• Sonuç bulunamadı

Öğretim Sırasında İlerlemelerin Kayıt Edileceği Kayıt Çizelgelerinin

3.4. FOTOĞRAFLAR ARASINDAN SEÇİM YAPMA BECERİSİNİN

3.4.2. Öğretim Sırasında İlerlemelerin Kayıt Edileceği Kayıt Çizelgelerinin

Araştırmada Sabit Bekleme Süreli İşlem Süreciyle öğretim yapılırken, Sıfır Saniye Bekleme ve Dört Saniye Sabit Bekleme Süreli İşlem Sürecinde deneğin gösterdiği

tepkileri kaydetmek amacıyla kayıt formu geliştirilmiştir. İlerleyen bölümlerde kullanılan kayıt formlarının geliştirilmesi süreci yer almaktadır.

3.4.2.1. Sıfır Saniye Bekleme Süreli İşlem Süreci Kayıt Formunun Geliştirilmesi

Araştırmada, Sıfır Saniye Bekleme Süreli İşlem Sürecinde ilerlemeleri kaydetmek amacıyla sıfır saniye bekleme süreli işlem süreci kayıt formu geliştirilmiştir. Kayıt formu geliştirilirken sabit bekleme süreli işlem sürecini kullanan araştırmaların sıfır saniye bekleme süreli işlem sürecinde kullandıkları kayıt formları incelenmiş ve bir kayıt formu hazırlanmıştır. Hazırlanan sıfır saniye bekleme süreli işlem süreci kayıt formunun ön uygulaması yapıldıktan sonra son hali verilmiştir.

Sıfır saniye bekleme süreli işlem süreci kayıt formunda kimlik bilgileri ve kayıt formu yer almaktadır. Kimlik bilgileri bölümünde öğrencinin adı soyadı, tarih, hedef uyaran ve kullanılan ipucu türü yer almıştır. Bunların altında ise, deneme sayısı, tercih maddeleri, doğru tepki, yanlış tepki ve tepkide bulunmama sütunlarından oluşan bir tablo yer almıştır. Sıfır saniye bekleme süreli işlem sürecinde ilerlemelerin kaydedildiği kayıt formunun altına, doğru tepki, yanlış tepki ve tepkide bulunmama sayısı, yüzdesi ve bunların nasıl hesaplanacağını gösteren formül eklenerek son hali verilmiştir (EK-11: Sıfır Saniye Sabit Bekleme Süreli İşlem Süreci Kayıt Formu).

3.4.2.1.1. Sıfır Saniye Bekleme Süreli İşlem Süreci Kayıt Formunun Ön Uygulaması

Sıfır Saniye Bekleme Süreli İşlem Süreci Kayıt Formunun ön uygulaması hazırlanan kayıt formunun seçim yapma becerisinde kullanılabilirliğini, kayıt formunun kullanımının rahat olup olmadığını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Sıfır saniye bekleme süreli işlem süreci kayıt formunun ön uygulaması, AÇYE olan bireye ev ortamında uygulanarak yapılmıştır. Sıfır saniye bekleme süreli işlem süreciyle öğretim yapılırken hedef uyaran söylenerek seçim yapmasını istenmiş hemen ardından kontrol edici ipucu araştırmacı tarafından verilmiştir. Araştırmacının sunduğu kontrol edici ipucundan sonra

deneğin verdiği tepkiler, ilgili sütuna işaretlenmiştir. Bu ön uygulama sonucunda, hazırlanan kayıt formunda deneme sayısını belirten sütünün eklenmesi ve beş materyal çiftinin deneme sayısınca kopyalanmasının uygun olduğuna karar verilmiştir.

3.4.2.1.2. Sıfır Saniye Bekleme Süreli İşlem Süreci Kayıt Formunun Uygulanması ve Puanlanması

Sıfır Saniye Bekleme Süreli İşlem Süreci Kayıt Formu, sıfır saniye bekleme süreli işlem sürecinde ilerlemeleri kaydetmek için kullanılmıştır. Sıfır saniye bekleme süreli işlem süreci kayıt formunun uygulaması, deneklerin ev ortamında yapılmıştır. Sıfır saniye bekleme süreli işlem süreciyle öğretim yapılırken, hedef uyaran söylenerek (hangisini istersin?) deneğin seçim yapmasını istenmiş hemen ardından kontrol edici ipucu (işaret ve sözel ipucu) araştırmacı tarafından verilmiştir. Araştırmacının sunduğu kontrol edici ipucundan sonra deneğin verdiği tepkiler, ilgili sütuna işaretlenmiştir. Bu uygulama sonrasına kayıt formundaki doğru tepkiler, yanlış tepkiler ve tepkide bulunmama sayıları, tercih maddelerinin sayısına bölünüp ve çıkan rakam yüz ile çarpılarak tepki yüzdesi bulunmuştur.

3.4.2.2. Dört Saniye Bekleme Süreli İşlem Süreci Kayıt Formunun Geliştirilmesi

Araştırmada, sıfır saniye bekleme süreli işlem sürecinde ölçüte ulaştıktan sonra dört saniye sabit bekleme süreli işlem süreciyle öğretime geçilmiştir. Dört Saniye Bekleme Süreli İşlem süreciyle öğretimdeki ilerlemeleri kaydetmek amacıyla Dört Saniye Bekleme Süreli İşlem Süreci Kayıt Formu geliştirilmiştir. Kayıt formu geliştirilirken sabit bekleme süreli işlem sürecini kullanan araştırmaların dört saniye bekleme süreli işlem sürecinde kullandıkları kayıt formları incelenmiş ve bir kayıt formu hazırlanmıştır. Hazırlanan dört saniye bekleme süreli işlem süreci kayıt formunun ön uygulaması yapıldıktan sonra son hali verilmiştir.

Dört Saniye Sabit Bekleme Süreli İşlem Süreci Kayıt Formunda; öğrencinin adı soyadı, tarih, hedef uyaran ve kontrol edici ipucu türü yer almıştır. Bunların altında ise,

deneme sayısı, tercih maddeleri, ipucundan önce doğru-yanlış tepki, ipucundan sonra doğru-yanlış tepki ve tepkide bulunmama sütunlarından oluşan bir tablo yer almıştır. Dört saniye bekleme süreli öğretim süreciyle öğretim yapılırken öğretimde ilerlemelerin kaydedileceği kayıt formunun altına, dört saniye içinde doğru tepki, dört saniye içinde yanlış tepki, dört saniye içinde tepkide bulunmama, dört saniyenin sonunda ipucu verildikten sonra yanlış tepkide bulunma ve dört saniyenin sonunda ipucu verildikten sonra tepkide bulunmama sayıları, yüzdeleri ve bunların nasıl hesaplanacağını gösteren formül eklenerek son hali verilmiştir (EK-12: Dört Saniye Sabit Bekleme Süreli İşlem Süreci Kayıt Formu).

3.4.2.2.1. Dört Saniye Bekleme Süreli İşlem Süreci Kayıt Formunun Ön Uygulaması

Dört saniye bekleme süreli işlem süreci kayıt formunun ön uygulaması hazırlanan kayıt formunun seçim yapma becerisinde kullanılabilirliğini, kayıt formunun kullanımının rahat olup olmadığını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Dört saniye bekleme süreli işlem süreci kayıt formunun ön uygulaması, AÇYE olan bireye ev ortamında uygulanarak yapılmıştır. Dört saniye bekleme süreli işlem süreciyle öğretim yapılırken, hedef uyaran söylenerek seçim yapmasını istenmiş ve deneğe ipucundan önce tepkide bulunması için dört saniye süre verilmiştir. Dört saniye sonrasında kontrol edici ipucu verilmiş ve deneğin ipucundan önceki ve sonraki tepkileri kaydedilmiştir. Bu ön uygulama sonucunda, hazırlanan kayıt formunda deneme sayısını belirten sütünün eklenmesi ve beş materyal çiftinin deneme sayısınca kopyalanmasının uygun olduğuna karar verilmiştir.

3.4.2.2.2. Dört Saniye Bekleme Süreli İşlem Süreci Kayıt Formunun Uygulanması ve Puanlanması

Dört saniye bekleme süreli işlem süreci kayıt formu, dört saniye bekleme süreli işlem sürecinde ilerlemeleri kaydetmek için kullanıldı. Dört saniye bekleme süreli işlem süreci kayıt formunun uygulaması, deneklerin ev ortamında yapılmıştır. Dört saniye bekleme süreli işlem süreciyle öğretim yapılırken hedef uyaran söylenerek seçim

yapması istenmiş ve deneğe ipucundan önce tepkide bulunması için dört saniye süre verilmiştir. Dört saniye sonrasında kontrol edici ipucu verilmiş ve deneğin ipucundan önceki ve sonraki tepkileri kaydedilmiştir. Deneğin öğretim sırasında yer alan ipucundan önce doğru tepki, ipucundan önce yanlış tepki, ipucundan sonra doğru tepki, ipucundan sonra yanlış tepki ve tepkide bulunmama sayıları, tercih maddelerinin sayısına bölünecek ve çıkan rakam yüz ile çarpılarak tepki yüzdesi bulunmuştur.