• Sonuç bulunamadı

4.1. Katılımcılarla ilgili Genel Bilgiler

4.1.4. Ö.A.4’e ait bilgiler

Ö.A.4 büyükşehirde yaşamıştır. Bu yüzden orta okulda bu ilin iyi sayılabilecek bir orta okulundan, lisede ise ildeki iyi bir Anadolu Lisesinden mezun olmuştur. Okuduğu lise pilot okul olduğu için her dersin ayrı bir laboratuvarı vardır ve her türlü donanıma sahiptir. Ortaokulda fen dersinden oldukça iyi bir not ortalaması ile mezun olmuştur ve hatta en başarılı olduğu ders olarak tanımlamaktadır. Ortaokulda oldukça iyi bir fen dersi deneyimine sahiptir.

“Ortaokulda. Bizim laboratuvarlarımız vardı. Ee hocalarımız orada bizi çok ders işlemesek ya da çok bir şeyler yapmasak da bizi o ortama koyarlardı. Ee tepegöz kullanırdık. Imm farklı teknolojik materyaller vardı. Hatırlamıyorum şuanda isimlerini. Resimler, resimler gösteriyordu. Mesela hocamız bitki resimlerini tek tek gösteriyordu. Deneyler yapıyorduk. Bize etkinlikler veriyordu ve güzel anlatıyorlardı.” (1. Görüşme 1. bölüm)

Ö.A.4 Ancak lisede fen derslerinde biraz zorlandığını belirtmiştir. Ancak fen branşlarında sözel derslere nazaran daha başarılı olduğu için bu alana yönelmiştir.

“Fizik, kimya, biyoloji. Ee kimya daha iyiydi. Kimya ve biyoloji. Fizikte biraz daha iyi olmadığımı söyleyebilirim diğerlerine göre. Not olarak değerlendirirsek, hepsinde ortalama 4 diyebiliriz.” (1. Görüşme 1. bölüm)

Ö.A.4 ortaokulda öğretmeninin ona görevler vermesi sayesinde derse ilgisinin ve dersteki başarısının arttığını vurgulamıştır.

“Hımm. Unutamadığım. Mesela şey oluyordu. Imm fen derslerinde hoca genelde bana görev veriyordu. Ben istekli olduğum için. Ben hep bu alanda başarılıymışım gibi geliyordu ve gerçekten de o tarafa kendi göndermese Türkçe yapamazdım. Ama Fenin hepsini yapardım. Çünkü Türkçe öğretmenimden çok hoşlanmıyordum. Yani devamlı bana görev vermesini sevip, hoşuma giderdi.” (1. Görüşme 1. bölüm)

Ö.A.4 lise öğrenimi boyunca en çok kimya ve biyolojiyi sevdiğini ancak fizikte zorlandığını söylemiştir. Fizik öğretmeninin alan bilgisindeki yetersizliğini ve bunun öğrenciler tarafından fark edilmesini bu dersteki başarısızlık atfetmesi olarak görmüştür.

“En çok biyoloji ve kimyada. Yani hepsini seviyorum ama hani fizikte daha çok zorlandığım için biraz daha sıkıntılı o. Aa zorlandığım için olabilir. Birde lisede ki fizikçimiz iyi değil diye... Aa soru götürürdük, bizden kaçardı mesela… Iıı yeteri kadar

84

bilmiyordu. Bizim Anadolu Lisesi için çok düşük bir seviyesi vardı. Iı çünkü bayağı dereceler çıkartan bir Anadolu lisesiydi. Çok geriydi ve bunu da kendisi biliyordu. Hep aynı şeyleri anlatıyordu. Yani bizim önümüze koy sınavı onun önüne koysak, biz 100 alırdık,90 alırdık geçerdik. Ama kendisi yapamazdı mesela... Bize sınavda sorduğunun bir benzerini sorardık, yapamazdı. Hani ezbere çalışabilirdi. Hani bir defteri vardı ya da bir stili vardı. Hep onu çözerdi, onu anlatırdı. Onun bir benzerini sorduğunda yapamazdı. Çünkü kendisi daha tam oturtmamış …” (1. Görüşme 1. bölüm)

Ö.A.4 kimya öğretmeninin başarılı olmasını alanındaki yenilikleri takip etmesine bağlamıştır.

“…mesela zamanla birebir takip ediyordu. Yeni çıkan bir kitabı mesela bildirirdi. İşte şuradaki sorular güzel. Şundan alın. Şu yayından alın ya da bu yayından alın derdi. Bizi yönlendirirdi. Zaten bize normal soru sormazlardı. Olimpiyat sorusu sorarlardı. Çok zorlarlardı.” (1. Görüşme 1. bölüm)

Ö.A.4’ün üniversitedeki mezuniyet ortalaması 2.81’dir. Ö.A.4’ün 1. sınıftan beri bir vakfa bağlı kurumda sınıfı vardır. Ve sürekli orada ders vermektedir. Kendine ait bilgisayarı vardır ve ailesinin evinde kalmaktadır hatta evlerinde dört adet bilgisayar olduğundan bahsetmiştir. İnterneti sık sık bir ödevi yapmak, bir konuyu araştırmak ve sosyal ağ için kullanmaktadır. Ö.A.4 teknolojik bilgiyi iyi bir şekilde tanımlayabilmektedir. Kendine bu bilgisi bakımından güvenmekte olup 9 puan vermektedir (1-10 arası ölçekte).

“Heee... Teknolojik bilgi yani günümüzdeki teknolojik değişimleri takip edebilmek ya da en azından bir şeyler söyleyebilmek, işine yarayan kısmı çok fazla teknolojik bilgi var. İşimize yarayan kısmı yani kendi dersim için ya da kendi öğretmenliğim için onları kullanabilmektir bence. Yani teknolojiyi ben biliyorum diyebilirim ama kalkıp da bir yazılımı çok detaylı bilmek zorunda değilim. Onu bilgisayarcı arkadaş yapar mesela. Ama kendim atıyorum bir animasyonu oynatabilme ya da bir simülasyonun nasıl oluştuğunu, nasıl oynatabileceğimi, hangi göstergenin ee fende neye tekabül ettiğini bilmem lazım. Bunları bilirsem benim için teknolojik bilgim vardır.” (1. Görüşme 2. bölüm)

Ö.A.4 alan bilgisini tanımlayabilmektedir. Bu bilgi bakımından kendine ortalama 8 puan vermektedir (1-10 arası ölçekte). Eksikliğinin ise en çok fizikte olduğunu belirtmektedir.

“Alan bilgisi eee temel fizik, kimya, biyoloji ile ilgili temel yeterliliklerin öğretmende bulunması… Mesela atıyorum işte temel elektrik bilgisinin hocada bulunması ya da temel madde bilgisinin öğretmende bulunması.” (1. Görüşme 2. bölüm)

“Fizik için 7,kimya için 8, biyoloji için 9.” (1. Görüşme 2. bölüm)

Ö.A.4’ün fizik dersini yapamamak gibi bir kaygısı vardır. Öğretmenlik deneyimi bulunmasına rağmen dersi öğretirken de bu kaygısının devam ettiğini söylemektedir.

85

“Ya aslında ben fiziği yapabiliyorum ama ee liseden gelen bir eksiklik herhalde yapamadığıma inanıyorum. Yani yapıyorum ama yapamadığıma inanıyorum. Psikolojik galiba ya da zor olduğu bize aşılandığı için mi böyle bilmiyorum. Bir kaygım var. Fizikle ilgili var.” (1. Görüşme 2. bölüm)

“…Yani şimdi kendimi çok yeterli hissetmediğim için mutlaka çocuklarda bunu hissedecektir yani. Atıyorum 9 verseydim bu böyle olmazdı.” (1. Görüşme 2. bölüm) Ö.A.4 pedagojik bilgiyi tanımlayabilmektedir. Bu bilgi bakımından kendine 9 puan vermektedir (1-10 arası ölçekte). Bu bilgi bakımından kendine güvenmektedir ve pedagojiyi sevmektedir.

“Pedagojik bilgi ııı çocukların yaşlarının hani neler getirdiğini öğretmenin bilmesi, bunu eğitimle birlikte entegre edebilmesidir pedagojik bilgi. Örnek vereyim. Mesela atıyorum ee 4.sınıf ya da 5.sınıf öğrencisine fen laboratuvarında hani gösterebileceğin deneyler sınırlıdır. Çünkü çocuğun anlaması daha tam oturmamıştır. Ama 8.sınıftaki bir öğrenciye çok daha karmaşık bir deney yapabilirsin. Çünkü daha karmaşık düşünmeye alışmıştır. Başlamıştır en azından.” (1. Görüşme 2. bölüm)

Ö.A.4 teknolojik pedagojik alan bilgisinin ne ifade ettiğini tam olarak bilmemektedir. Ancak bu bilgi türleri arasındaki ilişkiyi de şu şekilde şematize etmiştir.

“Teknolojik pedagojik alan bilgisi. Şöyle hangi teknolojinin hangi yaşa uygulanacağı mesela hangi teknoloji hangi yaşa uygun olur bu demek yani. ... aklıma bu geliyor… Mesela ımm bazı simülasyonları anlayamayabilirler, algılayamayabilirler. Bunu örnek verebiliriz… Yaşına uygun olacak şekilde.” (1. Görüşme 2. bölüm)

Şekil 4. 4. Ö.A.4’ün teknoloji, pedagoji ve alanı birleştirmesi (1. Görüşme 2. bölüm) Ö.A.4 teknolojik pedagojik alan bilgisi bakından kendisine 8 puan vermiştir (1-10 arası ölçekte).

Ö.A.4 Öğretmen yeterliklerini genel olarak tanımlayabilmiştir. Aynı şekilde fen bilimleri öğretmenlerinin sahip olması gereken özel alan yeterliklerini de genel olarak tanımlayabildiği görülmektedir.

86

“Öğretmen yeterliliği derken, öğretmenin hani ıı sınıfı yönetebilme, ııı kendini ifade edebilme, çocuklara doğru örnek olabilme yeterliliğini kastediyor genel olarak. Özel alan yeterliliği de ee kişinin bölümü neyse o alandaki yeterliliği yani alanına hâkim mi, fizik, kimya, biyoloji bir fen bilgisi öğretmeni yeterince biliyor mu, çocuklara aktarabiliyor mu bu…” (1. Görüşme 1. bölüm)

Ö.A.4‘ün FATİH Projesi hakkında bilgisi olduğu görülmektedir. Ayrıca projenin ayrıntılarından haberdardır. Projenin gerekli olduğunu da düşünmektedir. EBA’nın açılımını da ne için kullanıldığını da bilmektedir.

“FATİH Projesini duydum ama çok başarılı olmadığını sonradan yapılan araştırmalar onu göstermiş herhalde. O yüzden durdurulduğunu biliyorum projenin şuan için. FATİH Projesinde ee liselere ve ee ilkokul çocuklarına bazı pilot okullara bilgisayarlar dağıtıldı. O okullara ortamlar, teknolojik ortamlar kuruldu. Eee ondan sonra elektronik kitaplar, materyaller falan hazırlandı. Bunların üzerinden eğitim yapılmaya çalışıldı. Daha kaliteli olacağını düşündüler ama teknolojiye bence çok yüklendiler.” (1. Görüşme 1. bölüm)

“…Ee bence gerekli ama hani ee çok iyi araştırma yapılmadan bence girildi hani bu projeye. Çünkü çok maliyetli bir proje olduğunu düşünüyorum ben. Hani basit şeyler değil. Her çocuğun eline tablet vermek kolay değil yani. Sonuçta devletin bütçesinden çıkan bir şey. Bence daha iyi araştırılmalıydı ve sadece teknolojiyle olacak bir şey değil eğitim.” (1. Görüşme 1. bölüm)

Sonuç olarak Ö.A.4’ün de alanı ile ilgili gelişmeleri takip ettiği, uygulanmakta olan fatih projesi, öğretmen yeterlikleri ve özel alan yeterlikleri hakkında da bilgi sahibi olduğu görülmektedir.