• Sonuç bulunamadı

YURT DIŞINDA AKADEMİK VE BİLİMSEL FAALİYETLERE KATILMA

DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK PERSONELİN KADRO VE ÇALIŞMA TÜZÜĞÜ

YURT DIŞINDA AKADEMİK VE BİLİMSEL FAALİYETLERE KATILMA

Kısa ve Uzun Süreli Çalışmalar

16.Yurt dışında toplam kalma süresi 3 ayı geçmeyen çalışmalar “Kısa Süreli Çalışmalar” olarak nitelendirilir. Yurt dışında kalma süresi 3 ayı geçen çalışmalar “Uzun Süreli Çalışmalar" olarak nitelendirilir.

Yurt Dışında Akademik ve Bilimsel Faaliyetlere Katılma Koşulları

17.(1) Akademik faaliyet veya bilimsel bir toplantıya veya araştırmaya katılma başvuruları yazılı olarak Bölüm Başkanlıkları ve Dekanlıklar veya Okul Müdürlükleri kanalıyla Burs Komisyonuna yapılır.

(2) Bir Akademik Personelin bilimsel bir toplantıya bir bildiri ile katıl-mak üzere başvurabilmesi için, toplantının uluslararası veya en az ulusal nitelik taşıması, toplantıyı düzenleyen kuruluştan bildirinin kabul edilmiş olduğunu belirten resmi bir davetin alın-mış olması ve bildirinin bir özetini birim başkanlığı kanalıyla Burs Komisyonuna sunması gerekir.

(3) Bir Akademik Personelin Kısa veya Uzun Süreli Akademik ve Bilimsel Faaliyetlere katılmak üzere izin verilmesi için Akademik Personelin bağlı bulunduğu Bölüm Başkanlığı ile Fakülte Dekan-lığı veya Okul Müdürlüğünce olumlu görüş bildirilmesi gerekir.

Lisansüstü bir programa kayıtlı olanlar için Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Araştırma Enstitüsü Müdürünün de görüşü alınır.

(4) Bir Akademik Personele Kısa veya Uzun Süreli Akademik ve Bi-limsel Faaliyetlere Katılmak üzere izin verilmesi için Üniversi-tedeki görevlerin aksamaması, görevlendirme süresinin yaz veya öğretim dönemleri arasındaki bir dönem içinde olması, veya öğretim dönemi içine rastlaması halinde, görevin başka bir Akademik Personel veya personellerce karşılanabileceğinin tespit edilmiş olması gerekir.

(5) Bu Yönetmeliğin 15. maddesi kapsamında olanlar Uzun Süreli Akademik ve Bilimsel Çalışmaya Katılmak üzere izin almış sayılırlar. Bu çalışma ödeneksiz olarak 1 yıl daha uzatılabilir.

163

Yurt Dışında Akademik ve Bilimsel Faaliyetlere Katılacak Elemanların Seçilmesi

18.(1) Bilimsel bir toplantıya bildiri ile katılmak veya dışında bir araştırmaya katılmak üzere başvuranların, çalışmalarında Üniversitenin ad ve adresi geçenlere 1. Öncelik, çalışması başka yerde olsa da Üniversitenin mensubu olanlara 2. Öncelik verilir.

(2) Yurt Dışında Akademik ve Bilimsel Çalışmaya Katılacak Akademik Personel Burs Komisyonu tarafından seçilir ve Rek-törün onayına sunulur.

(3) Bir Akademik Personelin Rektör tarafından onaylanan burs veya bilimsel çalışmaya katılma talebi Burs Komisyonu tarafından bağlı bulunduğu birim Başkanlığı kanalıyla ilgili Akademik Per-sonele bildirilir.

Yurt Dışı Çalışma Ödeneği

19.Kısa Süreli Akademik ve Bilimsel Faaliyetlere Katılmalarda yol ve yaşam masraflarının yurt dışındaki ilgili kuruluş tarafından karşılan-madığı durumlarda, Öğrenim Elemanına gidiş dönüş yol masrafları Devletin bu gibi konularda belirlediği kıstaslar ile Vakıf Yöneticiler Kurulunca belirlenen kıstaslar çerçevesinde dış görev ödeneği verilir.

Yükümlülükler R.G. 05.05.94 EKIII A.E. 235

R.G. 05.05.94 EKIII A.E. 235

R.G. 05.05.94EKIII A.E. 235 20.

(1) Burs alarak ve/veya ödenekli, kısmi ödenekli veya ödeneksiz izinle yurt dışına gitmiş olanlar ilgili burs veya izin koşullarının öngördüğü yükümlülükleri yerine getirirler. 14. madde hüküm-lerinin gerçekleşmesini sağlamak bakımından, her 6 ayda bir ve kesin dönüşlerinde Burs Komisyonunun belirleyeceği formata uygun olarak yaptıkları çalışmalara ilişkin Raporu bağlı bulun-dukları Birim Başkanlığı veya Okul Müdürlüğü kanalıyla Komis-yona sunar.

(2) Kısa Süreli Akademik ve Bilimsel Çalışmaya Katılmak amacıyla yurt dışına gitmiş olanlar, dönüşlerinde Burs Komisyonunun be-lirleyeceği formata uygun olarak, yaptıkları çalışmalara ilişkin ra-poru bağlı bulundukları Birim Başkanlığı veya Okul Müdürlüğü kanalıyla Komisyona sunarlar.

(3) Burs alarak ve/veya ödenekli, kısmi ödenekli veya ödeneksiz izinle yurt dışına giden Akademik Personel, örnek EK I’deki Yükümlülük Belgesini imzalamakla yükümlüdürler.

(4) Kısa Süreli Akademik ve Bilimsel Çalışmalara Katılmak, bu konudaki Rektörlük kararında belirtilmedikçe, mecburi hizmet yüklemez.

(5) 22 (1) maddesi uyarınca geri çağrılan Akademik Personel, bir ay zarfında geri dönmek zorundadır. Akademik Personel, yapılan tüm harcamaları yasal faizleri ile birlikte bizzat kendisi veya ke-filleri tarafından ödemekle yükümlüdür.

(6) 22 (1) maddesi uyarınca geri çağrılan Akademik Personelin bur-sunun durdurulduğu ve geri çağrıldığı kendisine ve çalıştığı ku-ruluşa yazılı olarak bildirilir. Geri çağrıldıkları tarihten itibaren 1 ay içinde Üniversiteye dönmeyen Akademik Personelin dön-mesi gereken tarihten itibaren geçerli olmak üzere Üniversite ile ilişkisi kesilir ve gerekirse hakkında yasal kovuşturma yapılır.

164

Kadro ve Özlük Haklarının Saklı Kalması R.G. 05.05.94EKIII A.E. 235

21.Bir burs alarak ve/veya ödenekli, kısmi ödenekli veya ödeneksiz izinle yurt dışına giden Akademik Personel kadrolarında bırakılırlar ve başarılı olmaları koşuluyla dışta geçirilen süre ile ilgili barem içi artış alma hakkı ile diğer hakları ve yükümlülükleri devam eder.

13(3) maddesi kapsamında olanlar ve 17(5) maddesi uyarınca çalışma süresi 2 yıla uzatılanlar, bu hükmün dışındadırlar ancak, bu Akademik Personel kadrolarını muhafaza ederler.

Disiplin Suçları

R.G. 05.05.94EKIII A.E. 235

22.(1) Burs alarak ve/veya ödenekli, kısmi ödenekli veya ödeneksiz izinle yurt dışına giden ve başarısız olduğu saptanan Akademik Personel ile aşağıda belirtilen disiplin suçlarını işleyen Akademik Personel geri çağrılırlar.

(a) Çalışmalarını sürdürmekte olduğu kuruluşu Üniversitenden izinsiz olarak değiştirmek veya çalıştığı kuruluştan makul bir mazereti olmadan izinsiz olarak ayrılmak.

(b) Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile bulunduğu ülkede yürür-lükte bulunan yasa tüzük ve yönetmeliklere ve diğer mevzu-ata aykırı davranışta bulunmak ve suçu mahkemece sabit görülmüş olmak.

(c) Devlet veya Üniversite aleyhinde faaliyette bulunduğu Rek-törlük veya ilgili makamlarca yapılan inceleme sonucu sap-tanmış olmak.

Yürütme Yetkisi 23.Bu Yönetmelik Doğu Akdeniz Üniversitesi Rektörü tarafından yürütülür.

Yürürlük 24.Bu Yönetmelik Resmi Gazetede yayınlandığı tarihten itibaren yürürlüğe girer.

165

R.G. 05.05.1994 EKIII A.E. 235

EK I

DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ VEYA DIŞ KAYNAKLARDAN BURS ALAN VEYA 13. VE 15. MADDEDELERDEN YARARLANANLAR İÇİN YÜKÜMLÜLÜK BELGESİ Akademik Personelin Adı-Soyadı: ...

Doğum Yeri ve Tarihi: ...

Ev Adresi: ...

Bölümü: ...

Burs veya İznin Konusu: ...

Burs veya İznin Süresi: ...

Burs veya Ödenek Miktarı: ...

Burs veya İzni veren Kaynak:...