• Sonuç bulunamadı

4.2. Fen Bilgisi Öğretmen Adaylarının Pedagojik Bilgilerine İlişkin Bulgular ve

4.2.2. Öğretmen Adayı 2 ile İlgili Bulgular ve Yorum

Ö.A.2 öğrenmeyi aslında kendi kelimeleriyle doğru açıklamıştır ancak sınırlarını tam çizememiştir. Ezberlenmiş teknik kelimeler kullanmamıştır.

“Öğrenme yani bir şeyi yaparken artık hani yaptıktan sonra onu kazanmak yani o durumu olayı vs. kazanmak onun daha sonra tekrar edebilmek, yani tekrar gerçekleştirebilmek, o potansiyele sahip olabilmek yani onu kazanmış olmak bence öğrenmek.” (1. Görüşme 1. bölüm)

Ö.A.2 etkili bir fen ve teknoloji öğretmeninin, iyi bir gözlemci olması gerektiğini ve konuları günlük hayatla bağdaştırabilmesi gerektiğini düşünmektedir.

“Bence fen ve teknoloji günlük hayatımızda çok uyarlanabilir olduğu için Dünya’yı ve çevreyi çok güzel gözlemleyebilmeli ve bunu öğrencilere o şekilde aktarabilmeli yani ezber değil de biraz daha görsellik, yaşadığın hayatla uyarlanabilirlik şeklinde

97

aktarabilmeli. Kendini de okuyarak hani araştırarak, gündemi takip ederek yetiştirip o şekilde hazır bulunuş içinde olmalı.” (1. Görüşme 1. bölüm)

Ö.A.2 de kendi henüz bu konuda yeterli görmemektedir. Bahsettiği özelliklere sahip olması için odaklanması gerektiğini söylemiştir.

“Eee biraz daha tamamen ona odaklanmam gerektiğini düşünüyorum. Şuan hani öğrenciyiz haliyle farklı şeylerle de meşgul olabiliyoruz. Gurbet hayatı vs. tam olarak işin içine girince kendini insan daha iyi analiz edebilir. O yüzden şuan hani tam olarak belki farkında değilim. “ (1. Görüşme 1. bölüm)

İyi bir fen ve teknoloji öğretmenin özellikle yapılan araştırmalara duyarlı olmasını ve araştırmaları takip etmesi gerektiğini düşünmektedir. Ancak araştırmadan kastının eğitim araştırmalarından çok alan araştırmaları olduğu görülmektedir.

“Fizik, kimya, biyoloji hakkında geçmişten günümüze yapılan tüm araştırmaları, yayınları artı bu konudaki teorik bilgileri, kanunları bilmesi gerekir ve ee yapılan şuan da bile yapılan araştırmalardan haberdar olması gerekir, ona göre hani eğitime uyarlanabilir öğrenciye vereceği şeyleri daha da düzenli alışkanlık haline getirebilir olduğunu düşünüyorum.” (1. Görüşme 1. Bölüm)

“Şimdi üniversitede gördüğümüz konularla, anlatacağımız konuları hani ağır gördük biz üniversite de. Eee anlatacağımız konulara aslında hâkimiz biliyoruz ama bu yeterli mi değil mi? Ben onu açıkçası arada kalıyorum. Çünkü üniversitede daha farklı şeyler görüyoruz. Daha geniş şeyler görüyoruz. Bunları çocuklara aktaracak mıyız, aktarmayacak mıyız o konuda ikilem yaşıyorum. O yüzden hani bazı bilgiler hala mesela değişebiliyor. Klasik fizik ve modern fizik örneği gibi. Bu klasik fizikte geçerli ama modern fizikte geçerli değil. Hani biz çocuğa onu klasik fiziğe göre anlatacağız ama bazı şeyler değişiyor. Mesela atom modelleme, modern atom modeli çıktı. Bunları iyi takip etmek lazım. Bir de çocuğu da düşünüyorum, tam olarak buna sahibim diyebilmem için önce bir yaşamam lazım diye düşünüyorum onun hakkında.” (1. Görüşme 1. Bölüm)

Ö.A.2 ideal bir fen ve teknoloji sınıfının özellikleri arasında teknolojik donanımı da saymıştır. Ancak teknolojinin ne kadar ve nasıl olacağının henüz zihninde yer etmediği görülmektedir.

“Temiz olmalı, düzenli olmalı, laboratuvar araç vere gereçleri hazır bulunmalı, teknolojik olarak slâyt işte bilgisayar destekli olursa çok daha iyi olur. Onun dışında materyal konusunda zengin olmalı, bu şekilde…” (1. Görüşme 1. bölüm)

“… Masalar olabilir, elektrik kablolarının bağlı olduğu, dolaplar olmalı ve içinde fen ve teknoloji deneylerinin yapılabileceği malzemeler bulunmalı. Daha sonra materyaller bulunmalı mesela iç organları gösteren insan vücudu şeklinde, hücre modeli olabilir. Ferah olmalı öğrencilerin daha iyi eğitim verilebilmesi için, bu şekilde bir akıllı tahta olursa çok daha iyi olur. Projeksiyon, bilgisayar...” (1. Görüşme 1. Bölüm)

98

Ö.A.2 fen ve teknoloji öğretim programında bir değişiklik yapıldığını bildiği ama içeriği hakkında bilgi sahibi olmadığı görülmektedir. Eski programın değişikliklerden sonra yeni haliyle öğrenci odaklı olduğunu düşünmektedir.

“Okumuştum ama şuan hatırlamıyorum… Talim ve Terbiye Kurulu’nu takip ediyoruz ama...” (1. Görüşme 1. Bölüm)

“En son geçen yıldı galiba ya da iki yıl önce. Yanlış olmasın tam net bilmiyorum ama yeni değiştirildiğini biliyorum sadece. Öğrenci odaklı olmuş galiba.” (1. Görüşme 1. Bölüm)

Ö.A.2 uygulanmakta olan programın öğrenme alanlarını ve ünitelerini bilmemektedir. Ayrıca elektrostatik konusunun kazanımlarının değişip değişmediği ile eski ve yeni programda verildiği sınıf düzeyi hakkında da bilgi sahibi değildir.

“O konuda bir bilgim yok maalesef. Bakmadım.” (1. Görüşme 1. Bölüm)

Ö.A.2’den bildiği öğretim stratejisi, yöntem ve teknikleri sayması istenince birkaç tane sayabilmesine rağmen, bunlardan hangisi strateji hangisi teknik ya da hangisi yöntem bunun ayırımını yapamamaktadır. Strateji, yöntem ve teknik arasındaki farkları bilmediğini kendisi de kabul etmiştir.

“Eee yapılandırmacı yaklaşımlar, sunuş, buluş ee öğretim tekniklerinden soru cevap dedik... Başka şuanda aklıma gelmiyor ama psikomotor, bilinçsel, duysal diyoruz.” (1. Görüşme 1. bölüm)

“Eee güzel  Imm bu soru cevap, sunuş, buluş bunlar yöntem. Teknik ben şuan bunları

şey yapamıyorum tam ayırt edemiyorum açıkçası. Gördük ama biraz karışık geçti o dönem benim için. O yüzden tam şuan net bir şey söyleyemeyeceğim.” (1. Görüşme 1. bölüm)

Ö.A.2 ders anlatımı sırasında elektrostatik konularının sunuş, buluş ve soru cevap yöntemi ile anlatılabileceğini söylemesine rağmen Ö.A.2 de Ö.A.1 gibi ders anlatırken sunuş yoluyla ders anlatmıştır. Hazırladığı 5E modelindeki plana uyamamıştır.

“Yöntem soru cevap kullanılır, sunuş, buluş ııı sonra başka 5e modeli diye bir şey var o şekilde yapılabilir. Şimdiye kadar öğretmenleriniz en çok hangisini kullandı?” (1. Görüşme 1. bölüm)

“Elektrostatik konusu sunuş ve buluşla, soru cevapla 3 şekilde yapılabilir yani anlatılabilir.” (1. Görüşme 1. bölüm)

Ö.A.2’den ölçme değerlendirme yöntem ve tekniklerini sayması istendiğinde hatırlamadığı görülmüştür. Ancak daha sonra sınırlı sayıda klasik ölçme değerlendirme tekniği sayabilmiştir. Adını bilmese de amacını bildiği görülmektedir. Ancak alternatif ölçme değerlendirme teknikleri hiç aklına gelmemiştir.

99

“Imm şimdi... Aklıma gelmiyor şimdi hocam. Hayır, şuan hiç...(1. Görüşme 1. bölüm) “T- Testi onlar mı? T- Testi falan, doğru ya hee şey anladım tamam  Hee tamam tamam anladım şimdi... Eee çoktan seçmeli dediğiniz gibi doğru yanlış hani bu şekilde. Daha sonra boşluk doldurma, ııı öğrencinin hani daha çok soru sorarak daha iyi ölçebiliriz. Mesela ayrıntı değil de böyle daha fazla geniş tutarak o şekilde en azından konuyu kavrayabileceği şekilde sorular sorabiliriz yani. “ (1. Görüşme 1. bölüm) Ö.A.2’nin sınıf yönetiminde de yetersiz kaldığı görülmüştür. Ses tonunu iyi ayarlayamadığı ve ders sırasında olduğu yerden hiç kıpırdamadan ders anlattığı, sadece bir defa tahtayı kullanmak için hareket ettiği ve öğrencilerle hiç iletişime geçmediği gözlemlenmiştir. Ö.A.2’in pedagojik bilgisini değerlendirirken hazırladığı ders planı da incelenmiştir. Ders planı değerlendirme formuna göre Ö.A.2’nin ders planını 5E modeline göre yapılandırmaya çalıştığı ama yetersiz kaldığı görülmüştür. Ö.A.2’nin hazırladığı ders planının değerlendirilmesi Tablo 4.2’de gösterilmiştir.

Tablo 4 . 2 Ö.A.2’nin Hazırladığı Ders Planının Değerlendirilmesi Ö.A.2’nin Hazırladığı Ders Planının Değerlendirilmesi

Ye terli Ek sik Ye ters iz

1. Ders planı formunu eksiksiz doldurabilme X

2. Dersin amacını belirleme X

3. Kazanımları açıklama X

4. Dersin anahtar kavramlarını açıklama X

5. Derste kullanılacak araç-gereçleri belirleme X

6. Teknolojiyi dersin bölümlerine adapte etme X

7. Derste kullanılacak eğitim teknolojilerini belirleme X

8. Kazanımları yerine getirebilecek öğretim, yöntem, teknik

ve strateji belirleme

X

9. Anahtar kavramları açıklamada ders kitabı dışında farklı kaynaklardan yararlanabilme X

10. Dersin hazırlık kısmında öğrencilerin dikkatini nasıl çekeceğini belirleme X

11. Dersin sunuş kısmında günlük hayattan örnekler verebilme X

12. Dersin sunuş kısmında öğrencilere yöneltilebilecek soruları ve olası çözüm yollarını analiz

edebilme

X

13. Dersin uygulama kısmında etkinliklerin nasıl yapılacağını açıklama X

14. Kullanılacak eğitim teknolojilerinin dersin hangi aşamasında, ne kadar, nasıl ve hangi amaçla

kullanılacağını açıklama

X

15. Öğretim sırasında öğrenciler tarafından zorlanılacak ya da yanlış anlaşılabilecek kavramları

belirleme ve açıklama

X

16. Öğretim sırasında öğrenciler tarafından zorlanılacak ya da yanlış anlaşılabilecek kavram

yanılgılarını gidermede neler yapılabileceğini açıklama

X

17. Öğrencilerin anlama düzeylerini nasıl teknoloji ile değerlendireceğini açıklama X

18. Değerlendirmede kullanılacak soruları kazanımlara ve öğrenci seviyesine uygun

belirleyebilme

X

19. Öğrenciler arasındaki bireysel farklılıkları dikkate alabilme X

20. Planın uygulanabilirliği X

100

Ö.A.2’nin ders planını 5E modeline göre yapılandırmaya çalışmıştır. Hazırladığı planda iki ders saati için fazla kazanıma yer vermesine rağmen ders planına uymamış ve hızlı bir şekilde öğrencileri hiç dikkate almadan hızlı bir şekilde ilerleyerek 1. dersin sonunda hedeflediği kazanımları tamamlamıştır. Hazırladığı ders planının ise orta düzeyde olduğu söylenebilir (9x2+12x1=30 puan).

Ders anlattıktan sonra kendi performansını değerlendirirken her bakımdan eksik olduğunu ve güçlü yönü olmadığını söylemiştir. Sınıf yönetiminde, öğrenci ile iletişimde, konuyu öğrenciye aktarmada ise özellikle zayıf olduğunu düşündüğünü belirtmiştir. Bir daha deneyiminde deneyleri öğrenciye yorumlatacağını ve öğrencileri dikkate alacağını belirtmiştir.

“Deneylerin sonucunu öğrenciye buldururum. Daha fazla örneklerle dersi anlatırım. Öğrencinin o konuya ilgi duymasını sağlarım. Kaynaklarım; ders kitabı, internet, video, animasyon ve simülasyon olurdu.” (ders anlatımı öz-değerlendirme formu) Sonuç olarak Ö.A.2’nin ders anlatımı sırasında yapılan gözlemlere göre konunun kazanımlarını bildiği ancak öncesi ve sonrasında hangi kavramlar verildiğini bilmediği görülmüştür. Genel olarak öğretim, yöntem ve teknikleri ayırt edemediği, alternatif strateji ve teknikleri bilmediği, klasik ölçme değerlendirme yapabildiği ve hatta alternatif ölçme değerlendirme hakkında fikir sahibi olmadığı, öğrencilerle iletişim kuramadığı ve sınıfı yönetmekte yetersiz kaldığı göz önünde bulundurulduğunda Ö.A.2’nin pedagojik bilgisinin düşük seviyede olduğu söylenebilir.