olmuştur. Orta okulda fen dersinde ortalama bir başarıya sahiptir. Derslerin yazılıp geçilme şeklinde işlendiğini vurgulamıştır.

“...Aslında çok fazla bir şey hatırlamıyorum yani şöyle yaptık, böyle yaptık diye. Sadece hani yazılıp geçiliyor gibi bir şeydi. “ (1. Görüşme 1. bölüm)

Liseyi düz lisede okumuştur. En sevdiği ders kimya olmuştur. En kötü dersini ise fizik dersi olarak belirtmiştir. Lisede fen branşına yönelmesinin nedenini sözel dersleri sevmemesi olarak belirtmiştir. Fizik dersini sevmemesinin nedenini konuları iyi anlayamaması ve öğretmeninin hazırlıklı gelmemesi olarak tanımlamıştır.

“...Lisede sadece ders kitabından işliyordu. Hani ekstra bir şey gelmiyordu. Hazırlanıp gelmiyordu mesela. Hani Milli Eğitim kitabı neyse ondan takip ediyordu... Ee dolayısıyla o da üniversiteye hazırlanan bir insana yeterli değildi.” (1. Görüşme 1. bölüm)

“En çok zorlandığım bir saniye dalgalar yani emm formül olan şeyleri yapamıyorum.” (1. Görüşme 1. bölüm)

“Hani bir önyargı oluşuyor yapamıyorum diye hâlbuki belki şeyin temelini oluşturmadığımız için üstüne gidemiyorsunuz.” (1. Görüşme 1. bölüm)

Ö.A.3’ün üniversitedeki mezuniyet ortalaması 3.23’dür. Ö.A.3’ün daha önce hiç öğretmenlik deneyimi olmamıştır. Sadece kendisinden yardım isteyen akraba çocuklarına birkaç kez ders anlatmıştır. Kendine ait bilgisayarı vardır ve evde kalmaktadır. Internet genellikle bir ödevi yapmak, bir konuyu araştırmak için kullanmaktadır.

81

Ö.A.3 teknolojik bilgiyi tam manasında tanımlayamamaktadır ve kendisine bu bilgi bakımından 3 puan vermektedir (1-10 arası ölçekte). Bu bilgi bakımından kendine güvenmemektedir. Ayrıca bu konuda çok fazla meraklı olmadığını da belirtmiştir.

“Teknolojik bilgi. Yani o teknolojiyi kullanabilecek yeterliliğe sahip olmaktır. Mesela akıllı telefon çıktı şuanda hani onu en iyi şekilde kullanabilme belki teknolojik bilgidir ya da bilgisayar program hazırlamak. Bu şekilde olabilir.” (1. Görüşme 2. bölüm)

“…Yani yapamam herhalde. Yani program hazırlayamam, animasyon hazırlamam. Akıllı telefonum da yok.” (1. Görüşme 2. bölüm)

Ö.A.3 alan bilgisin ne ifade ettiğini de bilmektedir. Bu bilgi bakımından kendine 6 puan vermektedir (1-10 arası ölçekte). Eksikliğini ise genel olarak kavram yanılgılarına bağlamaktadır.

“Alan bilgisi mesela fen bilgisi açısından verirsek fizik, kimya, biyolojide tüm konuları en iyi şekilde bilmektir. “ (1. Görüşme 2. bölüm)

“…Çünkü daha eksiğim var yani. Kavram yanılgılarımı gideremedim. “(1. Görüşme 2. bölüm)

Özellikle eksik olduğu alanın kimya olduğunu söylemiştir ama fizikten de özellikle mekanik konularını hiç hatırlamadığından bahsetmiştir.

“…Yani kimya, fizikte de eksiğim var ama hepsinde değil. Mekanik kısmında…” (1. Görüşme 2. bölüm)

Ö.A.3 Pedagojik bilginin ne ifade ettiği bilmektedir. Bu bilgi bakımından kendine 5 puan vermektedir (1-10 arası ölçekte). Ancak bu bilgi bakımından nerede ve neden eksik olduğunu bilmediği görülmektedir.

“Hani o dersi hoca en iyi şekilde nasıl verebilir. Hani hangi materyalleri kullanırsa, nasıl anlatırsa, ses tonlaması nasıl olmalı. Ee öğrenciyle göz temasına giriyor mu, bunlar...” (1. Görüşme 2. bölüm)

“ bilmiyorum ki. Hiç deneyimim olmadı “(1. Görüşme 2. bölüm)

Ö.A.3 Teknolojik pedagojik alan bilgisini ancak çok genel olarak tanımlamaktadır. Bu bakımından kendisini değerlendirirken 4 puan vermektedir (1-10 arası ölçekte). Özellikle de pedagojik bilgisinin zayıf olmasından, alan bilgisinden de eksikleri olduğundan kendini teknolojik pedagojik alan bilgisi bakımından yetersiz görmektedir.

“Teknoloji  Hani yine o zaman ee şeyi bilgisayarı en iyi şekilde alanına uyarlanmış bir şekilde kullanmaktır diye düşünüyorum… Yani bir sunum açmaksa, bir video açmaksa eğer kasıt bunu yapabilirim yani.” (1. Görüşme 2. bölüm)

82

“Daha pedagoji bilmiyorum zaten. Teknolojik açısından da açığım var, hani alanda da zaten çok fazla donanımlı değilim. O yüzden.”(1. Görüşme 2. bölüm)

Şekil 4. 3. Ö.A.3’ün teknoloji, pedagoji ve alanı birleştirmesi (1. Görüşme 2. bölüm) Ö.A.3 önce bu bilgi türünü ilişkilendirememiştir. Çünkü teknolojik pedagojik alan bilgisi kavramını daha önce hiç duymamıştır. Ancak daha sonra çıkarımda bulunarak bu bilgi türlerini kesiştirerek göstermiştir.

“Ben şuan bundan bir şey anlamadım ama. Yani şöyle olsun merkezde, şunu şu şekilde olabilir. Yani şunlar ayrı ama bu küme gibi düşünebiliriz aslında. Küme göstereyim ben en iyisi. Hani şu… Biraz zor oldu ama “ (1. Görüşme 2. bölüm)

Ö.A.3 Öğretmen yeterliklerini önce alan bilgisi olarak tanımlayabilmiştir. Daha sonra tanımını biraz daha genişletebilmiştir. Ancak fen bilimleri öğretmenlerinin sahip olması gereken özel alan yeterliklerini daha önce hiç duymadığı görülmektedir.

“…yeterliliğinde hani lisanstaki alan bilgisi, özelde ekstra hani kendisi… Mesela fen bilgisinde belki öğretmen saz götürür, sesleri belki bir şekilde anlatabilir diye düşünüyorum özellikleri. “(1. Görüşme 2. bölüm)

“Ya bir kere dili olmalı… ıı bende yok ama  . Alan bilgisine çok iyi sahip olmalı. Ondan sonra ee dediğim gibi çevreyle ilgili belki projelere katılmalı. Iıı daha sonra sağlıkla ilgili bilgilere sahip olmalı. Bu şekilde. Müzikle ilgili olabilir, müzikle ilgili şeyler olabilir…” (1. Görüşme 2. bölüm)

Ö.A.3 ‘ün yürütülmekte olan FATİH Projesi hakkında bilgisinin çok yüzeysel ve hatalı olduğu görülmektedir. Ayrıca projenin ayrıntılarından da haberdar değildir. EBA’nın açılımını ve ne amaçla kullanıldığını da bilmemektedir.

“…Şey tablet dağıtılıyordu onu biliyorum. Başka geri dönüşüme falan da önem veriliyor FATİH Projesinde. O da içinde diye biliyorum… Hani FATİH Projesi’nden sonra sanki daha çok böyle piller toplandı, daha bilinçlendik diye düşünüyorum.”(1. Görüşme 2. bölüm)

83

Sonuç olarak Ö.A.3’ün de alanı ile ilgili gelişmeleri takip etmediği, uygulanmakta olan FATİH projesi hakkında genel bilgiye sahip olduğu, öğretmen yeterlikleri ve özel alan yeterlikleri hakkında hiçbir duyuma sahip olmadığı görülmektedir.