• Sonuç bulunamadı

3.MAHMUT MUHTAR PAŞA KÖŞKÜ

3.5. Plan Özellikleri

3.5.1. Zemin Kat (Şekil F.2)

Köşkün kuzey cephesinin önünde yer alan 11 basamaklı ve mermer korkuluklu (balüstrat) tek kollu geniş mermer merdivenle giriş sahanlığına ulaşılır (Şekil C.21). Bu sahanlığın üstünü, 4 mermer sütunun taşıdığı 1.kata ait mermer balkon örtmektedir. Yarı açık bir mekan olan mermer sahanlıktan, çift kanatlı ve bezemeli masif ahşap bir kapıyla köşkün ana giriş holüne girilir (Şekil C.22). Ana giriş holü, kuzey-güney ekseninde yer alan iki sıra halinde 8 mermer sütunla bölünmüştür. Mekanın batısında iki, doğusunda üç tane olmak üzere, birbirine açılan yüksek tavanlı, geniş ve aydınlık odalar sıralanır. 1.kata çıkan üç kollu mermer merdiven ana giriş holünün güneyinde konumlanır (Şekil C.23). Merdivenin, köşkün ana giriş ekseni üzerinde yer alan orta koluyla ara kat sahanlığına ulaşılır. Bu sahanlığın batısında yer alan ahşap kapı, K10-a’ya (banyo) girişi sağlar (Şekil C.24). Sahanlığın doğu duvarına, simetrik düzenlemeye uymak amacıyla sahte ahşap bir

kapı yapılmıştır (Şekil C.25). Ara kat sahanlığından yükselen doğu ve batı merdiven kollarıyla 1.kata ait sahanlığa ulaşılır (Şekil C.26). Üç kollu merdivenin yan kolları ve ara kat sahanlığı altında kalan hacimleri tanımlayan Z07, Z08, Z09 ve Z10, birbiriyle ve ana giriş holüyle bağlantılı geçit niteliğinde mekanlardır. Zemin katta toplam kullanılabilir alan yaklaşık 330 metrekaredir.

Z0 Mekanı ( Ana Giriş Holü )

Köşkün kuzey cephesinin önünde yer alan yarı açık mermer sahanlıktan çift kanatlı ve bezemeli masif ahşap bir kapıyla girilen Z0, köşkün ana giriş holüdür (Şekil C.22). Giriş kapısının beşik kemerli ve ahşap bezemeli tepe penceresi bulunur (Şekil C.27,28). 6.75 x 14.45 m. boyutlarındaki mekanın kuzey-güney ekseninde, iki sıra halinde dizili 8 mermer sütun yer alır. Alçı bezemeli kemerlerle bağlanan gri damarlı mermer sütunların bezemeli mermer başlıkları vardır. Sütun gövdelerinin kaideden sonraki kısımları yivlidir. Zemini siyah ve beyaz mermerle kaplanan Z0, mermer sütunları birbirine bağlayan kemerlerin sınırladığı bezemeli tavanlarla örtülüdür. Ahşap kaplama üzerine krem rengi boyalı tavanlar ve tavan-duvar birleşimleri sade alçı bezemelidir (Şekil C.29,30). Duvarları kireç esaslı sıva üzerine krem rengi boyalı olan mekanı beyaz mermer süpürgelik çevreler. Mekanın doğu ve batı duvarlarında, mermer sütunlarla aynı üslupta biçimlendirilmiş 6 mermer pilastır yer alır (Şekil C.31,32). Alçı bezemeli kemerlerle bağlanan pilastırlar arasında kalan duvar yüzeyleri, zeminden 90 cm. yüksekliğe kadar ahşapla kaplıdır. Mekanın kuzey duvarında, ahşap kaplama üzerindeki duvar yüzeyleri alçı bezemeli sade çerçevelerle süslenmiştir (Şekil C.33,34). Doğu ve batı duvarlarındaki ahşap kapıların üstlerinde ahşap alınlıklar yer alır (Şekil C.35,36). Ayrı üretilmiş hazır bir eleman olan kapı alınlıkları, duvara metal kancalarla tespit edilmiştir. Giriş kapısının karşısında yer alan iki sütunun arasına, geniş ve yüksek vitraylı bir paravan yerleştirilmiştir. (Şekil C.37). Vitrayın üzerine Mahmut Muhtar Paşa’nın isminin baş harfleri işlenmiş olduğundan bu paravanın, Mahmut Muhtar Paşa ailesinin köşkte yaşadığı döneme ait bir ek olduğu anlaşılmaktadır. Doğu ve batı duvarlarında yer alan ahşap vestiyerler ise ahşap duvar kaplamasıyla beraber tasarlanmış mobilyalardır (Şekil C.38). Farklı özellikte malzeme ve bezemeler bir arada kullanılmış olmasına rağmen mekan, karmaşık olmayan sade bir etki yaratmaktadır. Z0, kuzey duvarında yer alan beşik kemerli ve tek kanatlı iki ahşap pencereden aydınlanır (Şekil C.27) Bunun yanı sıra, Z0’ın güneyinde, ana giriş ekseni üzerinde yer alan tek kollu merdiven aracılığıyla

ara kat sahanlığından da doğal ışık alır. Mekan, tek kollu merdivenin doğusunda ve batısında yer alan çift kanatlı ve opak camlı çarpma ahşap kapılarla Z07 ve Z09’a açılır (Şekil C.39,40). Bu kapıların beşik kemerli ve ahşap bezemeli tepe pencereleri bulunur (Şekil C.41). Z0’ın batı duvarında yer alan bir kapı, okul döneminde panoya dönüştürülmüştür (Şekil C.38). Bu kapının Z02’ye açılan yüzünde, duvarda herhangi bir kapı izi görülmemesinin yanı sıra söz konusu kapıya eşdeğer genişlikte bir alan da bulunmamaktadır. Bu nedenle Z0 mekanının doğu ve batı duvarlarında yaratılan simetrik düzenlemeye uymak amacıyla sahte bir kapı yapıldığı ve bunun kumaşla kaplanarak panoya dönüştürüldüğü anlaşılmaktadır.

Z0 mekanının alçı bezemeleri ve ahşap kaplamaları iyi durumdadır. Sadece kapı çerçevelerinin zemine yakın kısımlarında, ahşap cilası aşınmıştır. Dış etkenlere karşı korunaklı bir iç mekanda bulunan mermer yüzeylerde hiçbir kirlenme görülmemektedir.

Z01 Mekanı (Oda)

Ana giriş holünden iki kanatlı ahşap bir kapıyla girilen Z01 mekanı, 5.50 x 6.20 m. boyutlarındadır. Zemini ahşap parke üzerine sonradan halı kaplanan mekan, ahşap süpürgelikle çevrelenmiştir. Duvarları kireç esaslı sıva üzerine krem rengi boyalı olan mekanın tavanı ahşap kaplama üzerine boyalıdır. Tavan-duvar birleşimi ve tavan sade alçı bezemelidir. Z01 mekanı, kuzey duvarı üzerinde yer alan çift kanatlı ahşap kapıyla Z02’ye açılır. Mahmut Muhtar Paşa ailesinin köşkte yaşadığı dönemde yemek salonu olarak kullanıldığı bilinen [8, ss.254] mekanın doğu duvarının güney ucunda yer alan çift kanatlı ahşap bir kapı, aynı dönemde yemek salonuna hizmet eden Z09’a açılır. Bu kapının mekanın doğu duvarına mesnetli olarak yükselen mermer merdivenin geçtiği üst kısmında, kısa sahte kanatlar yapılarak kapı yüksekliklerinin eşit görünmesi sağlanmıştır (Şekil C.42). Z01’in güney duvarının doğusunda yer alan kalorifer peteği, 36x53 cm. boyutlarında ve 30 cm. derinliğindeki kapaklı ve raflı küçük bir demir dolabı içinde barındırır (Şekil C.43,44). Z09’a açılan kapının çok yakınına yerleştirilen dolaplı kalorifer peteğinin, getirilen bazı yiyecek-içeceklerin sıcak tutulması amacıyla kullanıldığı düşünülmektedir. Mekan batı duvarında yer alan çift kanatlı ispanyoletli ahşap pencerelerden aydınlanır. Demir kepenkli ve parmaklıklı pencerelerin gri damarlı mermer iç denizlikleri bulunur. Z01’in kuzey duvarının batı ucunda ahşap kapaklı düşey tesisat boşluğu yer alır (Şekil C.45).

Tavanın kuzeybatı köşesinden akan yağmur suları zemini ıslatmaktadır. Zeminin halı kaplı oluşu kuruma süresini uzatarak döşemedeki hasarı arttırmış ve döşemenin bazı kısımlarında çökmeler meydana gelmiştir. Bunun yanı sıra tavan boyasında soyulma görülmektedir (Şekil C.46). Batı duvarındaki ahşap süpürgeliğin bazı kısımları duvardan ayrılmıştır. Pencere boşluklarına yerleştirilen demir kenetler paslanarak sıvanın çatlamasına ve dökülmesine yol açmıştır (Şekil C.47). Beyaz boyası yıpranan demir kepenkler paslanmıştır.

Z02 Mekanı ( Salon )

Ana giriş holünden çift kanatlı ahşap bir kapıyla girilen Z02, birbirine açılan farklı biçim ve büyüklükteki iki odanın birleşmesinden meydana gelir (Şekil C.48). Z02’nin giriş kapısının açıldığı 5.10 x 6.05 boyutlarındaki oda, batısındaki çıkmayla deniz manzarasına açılır (Şekil C.49). Çıkmanın ortasında yer alan çift kanatlı ve camlı ahşap bir kapıyla bahçeye inen iki kollu dış mermer merdivenin sahanlığına ulaşılır. Çıkmalı odanın kuzeyindeki geniş ve yüksek bir açıklıklıktan diğer odaya geçilir (Şekil C.50,51). 5.25 x 6.25 m. boyutlarındaki bu odanın doğu duvarında bezemeli beyaz mermer bir şömine yer alır (Şekil C.50). Şöminenin üzerinde, basık kemerli ve alçı bezemeli ahşap bir çerçeveye yerleştirilmiş yüksek bir kristal ayna bulunur. Şömine ve ayna, duvarda oluşturulan ahşap çerçeveli düzenleme kesintiye uğratılarak yerleştirilmiştir (Şekil C.52,53). Bu nedenle şöminenin mekana sonradan eklendiği düşünülmektedir. Şöminenin yer aldığı doğu duvarının üst seviyelerinde havalandırma deliği bulunur (Şekil C.53). Mahmut Muhtar Paşa ailesinin köşkte yaşadığı dönemde misafirlerin kabul edildiği bir salon olarak kullanılan Z02 [5], yapının en zengin bezemeli odasıdır. Zemini cilalı ahşap parke olan mekanın tavanı ahşap kaplama üzerine küçük çivilerle tespit edilmiş yoğun alçı bezemelidir (Şekil C.54,55). Duvarları kireç esaslı sıva üzerine krem rengi boyalı olan mekanı, profilli ahşap bir süpürgelik çevreler. Mekanın duvarları, profilli ahşap çerçeveler içinde yer alan alçı bezemeli ya da değerli kumaş kaplı yüzeylerden oluşur. Ahşap çerçeveler ve alçı bezemeler küçük çivilerle duvara tespit edilmiştir. Değerli kumaş kaplamalar ise arkalarında bulunan pamuklu kumaşların kenarlarına geçirilen karton şeritler üzerinden çakılan küçük çiviler aracılığıyla duvara tespit edilmiştir (Şekil C.56). Z02 mekanı, batı duvarında yer alan ispanyoletli ahşap pencerelerden aydınlanır (Şekil C.57). Çift kanatlı ahşap pencereler, demir kepenkli ve parmaklıklıdır. Pencere boşlukları, duvardan iç mekana doğru çıkıntı yapan, bezemeli ve basık kemerli ahşap

çerçeveler içine alınmıştır. Değerli kumaş güneşlikler, çerçevelerin kemerli kenarlarına küçük çivilerle tespit edilmiştir. Pencere önlerindeki alçak radyatör peteklerinin üzerlerinde bulunan mermer yüzeylerin ortasında, ısı geçişine imkan veren delikli ve desenli metal levhalar yer alır (Şekil C.58). Peteklerin ön kısımları ise mermer yüzeye küçük kancalarla asılı duran, yuvarlak ve ince kesitli metal levhalardan oluşan bir perdeleme elemanıyla örtülmüştür (Şekil C.58). Mekanın kuzey duvarı (Şekil C.59) dış cepheden incelendiğinde demir kepenkleri kapatılmış demir parmaklıklı 2 pencere görülür (Şekil C.60). Duvarın iç yüzünde ise sonradan kapatılan bu pencerelere ait bir iz bulunmamaktadır. Z02 mekanı, güney duvarında yer alan çift kanatlı ahşap bir kapıyla Z01’e açılır (Şekil C.61). Ahşap kapı ve süpürgeliklerin boyası dökülen bazı kısımlarından cilalı ahşap yüzeyleri ortaya çıkmıştır.

Yağmur suyu tavanın kuzeybatı kısmından akarak ahşap parkeyi ıslatmaktadır. Tavanın rutubetlenen kısımlarındaki boyalarda ince çatlaklar oluşmuş ve bazı bezeme parçaları ıslanarak yerinden düşmüştür (Şekil C.62). Ahşap parkenin ıslanan kısımlarında kabarma meydana gelmiştir. Kumaş kaplamalarda yıpranma ve renk solması görülmektedir. Şöminenin önündeki ahşap parkede hafif çökme bulunmaktadır. Beyaz boyası yıpranan demir kepenkler paslanmıştır.

Z03 Mekanı ( Oda )

Ana giriş holünden çift kanatlı ahşap bir kapıyla girilen Z03, 5.60 x 6.10 m. boyutlarındadır. Zemini ahşap parke kaplı olan mekanı boyalı ahşap süpürgelik çevreler. Güney duvarında yer alan çift kanatlı ahşap bir kapıyla Z04’e açılan mekanın (Şekil C.63) duvarları kireç esaslı sıva üzerine krem rengi boyalıdır. Ahşap kaplama üzerine boyalı tavanı ve tavan-duvar birleşimi sade alçı bezemelidir (Şekil C.64). Mahmut Muhtar Paşa ailesinin köşkte yaşadığı dönemde misafirlerin kabul edildiği bir oda olarak kullanılan mekanın [5], batı duvarında bezemeli beyaz mermer bir şömine yer alır (Şekil C.65). Önündeki zemin gri damarlı beyaz mermerle kaplı olan şöminenin üzerinde ahşap çerçeveli yüksek bir kristal ayna bulunur. Ahşap çerçeve ve üzerindeki alçı bezemeler altın yaldız boyalıdır. Şöminenin yer aldığı batı duvarının üst seviyelerinde tıpkı Z02’de olduğu gibi havalandırma deliği bulunur (Şekil C.70). Z03 mekanı, doğu ve kuzey duvarlarında yer alan çift kanatlı ispanyoletli ahşap pencerelerden aydınlanır (Şekil C.66). Mermer iç denizlikleri bulunan pencereler demir kepenkli ve parmaklıklıdır.

Mekanın kuzey penceresinin doğusunda, sonradan kapatılmış ikinci bir pencere boşluğunun izi okunmaktadır (Şekil C.67,68). Kapatılmış boşluk, kuzey pencereyle aynı boyutlardadır. Dış cepheden incelendiğinde bu izin karşılığında kepenkleri kapatılmış demir parmaklıklı bir pencere görülür (Şekil C.69). Kapatılmış pencere boşluğunun hizasında, ahşap süpürgeliğin ek yerleri dikkat çeker.

Yağmur suyu tavanın kuzeydoğu kısmından akarak zemini ıslatmaktadır. Ahşap tavan kaplamalarının birleşim yerlerinde düzgün çatlaklar oluşmuştur (Şekil C.64). Tavan boyasında soyulmalar bulunan mekanın ahşap parke cilası aşınmıştır. Şöminenin üzerindeki kristal aynanın alçı bezemelerinde eksilen parçalar görülmektedir.

Z04 Mekanı ( Oda )

Ana giriş holünden çift kanatlı ahşap bir kapıyla girilen 5.10 x 6.05 m. boyutlarındaki Z04, doğusundaki bir çıkmayla bahçe manzarasına açılır (Şekil C.71). Çıkmanın ortasında yer alan çift kanatlı ve camlı ahşap bir kapıyla bahçeye inen iki kollu dış mermer merdivenin sahanlığına ulaşılır. Camlı ahşap kapının önünde, okul döneminde eklendiği düşünülen niteliksiz demir bir kapı bulunur. Mekan, çıkmasında yer alan giyotin tipi düşey sürmeli ahşap pencerelerden aydınlanır. Duvarları kireç esaslı sıva üzerine krem rengi boyalı olan mekanı boyalı ahşap bir süpürgelik çevreler. Mekanın ahşap parke zemini sonradan muşambayla kaplanmıştır. Ahşap kaplama üzerine boyalı tavanı ve tavan-duvar birleşimi sade alçı bezemelidir (Şekil C.72). Z04, kuzey ve güney duvarlarında yer alan çift kanatlı ahşap kapılarla Z03 ve Z05 mekanlarına açılır.

Çıkmanın duvarlarında, boya soyulması görülmektedir. Dış merdiven sahanlığına açılan ahşap kapının camları kırık durumdadır. Zemin döşemesinin orta kısmındaki küçük bir bölgede çökme bulunmaktadır. Mekanın güney duvarının doğu köşesindeki döşemede, horasan sıvasıyla onarım yapılmış bir bölüm bulunmaktadır (Şekil C.73). Beyaz boyası yıpranan demir kepenkler paslanmıştır.

Z05 Mekanı ( Oda )

Ana giriş holünden çift kanatlı ahşap bir kapıyla girilen Z05, 3.80 x 5.60 m. boyutlarındadır. Zemini ahşap parke olan mekanı boyalı ahşap bir süpürgelik çevreler. Duvarları kireç esaslı sıva üzerine açık kahverengi boyalıdır. Ahşap kaplama üzerine krem rengi boyalı tavanı ve tavan-duvar birleşimi sade alçı

bezemelidir. Z05, doğu duvarında yer alan çift kanatlı ispanyoletli ahşap pencereden aydınlanır (Şekil C.74). Mekan, güney duvarında yer alan tek kanatlı küçük ahşap bir kapıyla Z06’ya açılır (Şekil C.75, F.11). Duvarın batı kenarına bitiştirilen bu kapının konumu, boyutları ve biçimi, yapıda bulunan diğer kapılardan farklıdır. Bu nedenlerle söz konusu kapının sonradan açıldığı düşünülmektedir. Z05’in kuzey duvarında, ahşap kapaklı tesisat boşluğu yer alır (Şekil C.76). Mekanın doğu duvarının üst seviyelerinde havalandırma deliği bulunur (Şekil C.77).

Mekanın güney duvarının doğu köşesinde, boyada kabarma görülmektedir. Güney duvarın aynı köşesindeki döşemede hafif çökme bulunmaktadır. Ahşap parkenin cilası aşınmıştır.

Z06 Mekanı ( Banyo )

Z07’den tek kanatlı ahşap bir kapıyla girilen 2.22 x 5.51 m. boyutlarındaki Z06 mekanının güney duvarı eğriseldir. Bağdadi yapım tekniğiyle oluşturulan kuzey duvarında, Z05’e açılan küçük ahşap bir kapı yer alır (Şekil C.78). Z07’den 7.5 cm. daha yüksekte olan zemini beyaz mermer kaplı olan mekanın tavanı sıvalıdır. Z06’yı beyaz (12 cm.) ve siyah (2 cm.) mermerden oluşan süpürgelik çevreler. Kireç esaslı sıva üzerine açık mavi boyalı duvarları zeminden 1.50 m. yüksekliğe kadar beyaz fayansla kaplıdır. Bağdadi kuzey duvarı (18 cm.) ile kargir batı duvarının (40 cm.) birleştiği köşede, tavanla duvarlar arasında iç bükey bir geçiş elemanı kullanılarak farklı özellikteki iki duvarın birleştiği kısım sağlamlaştırılmıştır (Şekil C.79). Mekanın kuzey duvarının doğusunda, lavabo ve duş teknesine ait metal su boruları ve duş teknesinin döşemedeki izi görülmektedir (Şekil C.80). Ayrıca duvarda, duş yerine ait beyaz mermer kaplama (31 cm.) bulunmaktadır. Bu veriler ışığında Z06’nın banyo olarak kullanıldığı anlaşılmaktadır. Yapının üst katlarında, Z06 ile aynı düşey aks üzerinde banyo mekanları yer alır. Z06’yı tavandan 20 cm. aşağıda bulunan profilli kargir bir silme çevreler (Şekil C.81). Yapının başka hiçbir mekanında görülmeyen bu silme, yalnız Z06’nın bağdadi duvarı boyunca devam etmemektedir. Doğu duvarında yer alan ahşap giyotin pencereden aydınlanan Z06 (Şekil C.82), okul döneminde yayın odası ve depo olarak kullanılmıştır.

Bağdadi duvarın doğu üst köşesinde, tamamen sıvaları dökülen ve bağdadi çıtaları açığa çıkan bir kısım bulunmaktadır (Şekil C.83). Bağdadi duvarda oluşan diyagonal ince sıva çatlaklarının (Şekil C.84) bir kısmı tavanda da devam etmekte, mekanın

tüm duvarlarında sıva kabarması ve boya soyulması görülmektedir. Sıvadaki bozulmaların tavan ve duvar bünyesindeki rutubetten kaynaklandığı düşünülmektedir.

Z07 Mekanı

Ana giriş holünden çift kanatlı ve camlı ahşap bir kapıyla girilen Z07, üç kollu mermer merdivenin doğu kolu ve ara sahanlığı altında kalan hacmi tanımlar. 2.01 x 5.48 m. boyutlarındaki mekan, güney duvarı boyunca doğuya doğru devam ederek bahçeye açılan çift kanatlı ve basık kemerli ahşap servis kapısıyla sonlanır (Şekil C.85). Z07’nin ara sahanlık altında kalan kısmı beşik tonozla örtülüdür. Zemini beyaz mermer kaplı olan mekanı beyaz mermer süpürgelik çevreler. Mekanın duvarları kireç esaslı sıva üzerine boyalıdır. Z07’nin güney duvarının batı ucunda yer alan basık kemerli ve çift kanatlı camlı ahşap kapı, eskiden var olduğu bilinen ek yapıya açılır (Şekil C.86). Z07’nin batı duvarının güneyinde yer alan ve mekanı Z08’e bağlayan beşik kemerli açıklık, kemer yüzeyi oyularak yerleştirilen çift kanatlı ahşap bir kapıyla sonradan kapatılmıştır (Şekil C.87,88). Mekanın doğu duvarının güneyindeki iki beşik kemerli açıklığın ardında köşkün düşey servis aksını oluşturan döner merdiven kovası yükselir (Şekil C.89). İki kemerli açıklığın ortasında konumlanan köşeleri pahlı kargir ayak, batı duvarından uzanan kemeri aynı hizada karşılamamaktadır (Şekil C.89,90). Yerinde dökme mozaik döner merdivenin ince işçiliğe sahip demir korkulukları ve ahşap trabzanları bulunur (Şekil C.89). Merdiven basamakları şevli biçimlendirilmiştir. Yapıda bulunan diğer merdiven basamaklarının profilli mermer ya da taş oluşu ve pencere açıklıklarının bu kesimde değişen oranları nedeniyle eskiden ahşap olan döner merdivenin değiştirilmiş olduğu düşünülmektedir. Köşkün servis kapısına 4 basamaklı taş bir merdivenle inilir. Servis kapısının önünde yer alan beyaz mermer sahanlık, duvara mesnetli ahşap bir çerçeve tarafından taşınan ve enli tahtalardan oluşan bir tavanla örtülüdür (Şekil C.85). Bu tavanın rüzgarlık işlevi gördüğü düşünülmektedir. Mermer sahanlığın kuzeyinde, tek kanatlı ahşap bir kapıyla sahanlıktan ayrılan ve bodrum kata inen taş basamaklar başlar. Aynı sahanlığın açıldığı 4 basamaklı dış mermer merdiven, bahçeye iner. Döner merdiven kovası mekanın güney duvarında yer alan kemerli pencereden aydınlanır. Çift kanatlı ahşap pencerenin beyaz mermer kaplı iç denizliği bulunur. Pencerenin iç yüzüne demir parmaklık eklenmiştir.

Köşkün servis kapısının kanatları yerinden ayrılmıştır. İçeri sızan sular nedeniyle kapı boşluğundaki sıvalarda yoğun kabarma ve dökülme görülmektedir.

Z08 Mekanı

Z09’un güneyindeki geniş kemerli açıklığa yerleştirilen çift kanatlı ve camlı ahşap bir kapıyla (Şekil C.91) girilen Z08 mekanı, 1.50 x 7.60 m. boyutlarındadır. Giriş kapısının sabit yan kanatları bulunur. Z08 mekanı, doğusundaki beşik kemerli açıklığa sonradan eklenen ahşap bir kapıyla Z07’ye bağlanır (Şekil C.92). Zemini beyaz mermer kaplı olan mekanın alçak beşik tonozlarla örtülü tavanı sıvalıdır. Duvarları kireç esaslı sıva üzerine boyalı olan mekanı beyaz mermer süpürgelik çevreler. Z08, okul döneminde küçük bir kantin olarak düzenlenmiştir. Bu yeni düzenleme sırasında mekanın kuzeybatı köşesine fayans kaplı bir tezgah yapılmıştır. Z08’in güney duvarının batı ucunda yer alan niteliksiz demir kapı, bir balkona (94 x146 cm.) açılır (Şekil C.93). Kapı boşluğu dış cepheden incelendiğinde, niteliksiz demir kapı ve yanındaki sabit demir pencerenin, tek bir kemerli boşluğun içinde birlikte yer aldığı görülmektedir (Şekil C.94). Basık kemerli boşluğun genişliği, üzerindeki pencere boşluğu ile aynıdır (Şekil F.18). Söz konusu veriler ışığında, eskiden var olan basık kemerli pencere boşluğunun kapıya dönüştürüldüğü ve önüne balkon eklendiği anlaşılmaktadır. Zemini bir desen oluşturan renkli mozaik taşlarıyla kaplı olan balkon (Şekil C.95), güneyinde ince işçiliğe sahip demir bir korkulukla sınırlanır (Şekil C.96). Korkuluk balkonun batı kenarında kesilmektedir, doğu kenarında ise tuğla bacanın hizasında düzgün bir biçimde bitirilmiştir. Dış cepheye ankastre balkon döşemesi, köşkün güney cephesine bitişik ek yapı döşemesiyle benzer biçimde demir profilli betondur. Eskiden ek yapının batısında, bahçeye açılan bir çıkış bulunduğu (Şekil A.9) dikkate alınarak balkonun ek yapıyla ilişkili olabileceği düşünülmektedir. Z08’in güney duvarında kemerli iki pencere yer alır. Ek yapıya açılan doğudaki pencere, çimento dolguyla sonradan kapatılmıştır (Şekil F.7, C.97). Pencerenin, köşkün güney cephesine ek yapı getirilmesiyle birlikte işlevini yerine getiremediği için sağırlaştırıldığı düşünülmektedir. Aynı pencerenin Z08’e açılan ahşap kanatları boyanarak ahşap kapak görünümü verilmiştir (Şekil C.98). Güney duvarında yer alan pencerelerin altında ahşap kapaklı ve raflı dolaplar bulunur (Şekil C.98,99). Dolapların üstünü örten denizlikler, okul döneminde beyaz fayansla kaplanmıştır.

Z09 Mekanı

Ana giriş holünden çift kanatlı ve camlı ahşap bir kapıyla girilen Z09 mekanı, güneyindeki kemerli açıklığa yerleştirilen camlı ahşap bir kapıyla Z08’e açılır (Şekil C.100). Üç kollu mermer merdivenin batı kolu altında kalan hacmi tanımlayan Z09, 2.00 x 3.75 m. boyutlarındadır. Zemini beyaz mermer kaplı olan mekanı beyaz mermer bir süpürgelik çevreler. Z09’un duvarları kireç esaslı sıva üzerine boyalıdır.