• Sonuç bulunamadı

DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ ÖĞRETİM, SINAV VE BAŞARI TÜZÜĞÜ

(Madde 10 altında Yönetmelik)

Doğu Akdeniz Üniversitesi Rektörlüğü, Doğu Akdeniz Üniversitesi Öğretim, Sınav ve Başarı Tüzüğünün 10. maddesi uyarınca Doğu Akdeniz Üniversitesi Senatosunun onayı ile aşağıdaki Yönetmeliği yapar.

Kısa İsim 1. Bu yönetmelik, Doğu Akdeniz Üniversitesi Ders Kayıt Yönet-meliği olarak isimlendirilir.

Amaç 2. Bu yönetmelik, Doğu Akdeniz Üniversitesinde derslere kayıt işlem-lerinin düzenlenmesini ve sağlıklı bir şekilde yürütülmesini amaçlar.

Öğrenci Danışmanı 3. Üniversitede herhangi bir programa kayıt yaptırma hakkı kazanmış olan her öğrenci için, ilgili Bölüm Başkanlığı/Yüksekokul Müdür-lüğü’nün uygun göreceği bir akademik personel, danışman olarak atanır. Danışmanlık görevi verilen akademik personel, öğrencilere ders kayıtları ile akademik, idari ve sosyal konularda rehberlik yap-makla yükümlüdür.

II. ESAS HÜKÜMLER

Akademik Dönem 4. Bir öğrencinin bulunduğu akademik dönem, almış olduğu toplam ders sayısının, takip etmekle yükümlü olduğu eğitim programında (curriculum) akademik dönemleri belirleyen toplam ders sayısı limit-leri arasına karşılık gelen dönemdir. Akademik dönem belirlen-mesinde kredisiz dersler ile Senato tarafından normal yükten sayılmayacağı kabul edilmiş kredili dersler hesabakatılmaz.

Derslere Kayıt 5. Öğrenciler, kayıtlarını Rektörlük tarafından ilan edilen akademik takvimde belirtilen tarihler arasında yenilemek zorundadır:

(1) Öğrencinin her dönem başında kayıt olacağı dersler, Öğretim, Sınav ve Başarı Tüzüğü ve bu yönetmelik hükümleri göz önünde tutularak danışmanın önerisi ve ilgili Bölüm

Başkanı/Yüksekokul Müdürü’nün onayı ile belirlenir. Ders kay-dının yapılabilmesi için öğrencinin, mali yükümlülüklerini yerine getirmiş olması gerekmektedir.

(2) Öğrenci, kayıtlı olduğu programın birinci yılındaki birinci ve ikinci dönemler için öngörülen derslere, derslerin açık olması duru-munda, kayıt olmakla yükümlüdür. Ancak, öğrencinin ders yükü Madde 6’da belirtilen şekilde azaltılabilir. Programın birinci yılın-daki öğrenciler, makul bir gerekçeleri olması halinde, Bölüm Başkanı/Yüksekokul Müdürü’nün teklifi ve Rektörlüğün onayı ile yarı zamanlı statüde kayıt yapabilirler.

(3) İngilizce Hazırlık Okulundaki öğrenciler, program derslerine kayıt yaptıramazlar.

(4) Kayıtlı bulunduğu programı öngörülen azami süre içerisinde tamamlayamayacağı kesinleşen öğrenciler herhangi bir derse kayıt yaptıramaz.

79

80

Ders Yükü 6. Her dönem için öğrencinin kayıtlı bulunduğu programda belirtilen kredili ders sayısı, o dönemin ders yükünü oluşturur. Kredisiz der-sler, ders yükünden sayılmaz. Ancak, ilgili danışmanın önerisi ve Bölüm Başkanı/Yüksekokul Müdürü’nün onayı ile bir öğrencinin bir dönemde alacağı ders yükü:

(1) o dönemin normal ders yüküne göre en çok iki (2) ders azaltıla-bilir. Bu durumda öğrenci, almadığı dersleri o derslerin açıldığı ilk dönemde almak zorundadır.

(2) o dönemin normal ders yüküne göre en çok bir (1) ders arttırıla-bilir. Bunun için öğrencinin;

(a)Genel not ortalamasının (CGPA) en az 3.00, veya (b)Bir önceki akademik dönem sonu itibarıyla Yüksek Şeref

veya Şeref Öğrencisi olması gerekmektedir.

(3) Akademik Uyarısı bulunmayan mezuniyet dönemindeki öğrenci-lerin ders yükü; Hukuk Fakültesi lisans programında öğrenim görenler için üç (3), diğer programlarda öğrenim görenler için iki (2) ders arttırılabilir. Mezuniyet dönemindeki öğrenci; kayıtlı bu-lunduğu programın son döneminde eğitim programı uyarınca alınması öngörülen derslere ek olarak, Hukuk Fakültesi lisans programında öğrenim görenler için en çok üç (3), diğer program-larda öğrenim görenler için ise en çok iki (2) dersi kalmış olan ve bu dersleri yüklenip başarılı olması halinde mezuniyete hak kazanacak öğrenci demektir. Ders yükü belirlenmesinde kredi-siz dersler ile Senato tarafından normal yükten sayılmayacağı kabul edilmiş kredili dersler hesaba katılmaz.

Program Dışından

Ders Alma 6A

(1) Öğrenciler kayıtlı bulundukları programların öngördüğü dersler dışında not ortalamalarını etkilemeyecek şekilde diğer program-lardan, takip etmekte olduğu programın seçmeli derslerinden veya lisansüstü programlardan ek ders alabilirler. Buna göre, bir dönemde,

a. genel not ortalaması 2.00-2.49 arasında olan öğrenciler takip ettikleri programların içinde bulundukları akademik dönemin azami ders yüküne ek olarak bir (1),

b. genel not ortalaması 2.50 ve üzeri öğrenciler ise takip ettikleri programların içinde bulundukları akademik dönemin azami ders yüküne ek olarak iki (2) ders alabilirler.

(2) Öğrenciler, kayıtlı oldukları programın öğretim ücretinden ayrı olarak, takip ettikleri programın içinde bulundukları dönemin ders sayısını aşan her bir ders için o yıla ait belirlenen kredi başına ücreti öderler.

(3) Bu yönetmeliğin 6(2) maddesinde belirtilen koşulları sağlayıp normal ders yükünü bir ders artıran öğrenciler, isterlerse bu hak-larını başka programlardan ders alarak kullanabilirler. Bu koşulda alınacak ders için ödeme yapılmaz.

(4) Ek derslerden alınacak notlar, öğrencinin kayıtlı olduğu pro-gramın dönem ve genel not ortalamalarına katılmaz. Bu der-slere (NI) statüsü verilir. Bu statü, öğrencinin ilgili dersten aldığı harf notu ile birlikte öğrencinin not belgesinde gösterilir. Bu statüdeki dersler öğrencinin kayıtlı olduğu programla ilgili ders saydırma işlemlerinde kullanılmaz.

(5) (NI) statüsünde alınan derslerin tekrarlanma zorunluluğu yoktur.

(6) (NI) statüsünde alınan derslerin statüsü aynı program içinde değiştirilemez.

81

Ders Önkoşulları 7.

(1) Önkoşul (prerequisite) gerektiren derslere kaydolabilmek için önkoşul olan derslerden en az (D–) notu almış olmak gereklidir.

(2) Mezuniyet dönemindeki öğrenciler, önkoşul gerektiren derslere, (F) aldıkları önkoşul olan derslerle birlikte kayıt yaptırabilirler.

(3) Mezuniyet dönemi de dahil olmak üzere, her dönemde, önkoşul olan ders hiç alınmamış ya da alınıp da (NG) veya (W) notu ile sonuçlanmış ise, önkoşul gerektiren ders ile birlikte alınamaz.

Ders Seçimi 9. Ders seçiminde uygulanacak öncelik esasları aşağıdaki gibidir:

(1) (F), (NG), (U), veya (D-) notu alınmış dersler.

(2) Geçmiş dönemlerden alınmamış dersler.

(3) İçinde bulunulan dönemden alınmamış dersler.

(4) Diğer uygun dersler.

Ders Tekrarı 8. Ders tekrarında uygulanacak esaslar aşağıdaki gibidir:

(1) Herhangi bir dersten (D–), (F), (NG) veya (U) notu alan bir öğrenci, ilgili dersi açıldığı ilk dönemde tekrar almakla yüküm-lüdür. Ancak dönemlik sektör stajı olan birimlerde zorunlu ders tekrarı, ilgili akademik birim amirinin onayı ile staj sonrasına bırakılabilir.

(2) Tekrar alınması gereken ders seçmeli veya programdan çıkarılmış bir ders ise, öğrenci bu ders yerine Bölüm Başkan-lığı/Yüksekokul Müdürlüğü tarafından uygun görülen bir başka dersi alır.

(3) Öğrenci, not yükseltmek amacıyla daha önce alıp geçtiği bazı dersleri kendi isteği ile tekrarlayabilir.

Tekrarlanan dersten alınan not daha önce alınmış olan notun yerine geçer; fakat ilk alınan not, not belgesinden (transcript) sil-inmez.

Akademik Uyarı Almış veya Sınamalı/Başarısız Öğrencilerin Ders Kayıtları

(1) Birinci Akademik Uyarıyı Almış Olan veya Sınamalı Öğrenci-lerin Ders Kayıtları

Birinci akademik uyarıyı almış olan veya sınamalı durumdaki öğren-ciler, öncelikli olarak daha önce alıp başarısız oldukları dersleri tekrar etmekle yükümlüdür. Bu durumdaki öğrencilerden, normal ders yükünü aşmamak koşulu ile,

Hukuk Fakültesi lisans programına kayıtlı olanlar en çok üç (3), diğer programlara kayıtlı olanlar ise en çok iki (2) yeni derse kayıt yaptırabilirler. (Yaz okulu kayıtlarında veya part-time statüsünde kayıt yaptıracak öğrenciler yalnızca bir (1) yeni derse kayıt yaptıra-bilirler). Birinci akademik uyarıyı almış olan bir öğrenciye daha önce alıp (D–), (F) veya (NG) notu ile başarısız olduğu ve o dönem tekrar kayıt yaptırabileceği ders varken yeni bir ders verilmez. Daha önce kaydolunup (W) notu alınmış olan dersler, yeni ders olarak işlem görür.

(2) İkinci, Üçüncü ve “Son Akademik Uyarı”yı Almış Olan veya Başarısız Öğrencilerin Ders Kayıtları

Bu durumdaki öğrencilerden Hukuk Fakültesi lisans programına kayıtlı olanlar en çok bir (1) yeni derse kayıt yaptırabilirler. Diğer programlara kayıtlı olan öğrenciler ise hiçbir yeni derse kayıt yap-tıramazlar.Öğrenci, öncelikle (F), (NG) veya (D–) notu aldığı der-slere kayıt yaptırmakla yükümlüdür. Ancak öğrencinin (F), (NG) veya (D–) notu almış olduğu derslerin açılmaması veya normal ders yükünü tamamlamaması durumunda, öğrenci (D), (D+) veya (C–) notu almış olduğu derslerden herhangi birini veya birkaçını, normal ders yükünü tamamlayacak sayıda tekrarlar. (W) notu alı-nan dersler yeni ders olarak işlem gördüğünden bu derslere kayıt yapılamaz.

Yürütme Yetkisi 15.Bu Yönetmelik Doğu Akdeniz Üniversitesi Rektörlüğü tarafından yürütülür.

III. SON HÜKÜMLER

Yürürlük 16.Bu Yönetmelik, Doğu Akdeniz Üniversitesi Senatosunun onayladığı tarihten itibaren yürürlüğe girer.

Ders Saatleri 11.Öğrencilerin derslere düzenli biçimde devam etmesini sağlamak amacıyla, ders çakışmalarının en az düzeyde tutulmasına dikkat edilir. Haftalık ders programında bir (1) saati geçmeyen bir çakış-manın bulunması durumunda, öğrencinin ders kaydı onaylanır.

Mezuniyet dönemindeki öğrenciler için iki (2) saatlik çakışma kabul edilebilir. Ancak zorunlu hallerde, öğrenciye gerekli uyarı yapılarak ilgili Bölüm Başkanının/(Yüksek) Okul Müdürü’nün uygun bulması durumunda, haftalık ders programında ortaya çıkabilecek iki (2) saatten daha fazla çakışmalar da onaylanabilir.

Geç Kayıt Yaptırma 12.Öğrenci, akademik takvimde belirlenen süre içinde geç kayıt yap-tırabilir. Geç kayıt için uygulanacak ek harç miktarı, Rektörlükçe be-lirtilen esaslar çerçevesinde saptanır.

Ders Ekleme/Bırakma (add – drop)

13.Öğrenci, derslerin başladığı ilk günden itibaren akademik takvimde belirtilen tarihe kadar yeni ders ekleme veya ders bırakma yoluyla ders programında değişiklik yapabilir. Ders ekleme ve bırakma (add – drop) işlemleri, Madde 4, 6 ve 7’de belirtilen kısıtlamalar ve ders yükleri ölçütlerine uygun olarak öğrenci danışmanının önerisi ve il-gili Bölüm Başkanı/Yüksekokul Müdürü’nün onayı ile gerçekleşir.

Dersten Çekilme

(Withdrawal) 14.

(1) Öğrenci, herhangi bir akademik dönemde, kayıtlı olduğu dersler-den, dersi veren akademik personelin bilgisi, danışmanının önerisi ve Bölüm Başkanı/Yüksekokul Müdürü’nün onayı ile akademik takvimde belirtilen tarihe kadar ve yarı zamanlı (part-time) statüye düşmemek koşulu ile, bir dönemde en çok iki (2) dersten çekilebilir (withdrawal). Bir dersten çekilen öğrenci, o ders için (W) notu alır. (W) notu öğrencinin not belgesinde (tran-script) yer alır, ancak dönem ve genel not ortalaması hesaplan-masında dikkate alınmaz.

(2) Öğrenci, daha önce çekilmiş olduğu, tekrarlamakta olduğu (aynı referans kodu ile) veya ortalama hesaplarına katılmayan bir der-sten çekilemez.

(3) Yarı zamanlı (part-time) statüdeki öğrenciler dersten çekilemezler.

82

DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİNİN