• Sonuç bulunamadı

ÖĞRENCİ KAYIT – KABUL VE ÖĞRETİM KURALLARI

ÖĞRETİM, SINAV VE BAŞARI TÜZÜĞÜ

ÖĞRENCİ KAYIT – KABUL VE ÖĞRETİM KURALLARI

Kayıt-Kabul Koşulları

4. (1) Her akademik yıl Üniversiteye kabul edilecek öğrenci sayısı Üniversite Senatosu’nun önerisi ile Vakıf Yöneticiler Kurulu tarafından belirlenir.

(2) Üniversiteye kabul edilecek öğrenciler için kabul ilke ve koşulları Senato tarafından onaylanan “Doğu Akdeniz Üniversitesi Giriş Sınavları ve Öğrenci Kabul Yönetmeliği” ne göre belirlenir.

(3) Üniversiteye giriş ile ilgili her türlü işlem için Öğrenci İşleri Müdürlüğü’ne başvurulur.

(4) Bir öğrencinin, Üniversiteye girişte verdiği belgenin sahte veya gerçeğe aykırı olduğunun anlaşılması halinde, Üniversite ile ilişkisi derhal kesilir ve ödediği harç iade edilmez.

İKİNCİ KISIM

ÖĞRENCİ KAYIT – KABUL VE ÖĞRETİM KURALLARI

Akademik Yıl Takvimi, Eğitim-Öğretim Programları ve Öğrenim Süreleri

5. (1) Akademik yıl takvimi, Nisan ayından önce Üniversite Senatosu tarafından hazırlanır ve karara bağlanır. Hazırlanan takvim, en geç Mayıs ayı sonuna kadar Rektörlükçe ilan edilir.

(2) Bir eğitim-öğretim programı, mezun olmak için öngörülen gerekli teorik ders, laboratuvar, stüdyo, uygulama, staj ve benzeri çalışmalardan oluşur. Bölüm veya Yüksekokulların hazırladıkları bu programlar ve içerikleri, ders sayıları ve kredi saat toplamları Fakülte veya Yüksekokul Kurulu’nun teklifi ve Üniversite Senatosu’nun onayı ile kesinleşir.

(3) Üniversitenin değişik birimlerinde uygulanan öğrenim programlarının normal süreleri aşağıda belirtildiği gibidir:

47

48

(a) Lisans Programları: 4 - 5 akademik yıl.

(b) Önlisans Programları: 2 - 3 akademik yıl.

(c) Lisansüstü Programları: Bu programların süresi Senato tarafından onaylanan “Doğu Akdeniz Üniversitesi Lisansüstü Öğretim Yönetmeliği” ile belirlenir.

(d) İngilizce Hazırlık Okulu Programları: 1 dönem - 1 akademik yıl.

(4) Transfer yolu ile Üniversiteye kabul edilen öğrencinin Doğu Akdeniz Üniversitesinden mezun olabilmesi için kabul edildiği programın öngördüğü gerekli toplam kredi-saatin en az yarısını Doğu Akdeniz Üniversitesinde tamamlaması ve bu Tüzük hükümlerine göre başarılı olması esastır.

Öğretim Dili 6. Üniversitede öğretim dili İngilizcedir. Ancak, Senato’nun kararıyla akademik birimlerde Türkçe öğretim yapılabilir.

Öğretim Ücretleri 7. (1) Üniversitede öğretim ücrete tabidir. Öğrencilerden alınacak Üniversite harçları, giriş sınavlarının ilanından önce Vakıf Yöneticiler Kurulunca saptanır ve Rektörlükçe ilan edilir.

(2) Öğrenci, Üniversite harçlarını her akademik dönem başında Öğrenim Harç Yönetmeliğinde belirlenen kural ve yöntemlere göre ödemek zorundadır. Harcını ödemeyen öğrenci, ders, laboratuvar ve sınava alınmaz. Bu öğrenciye Üniversite tarafından hiçbir belge verilmez.

(3) Ödenen Üniversite harçları 11. maddede belirtilen kayıt sildirme durumları dışında iade edilmez.

Kredi Sistemi 8. Öğretimde kredi-saat sistemi uygulanır. Bir dersin kredi-saat değerinin saptanmasında o ders için öngörülen toplam haftalık ders sayısı esas alınır. Ancak, varsa, dersin haftalık laboratuvar ve diğer uygulamalı çalışma saatlerinin toplamları dikkate alınarak kredi saati belirlenir.

Öğrenci Danışmanlığı 9. Öğrenci danışmanlığı, ders programı, akademik, idari ve sosyal konularda öğrenciye rehberlik yapmak üzere Akademik Personel tarafından yürütülür. Danışmanlık, ilgili Bölüm Başkanı veya Müdür tarafından düzenlenir.

10.Öğrenciler, eğitim-öğretim süreleri boyunca her dönem başında Rektörlükçe ilan edilen sürelerde ve belirlenen yöntemlerle kayıt-larını yenilemek zorundadırlar:

(1) Öğrencinin her dönem başında kayıt olacağı dersler,

“Ders Kayıt Yönetmeliği” uyarınca danışmanın önerisi ve ilgili Bölüm Başkanı veya Yüksek Okul Müdürünün onayı ile belirlenir. Dönem kaydının yapılması için öğrencinin mali yükümlülüklerini yerine getirmiş olması gerekmektedir.

(2) Öğrenci, kayıtlı bulunduğu programın birinci ve ikinci dönemler için öngörülen derslere, derslerin açık olması durumunda, kayıt olmakla yükümlüdür.

(3) İki ardışık dönem izinsiz olarak kaydını yenilemeyen öğrencinin üniversite ile ilişkisi kesilir.

Kayıt Sildirme ve Harç İadesi

11.Öğrenci, Öğrenci İşleri Müdürlüğü’ne yazılı başvuru ile ve Üniversite Yönetimince öngörülen işlemleri tamamlamak sureti ile kaydını sildirebilir.

Kayıt sildirme işlemlerini tamamlayan öğrenciye, kayıt sildirme başvuru tarihine bağlı olarak, ödemiş olduğu öğrenim ücretinden (kayıt harcından) Vakıf Yöneticiler Kurulu tarafından belirlenen oranlarda iade yapılır.

49

Derslere Devam

Zorunluluğu 12.Öğrenciler kayıtlı oldukları her türlü ders, laboratuvar, stüdyo, uygulama, staj ve bunların gerektirdiği veya ilgili öğretim elemanının gerekli gördüğü sınav ve diğer akademik çalışmaların tümüne katılmakla yükümlüdür. Öğrencilerin devam durumları dersin öğretim elemanı tarafından izlenir ve değerlendirilir. Fakülte/Okul Kurulları tarafından belirlenen limitlerin üzerinde devamsızlığı olan ve/veya dersin değerlendirmesine esas olan koşulları yerine getirmeyen öğrenci o dersten başarısız sayılır.

Öğrenci Statüsü 13.Öğrenciler tam-zamanlı, yarı-zamanlı, özel öğrenci ve misafir öğrenci olmak üzere dört ayrı statüde bulunurlar.

(1) Bir lisans veya önlisans programında dönemlik kredili ders yükünün 3/5 veya daha fazlasına kayıt yaptırmış öğrenciler

“tam-zamanlı” (full – time) öğrenci statüsündedirler

(2) Bir lisans veya önlisans programında Danışmanın önerisi ve Bölüm Başkanı / Okul Müdürünün onayı ile dönemlik kredili ders yükünün 3/5’den daha azına kayıt yaptırmış öğrenciler

“yarı – zamanlı” (part - time) statüsündedirler.

(3) Üniversitedeki programlardan herhangi birine kayıtlı olmayan ve kendisine sadece bazı derslere katılabilme izni verilen kişiler

”özel öğrenci” (special student) statüsünde kaydedilirler. Bu statüdeki bir öğrenciye diploma veya ünvan verilemez. Ancak, Öğrenci İşleri Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve aldığı dersler ile bu derslerdeki başarısını gösteren bir belge verilir. Özel öğrenci olarak kabul edilmek isteyenlerin başvuruları, ilgili Bölüm Başkanı veya Okul Müdürü tarafından değerlendirilerek karara bağlanır. Bu öğrencilerin kayıt işlemleri Öğrenci İşleri Müdürlüğü tarafından ilgili mevzuata uygun olarak yapılır. Özel öğrenci olarak başvuranlardan en az lise diploması aranır.

(4) Ülke içinde veya dışında bir yüksek öğretim kurumunda lisans veya lisansüstü düzeyinde eğitim görmekte olup, bulunduğu yüksek öğretim kurumunun izniyle belli bir süre için Doğu Akdeniz Üniversitesinde kredi transferi amacıyla ders alan öğrenciler “misafir öğrenci” olarak tanımlanır. Misafir öğrencilere diploma ve ünvan verilmez, ancak aldıkları dersleri ve kazandıkları kredileri gösteren bir belge verilir. Misafir öğrenci statüsüyle ilgili koşul ve kurallar Üniversite Senato’su tarafından onaylanan bir yönetmelikle belirlenir.

Çift Anadal Lisans

Programları 14. Bir lisans eğitim-öğretim programına devam etmekte olan öğrencilerden belirli koşulları yerine getirenlerin, istedikleri ve kabul edildikleri takdirde, aynı fakülte içinde veya dışında başka bir bölüm ya da fakültede, ikinci bir lisans diploması almalarına olanak sağlamak üzere, devam etmelerine izin verilen eğitim-öğretim programına “Çift Anadal Lisans Programı” adı verilir. Çift Anadal Lisans Programları ile ilgili koşul ve kurallar Üniversite Senato’su tarafından onaylanan bir yönetmelikle belirlenir.

Yan Dal Programları 15.Bir lisans eğitim-öğretim programına devam etmekte olan öğrencilerden belirli koşulları yerine getirenlerin istedikleri ve kabul edildikleri takdirde, aynı fakülte içinde veya dışında başka bir bölüm ya da fakültede, belirli bir alanda bilgi sahibi olmalarına olanak sağlamak üzere, devam etmelerine izin verilen eğitim-öğretim programına “Yan Dal Programı” adı verilir. Yandal programı ayrı bir lisans programı anlamını taşımaz. Yan Dal Programları ile ilgili koşul ve kurallar Üniversite Senatosu tarafından onaylanan bir yönetmelikle belirlenir.

Derslerde Dönem Notu Anlam ve Değerleri

16.(1) Öğrencilere, aldıkları her ders için aşağıdaki harf notlarından biri ilgili Akademik Personel tarafından dönem notu olarak takdir edilir.

Harf Notu Katsayı

A 4.00

A- 3.70

B+ 3.30

B 3.00

B- 2.70

C+ 2.30

C 2.00

C- 1.70

D+ 1.30

D 1.00

D- 0.70

F 0.00

NG 0.00

I = Eksik

-W = Dersten Çekilme

-S = Yeterli

-U = Yetersiz

-NG = Devamsızlıktan Başarısız

Bir dersten A, A-, B+, B, B-, C+, C, C-, D+, D veya S notlarından birini alan öğrenci o dersi başarmış sayılır.

(2) Herhangi bir dersten D-, F, NG veya U notlarından birini alan bir öğrenci o dersi, verildiği ilk dönemde tekrar almakla yükümlüdür.

(3) “I” Eksik: “I” notu, geçerli bir nedenden dolayı, dönem sonu sınavına girmeyen ve/veya dönem notunun hesaplanmasında rolü bulunan atölye/laboratuvar çalışması ve benzeri

yükümlülüklerinden bir kısmını yerine getirmeyen öğrenciye verilir. “I” notunun verildiği dönemi izleyen dönemin kayıt tarihinden 1 hafta önce tamamlanması gerekir, aksi halde “I”

notu kendiliğinden “F” notuna dönüşür. Ancak, öğrencinin mazeretinin devam etmesi halinde, ilgili Bölüm Başkanlığınca yapılacak teklif üzerine, “I” notunun tamamlanma süre ve koşulları Fakülte Kurulu tarafından görüşülüp karara bağlanır.

Mezuniyet durumundaki öğrenciler için yukarıda belirtilen sürelere uyulması koşulu aranmaz. Bu öğrencilerin durumları Fakülte Kurulunda görüşülüp karara bağlanır. “I” notu, başka bir nota dönüştürülünceye kadar dönem ortalaması (GPA) ve genel ortalama (CGPA) hesaplamalarında dikkate alınmaz. “I” notu verilebilmesi için, öğrencinin, dönem sonu sınav tarihinden itibaren en geç 3 işgünü içinde, mazeretini belgeleri ile birlikte ilgili dersin Akademik Personele iletilmesi gerekir.

(4) “W” Dersten Çekilme: Öğrencinin, herhangi bir nedenle, ilk ders gününden başlayarak üçüncü ve on birinci haftalar arasında, kayıtlı bulunduğu dersten çekildiğini belirtir. “W”, öğrencinin karne ve “Transcript”inde gösterilir.

(5) “S”-“U” Yeterli - Yetersiz: “S” ve “U” ile değerlendirmeye tabi bir ders veya staj çalışması başarılı olarak tamamlandığı takdirde “S”, başarısız olduğu takdirde “U” ile değerlendirilir.

ÜÇÜNCÜ KISIM